Mijn naam is Shanna en ik ben in mei en juni 2022 vier weken lang met eigen auto (+ vriend) door Noorwegen gereden. Alle tips & tricks die ik heb zal ik hier met jullie delen! Aangezien Noorwegen zo ontzettend groot is en vol bergen, hebben wij ervoor gekozen om niet noordelijker te reizen dan Kristiansund. In deze blog schrijf ik niet alleen over wat ik heb gedaan, maar ook over plekken die je eventueel mee kan pakken als je meer tijd hebt.
Onze reis begint in Lillehammer, omdat ik hier eerst vijf maanden heb gestudeerd. Met de knoppen rechts/hieronder navigeer je tussen de plekken waar wij geweest zijn, zo ga je direct naar wat voor jou interessant is!
- 4 weken
- 4588,6 kilometers
- 3 x op de ferry
- Heel veel grote watervallen langs de weg
- 8 campings & 2 hotels
- Uitgaven 2022, 2 personen: +/- € 3.000,-
Inhoud
17 mei 2022
Onze vakantie begon heel toepasselijk op de nationale feestdag van Noorwegen, 17 mei. Op deze dag vieren zij dat de handtekening onder de Noorse grondwet werd gezet. Het is ontzettend leuk om deze dag mee te vieren. Alle scholieren van jong tot oud liepen mee in optochten, er was overal muziek, eettentjes op straat en superveel gezelligheid! Dit is een dag die je absoluut wil meepakken in Noorwegen.
De rest van de dag was het tijd om mijn spulletjes in te pakken, want de volgende dag begon onze roadtrip!
18 mei 2022
Vanuit Lillehammer vertrokken we naar Kristiansand, naar camping Skottevik Feriesenter. De route hierheen gaat vooral over hoofdwegen. Mocht je extra tijd hebben, dan zijn de volgende plekken leuk voor een korte stop: Kragerø, Risør, Arendal of Grimstad.
Skottevik Feriesenter is een schitterende camping en heel modern. Waar wij wel even van schrokken, is dat je in Noorwegen extra geld moet betalen om te douchen. Zo kostte het 20 Kronen om vijf minuten te mogen douchen. Niet heel fijn, wanneer het nog aardig koud is in Noorwegen en je in een tentje slaapt. Maar, dit is wel de reden dat zij het op duurzaam vlak zo goed doen. Niet alleen wij schrokken van de douche, de eigenaren van de camping moesten om ons lachen dat wij nu al gingen kamperen. Het was namelijk nog vrij vroeg in het seizoen en behoorlijk koud ’s nachts. Na het inchecken gingen we boodschappen doen, eten en daarna lekker gaan slapen.
- Vanaf Lillehammer
- 5 uur en 58 minuten
- 500 km
19 mei 2022
Fris en fruitig werden we wakker, klaar om de omgeving te verkennen. We reden naar Kristiansand Kommuneskog, een groot natuurpark naast de stad. Wij kozen voor een mooie wandeling van 12,4 kilometer door dit park, maar je kan ook korter wandelen of de stad zelf in gaan. De wandeling was werkelijk schitterend en het varieerde van dichtbegroeide stukken tot grote rotsachtige vlaktes en verborgen grotten. Een absolute aanrader. We hebben er ongeveer vier uur over gedaan, zonder pauze inbegrepen.
Eenmaal terug op de camping hebben wij nog even aan het water gezeten om te genieten van de rust. Hierna gingen we het avondeten bereiden. Wat een groot voordeel is aan Noorse campings, is dat ze bijna overal een keuken hebben waar je zelf kan koken. Geen gehannes met een pitje in het gras!
- Vanaf camping Skottevik Feriesenter
- 29 minuten
- 24,2 km
Extra excursietips in en rond Kristiansand:
Stavanger
20 mei 2022
Tijd om alle spullen weer in te pakken en door te gaan naar onze volgende bestemming: Stavanger! Ook deze route gaat voornamelijk over hoofdwegen. Leuke tussenstops zijn Mandal, Flekkefjord en de Nordsjøvegen door het Jærenlandschap.
Eenmaal aangekomen meldden wij ons op Mosvangen camping. Een grote camping naast het stadspark van Stavanger. Dit is de enige plek waar wij heel veel Nederlanders zijn tegengekomen. De camping zelf was heel schoon en verzorgd, maar niet spectaculair. Je hoefde hier niet te betalen voor de douche en dat was te merken ook.
De tent stond en we besloten om Stavanger te gaan verkennen. Na een rondje stad ploften we neer op het terras. Hierna haalden we wat boodschappen en liepen we weer terug naar de tent. De dag was lang genoeg voor nu!
