« Terug naar het blogoverzicht
3 x fietsroutes in West-Brabant

Nederland is het land van fietsen en wij van Breakzy doen deze activiteit ook maar al te graag! Je bent met jezelf in de natuur en voelt het vrije gevoel terwijl je de mooiste plekken van Nederland ontdekt. Handig is wel om vooraf een knooppuntenroute te plannen, maar welke route is nou de mooiste? Breakzy beschrijft hieronder drie prachtige zelf gereden routes in West-Brabant. Kant-en-klaar, zodat je niets meer hoeft uit te zoeken en zo op je fiets kan stappen!

Route 1 - In en om Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch bestaat grotendeels uit water, waardoor een kano of boot misschien de meest logische manier is om de Biesbosch te verkennen. Toch hebben wij ontdekt dat een fietstocht om en door dit gebied minstens zo mooi is! Je fietst door de gezelligste havenplaatsjes als Drimmelen, Lage Zwaluwe, Werkendam, Hank en Geertruidenberg, met tussendoor vaak niets anders dan groen en water om je heen.

Beschrijving van de route

We begonnen de route in het gezellige havenplaatsje Drimmelen, op de kruising van de Dorpsstraat en de Biesboschweg bij knooppunt 97, naast de frietkraam. Leuk om aan het einde van de dag hier frietjes af te halen en aan het water op te eten, maar eerst staat er een fietsronde Biesbosch op het programma.  Het eerste stuk fiets je parallel aan de Amer over een polderweg richting Lage Zwaluwe. Hier is het leuk om meteen even af te wijken van de knooppuntenroute. De knooppunten leiden je onderlangs over de polderweg, terwijl er ook een fietspad over de dijk loopt, gewoon parallel aan de route. Je ziet vanzelf waar je de dijk op kunt rijden. Vanaf de dijk is je uitzicht veel mooier. Rechts kijk je op de Biesbosch terwijl voor je de schapen vrij rond lopen, oppassen dus! Die hebben alle ruimte hier op de dijk en geven het fietsen echt een nieuwe dimensie. Bovendien kom je aan het einde van de dijk vanzelf weer op de route terug.

Van Lage Zwaluwe naar Kop van ‘t Land

In Lage Zwaluwe kan je even pauzeren. Check vooraf welke horecagelegenheden inmiddels hun deuren weer geopend hebben. Anders is de Jumbo, een paar honderd meter van de route, een prima alternatief om je verse picknick in te slaan. Vanuit Lage Zwaluwe fiets je naar de Moerdijkbrug. Net voor je het fietspad omhoog naar de brug pakt, kan je rechts nog even pauzeren. Er staan bankjes en je kijkt uit over de brug en het water. Hee, hoe gaaf is dat, met je fiets over zo’n geweldig grote brug waar je normaal alleen via de snelweg overheen rijdt?! Op onze kinderen maakte het diepe indruk in elk geval. Dochterlief (9 jaar) was alleen wel een beetje bang dat de brug zou instorten terwijl wij er overheen reden…

Na de Moerdijkbrug ga je een mooi stuk tegemoet, eerst door de polder (Eiland van Dordrecht) en dan over een lang fietspad aan de rand van de Biesbosch, helemaal tot Kop van ’t Land (knooppunt 43). Bij Huiskamercafé Fluitekruid moet je echt even heerlijk pauzeren, zo midden in de natuur!

Goed om te weten:

In Lage Zwaluwe kan je met ’t Leeuweveerke https://www.leeuweveerke.nl/ (vlakbij knooppunt 90) naar de overkant. Je pakt de route dan bij knooppunt 8 weer op. Hiermee kan je de route met circa 15 kilometer inkorten. Pak de pont voor een korter rondje of sla dit mooi stukje route niet over en fiets via de Moerdijkbrug en de polder daarna!

Bij knooppunt 43 ga je met veerpont De Biesbosch het water over. Aan de overkant kan je pauzeren met uitzicht over de natuur. Deze pauzeplek vind je bij de T-splitsing. De kids hadden hier hun chipspauze in de schaduw onder het bord, maar er staan ook gewoon bankjes met uitzicht op de natuur.

