« Terug naar het blogoverzicht
Denemarken via Puttgarden

Algemeen

Reis je naar Jutland (Jylland), dan zal je deze route niet nemen, maar voor Seeland (Sjælland) bespaar je heel wat tijd door de ferry in Puttgarden te nemen. Denemarken via Puttgarden is de logische route voor een rondreis door heel Denemarken, of doorreist naar Noorwegen, Zweden of Finland. Ga je op vakantie naar Funen (Fyn), het eiland tussen Jutland en Seeland, dan kan je zowel via Jutland reizen over de Kleine Beltbrug als via Seeland met de ferry. 

De overtocht van Puttgarden naar Rødby op Lolland (onderdeel van Seeland) duurt ongeveer 45 minuten en wordt uitgevoerd door Scandlines. Deze vaart 24 uur per dag op dit traject en gaat zo’n 1 á 2 keer per uur.  

De prijs van de veerboot varieert nogal. Als je vroeg boekt en kiest voor een niet-wijzigbaar ticket, betaal je nog geen 70 euro voor een volle gezinswagen, maar een last-minute flexibel ticket kost over de € 100,-. Houd rekening met extra kosten voor bijvoorbeeld fietsen op je auto, een aanhanger of caravan.  

Het eerste deel van je reis zal altijd door Duitsland gaan. Wat nou zo fijn is aan rijden in Duitsland, is dat je (nog steeds) geen tol hoeft te betalen. Oké, de vele wegwerkzaamheden kunnen best irritant zijn, maar meestal valt je oponthoud hierdoor wel mee en daar staat tegenover dat de snelwegen altijd in goede conditie zijn. Lekker doorrijden dus. Waar je wel aan moet denken voordat je Duitsland inrijdt, is dat je auto een milieusticker moet hebben. Nou heb je die op de snelwegen zelf niet nodig, maar vaak wel zodra je de snelweg verlaat. En dat weet je natuurlijk nooit van tevoren. Beter kan je de milieusticker maar gewoon aanschaffen. Dit kost je eenmalig € 12,50 (prijspeil 2020) en de sticker is onbeperkt geldig voor de auto waarin je rijdt. Beter dan een boete van € 80,- toch?

Praktisch

Leuke stops onderweg

Natuurgebied Springendal ligt in het Overijsselse Twente. Hier vind je historische boerderijen, afgewisseld met beekjes, watervalletjes en bos. Je kan goed wandelen en fietsen in het gebied. De coördinaten van deze stop brengen je naar de parkeerplaats aan de Brandtorenweg in Hezingen.

Natuurgebied Springendal – 125 km van Utrecht – 5 minuten van de A30

Dit Mexicaanse restaurant biedt gerechten zoals: nacho’s, enchiladas, burrito’s, hamburgers, vlees en visgerechten gemaakt van verse ingrediënten. Op het uitgebreide menu is ook genoeg keuze voor vegetariërs.

Casa Gonzales– 159 km van Utrecht – 20 minuten van de A30

Het Duitse Osnabrück ligt op slechts twee uur rijden van Utrecht en is echt een leuke stad voor het eerste kopje koffie of thee op weg naar het zuiden. Het centrum rondom het raadhuis is gezellig, met kinderkopjesbestrating en veel oude, mooie huizen. Gewoon even relaxen op één van de terrasjes, een stadswandeling lopen of lekker winkelen. Ben je ook echt een koffiefanaat? Dan kun je het beste bij Café Barösta aanschuiven. Er wordt hier heerlijke koffie geserveerd, aangezien het café een eigen koffiebranderij heeft. Daarnaast vind je in het grootste deel van het oude centrum van Osnabrück winkels. Uiteenlopend van de grote merken in de hoofdstraat “Große Straße”, tot kleinere winkeltjes in de zijstraten. En dan is er nog het nieuwe winkelcentrum Kamp Promenade. Heb je wat meer tijd? Overweeg dan een beklimming van de Maria-kerk en wordt beloond na 191 treden met een prachtig uitzicht over heel Osnabrück. Let op: je kunt de kerk alleen beklimmen op zondag, vrijdag- en zaterdagavond. Osnabrück is behoorlijk auto-vriendelijk en je kunt makkelijk in de stad parkeren.

Breakzy tip: aan de rand van het centrum vind je Schloß Osnabrück. Dit grote barokke slot was ooit de residentie van de bisschop. In de Tweede Wereldoorlog brandde het kasteel helemaal af, maar inmiddels is het historische pand prachtig herbouwd en maakt het nu deel uit van de Universiteit van Osnabrück. De tuinen achter het slot staan vol met schitterende bloemen en fonteinen en de locals komen er met goed weer graag picknicken met een drankje erbij.

Osnabruck – 200 km van Utrecht – 14 minuten van de A1

De Abenteuerspielplatz Stuhr is geschikt voor een korte stop onderweg met kinderen. De stop ligt op 10 minuten rijden van snelweg A1, net voor Bremen. De kinderen kunnen zich uitleven op de schommels, kabelbaan, klimrekken, glijbanen en nog veel meer. Je kan er ook tafeltennissen en gebruik maken van de fitnesstoestellen.

Abenteuerspielplatz Stuhr – 355 km van Utrecht – 10 minuten van de A1

Bäderland Festland ligt in het midden van Hamburg-Altona. Een ruim zwembad met drie zwembaden van 25 meter, een avonturenlandschap van 900 m². De kinderen kunnen zich vermaken in het dinousaurussenbad.

Bäderland Festland – 452 km van Utrecht – 20 minuten van de A1

Schloss Ahrensburg is een paleis en museum uit de 16e eeuw, vol met antieke, schilderijen en porselein. Stop hier onderweg om een stukje historie te bekijken in alle rust. Daarnaast ligt het paleis ook nog eens in een prachtig natuurgebied, waar je rond kan wandelen. Het paleis is maar een paar dagen per week toegangelijk voor bezoekers.

Schloss Ahrensburg – 474 km van Utrecht – 8 minuten van de A1

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!