« Terug naar het blogoverzicht
Alles over Cyprus

Informatie waar je iets aan hebt

°C

De gemiddelde temperatuur op Cyprus in mei tot en met september is 26 °C. Een perfecte temperatuur voor een heerlijke vakantie dus! 

uur

De gemiddelde vliegduur naar Cyprus is 4 uur vanaf Amsterdam. 

1
kilometer

Rijd je van het oostelijke Paphos naar het westelijke Ayia Napa, dan ben je slechts 2 uur en 178 kilometer onderweg.

Alles over Cyprus: de Cypriotische keuken

De Cypriotische keuken heeft veel mediterrane en Griekse invloeden, niet zo vreemd als je weet dat Cyprus van oudsher door Grieken bewoond werd. Toch is Cypriotisch eten anders dan Grieks eten. In de keuken vind je ook allerlei oosterse en Engelse invloeden. Tussen 1878 en 1960 waren de Engelsen op Cyprus de baas. 

Ontbijt

Op Cyprus hoef je niet bang te zijn voor een karig ontbijt. Het Cypriotische ontbijt bestaat meestal uit vers fruit, yoghurt, honing en brood, maar kan ook prima een uitgebreid Engels ontbijt met scrambled egg en bacon zijn.

Breakzy tip: geen ontbijt bij je accommodatie, maar wel een grillpan of broodrooster? Rooster pitabroodjes en vul deze met gegrilde halloumi (lokale kaasspecialiteit) en naar smaak wat honing. 

Cypriotische lunch
Lunch

De gemiddelde Cyprioot luncht rond 14.00u. Wat er dan op tafel komt? Vaak een soep, salade, mezze (kleine hapjes) en pitabrood met smeersels als hummus of tzatziki, maar ook gegrilde vleesgerechten als souflaki, gyros en lamskebab.

Diner

‘s Avonds eten Cyprioten een stuk later dan wij Nederlanders. Een diner tussen 21.00u en middernacht is heel normaal. In de toeristengebieden is vroeger eten geen probleem, maar op meer afgelegen plaatsen is het wel iets om rekening mee te houden. Cyprioten eten veel vlees- en verse visgerechten. Ook ovenschotels als moussaka staan vaak op tafel, evenals mezze. Desserts bestaan vaak uit zoete baksels met honing.

Vliegvakanties naar Cyprus:

Alles over Cyprus: Prijzen

Prijzen in de supermarkt op Cyprus zouden ruim 20% lager moeten liggen dan in Nederland, maar onze ervaring is dat de meeste producten juist duurder zijn. Met name groente en fruit kan erg aan de prijs zijn, maar dat geldt niet voor de producten die lokaal geteeld zijn, zoals sinaasappels, citroenen en aubergines. En deze zijn op Cyprus ook nog eens veel lekkerder dan hier in Nederland! Pas je dus aan aan de Cyprioten en koop lokaal, dan ben je inderdaad goedkoper uit. 

Ga je uit eten, dan snap je eigenlijk niet waarom je überhaupt zelf zou koken. Het prijsniveau is restaurants is aanzienlijk lager dan in Nederland, zeker 30 á 40%. Dus waarom niet twee keer op een dag uit eten, het is tenslotte vakantie….

Tips voor Cyprus

Autorijden op Cyprus

Een auto huren op Cyprus is absoluut aan te raden, weten wij uit eigen ervaring. Je hoeft er echt geen superervaren autorijder voor te zijn. Ja, op Cyprus rijden ze links in plaats van rechts, maar met een tikkeltje extra concentratie bij het wegrijden ben je er zo aan gewend. In de auto zit je namelijk ook ‘aan de verkeerde kant’, dus dan is het ineens helemaal zo vreemd niet meer om links te rijden. Bovendien kom je regelmatig borden tegen die je eraan herinneren dat je links moet rijden. Leuk weetje: de Cyprioten weten precies wanneer er een huurauto voor hen rijdt. Alle huurauto’s hebben namelijk een rode kentekenplaat. Wel handig om te kiezen voor een automaat, dan hoef je tenminste niet verkeerd om te schakelen!

Het handigste is om je auto direct op de luchthaven mee te nemen en deze daar ook weer in te leveren. Verschillende kantoren hebben op de luchthavens een verhuurbalie. Wij huurden onze auto met automaat (nóg makkelijker links rijden!) bij Sunny Cars. Waarom? Heel simpel. Omdat we inmiddels hebben ervaren dat je dan nooit, maar dan ook nóóit, gedoe hebt. Je weet van tevoren precies hoeveel geld je kwijt bent, ter plekke hoef je geen extra verzekeringen af te sluiten (ook niet als ze ter plaatse zeggen dat je toch echt die-en-die verzekering moet afsluiten) want je bent volledig verzekerd. Sunny Cars is geen autoverhuurbedrijf, maar heeft contracten afgesloten met verschillende verhuurbedrijven ter plaatse. Nu klinken we misschien alsof we betaald krijgen om reclame te maken voor Sunny Cars, maar na jarenlange autohuurervaring via Sunny Cars weten we inmiddels dat dit écht zo is.

Handig om te weten: met je huurauto mag je niet de grens over naar het door Turkije bezette Noord-Cyprus. Dit is overigens niet alleen bij Sunny Cars het geval, geen enkele autoverhuurbedrijf laat dit toe. Wil je tóch naar Noord-Cyprus? Dan moet je je auto achterlaten, de grens te voet oversteken en daar een andere auto huren. Best een gedoe dus. Wij kozen ervoor om alleen de hoofdstad Nicosía te bezoeken. Deze bestaat uit een (bezet) Turks deel en een Grieks deel. We parkeerden onze auto in het Griekse deel en gingen te voet, via de grenscontrole, de grens over. Te voet verkenden we vervolgens het bezette, Turkse deel van de hoofdstad. Aanrader!

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!