Op ontdekking met kleine kinderen rondom Oosterhout en Drimmelen

Als je niet uit West-Brabant komt, dan ken je Drimmelen misschien nog net vanwege de Biesbosch, maar verder zal dit waarschijnlijk onbekend gebied voor je zijn. Zonde, want er is zo veel meer te zien en te beleven rondom Oosterhout en Drimmelen. Zandvlaktes, heide en bossen waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en spelen. Lokale ondernemers die de beste streekproducten verkopen en dat combineren met een geweldige speelplek. Restaurants waar je een ontspannen avond met het hele gezin beleeft.

Breakzy neemt je mee op reis in dit gebied en tipt – uit eigen ervaring! – de beste plekken om met kleine kinderen naartoe te gaan. Waar kinderen hun energie kwijt kunnen en jij als ouder ook dat lekkere vakantiegevoel krijgt. Ideeën en routes die niet alleen gericht zijn op gezinnen met kleine kinderen, maar juist gemaakt zijn voor specifiek deze doelgroep. Hoef jij alleen nog maar die leuke accommodatie te boeken en je spullen te pakken. Fijne vakantie in ons eigen, veelzijdige stukje Nederland!

Overzicht van alle tips:

Dag 1

Kindvriendelijke fietsroute met de leukste pauzeplekken tussen Oosterhout en Den Hout (maximaal 9 kilometer)

Oosterhout

Knooppunt 91, kruising Warandelaan/Bredaselaan (afslag Roompot de Katjeskelder) is je startpunt. Je kan nu op twee manieren naar knooppunt 69. Het eenvoudigste is via knooppunt 02, maar mooier en veiliger is om na circa 100 meter, bij Recreatieoord de Warande en restaurant Het Paradijs, juist niet de brug over te gaan, maar het zijweggetje naar het kanaal te pakken. Hier loopt een breed fietspad. Ga hier linksaf en volg het fietspad tot je bij knooppunt 69 bent. Daar pak je de knooppuntenroute weer op.

Verborgen zandvlakte en Brasserie Woods

Heb je het zijweggetje naast het kanaal gepakt, dan kom je ook langs twee leuke pauzeplekken. De verborgen zandvlakte (paarse pijl op het kaartje) volgt al snel. Je rijdt naast het kanaal en zodra je links de roodwitte slagbomen ziet (Oude Bredasebaan), neem je de afslag en fietst een klein stukje het bos in. Rechts vind je de verborgen zandvlakte, een plek die veel locals niet kennen.

Oosterhout
Brasserie Woods

Heerlijk rustig dus hier!

Zit je liever op het terras, fiets dan iets verder door langs het kanaal tot afslag Poolsedreef, die overloopt in de Vreekestraat. Dit fietspaadje door het bos brengt je bij Brasserie Woods, met gezellig terras en speeltuintje voor de kinderen. Daarna rijd je aan de andere kant het bos uit en je zit weer op hetzelfde fietspad richting knooppunt 69.

Langs het kanaal naar ‘de grote steen’ en Koeckers

Van knooppunt 69 naar 92 rijd je helemaal over het fietspad naast het kanaal en onder de bomen. Heerlijk stuk altijd! Zodra je het bos uitfietst, zie je rechts bankjes en ‘de grote steen’. Hier kan je een geluidsband aanzetten die je een verhaal vertelt over dit stukje Oosterhout in de oorlog. Aan de overkant staat bij goed weer vaak een ijscoman. Verder is er niets bijzonders hier, maar op de één of andere manier is het toch een plek die kinderen aantrekt. Of het door het spannende oorlogsverhaal of de ijscoman is laten we in het midden…

Wil je liever uitrusten op het terras, dan ga je bij de grote steen niet linksaf, maar rechtsaf. Direct over de brug vind je Pannenkoekenhuis Koeckers, een plek waar kinderen het liefst de hele dag pauzeren! Er is zó veel te doen. Buiten heb je een grote speeltuin met onder andere trampolines, schommels, glijbanen, een kabelbaan en zand/waterspeelplek inclusief pomp. Maar ook binnen kan je heerlijk spelen. Via de glijbaan binnen glijd je naar de speelruimte. Je kan bij Koeckers natuurlijk een heerlijke zoete of hartige pannenkoek eten, maar ook heel gezellig op het terras zitten.

Pannenkoekenhuis

Terug dwars door de Vrachelse Heide

Ook de terugweg, tussen knooppunten 92 en 91, is een erg mooie route. Je slingert dwars door het bos over de Vrachelse Heide. De leukste plek om onderweg te stoppen is bij de paarse cirkel op het kaartje. Hier vind je namelijk een grote zandvlakte, oftewel één grote zandbak voor de kids! Na een pauze op de zandvlakte is het nog een klein stukje terug naar het startpunt.

