Hi Breakzy-deelnemer van de Elfstedentocht op de fiets, door (natuurlijk) het prachtige Friesland. Kom langs enkele bekende steden zoals Leeuwarden, Sneek en Dokkum, maar ervaar ook zeker de kleine dorpjes lang de route zoals Tzummarum en St. Annaparochie. Fiets langs groene landschappen, ontdek de Friese binnenwateren en ontdek een heel stuk langs de westkust! We hebben speciaal voor jou de oorspronkelijke route als uitgangspunt genomen en deze in een Breakzy-jas gestoken. Denk hierbij aan de leukste tips langs de route wat betreft overnachtingen, restaurants en diverse musea. Vergeet ook zeker niet de uiterst belangrijke rustplaatsen waar je tijdens het fietsen (en/of wandelen) op krachten kan komen!
De Elfstedentocht wordt door middel van ondergebonden schaatsen afgelegd en de eerste officiële Elfstedentocht werd al in 1909 geschaatst. De geschiedenis van de Fiets Elfstedentocht stamt ook uit de vorige eeuw, toen er in 1912 voor het eerst op de fiets een afgeleide van de echte Elfstedentocht werd georganiseerd. Sindsdien zijn er vele fanatiekelingen die deze route onder begeleiding van een organisatie of recreatief aandoen. De route is circa 235 kilometer lang en daarom ook onder te verdelen in verschillende dagen, indien nodig.
Deze reisgids gaat uit van een normaal tempo en basisconditie, en daarom voor iedereen geschikt zou kunnen zijn. Je fietst elke dag gemiddeld 40 kilometer en overnacht in accommodaties naar keuze in verschillende bekende of onbekende Friese steden en dorpen. Langs de route heb je zelf in de hand of je deze snel vervolgd of dat je meerdere keren stops bij onze getipte (of zelf uitgezochte) locaties.
Veel succes en veilige kilometers gewenst!
Het Breakzy-team
Hieronder vind je de vijfdaagse route op de kaart. Ieder ‘bolletje’ geeft aan dat we deze stop voor je hebben beschreven. Door deze aan te klikken krijg je direct meer informatie over de stop. Máár uiteraard hebben we de route ook helemaal voor je uitgeschreven! Dat lees je allemaal onder de kaart. Daarnaast staan in de tekst ook nog een aantal leuke extra stopplekken. Veel lees- én hopelijk reisplezier!
Je reis start in de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden. Afhankelijk van hoe laat je hier arriveert, kan je de dag vullen met een uitstapje naar een museum, shoppen in het winkelcentrum of gewoon genieten van lekkere hapjes en drankjes op een van de gezellige terrasjes.
Natuurlijk helpen we je natuurlijk graag een handje op weg met een aantal echte Breakzy Tips. Zo kan je om gelijk goed in de stemming te komen een bezoekje brengen aan het Fries Museum. Hier wordt je gelijk goed ondergedompeld in de Friese cultuur waar bijvoorbeeld veel lokale activiteiten van nu en vroeger worden behandeld. Weet je wat makkelijk is? Het Verzetsmuseum zit in hetzelfde gebouw en aangezien je toch in de buurt ben loop je daar ook maar even naar binnen. Daarnaast is het Natuurmuseum Fryslân ook gevestigd in Leeuwarden en is een ware toeristische trekpleister. Hier vind je alles over de natuur met het grote skelet van een potvis als hoogtepunt!
Voor een middaghap en een bakje koffie moet je in Leeuwarden bij Banhs & Coffee zijn. Hier vind je goed gevulde belegde broodjes en andere gerechten met een Aziatisch tintje. Natuurlijk kan je ook gewoon alleen een kopje koffie bestellen en genieten van het relaxte sfeertje dat hier hangt.
De echte reis begint morgen pas, dus geniet vooral van de sfeervolle stad en zorg dat je goed uitgerust bent. De auto blijft hier gedurende de hele reis staan (gratis of tegen een bepaald tarief per dag).
Bij onderstaande hotels kan je gratis je auto parkeren & eventueel fietsen huren
Klaar? Je Elfstedenfietstocht gaat vandaag echt van start! Je vertrekt uit Leeuwarden en gaat richting het eindpunt van vandaag, namelijk Sneek of IJlst. Onderweg kom je diverse rustpunten tegen waar je als wandelaar of fietser even kunt bij komen van het alle moois wat Friesland te bieden heeft. Hier kan je gebruik maken van een toilet en kan je er (over het algemeen) koffie- of theedrinken.
Je fietst naar het zuiden via Bolsward in de richting van Sneek. In Bolsward heb je goede opties om je dag te vullen. Zo heb je hier het Gysbert Japicxhûs liggen. Een museum dat in het hartje van Bolsward ligt en de geschiedenis over Gysbert Japicx tentoonstelt. Dit is een beroemde dichter en schrijver uit de Friese geschiedenis. Sinds 2013 beschikt het museum ook over een educatief verhaal voor de jeugdige bezoekers.
