« Terug naar het blogoverzicht
Dit wil je weten voor vertrek Costa del Sol

Je gaat naar de Costa del Sol! Maar wat moet je weten voor vertrek? Dat lees je hier. Zo ga je in ieder geval voorbereid op reis. Dit wil je weten voor vertrek Costa del Sol. Fijne vakantie!

Informatie waar je iets aan hebt!

0
uur | min

Vanaf Amsterdam vlieg je in gemiddeld 2 uur en 50 minuten naar de luchthaven van Málaga, Sevilla, Granada of Almería. 

°C

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur aan de Costa del Sol is 25°C. Een perfecte temperatuur voor een heerlijke vakantie dus! 

1
dagen

300 dagen? Ja dat lees je goed! De Costa del Sol heeft gemiddeld 300 dagen zon per jaar. Waar wacht je nog op!

Dit wil je weten voor vertrek Costa del Sol

Spaanse tradities

Net als eigenlijk alle landen heeft ook Spanje haar eigen tradities en gewoontes. Welke dat zijn, dat vertellen we graag.

 • In sommige delen van Spanje zijn de tapas gratis. En komt dat even goed uit dat dit voornamelijk in het zuiden van Spanje is. Je krijgt dan een tapa bij je drankje
 • Een goed economisch jaar voor het nieuwe jaar afdwingen? Begin dan (volgens Spaanse traditie) het nieuwe jaar met geld in je schoenen. Stop het geld wel vóór middernacht in je schoenen.
 • Spanjaarden eten met oud en nieuw om middernacht twaalf druiven -één bij elke klokslag-, wat voor voorspoed voor het volgende jaar moet zorgen. De uvas de la suerte (geluksdruiven) is een diepgewortelde Spaanse traditie.
 • De trekking van ‘’El Gordo’’. Dit is de grootste kerstloterij in Spanje en is een ware traditie. De trekking duurt bijna de hele dag en de winnaars worden de hele dag op het nieuws vertoond. De trekking zelf is al een belevenis op zich, de winnende nummers worden gezongen door schoolkinderen.
 • In Spanje houden de mensen ’s middags siësta (een dutje). Dit doen ze tussen 14:00 en 17:00 uur, om zo door de warmste momenten van de dag heen te komen. Let er op dat dan ook veel winkels gesloten zijn! Ze openen weer na de siësta.
Dit wil je weten voor vertrek Costa del Sol

On the road in Spanje

Wil je tijdens je vakantie in Spanje alle mooie plekjes ontdekken? Dan is een auto een must, of je deze nou huurt of met je eigen auto rijdt. De wegen in Spanje zijn goed, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat het hier anders is dan in Nederland. Natuurlijk is het in de wat grotere dorpen en steden af en toe oppassen geblazen, maar verkeer blijft verkeer. 

Verder hebben we nog wat ongeschreven regels en andere dingen voor je opgeschreven die ons opvielen over het verkeer en de regels in Spanje:

 • In Spanje wordt voorrang aangegeven door middel van stopstrepen. Het is dus niet zo dat als iemand van rechts komt diegene automatisch voorrang heeft. Je moet goed opletten op de stopstrepen. En stop ook echt! De politie kan je namelijk bekeuren als je dit niet doet.
 • Een verkeersboete te pakken? Als je die direct afrekent dan hoef je maar de helft van de hele boete te betalen.
 • Auto rijden met teenslippers of blote voeten is niet toegestaan! Je kunt er een boete voor krijgen. 
 • Ben je een brildrager? Dan is het verplicht om een reservebril bij je te hebben. 

De beste start van de dag

In Spanje heet het ontbijt el desayuno, en dat bestaat meestal uit een kopje koffie met melk (café con leche) en een croissantje of fruit. Spanjaarden drinken vaak thuis een kop koffie en stoppen onderweg naar het werk bij een cafeetje om daar te ontbijten. Dat zijn die gezellige en drukke cafés waar je vaak voorbij loopt. Toch is het heel leuk om een keer naar binnen te gaan en te ontbijten op de Spaanse manier, want hoe beter maak je kennis met een land dan door je te begeven onder de lokale mensen? Tip: probeer een keer het traditionele Spaanse ontbijt! Churros met chocoladesaus.