- Vanaf camping Skottevik Feriesenter
- 3 uur en 38 minuten
- 249 km
Overnachten in Stavanger
21 mei 2022
Van wat vrienden had ik gehoord dat twee musea in Stavanger ontzettend leuk zijn. Dus bezochten wij het Archeologisch Museum en het Noorse Petroleummuseum. Het Noorse Petroleummuseum is wel net wat interessanter, zeker voor kinderen! Je leert hier veel over de tijd waarin de dinosauriërs leefden. Als extraatje zijn er verschillende bewegende dino’s opgezet, supergaaf! Ook mag je de oude boorplatforms op en is de rijke geschiedenis van olie en Noorwegen uitgebreid beschreven. Verder zijn er allemaal leuke mini-games die je in het museum doet waardoor je spelenderwijs meer leert.
Omdat het zonnetje scheen, wilden we een plekje opzoeken op het terras. Natuurlijk konden we niet gaan zitten voordat we door de kleurrijke straat Øvre Holmegate hadden gelopen. Deze straat heeft ook allemaal leuke terrasjes. Helaas zitten ze snel vol en zijn ze niet in de directe zon. Dus, weer terug naar de haven om een plekje in de zon te bemachtigen.
Na wat drankjes liepen we weer richting het Noors Petroleummuseum. Hier zit een heerlijk Thais restaurantje, ‘Thai Dinner Asia’ waar je absoluut moet gaan eten. Na het avondeten was het weer welletjes en besloten we onze tent in te gaan. Morgen stond er een superleuke dag gepland!!
Breakzy tip: Wil je Stavanger écht ontdekken? Boek dan een privétour met een local of stap op de hop-on hop-off bus.
Excursietips in en rond Stavanger
22 mei 2022
De dag waarop we een van de allermooiste hikes in Noorwegen gingen maken, naar Preikestolen was aangebroken! Om 7 uur stond de wekker, want we wilden om 8 uur op de parkeerplaats staan. Nou hoor ik je denken: het is mei, zijn er dan wel mensen die de tocht daarnaartoe maken? Jazeker! Elke dag komen hier tourbussen vol mensen die deze route gaan afleggen.
Toen wij aankwamen, waren er al genoeg mensen begonnen aan de klim. Persoonlijk had ik nog niet eerder een grote hike gedaan, maar ik had goede zin om binnen de twee uur boven te komen. Het pad begon met een normaal steil zigzaggend weggetje omhoog. Vervolgens was de rest van het pad bijna alleen maar door mens neergelegde stenen paden en trappen.
Breakzy weetje: het pad naar Preikestolen lijkt op het pad naar de Himalaya. Dit komt doordat dit pad is neergelegd door vrijwilligers uit Nepal in 2013.
Het pad loopt vrij geleidelijk omhoog, soms zitten er hele steile stukken tussen en soms loop je ineens weer vlak. Het is in ieder geval een klim wat goed begaanbaar is. Je hebt ook genoeg ruimte om mensen in te halen. Vergeet niet om pauzes te nemen en te genieten van de prachtige vergezichten. Na een uur en 20 minuten bereikten wij de top. Doordat we zo op tijd waren, hadden we de ‘preekstoel’ bijna helemaal voor ons alleen. Na de nodige fotoshoots aten we onze broodjes in de zon. In de volgende tien minuten stroomde de ‘preekstoel’ vol met toeristen en was het al gauw ontzettend druk. We zagen een aantal mensen boven preikestolen staan en besloten daarheen te klimmen. Omdat de sneeuw nog maar net weg was, konden wij geen fatsoenlijk pad vinden en werd het een flink parcours. Toch hebben we de top weten te bereiken en het was schitterend! Vanaf hier heb je uitzicht over de Preikestolen. De weg terug was ook goed te doen en binnen anderhalf uur stonden we weer beneden. Hier hebben we bij de Preikestolen Basecamp een ijsje gehaald en nog volop genoten van de zon.
Weer terug op de camping besloten we om lekker nog een boekje te lezen in de zon en de dag goed af te sluiten met pannenkoeken!
Aantal feiten over Preikestolen op een rij:
- Met een normale conditie ben je ongeveer in 2 uur boven.
- Start om 8 uur of eerder de klim naar Preikestolen. Dit in verband met de drukte en de volle tourbussen.
- Trek goede schoenen aan.
- Het pad bestaat uit vlakke stukken, natuurlijke en gelegde stenen trappen, houten vlonders en rotsen.
- Het pad is makkelijk te volgen.
- Vergeet niet pauzes te nemen!
