hectare

In het Moezelgebied is maar liefst 11.000 hectare aan wijngaarden te vinden!

wijnsoorten

In de Moezel worden 4 belangrijke druivensoorten verbouwd: Riesling, Silvaner, Müller-Thurgau en Kerner

jaartal

Tot 1989 was rode wijn verbouwen aan de Moezel wettelijk verboden!

druiven
Weinfest
AdobeStock_449631992-deel
Wine tasting

In het Moezelgebied worden voornamelijk witte druiven, de Rieslingdruif, verbouwd en dus witte wijn geproduceerd. Rode wijn verbouwen mocht tot 1989 niet eens! Vroeger waren dit vrijwel alleen maar zoete en halfzoete wijnen, maar tegenwoordig is bijna de helft van de Rieslingwijn droog. De afgelopen dertig jaar heeft een aantal wijnboeren zich gefocust op het verhogen van de kwaliteit, waardoor een aantal Rieslingwijnen van nu zich kan meten met de wereldtop. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Eiswein uit de Moezel, een geurige en exclusieve dessertwijn.

Bekende wijnen uit het Moezelgebied:

Wijn proeven in de Moezel

Als je van wijn houdt, is een wijnproeverij erg leuk om te doen. En natuurlijk helemaal als je in een wijngebied als de Moezel op vakantie bent! Maar hoe werkt dat eigenlijk wijn proeven in de Moezel? Nou, heel simpel! In de vele wijndorpen zie je uithangborden bij de wijnboeren die aangeven dat je daar wijn kan proeven. Je stapt dus gewoon binnen en de wijnboer zal je vol enthousiasme alles vertellen over zijn product. Vaak krijg je er meteen een rondleiding bij over de wijnboerderij. De verschillende wijnen die de wijnboer produceert kan je – meestal tegen een klein bedrag – proeven. Natuurlijk kan je bij de wijnboer meteen je favoriete wijn kopen. Handig voor jou, want je weet zeker dat je een lekkere fles wijn gekocht hebt – handig voor de wijnboer, want hij verliest geen geld aan de tussenpersoon (wijnhandel of supermarkt).

Waar kan je wijn proeven?

Allemaal leuk en aardig, uithangborden waarop staat dat je wijn kan proeven, maar dat wordt natuurlijk niet in het Nederlands aangegeven. Let daarom goed op de termen ‘Strausswirtschaft’ (wijnboer of cafeetje waar je ook een eenvoudige maaltijd kunt krijgen), ‘Weingut’(wijndomein, waar de druiven worden geteeld en verwerkt tot wijn) en ‘Weinstube’ (wijnbar, met kleine selectie lokale wijnen en waar je ook een eenvoudige maaltijd kunt krijgen). Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk je bestemming voorbij rijdt!

Wijn proeven & autorijden

Tja, dat is altijd een lastige in het buitenland. Hoe zorg je er nu voor dat je weer veilig terug in je accommodatie komt na een wijnproeverij? Niet met eigen auto in elk geval, tenzij je een BOB in je midden hebt. 

Maar wat zijn de regels wat betreft alcohol in Duitsland eigenlijk? Nou, niet heel anders dan in Nederland. Het maximaal toegestane alcoholpromillage in het bloed van 0,5 promille is hetzelfde als in Nederland. Alleen, zit je onder dit maximum, maar blijk je toch niet meer in staat te kunnen rijden, dan kan je alsnog een boete verwachten. Ben je nog geen 21 jaar of heb je je rijbewijs korter dan 2 jaar? Dan mag je geen druppel alcohol drinken, wil je daarna nog rijden.

Je kan natuurlijk uitzoeken of er bussen tussen je accommodatie en wijnproeverij rijden, een excursie ‘wijn proeven’ boeken of een taxi nemen, maar veel leuker is het op een nachtje op een Weingut of Weinhaus te verblijven. Meestal krijg je een rondleiding en kan je er ook wat eten. Na een uitgebreide wijnproeverij rol je vervolgens gewoon lekker je bedje in. Wel zo fijn!

Overnachten op een wijndomein

Locatie: Bernkastel-Wehlen
Locatie: Traben-Trarbach
Locatie: Brauneberg
Locatie: Bruttig-Fankel

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!