Net voor de ingang van Roompot de Katjeskelder kan je je auto gratis parkeren, maar hier is niet altijd plaats. Bij Recreatieoord De Warande, restaurant Het Paradijs en daar tussenin vind je altijd volop gratis parkeerplekken.

Dag 2

Streekproducten & spelen op de boerderij

Een must-do in deze omgeving is een dag spelen bij Recreatieboerderij Johan en Caroline, midden in de polder op de grens van Made en Wagenberg. Bij deze boerderij gaat alles er gemoedelijk en gezellig Brabants aan toe. Je betaalt € 2,50 per persoon ‘entree’, maar dit bedrag wordt verrekend met de producten die je koopt of nuttigt uit de boerderijwinkel, bepaald geen straf! Dan loop je door naar het terras, waar je een heerlijk plekje uitzoekt in de zon of in de schaduw. Zorg maar dat je een boek bij je hebt, want de kinderen komen voorlopig niet bij je terug! Het erf staat vol met allerlei soorten fietsjes, trap- en loopauto’s en tractoren. Daarnaast lopen de kippen, geiten en schapen in de dierenweide, met aan de andere kant de speeltuin met klimtoestellen, schommels en zelfs een luchtkussen.

Op woensdag, vrijdag en zaterdag kan je naderhand nog even langs Kaasboerderij ’t Bosch, twee kilometer verderop, voor de beste boerenkaas van Made en omstreken. Hier koop je de befaamde Biesboschkaas en als je geluk hebt – én van een beetje pittig houdt – de beperkt verkrijgbare kaas ‘Mays heet’, met hete pepertjes verwerkt in de boerenkaas. De kaasboerderij is op woensdag en vrijdag alleen ’s middags geopend, zaterdag in de ochtend en de middag.

Dag 3

Volop speelplezier in Drimmelen

Plons & Ploeterspeeltuin

Wil je met een boot de Biesbosch verkennen, dan huur je deze bij Diepstraten Botenverhuur. Dat gaat heel eenvoudig: je krijgt namelijk een vaarkaart mee en kan direct op pad. Wil je écht iets van de Biesbosch zien, huur je boot dan meteen voor de hele dag. Dan heb je genoeg tijd om ook te wandelen of te zwemmen in dit prachtige natuurgebied.

Drimmelen is vooral bekend als poort naar het prachtige natuurgebied De Biesbosch. Een dag het water op gaan met kano of boot is ook zeker een aanrader, maar sla Drimmelen zelf niet over! Alle activiteit in Drimmelen speelt zich af in de jachthaven. Hier is genoeg te zien en doen om je met de kinderen één of twee dagen te vermaken.

Kom je ’s ochtends op tijd aan in Drimmelen, dan kan je je auto nog op diverse plaatsen gratis parkeren, bijvoorbeeld achter de Plons & Ploeterspeeltuin in de Nieuwe Jachthaven. Water pompen, geultjes graven, zandkastelen bouwen en klauteren over de klimtoestellen: ja, dit is het ultieme kinderparadijs. Gelukkig is het voor jou als ouder ook goed vertoeven hier. Installeer je op één van de picknickbanken en geniet van alle bedrijvigheid om je heen.

Krijg je je kinderen vandaag nog weg uit de speeltuin, dan kan je iets verderop een potje midgetgolfen met uitzicht over de Amer. Recht naast de midgetgolfbaan is nog een omheind speeltuintje en voor de midgetgolfbaan staan bankjes waar je wegdroomt terwijl je over het water tuurt. De dag goed afsluiten doe je met friet en kibbeling bij Vistaria Rijk. Met de kids ga je natuurlijk zitten op het terras aan de linkerzijde, want dan kunnen de kinderen tijdens het wachten spelen in het speeltuintje.

Dag 4

Kidsproof Oosterhout ontdekken

Oosterhout

Oosterhout heeft een gezellige binnenstad vol historische gebouwen, winkels, cafeetjes en restaurants met terrasjes op de Markt. Verblijf je in of rond Oosterhout, trek dan minimaal één dag uit om het centrum van Oosterhout te ontdekken. En ja, dat kan prima met de kinderen! We laten je de mooiste plekjes zien, gecombineerd met de leukste plekken voor kinderen, aan de hand van een korte wandelroute (2,3 km). Alvast één tip vooraf bij goed weer: neem droge kleren mee voor de kinderen. Grote kans dat ze het er niet droog vanaf gaan brengen!

Beschrijving van de wandelroute

Bij Slotjesveld parkeer je gratis je auto. Vanuit daar loop je langs de hertjes in de weide richting centrum. Volg hiervoor de stoep naast de doorgaande weg. Onderweg, net voor de stoplichten, loop je langs een monumentaal 15e-eeuws pand, voormalig Huis Limburg. Dit lijkt wel een kasteeltje, met die torentjes en het water rondom.