Een andere kant van de Biesbosch

Hierna volgt een machtig stuk dwars door de Biesbosch, vol van groen, water en vogels. Blijkbaar kan het water hier flink stijgen, gezien de vele borden waarbij gewaarschuwd wordt voor water op de weg. Hoewel we al vaak in de Biesbosch geweest zijn, hadden we de Biesbosch nog nooit vanaf deze kant gezien, erg indrukwekkend!

Tussen knooppunt 8 en 20 fiets je langs het Biesbosch Museum Eiland http://www.biesboschmuseumeiland.nl/. Aan de buitenkant heb je uitzicht op de prachtige groene daken die helemaal opgaan in de natuur. Leuk om een keer terug naartoe te gaan! Wij reden vervolgens het museumeiland voorbij, richting Werkendam. Bij knooppunt 13 kan je met Pontje Steur een stukje afsnijden. Of maak een ommetje van circa 5 kilometer en toen hadden we er inmiddels al 62 kilometer (52 van de route en 10 om naar het startpunt te fietsen) in de benen zitten!

Terug via Hank

De kinderen begonnen het wel zwaar te krijgen, maar wij genoten nog steeds volop van de natuur om ons heen. Voorbij Hank ga je de Merwedeburg over, weer zo’n kolos waar de auto’s naast je over de snelweg razen. Na een klein drama voorbij deze ‘lievelingsbrug’ van zoonlief (want je rijdt op het fietspad naast de metalen constructie en niet er onderdoor) ging onze route verder naar woonplaats Oosterhout, maar deze fietsroute brengt je via vestingstad Geertruidenberg terug naar het startpunt in Drimmelen. In Drimmelen zijn genoeg mogelijkheden om de dag lekker af te sluiten. Pak één van de leuke restaurants en terrassen mee. Of haal een frietje van de frietkraam bij knooppunt 97 of friet en kibbeling van Vistaria Rijk in de Nieuwe Jachthaven, deze smaken minstens zo goed!

Routedetails:

Start- en eindpunt: knooppunt 97, kruising Dorpsstraat/Biesboschweg in Drimmelen

Parkeren: Drimmelen, betaalde en gratis parkeerplaatsen rondom de havens

Afstand: circa 75 kilometer, circa 60 kilometer als ’t Leeuweveerke weer vaart en circa 55 kilometer als ook Pontje Steur weer vaart

Knooppunten:

97 – 98 – 66 – eventueel de dijk op – 63 – 21 Lage Zwaluwe – 90 – 12 – Moerdijkbrug – 41 – 42 – 43 – veerpont De Biesbosch – 02 – 08 – 20 – 19 – 17 – 13 – 29 – 10 – 22 Werkendam – 12 – 14 – 18 Hank – 32 – 01 – 35 – 24 – 42 Geertruidenberg – 40 – 44 – 96 – 97

Link naar de route: Om en door de Biesbosch https://www.fietsknoop.nl/routes/view/12979772

Route 2 - De mooiste fietspaden van Zuidoost Breda

Kom je uit de buurt van Breda? Dan is deze route zeker een aanrader. De route is een mooie afwisseling tussen gezellige dorpjes en natuur. Je fietst door het Sint Annabos, onderdeel van de Chaamse Bossen, over het rustige en uitgestrekte platteland en over de Strijkbeekse Heide. Breakzy heeft deze fietsroute niet zelf gemaakt, die credits gaan naar ’Sjeeskees op fietsknoop.nl , maar we hebben hem wel zelf gefietst! Omdat we meestal met de auto toeren, was een lange fietstocht op normale fietsen best even wennen. Maar wát vonden we het leuk! Deze mooie stukken Brabant hadden we, ondanks dat we hier al heel lang wonen, nog nooit gezien. Zorg bij deze route wel dat je precies de aangegeven knooppunten volgt. Je navigatiesysteem stuurt je anders gewoon langs de snelste route en dat is echt zonde!

