« Terug naar het blogoverzicht
Belgische kust, dé tip voor een lang weekend

Met België als nabije zuiderbuur, kan je misschien wel wat tips gebruiken voor een leuk tripje net over de grens, voor goed én minder goed weer. De Belgische kust kent een hoop mooie stranden, maar de kustlijn biedt nog veel meer dan strand alleen. Zoals rondrijden op een fiets met vierkante wielen of op pad gaan met garnaalvissers te paard. Breakzy volgde de hele Belgische kustlijn, vanaf Het Zwin aan de Nederlandse grens tot De Panne, vlakbij Frankrijk. Al deze leuke activiteiten en stranden staan natuurlijk in de app en routeplanner van Breakzy!

Vogels spotten in Natuurgebied Het Zwin

Strand heb je aan de Belgische kust natuurlijk overal, maar wil je meer dan alleen strand, dan hoef je daar niet ver voor te rijden. Meteen al op de grens van Zeeuws-Vlaanderen en de Belgische Kuststreek kom je in Natuurgebied Het Zwin. Je betaalt een bedrag om het gebied in te mogen, maar dan krijg je ook wat. Zoutmoerassen, bijzondere vogels en planten; je vindt het hier allemaal. Op verschillende plaatsen zijn uitkijktorens voor nóg beter zicht. Je kan dit park op eigen houtje ontdekken, maar met een rondleiding hoor en zie je natuurlijk veel meer!

Naar het (honden)strand?

Een dag in Natuurgebied Het Zwin combineer je natuurlijk met het strand. Vanaf het bezoekerscentrum loop je in 15 minuten naar zee. Ben je met de hond of misschien zelfs met een paard op pad? Dan mag je Natuurgebied Het Zwin helaas niet in, maar vlakbij zit wél Hondenstrand Het Zoute. Dit ligt tussen Knokke-Heist en Het Zwin in en zowel paarden als honden kunnen hier voluit rennen over het strand. Wil je ten slotte afsluiten met een hapje of een drankje aan het strand? Rijd dan door naar Knokke-Heist. Hier vind je aan de boulevard alle gezellige strandtentjes.

Knokke-Heist

De eerste badplaats die je tegenkomt op de route van noord naar zuid, is Knokke-Heist. Meer dan 10 kilometer schoon, wit zandstrand en een gezellige boulevard; wat wil je nog meer? Drink wat bij één van de gezellige strandtentjes terwijl de kinderen helemaal losgaan op de vele springkussenkastelen, trampolines of in de speeltuinen van het strand.

Helemaal klaar met al dat zand na een dag op het strand? Maar wil je nog wel ontspannen eten met de kinderen op een leuke locatie? Ongeveer een kilometer landinwaarts bij Heist ligt Restaurant ’t Boerenhof. Dit restaurant heeft een grote, afgesloten speeltuin met trampolines. Terwijl de kinderen hun laatste energie opmaken in de speeltuin, geniet je zelf van het herfstzonnetje op het grote zonneterras tot het eten op tafel komt.

Activiteiten rond de haven van Zeebrugge

Als we vanaf Knokke-Heist de kustlijst verder afdalen, komen we bij de internationale haven Zeebrugge. Een grote haven als strandbestemming klinkt misschien wat minder aantrekkelijk, maar niets is minder waar: bij Zeebrugge vind je juist een schoon en uitgestrekt strand. Zeebrugge-Strand is zelfs het grootste strand van de Belgische kust. Handige tip van Breakzy: in Zeebrugge kan je gratis parkeren!

In de haven zelf kijk je je ogen uit: schepen die hun lading lossen of het aanmeren van een megacruiseschip. Ook kan je mee op een havenrondvaart naar het eerste Belgische windmolenpark op zee. Onderweg kom je duizenden zeevogels tegen en ga je door een gigantische sluis. Dat alleen al is een attractie op zich!

Wil je nog meer van de haven zien en ontdekken, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Seafront, een themapark voor jong en oud over zee, zeevaart, vis en visserij.

Blankenberge

Het strand van Zeebrugge loopt vervolgens over in het strand van Blankenberge. Onderweg van Zeebrugge-Strand naar Blankenberge krijg je éven het gevoel dat je in Scheveningen bent. Ineens zie je namelijk de pier opdoemen: de Belgium Pier. Net als in Scheveningen kan je de pier oplopen, ongeveer 300 meter de zee op. Sluit ten slotte af met een hapje of een drankje in de brasserie op de pier, terwijl de zon langzaam in zee zakt.

Op het strand van Blankenberge hoef je je niet te vervelen. Wil je een keer iets originelers doen dan minigolf, het casino of bowlen? Dan ben je op de juiste plek! Ooit gefietst op een fiets met rond stuur of vierkante wielen?! Bij De Lustige Velodroom maak je voor € 2,50 een rit van ongeveer 10 minuten over de houten piste op de gekste fietsen. Het leuke is dat je tussendoor van fiets kan wisselen zodat je alles kunt uitproberen!

Ongetwijfeld de leukste plek om koffie te drinken is het Huisje van Majutte. Dit 18e eeuwse vissershuisje staat net achter het strand van Blankenberge. De eigenaars geven je een rondleiding door het huisje en vertellen over de vele vissersgezinnen die hier gewoond hebben. De entree is gratis, maar een consumptie is verplicht, dus kom maar op met die Majutte Trutte!

