« Terug naar het blogoverzicht
Cultuur in de Ardennen

Cultuur vind je overal in de wereld en op allerlei verschillende manieren. Cultuur in de Ardennen heeft vooral te maken met de rijke geschiedenis. Zo staan er diverse imposante kastelen op je te wachten in de Ardennen. Maar ook het verhaal over de ridders word hier verteld. Van parfumerie tot een dansje, de Ardennen is rijk aan cultuur in alle soorten en maten.

Museum voor moderne en hedendaagse kunst Durbuy

Het MAMCD bevindt zich in de Halle aux blés midden in het centrum. Het gebouw is gebouwd in de 16e eeuw en is niet voor niets uitzonderlijk erfgoed van Wallonië, want het is prachtig. Binnen is het een stuk minder historisch: de moderne kustwerken creëren een mooi contrast met het oude gebouw. Neem eens een kijkje op de website wat voor tentoonstellingen er nu zijn!

Ooit je afgevraagd hoe parfum gemaakt wordt? In dit atelier leer je elke fase van het productieproces. Om naar binnen te komen moet je eerst in de Citadel van Namen. Vervolgens is de rondleiding ondergronds door een parcours. Je leert van alles over geuren en het creëren van iets wat lekker ruikt.

Het Kasteel van Walzin is adembenemend. Het is het grootste kasteel van België en bevindt zich op de top van een 50 meter hoge klif in Dréhance. Vanaf hier heb je mooi uitzicht over de rivier de Lesse, maar, de leukste manier om dit kasteel te bezichtigen is juist vanuit de rivier in een kano! Vanaf het water zie je hoe stijl en hoe hoog de rotsen zijn waar het kasteel zich op bevindt. Helaas is het kasteel niet open voor toeristen.

Dit kasteel is een bom van historie. Godfried van Bouillon, krachtige ridder, is dé grote held van de Ardennen. Zelf heeft hij waarschijnlijk nooit in Bouillon gewoond, maar, terwijl je door de kleine straatjes dwaalt lijkt het net alsof je in zijn tijd leeft. Verder is er een Museum over de geschiedenis en het Archéoscope: een virtueel avontuur tijdens een kruistocht naar het heilige land. Superleuk stadje dus om een hele dag in rond te lopen en te fantaseren hoe het vroeger was. 

Wil jij een echte ridder worden? Kom dan naar dit kasteel. Kinderen moeten verschillende testen doorstaan in de hoop dat ze slagen. Want als ze slagen, dan worden ze officieel geridderd en moeten ze Avouerie verdedigen. Verder is er ook een Museum van het Bier en de Péket waar je de basisprincipes van bierbrouwen leert. Daarnaast is er ook mogelijkheid tot feest in de zalen van het kasteel. Een lekker wild zwijn vers van het spit? Hmmm. Ook kan je van een proeverij genieten van streekproducten zoals bier, brandewijn, kaas en Luikse stroop.

Tussen 17 en 21 augustus is er in Charleville-Mézières een gezellig festival gaande. Het festival is duurzaam en geëngageerd met grote internationale artiesten, stripboek artiesten en promotie va de lokale gastronomie. Op het festival worden discussiegroepen georganiseerd om samen te praten over hoe onze toekomst gevormd zou moeten worden. Wil je de volledige experience? Dan kan je er ook kamperen voor zo lang als je wil.

In de buurt van Petigny liggen de Grotten van Neptunus. De grotten zijn magisch en prachtig. Dit ervaar je terwijl je in een bootje door de ondergrondse rivier vaart met muziek van Vangelis op de achtergrond en een schouwspel van lichteffecten ziet. Het is indrukwekkend en tegelijkertijd ook een beetje spannend om de pracht van de natuur op deze manier te ervaren.

Bovenop de rots, boven het plaatsje Dinant, staat een prachtige citadel. Via een kabelbaan kan je omhoog en boven kan je genieten van het prachtige uitzicht over de Maasvallei. Het is leuk voor iedereen: jong én oud! Er is een speeltuin, zonnige terrassen en interessante geschiedenis. In de citadel is een museum voor wapens en de geschiedenis van de citadel, want de citadel heeft door de jaren veel meegemaakt. Van een plundering door Karel de Stoute, tot gevechten tussen Franse en Duitse soldaten. Super interessant en echt een aanrader.

De Ninlingspo is een mooie, maar ook de enige, bergrivier van België. De rivier ligt in het zuiden van de Ardennen, dichtbij Aywaille en Remouchamps. Je kan via een route langs de rivier wandelen en komt dan verschillende watervalletjes, avontuurlijke paden en ongerepte natuur tegen. Je wandelt voor 6 kilometer dus het is ook voor onervaren wandelaars goed te doen. Wel moet je opletten dat je goede schoenen aantrekt. Naast de rivier is het nogal nat en glad!

Dit pretpark lijkt op een lanceerbasis en bereid je voor op een reis naar de ruimte. Je krijgt een astronautentraining met simulators, Cosmic Valley, Mars Village en Space Shows. Voel hoe het voelt om op de maan te lopen, leer alles over de sterren in ons sterrenstelsel en test een ruimtemotor uit. Alles kan hier. Kan jij je astronautendiploma halen? Test het uit!

Boullion is een gezellig stadje met van alles te beleven. Zo kan je er ook naar de markt gaan! In begin juli staat het middeleeuwse stadje vol met heerlijke streekproducten uit België en Frankrijk: wijnen, kazen, vleeswaren, noem maar op. Ga op een gastronomische wandeling door deze markt en proef hoe mooi de Ardennen zijn!

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!