- Sneeuw? Op 22 mei 2022 bijna niets meer, alleen hoger dan de Preikestolen zelf.
Wil je liever niet de tocht wagen zonder gids? Boek dan een begeleide tour, ook mogelijk bij zonsopgang. Geen zin om te klimmen? Maak dan een bootcruise en bekijk de Preikestolen vanaf het water. Voor een wilder avontuur boek je de rib-boot.
- Vanaf Camping Mosvangen
- 42 minuten
- 38.7 km
Kinsarvik
23 mei 2022
Vandaag gaan we een schitterende route van Stavanger naar Kinsarvik rijden, die wil je echt gedaan hebben. Je start in Stavanger en pakt de E39 door de Byfordtunnelen tot aan Mortavika. Hier neem je de ferry naar de overkant waar je weer doorrijdt op de E39. De E39 verandert in de E134 en hier ga je op het eind links naar 13. Ineens zie je een mistige wolk continu op de weg en wordt je auto even schoongespoeld door de Espelandsfossen. Direct hierachter zit de Låtefoss. Op een kleine parkeerplaats aan de linkerkant kan je je auto stilzetten om even van dit spektakel te genieten. De Låtefoss is een waterval van 165 meter hoog. Als je heel goed kijkt, zie je links de Folgefonngletjser in de verte opdoemen en vanaf dit punt weet je dat er veel zullen volgen. Je zal er zelfs zoveel zien dat het bijna niet meer spectaculair is na vier weken.
Breakzy tip: Helaas was het weer bij ons te slecht te hiken naar Trolltunga. Heb jij wel mooi weer? Overnacht dan in Tyssedal. Vanuit hier begin je makkelijk de tocht naar de beroemde ‘trol tong’.
Wij reden door naar Kinsarvink Camping AS. Een camping met een ontzettend lieve eigenaar en fantastisch uitzicht over de Hardangerfjorden. Wij zetten gauw onze tent op en wilden direct wandelen naar de vier mooie watervallen in de Hardangervidda. De eigenaar van de camping vertelde ons waar we konden beginnen.
Parkeer je auto bij 60.365019607344, 6.742987363069735. Vanaf hier begint de hike van ongeveer vijf uur waarbij je steeds omhoog en omlaag loopt over oneffen paden en wankele stenen. Wij hadden slecht weer, wat wel te doen is maar erg glad. Het begin van de tocht gaat over een mooi pad die eindigt bij de Kinso Kraftverk en de Tveitafossen. Dit is de eerste waterval. Links naast de waterval is een pad dat je omhoog kan volgen. Wil je meer avontuur? Volg dan degene aan weerskanten van de grote waterbuis.
Boven aangekomen sta je bij een soort dam. Loop door en je komt bij Nyastølfossen. Als je het pad verder volgt over de gladde stenen, zie je in de verte al Nykkjesøyfossen. Om bij deze waterval te komen, moesten we een snelstromend beekje oversteken. In de zomermaanden is dit eenvoudig, maar in mei was het water flink koud en stond het erg hoog. Dus werd het balanceren over boomstronken om aan de overkant te komen. Gelukkig was dit goed te doen, want in dit water wil je echt niet vallen. Eenmaal overgestoken kom je bij een schattig huisje waar je kunt overnachten (als je van tevoren boekt). Nog een klein stukje doorlopen en je bent bij de Nykkjesøyfossen. Drie watervallen gezien, nog één te gaan. We zagen de Sotefossen al in de verte opdoemen, maar erg dichtbij kwamen wij niet. De bodem was heel drassig en je zakte er steeds in weg. Dus besloten we maar om zo dichtbij mogelijk te komen en daar even te genieten van het geluid en een snack. Na de lange tocht heen, was het tijd om weer terug te keren. Ondertussen was het al bijna 8 uur ’s avonds. Gelukkig wordt het hier in de zomer nauwelijks donker.
Wil je liever met een begeleide tour de Hardangerfjord bekijken? Boek dan een tour vanuit Bergen, Odda, Ulvik, Øystese, Norheimsund of Fyksesund.
