« Terug naar het blogoverzicht
Alle ins & outs over Frankrijk

Alle ins & outs over Frankrijk op één overzichtspagina, dat is handig! Veel dingen wist je vast al, maar neem zeker de leukste weetjes even door. Je zult je verbazen! Daarnaast is het altijd handig om je voor vertrek te verdiepen in wat praktische informatie, zoals reisadvies en klimaat.
De kosten per dag in Frankrijk variëren sterk per regio én soort vakantie. Vergelijk een luxe villa in Saint-Tropez met een campingvakantie op het platteland in de Dordogne. Allebei heerlijk, maar van een totaal verschillende prijscategorie. Er is dus voor Frankrijk niet echt één richtlijn te trekken qua kosten, hieronder een paar gemiddelden:

Handige cijfers

0 ,-

Voor een lunchmenu

0

Betaal je voor een baguette (stokbrood)

Baguette
1 ,-

Kost een flesje huiswijn

1 uur

Van Utrecht naar Frankrijk is het 844 km. Je rijdt het in 8uur en 45 minuten.

wijngaard Bordeaux

Klimaat

Frankrijk is niet voor niets een zeer populaire zomerbestemming. In de zomermaanden is het op veel plekken vrijwel gegarandeerd aangenaam weer met soms zeer warme dagen en bijna alle dagen zwoele zomeravonden. Het leven als een God in Frankrijk wordt vooral in deze heerlijke periode waargemaakt!

Frankrijk heeft grote verschillen in het klimaat. Langs de westkust is het klimaat gematigder dan in Midden-Frankrijk. In het westen zijn de zomers koeler en de winters zachter. Het koudst wordt het in de Alpen en het warmst in Toulon aan de Middellandse Zee. Deze verschillen hebben te maken met een afnemende invloed van de Atlantische Oceaan en een stijging van het landschap. In het zuidoosten neemt de invloed van de Middellandse Zee toe.

Globaal gesproken zijn er drie klimaatgebieden in Frankrijk. Het zuidoosten heeft een mediterraan klimaat, de Pyreneeën en de Alpen hebben op grotere hoogtes een bergklimaat en het overgrote deel van Frankrijk heeft een zeeklimaat.

Die communicatie verloopt trouwens niet altijd even soepel, want Engels is vooral bij de wat oudere locals of op de wat minder toeristische plekken niet je van het. Dat betekent overigens niet dat ze het gesprek met je uit de weg gaan. Integendeel. Met wat handen- en voetenwerk kom je er altijd uit. 

Reisadvies

Voor een plezierige en veilige vakantie naar Frankrij, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het actuele reisadvies. Zo ga je veilig op reis. Op dit moment geldt voor Frankrijk een positief reisadvies. Let er bij je reisvoorbereiding goed op in welke regio’s van Frankrijk dit advies geldt. Deze hoeft niet overal hetzelfde te zijn  want zoals je waarschijnlijk wel weet is Frankrijk het land van de vakbonden én staat het stakingsrecht hoog in het vaandel. Vooral in en rondom de grote steden kan dit voor problemen zorgen.

Check het actuele reisadvies voor Frankrijk bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Belangrijkste bezienswaardigheden Parijs

 • De Eiffeltoren in Parijs
 • Het Louvre: een van de bekendste musea ter wereld met als pronkstukken de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo.
 • Versaille: het beroemde kasteel van de zonnekoning Lodewijk XIII. Een gigantisch, luxueus kasteel met de beroemde Spiegelzaal.
 • Luxe badplaatsen Cannes, Saint-Tropez en Monaco. Hier zou je weleens een beroemdheid tegen het lijf kunnen lopen!
 • Mont Saint Michel gelegen op het getijde eiland voor de kust van Normandië. Het eiland met Abdij is alleen bij eb te voet te bereiken.
 • Lourdes, de grootste katholieke bedevaartsplaats van Frankrijk. Ieder jaar komen er miljoenen katholieke pelgrims naar Lourdes toe om de Mariagrot te bezoeken.
 • Kastelen: in Frankrijk liggen meer dan 500 kastelen die tijdens de zomermaanden vaak voor publiek zijn geopend.
 • Wijnstreken zoals de Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Côte du Rhône, Elzas en de Provence. Bij de meeste wijnboeren is het mogelijk om de lokale wijn te proeven en te kopen.
 • Disneyland Parijs: pretpark enkele kilometers buiten de stad Parijs gelegen.
Alle ins & outs over Frankrijk

Hoofdstad

Parijs, de stad van de liefde! Daar moet je een keer geweest zijn! De hoofdstad van Frankrijk, is met alle voorsteden en haar 11 miljoen inwoners een van de grootste steden van Europa. Hier valt genoeg te beleven en te bezichtigen, zoals de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, het Louvre, de Champs-Élysées, Centre Pompidou en nog veel meer.

Het fijne van zo’n grote stad is dat er enorm voor iedereen wel wat te beleven valt. Of je nu houdt van kunst, sport, winkelen, cultuur of uitgaan, in Parijs heb je het allemaal! Aan de andere kant heeft deze stad nog zeker zijn intieme kanten. Wat dacht je van een wandeling langs de Seine of door de smalle straatjes van Montmartre bij de Sacre Coeur basiliek?

Dit zorgt ervoor dat Parijs enerzijds overweldigend kan zijn, terwijl het aan de andere kant nog ontzettend charmant en romantisch is!

Alle ins & outs over Frankrijk
Alle ins & outs over Frankrijk

De leukste weetjes

 1. Tuurlijk, een Fransman koopt ‘une baguette’ voor bij het ontbijt, lunch en diner. Dit is inderdaad de manier om een ‘gewoon’ stokbrood te bestellen, het witste en eenvoudigste in zijn soort. Wist je dat de standaard van het brood is vastgelegd in de Franse wet? Om als stokbrood ‘baguette’ genoemd te mogen worden, weeg je 250 gram en ben je gemiddeld zo’n 65 cm lang.
 2. Jaarlijks worden er in Frankrijk ongeveer 500 miljoen slakken gegeten….de populairste slak is, hoe kan het anders, de Franse wijngaardslak.
 3. De meest gedronken drank in Frankrijk is niet wijn, maar mineraalwater!
 4. Maar oké, de Fransen houden ook echt heel erg veel van wijn. Met een jaarlijkse productie van circa 46 miljoen hectoliters wijn, is Frankrijk het grootste wijnland ter wereld. Dit is ongeveer evenveel wijn als de productie van Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Australië samen.
 5. De rotondes in Frankrijk, wie kent ze niet? Ze hebben er dan ook een wereldrecord mee te pakken, je vindt er maar liefst 30.000.
 6. Een leuke Franse gewoonte om te parkeren, vooral in Parijs, is gewoon tegen de bumpers van de auto’s voor en achter je te rijden, totdat je goed staat. Maar wist je dat maar liefst 9% van de Franse bevolking zonder geldig rijbewijs autorijdt?
 7. Het is in Frankrijk verboden om te zoenen op het perron en in de trein. Hierdoor zou je de trein niet horen aankomen of er zou vertraging door ontstaan. Tja, lastig als je verliefd bent toch?!

Alle ins & outs over Frankrijk

Alle ins & outs over Frankrijk

Alle ins & outs over Frankrijk

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!