« Terug naar het blogoverzicht
6 x naar een kerstmarkt in Duitsland

Denk je aan kerstmarkt, dan denk je aan Duitsland. Niet onterecht, dit is waar het immers ooit begon. Al in de middeleeuwen bestond de kerstmarkt in Duitsland! Breakzy zocht uit waar de meest bijzondere kerstmarkten in Duitsland gehouden worden. Drie stuks binnen 300 km van Utrecht en drie kerstmarkten binnen 750 km. Voor een dagtrip of meteen een heel weekend kerstsfeer opsnuiven dus!

De meeste Nederlanders die een Duitse Kerstmarkt bezoeken, gaan naar die van Düsseldorf. Niet zonder reden. Deze kerstmarkt is relatief dichtbij en zeer sfeervol met zes pleinen vol kerstspullen en eettentjes. Elk plein is in een andere stijl ingericht. Op de Marktplatz staat altijd een enorme kerstboom met kraampjes er omheen in dezelfde historische stijl als de gebouwen rondom.

Kerstmarkt Düsseldorf – 193 km van Utrecht

De kerstmarkt van Keulen werd in 2017 uitgeroepen tot ‘Beste Kerstmarkt van Duitsland’. Je hebt hier eigenlijk niet één, maar meerdere kerstmarkten. Het bekendste plein is dat van de Dom van Keulen. Hier zie je overal kraampjes en kerstverlichting met de indrukwekkende Dom op de achtergrond. Behalve de standaard kraampjes met allerlei kerstspullen, Bratwurst en glühwein, vind je in Keulen ook alternatieve markten zoals de Holy Shit Shopping.

Kerstmarkt Keulen – 230 km van Utrecht

Een goede reden om de kerstmarkt van Aken (Aachen) te bezoeken, zijn de traditionele Akense printen: heerlijke kruidkoekjes in de vorm van poppetjes. Rondom het stadhuis en de kathedraal is de sfeervolle kerstmarkt opgesteld. De kinderen kunnen genieten van het Christmas Puppet Theatre of knutselen op het podium, terwijl je jezelf warm houdt met Aachener Domliqueur.

Kerstmarkt Aken – 198 km van Utrecht

De kerstmarkt van Dresden wordt beschouwd als de oudste kerstmarkt van Duitsland met een eeuwenoude traditie van wel 500 jaar! De kraampjes liggen verspreid over maar liefst 15.000 m2. De bekendste traditie in Dresden is het bakken van de grootste kerststol van Duitsland. Het bijbehorende ‘Stollenfest’ wordt in december gehouden. Na de feestelijke parade wordt de 3000 kilo zware kerststol aangesneden met een mes van 1,6 meter lang en verkocht. De opbrengst van de kerststol gaat grotendeels naar het goede doel.

Kerstmarkt Dresden – 716 km van Utrecht

Ook in de Duitse Hanzestad Braunschweig zijn middeleeuwse invloeden nog altijd duidelijk in het straatbeeld aanwezig. Tel daar de magische kerstsfeer en traditionele koren bij op en je waant je eeuwen terug in de tijd. Vanaf de stadhuistoren heb je prachtig zicht over de stad. Deze kan je namelijk beklimmen.

Kerstmarkt Braunschweig – 416 km van Utrecht       

Veelbezocht en ook met een historisch tintje, is de bekende Kinder Christkindlesmarkt in de historische binnenstad van Neurenberg. Op deze markt zie je veel traditionele, handgemaakte producten. Natuurlijk ontbreken de traditionele lekkernijen niet zoals de Neurenberger knickcknack en Neurenberger Kerstengelen.

Kerstmarkt Neurenberg – 621 km van Utrecht