- Vanaf Camping Mosvangen
- 4 uur en 20 minuten
- 232 km
- Tussenstop: Låtefoss
- 1x
- Hike: +/- 5 uur en +/- 11km
Bergen
24 mei 2022
Na twee dagen flink lopen, voelde ik ondertussen de spierpijn in mijn benen. Even wat rustiger aan doen en doorrijden naar onze volgende bestemming, Bergen. Ook deze route is waanzinnig mooi! Je hebt twee routes vanuit Kinsarvik naar Bergen en wij kozen voor die via Utne. In Kinsarvik pak je de ferry naar Utne, waar we moesten wachten op de volgende ferry. Geen probleem, want dit gaf ons tijd om het traditionele hotel uit 1772 te bezoeken. Wanneer je hier binnenloopt, reis je drie eeuwen terug in de tijd. Stap in de historische eetzaal en geniet van een lekkere koffie terwijl je wacht op de ferry, die je van Utne naar Kvanndal brengt. De hele weg loopt langs de Hardangerfjord. Deze fjord heeft een abnormaal mooie kleur blauw met groen; zo schitterend en uniek vind je nergens anders in Noorwegen. De eerstvolgende stop op deze weg is de Steinsdalsfossen. Geen spectaculair hoge waterval, maar wel een hele mooie. Ook is het mogelijk erachter langs te lopen. Let op, kans om nat te worden! Het laatste stukje naar Bergen is vol met watervallen links en rechts en prachtige stukken groen.
Na al het koukleumen en matige douches hadden wij wel zin in een goed hotel met ontbijt. Wij verbleven in het Zander K Hotel. Een mooi en duurzaam hotel. De kamers zijn modern en de bedden liggen heerlijk. Het uitgebreide en lekkere ontbijt vond plaat in een mooi ingerichte zaal. Er is helaas geen mogelijkheid om de auto bij het hotel te parkeren, daarom hadden wij geparkeerd bij ByGarasjen.
Na dat we onze spullen hadden weggelegd, zijn we direct Bergen ingegaan. Een Hanzestad die je niet mag missen. Eén van de bekendste plekken in Bergen is de straat Bryggen, die grenst aan het water en bekendstaat om de leuke gekleurde huisjes. Hierna liepen we naar Fløibanen om het treintje naar de Floyen Panorama te pakken, de berg op. Eenmaal boven heb je groot plateau met uitzicht over Bergen: werkelijk schitterend! Mocht je nog fit genoeg zijn, dan kan je het wandelpad naar boven pakken. Ook de moeite waard in Bergen zijn het oude centrum en de diverse musea.
- Vanaf Kinsarvik Camping AS
- 3 uur en 20 minuten
- 131 km
- Tussenstop: Utne & Steinsdalsfossen
- 2x
Øvre Årdal
25 mei 2022
Zoals ik al eerder zei, zijn wij niet echt stadsmensen dus verlieten we Bergen weer na een dag. De reis ging verder naar Øvre Årdal, via Voss langs de Tvindefoss, een waterval die via trappen naar beneden stort. Hierna kwamen we langs Stalheim, een leuke tussenstop. Vanaf het terras kijk je uit over de Stalheimfossen en de Næröydal. Wil je meer avontuur? Sla dan rechtsaf en rijd de Stalheimskleiva, een prachtige steile haarspeldbochtroute, waarmee je onderaan weer op de normale weg terechtkomt. Let op: de route is alleen open in de zomer.
Vervolg de weg naar Gudvangen, een dorp dat aan het Næröydal grenst. Maak hier een tussenstop, want dit wil je met eigen ogen gezien hebben. Overnachten? Boek dan een hutje bij Gudvangen Camping. Wanneer je doorrijdt kom je in Flåm, nog zo’n prachtig dorpje dat grenst aan het Auerlandsfjord. Mocht je extra tijd hebben, pak dan de boot om het fjord vanaf het water te bekijken. Na Flåm reden we door naar Auerlandsvangen, waar we de haarspeldbochten omhoog pakten om bij het uitkijkpunt Stegastein te komen. Wat een schoonheid!
Hierna reden we door naar Øvre Årdal en verbleven op de enige camping hier: Utladalen. Heel basic en met een aardige eigenaar. Hij liet ons weten, gezien de vroege periode waarin wij er waren, dat het mogelijk was dat er elanden naast onze tent kwamen grazen. Dit is helaas niet gebeurd, maar we hebben ze wel aan de andere kant van de weg gezien..
Na het opzetten van de tent besloten we boodschappen te doen en de rest van de avond lekker spelletjes te doen. Benieuwd welke spellen voor twee personen wij het liefst spelen? Bekijk ze hier.