Dorst of honger? Ook in Bolsward tippen we natuurlijk een horecagelegenheid om weer op krachten te komen. Harré Tapas is een ideaal restaurant als je het moeilijk vind om een keuze te maken in een restaurant. Hier bestel je namelijk meerdere kleinere hapjes in verschillende rondes, iedereen blij! Wist je dat, “Harré” een veel gebruikte groet in de Friese stad Bolsward is?
Ben je door het mooie landschap vergeten om te stoppen in Bolsward? Geen probleem, dan rijd je toch gewoon rechtstreeks naar Sneek. Ook hier heb je meerdere opties om je dag op te vullen. Wat te denken van het Fries Scheepvaart Musem met de historie van Sneek en de directe omgeving. Een van de onderwerpen is natuurlijk de Elfstedentocht.
Voor het avondeten kan je ook terecht bij Proeflokaal Sneek. Het is gevestigd in het oude gerechtsgebouw in het hartje van de stad en is een gezellig café / restaurant. Proef verschillende gerechten door je eigen plank samen te stellen. Bij mooi weer kan je ook op het terras genieten van een uitgebreid wijnassortiment.
In Hindeloopen heb je twee musea die een bezoekje waard zijn. Allereerst heb je Museum Hindeloopen en tentoonstelt de geschiedenis van Hindeloopen, verschillende schilderwerken en de historische klederdracht. Je kan eventueel ook een rondleiding kopen. Bij de entreeprijs zit een consumptie inbegrepen. Daarnaast is hier ook het Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd, voor sommige het Mekka van de schaatssport. Het museum vertelt de eeuwenoude historie van het schaatsen en het museum is geopend sinds 1983. Natuurlijk hebben ze ook veel informatie over de Elfstedentocht! Voordat je verder fietst naar Workum, neem nog even een koolhydratenbom bij Pannenkoekenrestaurant de Friese Doorloper. Zo, je kunt er weer tegenaan!
De derde dag staat in het teken van de Friese binnenwateren en het IJsselmeer. Vanuit de omgeving van Sneek vertrekt je zuidwaarts naar de kust. Je zult zien dat er diverse meertjes langs de route liggen. Onderweg kom je weer diverse rustpunten tegen waar je als wandelaar of fietser even kunt bij komen van al moois wat Friesland te bieden heeft. Afhankelijk van de stop, kan je hier gebruik maken van een toilet en kan je er (over het algemeen) koffie- of theedrinken.
Een accommodatie voor vanavond is gevestigd in Stavoren of Workum, je eindpunt van vandaag. In Stavoren tippen we graag Schots Restaurant en Stadsboerderij de Koebrug. Het is genoemd naar de tegenoverliggende Koebrug. Dit is een ophaalbrug waar vroeger de koeien overheen liepen om naar andere weilanden te gaan. Moeee! Het restaurant staat bekend om de huisgemaakte specialiteiten en serveren diverse Schotse bieren en whisky’s. In de zomers is het hier druk met de vele boten die voorbijvaren en ontstaat er een gezellige sfeer.
Mocht je hier ook de overnachting doorbrengen, dan is dat natuurlijk een goede reden om nog een extra afzakkertje te nemen! Is Stavoren slechts een tussenstop, vervolg dan je weg langs de kust richting Hindeloopen. Nog zo’n mooi plekje aan het water!
Ook in Harlingen hebben we een leuk musuem voor je uitgezocht. Het Hannemahuis is het gemeentemuseum en tentoonstelt de stadsgeschiedenis van Harlingen. Zo ontdek je hier de geschiedenis over walvisvaarders, jeneverstokerijen, scheepvaart en diverse soorten kunst. Je betaalt hier ongeveer €2,50 – €5,- voor een kaartje. Wandel eventjes naar het centrum en proef hier de sfeer. Wat je nog meer in het centrum kan proeven zijn de gerechten van Grand Café Levels. Als je geluk hebt, kan dit op het kleinschalige terras. Natuurlijk kan je ook gewoon binnen genieten van al het lekkers. Eerdere bezoekers vinden vooral de inrichting en bediening noemenswaardig, positief gezien! Bestel hier een borrel en een bittergarnituur of diverse gerechten voor een diner. Na het eten kan je hier nog een avondwandeling maken voordat je je bed opzoekt.
Is Harlingen slechts een tussenstop, dan gaat de tocht nog even verder naar Franeker. Dit is nog iets meer dan 10 kilometer fietsen voordat ook jij kan rusten.
Mocht je gisteren in Stavoren geslapen hebben, lees dan zeker even het stukje hierboven zodat je niks mist in de richting van Workum rondom de omgeving van Hindeloopen!
De originele Elfstedentocht gaat richting het noorden tot aan Tjerkwerd, maar als je langs de kust wilt fietsen dan kan dat natuurlijk ook. In het laatste geval, volg de borden richting Gaast en vervolgens het IJsselmeer.
In het binnenland, in Allingawier om precies te zijn, is een heus Fries Museumdorp gebouwd. Het Friese Museumdorp is een organisatie met diverse tentoonstellingen. Zo vind je hier onder andere de drabbelkoekenbakkerij, een schilderwerkplaats en een expokerk. Het dorp is zowel voor jong als oud een interessant uitje. Vervolg de reis verder naar het noorden richting Harlingen. Afhankelijk van of je in Harlingen of Franeker slaapt, is Harlingen slechts een tussenstop of je eindbestemming.