Dit wil je weten voor vertrek Costa del Sol

Bezoek het magische Acebuchal

Op een kleine vijf kilometer rijden van de stranden van Nerja vind je het dorp Acebuchal. Een verborgen pareltje in het zuiden van Spanje. Een plek vol met geschiedenis, die lange tijd bekend stond als ‘spookdorp’. Maar laat je daar zeker niet door afschrikken! Het dorp ligt midden in de bergen en staat tegenwoordig vol met witte huisjes en fleurige bloemen. Tip van ons: strijk neer bij het enige restaurant in het dorp El Acebuchal en geniet van alle lokale lekkernijen! Zorg wel dat je cash geld bij je hebt want betalen met pinpas kan in het dorp nergens. 

Praktische info

Deze info is altijd handig om te weten voordat je naar Spanje op vakantie gaat. Dan ga je in ieder geval goed voorbereid op reis. 

 • Het vasteland van Spanje heeft geen tijdsverschil met Nederland. In uitzondering tot de Canarische Eilanden, hier heb je een uur tijdsverschil met Nederland.
 • Het water uit de kraan is op bijna alle plekken in Spanje drinkbaar, ofwel agua potable. Wij Nederlanders vinden het vaak alleen niet zo lekker omdat het een beetje smaakt en ruikt naar chloor, dit komt omdat chloor wordt gebruikt om het water bacterievrij te krijgen.

Plaatselijke lekkernijen

De typisch Spaanse gerechten zoals paella, tapas, gazpacho en ga zo maar door ken je natuurlijk. Maar wat kun je bestellen in Zuid-Spanje dat je nog zal verrassen?

 • Pata Negra, Spaanse Ibérico ham. En niet zomaar een, dit is een van ’s werelds beste rauwe ham soorten.
 • Pan de Higos, een vijgenbrood dat heerlijk is bij bijvoorbeeld een kaasplank.
 • Puntillitas, babyinktvisjes in een deegkorstje. Terecht één van de populairste Andalusische tapas!
 • Salmojero, dit is een koude, hartige soep. Vergelijkbaar met gazpacho maar de Salmojero bevat iets meer brood!
 • Berenjenas con miel de caña, dun gesneden plakjes aubergine, lichtbruin gebakken met een laagje bloem en besprenkeld met rietsuikersiroop uit de streek.
 • Pringá, een traditioneel stoofpotje van rund- of varkensvlees.
 • Polvorón, een zacht en kruimelig koekje met gemalen noten. Een heerlijk Andalusisch dessert.

De siësta in Zuid-Spanje

In vele delen van Spanje blijven restaurants en winkels tussen de middag gewoon open en kennen ze geen échte siësta meer. Daarentegen is in het zuiden van Spanje de siësta heilig, het is een eeuwenlange traditie die ze niet snel af zullen schaffen! Dit komt natuurlijk mede door de hoge tempraturen tijdens de zomermaanden. Maar dat niet alleen, de Spanjaarden nemen uitgebreid de tijd voor de lunch en daar achteraan wordt de siësta geplakt.

Houd er dus rekening mee dat tijdens de middag, tussen 14:00 en 17:00, iedereen aan het slapen is. Restaurants sluiten vaak wat later voor hun siësta, tussen 16:00 en 20:00 uur. Om 18:00 uur aan het avondmaal zitten is er dus niet bij in Zuid-Spanje.

Ben je op zoek naar een natuur of wandelgebied op een andere locatie of in een ander land? In onze app, die je gratis kan downloaden (iOS & Android) en in onze planner vind je nog duizenden andere plekken! Ook talloze andere tips vind je in onze app en planner. Fijne reis, namens Breakzy. 

Dit wil je weten voor vertrek Costa del Sol

Gezellig, dit wil je weten voor vertrek Costa del Sol

Dit wil je weten voor vertrek Costa del Sol. Leuk dit wil je weten voor vertrek Costa del Sol.

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!