- Vanaf Zander K Hotel
- 3 uur en 44 minuten
- 252 km
- Tussenstop: Tvindefoss, Stalheim, Gudvangen, Flåm, Stegastein
26 mei 2022
Na twee dagen niet te hebben gewandeld en geklommen, begonnen de beentjes verveeld te raken en besloten we weer wat mooie watervallen op te zoeken. Als je de straat van de camping uitrijdt, kom je op ‘Parking Lot Hjelle’ uit. Vanaf hier begint de tocht naar de hoogste ongereguleerde waterval van Noorwegen. Die begint over een goed pad, waar je direct de eerste waterval ziet, de Hjellefossen. Deze klettert zo hard naar beneden dat wanneer je over de brug loopt, je wel nat wordt. Daarna volgde de tweede, krachtige waterval, Avdalsfossen. De derde waterval is de Hølljafossen. Een kleine die uitmondt in heldergroen smeltwater. Hierna bereikten we Vetti Gard Turiststasjon. Vanaf hier heb je een keuze: Loop naar beneden en kom uit onderaan de Vettisfossen of ga naar boven en kijk neer op de Vettisfossen. Wij besloten de weg naar boven voort te zetten. Bij ons regende het, waardoor het pad vrij glad was. In ongeveer een uur kwamen we boven op de berg aan. Overal waren er houten bruggen waar water keihard onderdoor stroomde. Via deze bruggen kwamen we terecht op het uitkijkplatform, waar je schitterend uitzicht hebt op de Vettisfossen. De waterval is met 275 meter de hoogste ongereguleerde waterval van Noorwegen.
Na de klim hadden wij geen fut meer om ook nog naar beneden te lopen. Dus, besloten we om lekker terug te gaan naar onze tent, wat te eten, spelletjes doen en lekker te slapen!
- Vanaf Camping Utladalen
- 4 minuten
- 2,7 km
- Hike: +/- 5 uur en +/- 15 km
Beitostølen
27 mei 2022
Na lang wikken en wegen besloten we toch naar de camping Beitostølen cabins and camping in Beitostølen te gaan. Hier wilden we namelijk de hike Besseggen doen. In Beitostølen is het alleen bijna tien graden kouder dan in Øvre Årdal en daar hadden we niet goed over nagedacht. In de nacht was het maar één graad buiten en daar lagen we dan in onze tent, als enigen op heel de camping. Ook kwamen we erachter dat de hike naar Besseggen op dit moment van het jaar niet de beste optie is vanwege de vele regen en het slechte weer. Met deze feitjes en de koude nacht die we voor de boeg hadden, besloten we deze tocht maar te skippen en er een andere keer voor terug te komen. Ben je hier in de zomer? Dan moet je ‘m zeker lopen!
Onze tip is Rustic Restaurant voor het avondeten. Het enige restaurant dat op zondag open was! Verder staat Beitostølen bekend om de prachtige wandelingen die je er zomers kan maken. In de winter verandert dit dorp in een echt wintersportparadijs.
Oldevatn
28 mei 2022
Na een bevroren nacht konden we niet snel genoeg opstaan en inpakken om door naar onze volgende bestemming te gaan. We vertrokken naar Oldevatn Camping in, jazeker: Oldevatn. De rit hierheen duurt bijna vijf uur, erg lang maar absoluut schitterend. Je rijdt van dal naar dal, waarbij je constant een ander soort (maan)landschap tegenkomt. Op sommige plekken liggen er ineens meters sneeuw, met aan de andere kant van de berg dor gras. Natuurlijk maakten we tijd voor leuke stops om zo de mooiste foto’s te maken en elanden te spotten! Dit doe je gemakkelijk door te stoppen op de inhammen waar je steeds langsrijdt. Daarbij kon deze route niet afgelegd worden zonder te stoppen bij een tankstation. Bij elk tankstation haal je eenvoudig een volledige maaltijd of de beroemde ‘Pølse med Bacon’.
Na ongeveer vijf uur rijden kwamen we aan op Oldevatn Camping, fantastisch mooi. Het is namelijk mogelijk om je tent of camper aan het Oldevatnetmeer te zetten, zodat je elke ochtend wakker wordt met schitterend uitzicht over het meer en de bergen. Verder heeft deze camping een speeltuin, keuken, tv-kamer en douches waar je niet voor hoeft te betalen, heerlijk!
- Vanaf Beitostølen cabins and camping
- 5 uur en 2 minuten
- 250 km
29 mei 2022
We kozen ervoor om vandaag een rustig dagje te doen en lekker uit te slapen, te shoppen en de Briksdalsbregletjer te bezoeken. Deze vakantie in Noorwegen is non-stop lange stukken rijden en veel wandelen, vandaar dat wij wel een rustdagje hadden verdiend.
Vanaf de camping is de Briksdalsbregletsjer een kwartier rijden en je parkeert eenvoudig aan het begin van het wandelpad. De hike is maar 2,5 kilometer en ook niet zo steil. Het pad is zelfs zo goed begaanbaar dat er elk zoveel minuten een klein treintje tot bijna aan de gletsjer rijdt.