Goed uitgerust? Mooi! Ontbijt stevig, want vandaag staat een lange dag op de planning. Je zal hier minder tussenstops maken voor bijvoorbeeld een museum en vooral genieten van het Friese landschap. Stippel je eigen route uit richting Dokkum. Dit is het noordelijkste stukje van de Elfstedentocht en brengt je langs dorpen zoals Sint-Annaparochie en Holwerd. Wel vind je langs de route diverse rustplaatsen waar je als wandelaar of fietser even kunt bij komen van het alle moois wat Friesland te bieden heeft. Hier kan je gebruik maken van een toilet en kan je er (over het algemeen) koffie- of theedrinken. Het eindpunt van vandaag is Dokkum.
Hier heb je het Dokkum Musuem en ligt in het hartje van de stad. Het museum is gevestigd in meerdere historische (pak)huizen. In een van deze gebouwen heb je een permanente tentoonstelling over Bonifatius, een Angelsaksische missionaris en kerkhervormer. Daarnaast heb je meerdere wisselende tentoonstellingen. Nog even een hapje ergens eten? Wij raden Hotel & Restaurant ’t Raedhus aan. Terwijl je aan het water zit (op het terras) geniet je van internationale gerechten. Je kan er terecht voor zowel lunch als diner. Een zonnetje, koud drankje en op het terras aan het water? Wij zouden het wel weten! Daarnaast kan je hier ook een accommodatie boeken.
Kom je pas laat aan in Dokkum, geen paniek! Dan bezoek je het museum toch gewoon lekker de volgende dag.
Overnachting: Dokkum (65 km / 54 km): Hotel-Café Restaurant de Posthoorn
Vandaag start de laatste fietsdag van je reis. Je fiets vandaag vanuit Dokkum weer terug naar de start van de reis, namelijk Leeuwarden. Gisteren minder tijd gehad om de stad te ontdekken? Dat geeft helemaal niks. Vandaag heb je een korte fietsroute waardoor je rustig kan opstarten. Loop nog even door Dokkum of bezoek toch nog even het museum.
Langs de route liggen weer diverse rustpunten, maar die zal je vandaag misschien iets minder hard nodig hebben 😊.
Je bagage kan je ophalen bij je starthotel. Mocht je nog even de stad in willen voor een leuk souvenir of toch voor dat shirtje willen gaan die je op de eerste dag hebt laten hangen, dit is het moment.
Aan het eind van de dag vertrek je, moe maar zeker voldaan, met de auto lekker naar huis toe!
Om de reis zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het nodig om nog wat handige tips en tricks met jullie te delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zelf meenemen van een fiets of dat je deze ergens huurt. Ook kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld met een lekke band langs de weg komt te staan, neem dan ook zeker een fietskitje mee zodat je dit zelf kan oplossen.
Fietsverhuur: je kan natuurlijk lekker je eigen fiets meenemen voor de meerdaagse tocht, maar als je dat te veel gedoe vindt dan kan je ook gewoon ergens een fiets huren. De tarieven van huurfietsen schommelen tussen de € 60,- en €75,- per fiets of vanaf € 135,- voor een e-bike fiets.
Fietsroute: een online interactieve kaart kan je op de volgende pagina vinden (z.o.z.) en deze is niet alleen handig in de voorbereiding, maar gaat ook zeker tijdens de reis van toepassing zijn.
Fietskit: voor eventuele problemen, bijvoorbeeld lekke band (dit geldt voornamelijk voor eigen fietsen) kan het handig zijn om een klein hulpkitje mee te nemen. Dit is vaak een klein doosje waarin alles zit om zelfstandig een band te plakken. Deze zijn te koop bij fietsenmakers en bij enkele grotere winkels (bijv. Hema) voor slechts €5,-. Mocht je ergens een fiets gehuurd hebben, dan kunnen dit soort zaken onder het huurcontract vallen. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van elke verhuurder!
Bagage: natuurlijk heb je ook bagage bij je die week en is het niet handig om dit mee te nemen tijdens het fietsen. Tenzij je natuurlijk van een extra uitdaging houdt! Een oplossing is dat je bij je accommodaties navraagt of ze jouw bagage willen afgeven het volgende adres waar je de nacht doorbrengt. Deze shuttle-service gebeurt vaker, wel vaak tegen een kleine vergoeding.
Parkeren: mocht je naar Friesland met de auto komen, dan is het handig om na te vragen bij je eerste slaapplaats of je daar een paar dagen gebruik kan maken van een parkeerplaats. Of dat er hier andere (beveiligde) parkeermogelijkheden in de buurt zijn. Vaak kan je tegen een toeslag per dag je auto langer laten staan dan dat je ergens slaapt, anders kan je ergens bij een nabijgelegen parkeerplaats terecht. Dit natuurlijk omdat je je auto achterlaat en de hele reis met de fiets vervolgt.
Gefeliciteerd! Je hebt de Elfsteden Breakzy fietstocht behaald! Het certificaat voor deze mijlpaal vind je hieronder!
Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.