Beschrijving van de route

Je start vanuit je huis of vanuit het gezellige dorpje Ulvenhout, bij knooppunt 84 aan de Torendreef. Vanuit daar fiets je door het prachtige Sint Annabos, heerlijk tussen de bomen door. Erg fijn nu er flink wat warme dagen aan zitten te komen. Na een aantal kilometer door schaduw en natuur vervolg je je weg over het uitgestrekte platteland tussen Gilze en Chaam. Je fietst tussen mooie oude boerderijen, uitgestrekte natuur en volop in de zon dus vergeet je vooral niet in te smeren. Bij dit stuk van de route zul je een paar keer denken: gaan we nou wel goed? Maar als je ineens over een grindpaadje of door zand moet fietsen, dan ben je op precies op de juiste weg.

Ommetje via Gilze-Rijen

Na weer flink wat kilometers kregen we ondertussen wel wat trek. Maar precies op dit stuk van de route zit je in de middle of nowhere. Dus besloten we om door te fietsen naar Gilze-Rijen. Dit is geen officieel onderdeel van de route, maar wel een aanrader. 

In Gilze-Rijen hebben we een frietje gehaald op het dorpsplein. Omdat we meer zin hadden in een picknick, hebben we de route vervolgd met de warme frietjes en kaassoufflés voorop in het mandje. Na een kort bezoek aan Gilze-Rijen hebben we de route weer opgepakt richting de Chaamseweg. Zodra je op de lange weg tussen de bomen fietst zijn er genoeg bankjes en boomstronken waar je kunt gaan zitten. Als we aan een picknickkleed hadden gedacht, hadden we al veel eerder kunnen gaan zitten. Maar de frietjes waren nog warm en na een flinke tocht smaakte het als een uitmuntend driegangendiner. Ben je niet zo’n frietliefhebber? Dan kun je natuurlijk ook je eigen picknick meenemen of onderweg gewoon je eigen picknick uit de supermarkt halen. Hoef je mooi niet alles vanaf het begin mee te sjouwen! Verder zit er op de weg van Gilze-Rijen naar Chaam ook een leuke boerderij met restaurant waar je verse broodjes kunt halen. 

Met een gevulde buik reden we door en kwamen langs de mooiste landweggetjes, bossen en open velden. Ook passeer je een paar leuke campings, waardoor je meteen begint te denken aan een mini-vakantie. Kom je niet uit de buurt van Breda en verblijf je bijvoorbeeld in zo’n leuke iglo op de camping? Fiets dan vooral ook dit mooie stuk! 

Via Chaam naar de Strijbeekse Heide

Na veel landschap en natuur fiets je vervolgens door het centrum van Chaam. Ben je wat eerder vertrokken? Dan kun je hier ook prima neerstrijken voor de lunch. Na Chaam merkten we aan onze billen dat we al een flink stuk hadden gefietst, maar we zijn dan ook geen ervaren rijders. Dat we tussen Chaam en Strijbeek dan ook verkeerd fietsten hielp niet echt mee. Maar eenmaal terug op de route werden we beloond met een uitzicht over de Strijbeekse Heide. Heel even waanden we ons in Afrika. Hou je niet van fietsen? Dan is een wandeling over de Strijbeekse Heide ook zeker een aanrader. Deze weg gaat over een paar zandpaadjes en langs genoeg bankjes voor een welverdiende pauze.

Terug via de Mark

Na de Strijbeekse Heide kwamen we terug op bekend terrein rondom Galder. Dit stuk fietst lekker door! Vanaf knooppunt 43 volgt de fietsroute de Mark. Ondanks dat we langs de Mark al vaak hebben gereden en gelopen, blijft dit één van onze favorieten. Gras, water, bloemen, je kijkt je ogen uit! Vergeet ook vooral niet goed in het water te kijken, want je ziet er enorme vissen. Na een kleine pauze vervolgden we onze weg terug naar Ulvenhout en aten daar als afsluiting nog een ijsje. 

Eenmaal thuis was er vijf uur verstreken en hadden we bijna 50 kilometer gefietst. Dit had er vooral mee te maken dat we nog 5 kilometer van het start- en eindpunt wonen, een extra uitstapje naar Gilze-Rijen maakten en we 2 kilometer verkeerd hebben gefietst. Ondanks de zere billen was het een hele geslaagde dag en een supermooie route! Vooral lekker gaan fietsen dus.