Wij besloten om zelf de wandeling te gaan maken. Je ziet vanaf alle kanten kleine watervallen, echt een schitterend stuk om te lopen. Omdat wij hier in mei waren, kwamen we bijna geen mens tegen. Kom je in het hoogseizoen? Dan zal het hier vol staan met toeristen, want het is een populaire attractie. Is de gletsjer het dan wel waard? Absoluut! Die ligt er prachtig bij en het gletsjermeer dat ervoor ligt is schitterend helder van kleur.
Na deze heerlijke wandeling deden we nog een bakkie bij Kafetaria Restaurant, naast de parkeerplaats.
Vervolgens reden we weer terug naar Oldevatn Camping en gingen we op tijd naar bed. De volgende dag hadden we een megaleuke activiteit op de planning!
- Vanaf Oldevatn Camping
- 30 minuten
- 24,4 km
30 mei 2022
Vandaag gingen wij voor de allereerste keer een Via Feratta gingen doen! Voor degenen die hier niet bekend mee zijn, een Via Feratta is een ijzeren, met kabels beveiligde klimroute over steil rotsterrein. Een extra gelukje, de zon scheen heerlijk vandaag!
Wij hadden geboekt bij Via Feratta Loen en om 10 uur ’s ochtends stonden we klaar voor vertrek. We moesten ons inschrijven en kregen een klimuitrusting. Na de komst van nog vier anderen was onze groep compleet en gingen we samen met onze tourgids aan de klim beginnen.
Voordat we daadwerkelijk konden gaan klimmen moesten we wel een flink steil stuk omhooglopen. Gelukkig namen we af en toe een korte pauze en waren we binnen een halfuur bij onze eerste klim. Eerst werd er aan ons uitgelegd hoe het precies allemaal werkt, welke klimroutes er zijn en welke wij gingen volgen. Zit je onderweg vast of durf je ineens niet meer? Geen probleem! De instructeur komt gewoon naar je toe en geeft je een zetje omhoog. Ik had zelf nog niet eerder geklommen in mijn leven, maar dat was verder geen probleem. We volgden de makkelijkste route en elke keer als we een pauze namen, genoot je volop van het adembenemende uitzicht. Op een gegeven moment mocht je kiezen of je een iets moeilijkere route wilde doen die rechtsom ging of op dezelfde soort route wilde blijven. Hierna moesten we de langste brug van Europa trotseren, de Via Feratta. Voor mij geen probleem, maar voor mijn vriend met hoogtevrees was dit wel even spannend. We klommen nog een stuk en toen had je weer een keuze. Of je liep een stukje en klom de rest naar de top, of je ging balancerend over een koord naar de overkant en dan klom je het laatste stuk naar de top.
Eenmaal boven stonden we ineens in metershoge sneeuw. Nu was het nog een klein stukje tot dat we aankwamen bij het Loen restaurant, een prachtig panoramarestaurant op de berg. Na een koffie stapten we in de Loen Skylift en waren we binnen vijf minuten weer beneden. Als mooie afsluiter van de dag hebben we overheerlijk gebarbecued op de camping.
- Is het te doen met hoogtevrees?
- Absoluut, natuurlijk moet je wel weten of dat je jezelf over deze angst heen kan zetten.
- Hoe lang doe je erover?
- Dat is afhankelijk van de groep. Er wordt vanaf aankomst bij de start tot boven aan de top zes uur gerekend.
- Hoe is het hier in het hoogseizoen?
- Erg druk, wij hadden een groep van zes, maar in de zomer kan dit een groep van 20 zijn.
- Hoe zijn de gidsen?
- Onze gids was echt fantastisch. Een superjonge jongen, maar zo behulpzaam en goed in klimmen. Hij zat ook nog eens bij het klimteam dat mensen in nood helpt. Voelt extra veilig.
- Aanrader?
- Een mega-aanrader zelfs. Het is een uitdagend parcours dat goed af te leggen is. Met elke hoogte sta je weer versteld van de schitterende uitzichten. Daarnaast krijg je genoeg pauzes tussendoor en mag je absoluut trots op jezelf zijn wanneer je boven staat.