Oostende

Via kustplaatsen De Haan en Bredene aan Zee kom je vervolgens uit in de bekende badplaats Oostende. Zwemmen in zee is misschien wat fris, maar behalve zandkastelen bouwen kan je hier ook heerlijk slenteren over de boulevard achter het strand. En op het speciale ‘tienerstrand’ staat zelfs een klimwandje.

Breng je ook nog een bezoek aan de stad Oostende, dan kom je onderweg van strand naar stad nog een leuk park voor de kids tegen: het Maria Hendrika Park. Op het eerste gezicht lijkt dit een ‘gewoon’ stadspark te zijn waar je lekker kunt wandelen, picknicken en spelen, maar het park heeft meer dan dat. Midden in het park kunnen de kinderen in een go-cart over het verkeersplein rijden of je huurt een waterfiets, kayak of roeiboot.

Openluchtmuseum en natuurpark Raversijde

We dalen de Belgische kust nog wat verder af, passeren het rustige badplaatsje Mariakerke en komen bij het openluchtmuseum en natuurpark Raversijde terecht. Dit bestaat uit drie aparte delen: het natuurpark, Anno 1465 en Atlantikwall. Bij het natuurpark zit een vogelopvang waar je kan zien hoe met olie besmeurde vogels weer worden opgelapt. De vogelopvang is dagelijks gratis te bezoeken tussen 9u-12u en 13.30u-17.30u. Donaties zijn uiteraard zeer welkom! Bij Anno 1465 loop je rond in het Middeleeuwse vissersdorp Walraversijde, waarbij een audiotour het dorp tot leven brengt. Het meest indrukwekkend is Atlantikwall. Hier kan je namelijk echt zelf rondlopen tussen de overblijfselen van de Duitse verdedigingslinie. In dit doolhof dat zich deels ondergronds bevond, sliepen de soldaten, werden gewonden verzorgd en verscholen mensen zich in de bunkers. Kanonnen staan klaar om de vijand te verjagen.

Nieuwpoort

Reis je met de auto verder naar Nieuwpoort, dan is het leuk om met de kinderen nog even te stoppen bij Kinderboerderij De Lenspolder. Konijnen aaien, de beesten voeren en spelen in de speeltuin bij de kinderboerderij, dat is altijd een geslaagd uitje. Terug op de weg kan je zeven minuten later al een frisse duik nemen in de zee bij het familiestrand Nieuwpoort-Bad. Geoefende (kite)surfers kunnen bij Surfclub Windekind een surf- of kiteuitrusting huren. Handig als je geen zin hebt om je eigen materiaal mee te sjouwen of het gewoon bent vergeten natuurlijk! Uitgeput van het (kite)surfen of zwemmen rust je lekker uit onder het genot van een drankje bij Chagall Beach, met uitzicht op een prachtige zonsondergang. Vakantiegevoel gegarandeerd!

In 10 minuten rijden van Raversijde kom je op het uitgestrekte strand van Middelkerke. Daar móet je echt naartoe omdat op dit strand de zon het meest schijnt van de hele Belgische kust!

Garnaalvissers te paard

Nog een paar badplaatsen voordat we aankomen bij de Franse grens. Bij het strand van Oostduinkerke kom je iets heel unieks tegen: garnaalvissers te paard. Deze eeuwenoude traditie is zelfs opgenomen door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed. Bij deze vismethode wordt traditioneel op garnalen gevist met een net, dat tussen twee paarden gespannen wordt. Op de website van de Paardevissers kan je zien wanneer de garnaalvissers te paard aan het werk zijn op het strand. Na een demonstratie van het garnaalvissen worden de garnalen op de zeedijk gekookt.

Zeehonden spotten in Koksijde

Net voorbij Oostduinkerke kom je bij Koksijde-Bad. Hier worden regelmatig zeehonden gespot, vooral ter hoogte van halte Ster der Zee. De zeehonden rusten graag uit op het strand. Als je ze ziet, blijf dan wel op afstand en stoor ze vooral niet. Na een tijdje duiken ze vanzelf weer terug de zee in.

 De Vlaamse Sahara achter De Panne

De laatste badplaats voordat we de Franse grens passeren is De Panne. Dit is een drukbezocht strand met een mooi duingebied erachter. Dus niet alleen om te zwemmen en zandkastelen te bouwen, maar ook voor een mooie duinwandeling kom je hier. Het wordt ook wel de Vlaamse Sahara genoemd en rondom zitten maar liefst vier natuurgebieden!

Kustpas en de Kusttram

Genoeg inspiratie gekregen voor een dag, korte trip of vakantie aan de Belgische kust? Deze laatste twee tips willen we je nog meegeven: vraag vooral de gratis Kustpas aan waarmee je korting krijgt op meer dan 40 kustattracties. En wil je echt de hele kust afreizen? Denk dan ook eens aan de kusttram. Deze tramlijn heeft maar liefst 68 haltes tussen Knokke in het noorden van België en De Panne in het zuiden. Geen parkeerproblemen en de trip alleen is een attractie op zich. Parkeer je auto bij De Panne en spring op de kustlijn! De beste plekken zijn natuurlijk die aan de zeezichtzijde. Een dagpas kost slechts 7 euro voor een volwassene en 4 euro voor een kind in de voorverkoop en je kan de hele dag door in- en uitstappen.

De Breakzy routeplanner staat vol met leuke tips aan de Belgische kust. Download de app en plan je route! Ook van en naar de kust vind je leuke stopplekken voor onderweg. Of wat dacht je van de toffe Kidszakken voor de kinderen zodat je onderweg én op het strand lekker bezig bent?!