Routedetails:

Start- en eindpunt: knooppunt 84, Torendreef in Ulvenhout

Parkeren: bij de sportvelden, Jeugdland Ulvenhout

Afstand: 33 km (zonder uitstapje naar Gilze-Rijen)

Knooppunten:

84 – 38 – 97 – 37 – 29 – 30 – 58 – 59 – 60 – 49 – 48 – 75 Chaam – 47 – 93 – 92 – 44 – 91 – 43 – 41 – 36 – 66 – 84

Link naar de route:  Rondom Breda Zuidoost https://www.fietsknoop.nl/fietsknoop/route/10191734/rondom-breda-zuidoost

Route 3 - Rondje over de Brabantse Wal

Natuurgebied de Brabantse Wal ligt in en rond Bergen op Zoom, op de grens van Brabant en Zeeland. Aan de ene kant heb je de hoger gelegen Brabantse zandgrond en aan de andere kant de lagere kleigrond van Zeeland. Het staat bekend om de opvallende hoogteverschillen tot wel 22 meter. Nou, dat hebben we geweten hoor! Heuvel op, heuvel af en dat allemaal op een simpele OV-fiets zonder versnellingen. Tip 1 heb je dus alvast te pakken: zorg voor een fiets met versnellingen. Dat maakt je fietstocht een stuk aangenamer. Je rijdt door bossen, slaperige dorpjes, tussen velden en akkers. In de verte zie je het volgende dorp alweer, met de kerk meters hoger dan je zelf fietst. Wat een bijzonder landschap! Je kan het niet vergelijken met het heuvellandschap van Limburg of bij Arnhem. Daar is het wat glooiender, terwijl de hoogteverschillen hier veel abrupter zijn. Dat maakt dat je echt het gevoel hebt weer een nieuw stukje Nederland te ontdekken!

Beschrijving van de route

De route begint midden in het bos bij knooppunt 18. Hier vind je Natuurpodium Bergen op Zoom, dé toegangspoort tot fiets- en wandelroutes in dit gebied. Je kan een bezoekje brengen aan het bezoekerscentrum, op de eerste etage van hostel Stayokay of nog even wat drinken op het terras. Wij gingen meteen op pad. Het eerste stuk reden we door een mooie omgeving, in het bos. Daarna kwamen we aan in Bergen op Zoom. Hoewel het eerste stuk door Bergen op Zoom niet geweldig was, reden we ook dwars door het centrum en dat bleek verrassend mooi te zijn!

Een mooie kerk en een plein met historische gebouwen rondom. Hier heerst volop gezelligheid als de terrassen open zijn, dat zie je meteen. Wij waren er nog net voordat de terrassen weer open mochten, maar anders was dit een leuke koffiestop geweest. Nu reden we door tot de bankjes in park Kijk in de Pot, net na knooppunt 76. Ons advies: stop juist niet hier, maar rijd een klein stukje door en je waant je ineens aan de Middellandse Zee. Je fietst namelijk een heel stuk langs de Binnenschelde, compleet met strand en boulevard. Wat een onverwacht mooi stuk is dit! Een vlag geeft aan of het water veilig is om te zwemmen, dus bij goed weer kan je hier zelfs een zwemstop maken. Maar op z’n minst móet je hier even gaan zitten bij een van de strandtenten, met je voeten in het zand.

Langs het Markiezaatmeer

Net na Bergen op Zoom kregen we onze eerste indruk van de Brabantse Wal. De weg wordt hier wat heuvelachtig namelijk, het eerste moment dat we echt onze versnellingen misten. Vrij ongemerkt reden we tussen knooppunten 76, 78 en 32 het Markiezaatmeer en Bezoekerscentrum de Kraaijenberg voorbij. Niet doen! We hebben hier een heel mooi stukje natuur gemist. Let op dus als je tussen knooppunten 76 en 78 rijdt. Net voorbij de zendmasten en nog voor knooppunt 78 vind je, ietwat verstopt, een parkeerplaats. Daar zit het bezoekerscentrum met vlakbij een mooi uitkijkpunt: Uitkijktoren Markiezaat, met het Markiezaatsmeer in de verte. Je kan ook mooi wandelen in dit gebied, maar wij hadden dus pas veel te laat door dat we er al voorbij waren…