Steek over bij de stoplichten en loop via het Slotpark verder naar de Heuvel. Neem bij voorkeur de linkerkant van het park. Via de rechterkant van het park loop je later terug naar de auto. In het park kunnen de kinderen lekker even rennen. Rondom de Heuvel staan verschillende monumentale panden. Loop ook even het Binnenhofje in, rechts bij de voormalige Heilig Hartkerk. Dit sfeervolle binnenhofje heeft een paar boetiekjes en een brasserie met terras.

Voorbij het Binnenhofje wandel je rechts de winkelstraat door tot aan de C&A. Daar sla je linksaf richting Xenos. Je komt nu uit op de Markt, met Basiliek St. Jan de Doper – ‘De Sint Jan’ in de volksmond – recht voor je. Hier heb je volop keus uit restaurants en terrassen, dus zoek een gezellig plekje uit. Staan de fonteinen aan, zorg dan voor een plekje waarbij je er zicht op hebt. Kinderen doen hier niets liever dan dwars door de fonteinen rennen. Daarom neem je dus ook dat setje droge kleren mee.

Liefhebbers van speciaalbier kunnen het best op het terras van de Beurs gaan zitten. Je kan hier ook een bier- en whiskeyproeverij houden. Sla met kinderen IJssalon Via Via zeker niet over! Ook voor jezelf niet trouwens: zelfs bij je kopje koffie krijg je een ijsje in miniformaat geserveerd. Zijn de kinderen groot genoeg om een aantal trappen te beklimmen, dan kan je op een beperkt aantal data in de zomer deelnemen aan de torenbeklimming van de Sint-Jansbasiliek. De Markt van bovenaf is erg mooi om te zien!

Loop vervolgens het gezellige caféstraatje de Klappeijstraat in, naast Via Via. Ook hier zitten een aantal restaurants. Met kinderen kan je het beste Merlijn opzoeken. Hier kan je ook bowlen en kinderen kunnen zich uitleven in de game hal. Vervolgens loop je door naar de wat drukkere Mathildastraat, waar je rechtsaf slaat. Net voorbij de Albert Heijn ga je niet de winkelstraat in – of wel, als je hier wat winkel in wilt duiken – maar pak je één straatje verder rechtsaf. Je loopt dan weer terug het Slotpark in, steekt de Ridderstraat over en even later ben je weer terug bij de parkeerplaats.

Slotje 'Limburg' Oosterhout

Oosterhout in één oogopslag

Een leuk alternatief voor een stadswandeling in het centrum van Oosterhout is een bezoek aan Museum Oud-Oosterhout. Bij dit museum krijg je een kijkje in het leven van de Oosterhouters van vroeger. In de diverse gebouwtjes zie je bijvoorbeeld hoe vroeger gewassen werd of hoe kinderen naar school gingen. Buiten staan de bekende gebouwen van Oosterhout in miniatuur opgesteld. Voor kinderen is de speurtocht een leuke manier om het museumterrein te verkennen, met natuurlijk een bezoekje aan de snoepwinkel!

Meer tips, zoals het Speelgoed- en Carnavalsmuseum en de kinderboerderij vind je op onze interactieve kaart!

Dag 5….en 6, 7, 8, 9, 10 als het aan de kinderen ligt...

Alle zwemmogelijkheden op een rijtje als je kind nog niet (goed) kan zwemmen

Het is warm, je wilt vandaag écht het water op gaan zoeken, maar waar kan je dat het beste gaan doen in deze regio? Vanuit eigen ervaring geeft Breakzy je informatie over alle zwemmogelijkheden, inclusief plus- en minpunten als je gaat zwemmen met kleine kinderen. Want zolang kinderen nog geen zwemdiploma’s hebben, is het toch altijd een beetje spannend en extra goed opletten!

De Kurenpolder is, naast zwembad, ook een vakantiepark waar je een huisje kunt huren of je tent kan opzetten. Daar ligt een groot recreatiemeer aan een strand met allerlei zwem- en speelmogelijkheden. Vooraan vind je het ondiepere deel met glijbanen en waterspuiters.

Wat kleinschaliger, maar ook zonder afzetting voor kleine kinderen, is dit strandje in Drimmelen. Heerlijk voor een dagje strand, zonder naar de kust te hoeven rijden. Entree is tegen betaling. Naar keus kun je ook ligbedden reserveren voor een bepaald bedrag. Of neem gewoon je eigen strandstoel mee!

Het buitengedeelte van De Warande is erg groot, met ligweides, speeltuintjes, zand- en waterspelletjes overal verspreid over het terrein. Voor kleine kinderen is een apart, omheind peuterbad. Kleine kinderen kunnen het hek zelf niet openmaken, dus je zal je kind niet zomaar bij het diepe bad terug vinden. Dat maakt het zwemmen hier als ouder van jonge kinderen een stuk relaxter!