Jostedal
31 mei 2022
Er stond weer een spannende nieuwe ervaring op de planning, een hike op de Nigardsbreengletsjer. We pakten vroeg onze tent in, want het was even rijden. Gelukkig was de rit schitterend. Eenmaal aangekomen moet je een kleine vergoeding betalen om te parkeren (61.67195698747356, 7.235317311626504). Er zijn andere opties die gratis zijn, maar dan moet je een stuk lopen naar de gletsjer toe. De groep verzamelde zich langzaam voor het toiletgebouw, waar de gids vervolgens uitleg gaf over de tocht. Hierna reikte hij ons twee accessoires die we nodig zouden hebben aan, een ijshamer en stijgijzers. Voordat we daadwerkelijk de gletsjer op gingen, moesten we een stukje lopen, een pontje pakken en weer lopen. Onze gids testte of we allemaal wel fit genoeg waren om straks die hike op de gletsjer te maken. Dit betekende steile stukken omhoog en naar beneden. De reden hiervoor is dat je op de gletsjer aan elkaar vastzit, dus als er een iemand valt, dan val je allemaal.
Eenmaal aangekomen werden we aan elkaar vastgemaakt, bonden we de stijgijzers onder onze voeten en konden we gaan. Het was een ontzettend interessante en mooie beleving. Zo dichtbij een gletsjer, dat ben je niet zomaar. De gids vertelde er op rustmomentjes van alles over. Hij doet dit werk al meer dan twintig jaar en heeft de gletsjer dan ook, door klimaatverandering, flink zien slinken. Na 1,5 uur waren we klaar en keerden we weer terug. Helaas ging onze tour niet in de gletsjer. Wil je dat wel, dan moet je goed opletten welke je uitkiest.
Na de tocht reden we naar Jostedal Camping. Na een heleboel koude nachten in de tent hadden we wel een hutje verdiend. Bij de receptie kregen we zelfs een upgrade naar een grotere hut, heerlijk! Ook vertelde de vriendelijke dame ons dat er nog twee gletsjers in de buurt zijn die ook zeker de moeite waard zijn. In tien minuten reden we daarheen en bewonderden we de Bergsetbreen en de Tuftebreen. Voor het diner schoven we aan bij het Jostedal Hotel om te genieten van typisch Noorse gerechten.
Runde
1 juni 2022
Na een heerlijke nacht in een warm bedje was het tijd om de welbekende, puffins te gaan zoeken in Runde. Puffins, ofwel papegaaiduikers, zijn schattige vogels die afstammen van de de alk.
Runde is de zuidelijkste vogelrots van Noorwegen die jaarlijks 500.000 zeevogels trekt in het broedseizoen, van half mei tot eind augustus. Een ideale plek voor vogelliefhebbers!
De rit naar Runde is niet erg spectaculair, totdat je er bijna bent. Je gaat van eiland naar eiland en rijdt over éénbaans-bruggen. Dit betekent dat je goed moet opletten of er niemand naar beneden rijdt terwijl jij naar boven gaat. Boven op de brug is een kleine verbreding waar auto’s elkaar kunnen passeren. Een schitterende weg en wát een mooie ervaring.
We checkten in bij Goksøyr camping. Ook hier sliepen we in een hutje. Mocht je wat meer te besteden hebben, dan raden we absoluut het schitterende Runde Panorama – Trollvogga aan. De vrouw achter de receptie pakte een kaart erbij en vertelde ons waar we welke vogels konden spotten. We kleedden ons goed aan en gingen door de mist en regen op pad. Vergis je niet, want het pad is best steil en gaat flink omhoog. Je klimt namelijk een 300 meter hoog plateau op. Mocht je hier geen zin in hebben, boek dan een bootexcursie en bekijk de vogels vanaf het water.
Al snel kwamen we de Grote Jager tegen, een schitterende vogel. Eenmaal boven zagen we de puffins rondvliegen en landen op de rotsen. Veel mensen stopten toen ze aangekomen waren op het plateau. Wij liepen nog een stuk door, om ze van dichterbij tie zien. Dit pad was supermodderig en glad. We raden dit pad alleen aan als je echt goed ter been bent. Aan de rand was een grens aangegeven tot hoever je mocht lopen. Na die ‘grens’ zijn de puffins aan het broeden en mag je ze natuurlijk niet storen.
Je hebt op Runde verschillende paden om diverse vogels te spotten. Je komt hier namelijk ook de Jan-van Genten, drieteenmeeuwen, zwarte kuifaalscholvers, zeekoeten, Noorse stormvogels en alken tegen.
Ben je op Runde in het laagseizoen? Dan is iets te eten scoren op zondag bijna niet te doen. Wij reden terug naar Fosnavåg om een flinke portie döner te eten bij Elmir’s Pizzeria.
- Vanaf Jostedal Camping
- 4 uur en 52 minuten
- 313 km
Ålesund
2 juni 2022
Voor ons was één dag op Runde genoeg, dus stapten we in de auto naar Ålesund, een stad vol Art Nouveau-huizen. Door een verwoestende brand in 1904 is er een verbod gekomen op houten huizen, waarna deze architectonische hoogstandjes zijn gebouwd. De schitterende route naar Ålesund gaat via eilandjes en veel tunnels.
