« Terug naar het blogoverzicht
Denemarken via Puttgarden

Algemeen

Reis je naar Jutland (Jylland), dan zal je deze route niet nemen, maar voor Seeland (Sjælland) bespaar je heel wat tijd door de ferry in Puttgarden te nemen. Ook als je een rondreis door heel Denemarken maakt, of doorreist naar Noorwegen, Zweden of Finland, is dit een logische route. Ga je op vakantie naar Funen (Fyn), het eiland tussen Jutland en Seeland, dan kan je zowel via Jutland reizen over de Kleine Beltbrug als via Seeland met de ferry.

De overtocht van Puttgarden naar Rødby op Lolland (onderdeel van Seeland) duurt ongeveer 45 minuten en wordt uitgevoerd door Scandlines. Deze vaart 24 uur per dag op dit traject en gaat zo’n 1 á 2 keer per uur.  

De prijs van de veerboot varieert nogal. Als je vroeg boekt en kiest voor een niet-wijzigbaar ticket, betaal je nog geen 70 euro voor een volle gezinswagen, maar een last-minute flexibel ticket kost over de € 100,-. Houd rekening met extra kosten voor bijvoorbeeld fietsen op je auto, een aanhanger of caravan.  

Het eerste deel van je reis zal altijd door Duitsland gaan. Wat nou zo fijn is aan rijden in Duitsland, is dat je (nog steeds) geen tol hoeft te betalen. Oké, de vele wegwerkzaamheden kunnen best irritant zijn, maar meestal valt je oponthoud hierdoor wel mee en daar staat tegenover dat de snelwegen altijd in goede conditie zijn. Lekker doorrijden dus. Waar je wel aan moet denken voordat je Duitsland inrijdt, is dat je auto een milieusticker moet hebben. Nou heb je die op de snelwegen zelf niet nodig, maar vaak wel zodra je de snelweg verlaat. En dat weet je natuurlijk nooit van tevoren. Beter kan je de milieusticker maar gewoon aanschaffen. Dit kost je eenmalig € 12,50 (prijspeil 2020) en de sticker is onbeperkt geldig voor de auto waarin je rijdt. Beter dan een boete van € 80,- toch?

Praktisch

Leuke stops onderweg

Restaurant Else am See ligt direct aan een meer met een strandje. Het restaurant is vernoemd naar de vrouw die het restaurant ooit begon. Het restaurant heeft in 2016 twee prijzen gewonnen en behoort daardoor bij de top 50 beste restaurants van Duitsland. Check de website voor de openingstijden. Meestal is het al om 9.00u open, dus begin je vakantie goed met een ontbijt aan het water!

Else am See – 162 km van Utrecht – 7 minuten van de A30

Dit is een park met diverse attracties en activiteiten voor kinderen tot circa 8 jaar. Hier staat de oudste rodelbaan van Duitsland. Daarnaast vind je er een sprookjesbos, een grote speeltuin en enkele attracties. Je betaalt per attractie/rit, wat het ook zeer aantrekkelijk maakt voor een korte stop onderweg.

Sommerrodelbahn Ibbenbüren – 194 km van Utrecht – 2 minuten van de A30

Na uren op de snelweg is niets lekkerder dan even je benen strekken in het bos. Dit beschermde natuurpark bestaat voornamelijk uit beukenbomen. Heerlijk om een wandeling te maken voordat je weer terug de auto in gaat!

Buchenwald im Rosengarten – 413 km van Utrecht – 9 minuten van de A1