Zoek je een wat kleinschaliger zwembad, dan is dit zwembad in Raamsdonksveer ook zeker een aanrader. Voor kinderen boven de 3 jaar betaal je aanzienlijk minder dan bij de Warande, de sfeer is wat gemoedelijker en het hele terrein is kleiner, dus overzichtelijker. Bij Zwembad De Ganzewiel vind je een waterspeeltuintje in plaats van een pierenbadje, nóg veiliger voor jonge kinderen, want hier blijft geen water in staan.

Uit eten met kleine kinderen

Grieks Restaurant Irodion

Een speelruimte

Paradijs in Oosterhout

Lekker all-you-can-eat

De Hannebroeck

Heerlijke pannenkoeken!

Bowling & Bistro Merlijn

Bowlen & eten

Proeflokaal Bregje

Speeltuin, lekker & goedkoop

Overnachten in Oosterhout

In en rond Oosterhout zijn genoeg leuke overnachtingsplekken te vinden voor een ontspannen verblijf met kinderen. Van luxe villa tot camping: wij zetten de leukste tips in de omgeving voor je op een rijtje.

Vind je het leuk om op een vakantiepark met faciliteiten te verblijven, dan is de Katjeskelder een goede optie, voor zowel een korte break als een lange vakantie. Dit vakantiepark ligt in een bosrijke omgeving aan de rand van Oosterhout. De Katjeskelder heeft bungalows en een campingterrein. Vanuit het park wandel of fiets je zo de Vrachelse Heide in, maar ook het centrum van Oosterhout is vlakbij. Het park heeft een binnen- en buitenzwembad, verschillende speeltuinen en veel andere faciliteiten. Zo kan je fietsen – ook elektrisch – huren, bowlen, midgetgolfen en allerlei sporten uitoefenen. Vooraan op het park vind je een kleine supermarkt en horecagelegenheden bij elkaar, met terras. Vanaf het terras kijk je zo op de grote speeltuin. De kidsproof fietsroute satrt vlakbij de Katjeskelder.

Met kinderen denk je misschien niet in eerste instantie aan een Bed & Breakfast, maar voor deze B&B maken we graag een uitzondering. Je verblijft in een 6-persoons familiekamer met of zonder terras op een geweldige locatie! Bed & Breakfast In ’t Riet staat namelijk midden in de Nieuwe Jachthaven van Drimmelen, in hetzelfde gebouw als het Biesbosch Bezoekerscentrum, toegangspoort van Nationaal Park de Biesbosch. Voor de deur ligt een midgetgolfbaan, met uitzicht over het water en links daarvan een speeltuin. Restaurants met gezellige terrassen liggen verspreid over de haven en je loopt binnen 5 minuten naar de zand- en waterspeeltuin. Ook stap je zo in een gehuurde boot om de Biesbosch te ontdekken. Zelf koken kan je niet bij Bed & Breakfast in ’t Riet, waardoor het misschien niet ideaal is om je zomervakantie door te brengen, maar voor een korte break is een verblijf op zo’n toplocatie als deze helemaal goed. En net even luxer dan een vakantiehuisje, want een uitgebreid ontbijt zit bij de prijs inbegrepen!

De Kurenpolder ligt niet in Oosterhout, maar toch willen we je deze tip niet onthouden. Dit recreatiepark in Hank ligt aan een zwemmeer met strand. De hele dag door kan je hier zwemmen, spelen met zand en water of in één van de speeltuinen. Op het park kan je een huisje huren, een compleet ingerichte tent of zelf je tent opzetten op het kampeerterrein. Groot voordeel van een vakantie op dit park zijn de vele zwem- en speelmogelijkheden. Kan je kind nog niet zwemmen, dan is het misschien fijner om hier gewoon een keer een dag naartoe te gaan. Anders moet je wel continu alert zijn. 

Voor een luxe break of vakantie huur je een luxe villa op Landgoed Bergvliet, een landgoed met golfterrein en spa. De villa’s liggen in een bosrijk gebied en zijn van alle gemakken voorzien. Afzonderlijke slaapkamers hebben zelfs een eigen badkamer en toilet. Vanuit je villa wandel of fiets je zo de Vrachelse Heide op. De ‘kidsproof fietsroute’ komt hier langs, dus je kan ook dit als startpunt gebruiken. Pannenkoekenrestaurant Koeckers ligt op een steenworp afstand van Landgoed Bergvliet. Een verblijf bij Landgoed Bergvliet kan prima met kleine kinderen. Je hebt immers je eigen vrijstaande villa tot je beschikking én leuke speelmogelijkheden voor de kids op loopafstand.

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!