In Ålesund overnachtten we bij Hotel Noreg, een budgethotel. De kamers zijn groot genoeg, met heerlijke bedden en een vrij smalle badkamer. Het ontbijt was ook erg eenvoudig, maar wel smakelijk!
Wanneer je in Ålesund bent, mag je de 418 treden naar de berg Aksla niet overslaan. De trap is heel breed, met meerdere uitkijkplekken en is goed te belopen. Eenmaal boven heb je spectaculair uitzicht over de verschillende eilanden en huizen. In de verte zie je zelfs de Sunnmøre-Alpen. Geen zin om trap te lopen? Dan kan je ook je auto boven op de berg parkeren. Wil je meer van de stad zien, boek dan een audiotour of een hop-on hop-off bus.
Morgen zouden we vertrekken naar Zweden en daarom genoten we nog één laatste keer van ons favoriete restaurant: Egon!
- Vanaf Goksøyr camping
- 1 uur en 58 minuten
- 79,2 km
Excursietips Ålesund:
Falsterbo - Zweden
3 juni 2022
Na drie weken hadden we genoeg van de regen in Noorwegen en besloten we de zon op te zoeken in Falsterbo, Zweden. Natuurlijk konden we Noorwegen niet verlaten zonder over de spectaculaire Atlanterhavsveien te rijden, een weg die kronkelt als een zeeslang door een doolhof van zee en eilanden. Verschillende weersomstandigheden zorgen ervoor dat de weg er steeds anders uitziet. In de herfst is de zee soms zo ruw dat de weg overspoeld wordt door golven. En hoe raar het ook klinkt, vanaf Kårvåg naar Vevang is de weg mooier dan andersom.
Hierna pakten we als laatste mooie route van Noorwegen de Trollstigen nog mee. Een fantastische weg met scherpe haarspeldbochten. Stop ook zeker op de parkeerplaats (62.45985077311646, 7.676558094451033) bovenaan de berg om de Trollstigen van boven te bekijken. Hierna pakten we de snelste weg naar Falsterbo om te kunnen genieten van de zon. Dit betekende ook nog even zwaaien naar mijn geliefde Lillehammer!
In Falsterbo, Zweden sliepen we in onze tent bij Falsterbo Camping Resort. Een mooie, moderne camping met op 500 meter een heerlijk rustig strand. De kampeerplek mag je zelf uitkiezen en er zijn verschillende groottes. Mocht je geen zin hebben om in een tent te slapen, huur dan een chalet. Mocht je aankomen midden in de nacht, geef dat dan op tijd aan. Via een speciale code en een pasje kan je dan alsnog het terrein op. Je hoeft dan niet te slapen in je auto, zoals wij deden.
- Vanaf Hotel Noreg
- 16 uur en 31 minuten
- 1275 km
- Tussenstop: Atlanterhavsveien en Trollstigen
4 juni 2022
Tijdens deze nacht kwamen we aan op de camping en toen we wakker werden in de auto, gingen we eerst maar eens inchecken. Hierna de tent opzetten, boodschappen doen en de rest van de dag genieten van de zon op het strand.
5 juni 2022
Vandaag was het dan onze laatste vakantiedag. We besloten om het populaire Skanör Beach op te zoeken, een strand aan het natuurreservaat Flommen. De badplaats heeft de kleurrijke houten vakantiehuisjes, een must om hier een leuke foto te maken! We haalden nog een lekker ijsje en de rest van de dag hebben we weinig gedaan. De laatste vakantiedag sloten we af met een barbecue!
- Vanaf Falsterbo Camping Resort
- 7 minuten
- 4 km
6 juni 2022
Helaas kwam er een vervroegd einde aan onze vakantie vanwege het onophoudelijke slechte weer. Geloof me als ik zeg dat drie weken in de regen hiken echt je neus gaat uitkomen. Vandaar dat we besloten om naar huis te gaan (waar de zon wel scheen!!). Maar we keren absoluut nog eens terug naar Noorwegen. Dit land hebben wij zeker nog niet uitgespeeld, maar het heeft wel ons hart veroverd! Benieuwd naar alle andere natuurtochten? Lees hier meer over de hikes die je gedaan wil hebben in Noorwegen.
Ook lees je al onze tips over Tromsø, Lillehammer en leuke weetjes over Noorwegen in onze andere blogs.
- Vanaf Falsterbo Camping Resort
- 10 uur en 28 minuten
- 884 km