Aardbeien en uitzicht

Oké, de uitkijktoren hadden we dan misschien gemist, maar waar we niet voorbij sjeesden, was Boerke Bogers, net na knooppunt 78. Aardbeien vers van het land, niets lekkerder dan dat tijdens je fietstocht! Een kilo was dan ook zo verdwenen, dus gingen we al gauw weer terug op de fiets, verder tussen velden en akkers. We kwamen aan in Woensdrecht en hier konden we kiezen: knooppunt 52 rechtdoor blijven volgen of via een klein ommetje steil omhoog, inclusief uitkijkpunt. Wij kozen gelukkig voor het laatste. Steil omhoog was het zeker, maar je hoefde niet ver te fietsen voordat je het uitkijkpunt bereikte, inclusief picknicktafel. Wauw, hier waren we wel van onder de indruk…. Dit is dus wat ze bedoelen met de Brabantse Wal. Dit is die steilrand waarover gesproken wordt. Je staat hier op een heuveltje, terwijl voor je de akker steil naar beneden loopt.

Van dorp naar dorp

De route leidt je verder van dorp naar dorp. Woensdrecht, Hoogerheide, Ossendrecht en Huijbergen volgen elkaar op, heuvel op, heuvel af. We tikten zelfs de Belgische grens aan, vlakbij de Kalmthoutse Heide. Op sommige plaatsen zie je het dorp al van verre omdat de kerk meter hoog op een heuvel staat. Toen we deze plaatsen voorbij waren, kwamen we weer in een meer bosrijke omgeving terecht. Via verschillende campings en gezellige horecagelegenheden reden we vervolgens weer terug naar het startpunt.

Leuke overnachtingstip

Wil je langer genieten van het natuurschoon in West-Brabant, klimmen bij het naastgelegen Klimbos Brabantse Wal (aanrader!) of alvast overnachten voordat je aan je fietstocht begint? Stayokay Bergen op Zoom – de Brabantse Wal heeft de deuren weer geopend! Dit duurzaam gebouwde hostel verhuurt momenteel alleen privékamers met eigen badkamer, met of zonder terras. ’s Ochtends ontbijt je op het heerlijke terras, midden in het bos. En als je alvast een blik op de omgeving wilt werpen, dan klim je even omhoog bij de uitkijktoren naast het terras. Wij van Breakzy zijn fan in elk geval!

Routedetails:

Start- en eindpunt: Knooppunt 18, Boslustweg 1 (Stayokay Bergen op Zoom)

Parkeren: Stayokay Bergen op Zoom, Boslustweg 1

Afstand: circa 43 km

Knooppunten:

18 – 15 – 75 – 83 – 76 – 78 – 32 – 21 – 52 – 22 – 34 – 23 – 38 – 36 – 37 – 30 – 81 – 01 – 84 – 17 – 18

Link naar de route: Brabantse Wal https://www.fietsknoop.nl/routes/view/12979537/brabantse-wal

Zelf je fietsroute maken?

Natuurlijk kan je ook gewoon je eigen fietsroute naar wens samenstellen. Tegenwoordig kan dat heel eenvoudig met diverse fietsknooppuntenplanners, waarbij Fietsknoop onze favoriet is.

Online kan je zelf knooppuntenroutes maken, delen, opslaan, downloaden als GPX en printen. Met je smartphone of GPS-systeem in de houder kan je niet verkeerd fietsen. Al werkt een ouderwets briefje met opgeschreven nummers natuurlijk ook prima!

Heb je liever een papieren knooppuntenoverzicht, maak dan gebruik van ‘de grote Fietsbijbel’, oftewel De Landelijke Fietsatlas.

Hierin vind je kaarten van heel Nederland met alle fietsknooppunten. Even op een briefje schrijven en fietsen maar! Wil je onderweg je route nog wijzigen, dan stop je bij een fietsroutekaart en verander je gewoon nog wat knooppunten.

Al zijn wij bij Breakzy gek op het rijden van mooie autoroutes, we hebben het fietsen wel duidelijk (her)ontdekt en zullen dit ook blijven doen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!