« Terug naar het blogoverzicht
Dit wil je weten voor vertrek Côte d’Azur

Dit wil je weten voor vertrek Côte d’Azur editie! Als er één deel van de Provence internationale allure uitstraalt, dan is dat wel de Côte d’Azur. Dit gedeelte van het zuidelijke kustgebied strekt zich uit van Cassis tot aan Menton. De oppervlakte van de Côte d’Azur telt zo’n 31.000 km² en er wonen circa 5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Marseille, andere interessante steden zijn Arles, Avignon, Antibes, Cannes, Nice, Saint-Raphaël en Toulon. Deze steden zitten boordevol historie en hebben een grote variatie aan bijzondere monumenten en musea.

14
uur

Vanaf Utrecht is het ongeveer 13 uur en 17 minuten rijden naar Saint Tropez.

15
°C

De gemiddelde jaartemperatuur in de Côte d’Azur is 15°C. Een perfecte temperatuur voor een heerlijke vakantie dus! 

2
uur

Vanaf Schiphol Airport vlieg je in ongeveer 1 uur en 55 minuten naar Nice.

Dit wil je weten voor vertrek Côte d'Azur

Plaatselijke lekkernijen

Een van de fijnste dingen aan vakantie is natuurlijk het heerlijke eten en drinken. Aan de Côte d’Azur hoef je je hier geen zorgen over te maken, de streek zit namelijk bomvol fijne restaurants en barretjes. Van chique wijnhuizen tot lokale restaurantjes, er is voor iedereen wel wat wils. De streek heeft veel specialiteiten met ook een paar buitenlandse invloeden. Zo vind je er Italiaanse gerechten en Arabische invloeden. Hieronder een paar regionale delicatessen.

De kersenclafoutis

Niet heel veel mensen kennen de clafoutis. Het is een simpele taart, of eigenlijk gebak, die gemaakt wordt van eieren, melk, bloem en suiker. De Fransen zijn er gek op, en wij ook eigenlijk! Vooral met zoete kersen en een laagje poedersuiker als het gebak net uit de oven komt.

Bouillabaisse

Een beroemd en populair gerecht uit de streek is bouillabaisse, een Provençaalse vissoep. Deze is typisch voor de stad Marseille en bestaat uit verschillende soorten gekookte vis. Vroeger was de soep het ‘voedsel der armen’. Tegenwoordig behoort het in Franse restaurants, die het nog correct bereiden, tot de duurste gerechten op de kaart.

Banon

Een andere specialiteit is de kaas Banon. Deze kaas wordt ‘s zomers gemaakt van geitenmelk en ‘s winters van schapenmelk. Het heeft een nootachtige smaakt en heeft zijn naam te danken aan het dorpje Banon. De Banon wordt gewikkeld in bladeren van kastanje en vervolgens dichtgebonden met raffia, hierdoor ontstaan er schimmels die bijdragen aan de heerlijke smaak.

Rabasse

De bovenstaande naam zal je misschien niet meteen wat zeggen maar het is de Provençaalse naam voor de truffel. De kostbare truffel wordt ook wel de zwarte diamant genoemd omdat deze moeilijk te verkrijgen is. De smaak is uniek en voor veel mensen is het een echte Franse lekkernij.

Salade Niçoise

Een gerecht uit de streek wat bijna iedereen wel kent is de salade Niçoise. De salade is vernoemd naar de stad Nice en bestaat uit een combinatie van vis, groente en ei. Er zijn inmiddels veel varianten op het gerecht en men wordt het er niet over eens welke de echte is. Er is dan ook geen authentiek recept en iedere kok heeft zijn eigen versie. Vaak bevat de salade rauwe groenten, tonijn, knoflook, olijven, ansjovis en een gekookt ei.

Wijn

Ten slotte kan de wijn uit de Côte d’Azur natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Als symbool van Frankrijk zijn de wijnen rijkelijk aanwezig in de keukens van de restaurants. De wijnen zijn vaak eenvoudig en puur maar tegelijkertijd van een hoog niveau. Naast de reguliere witte en rode wijnen wordt er hier ook veel rosé wijn gedronken.

Pastis

Een andere wat minder bekende drank is pastis, die zijn oorsprong vindt in de haven van Marseille. Deze alcoholische drank wordt vaak gedronken als aperitief. Het is een anisette of anijslikeur die bestaat uit alcohol, anijs aroma, siroop en suiker. Voor consumptie wordt er koud water aan toegevoegd, waardoor er een troebeling ontstaat.

De beste start van de dag

Croissants met jam en stokbrood met kaas

Wie houdt er niet van? De verse croissantjes met heerlijke huisgemaakte jam. Als je ons ergens voor wakker kunt maken midden in de nacht, dan is dit het wel hiervoor! Vooral de geur van het verse brood blijft je voor altijd bij als je eenmaal in Frankrijk bent geweest. Stel je voor: nadat je rustig wakker bent geworden, loop je op je gemakje naar het bakkertje op de hoek om heerlijk vers, en als je geluk hebt, warme croissants te kopen. Tja, daar gaat toch niks boven?

Dit wil je weten voor vertrek Côte d'Azur

Crêpes

Hmm…Gevuld met verse aardbeien en slagroom, of nutella, of banaan. Het kan niet gek genoeg. Overal waar je komt, kun je deze heerlijke dunne pannenkoekjes eten. Heerlijk zijn de crêpes die van de food trucks of het kraampje op straat komen. Gemaakt met verse producten. Als je dit nog nooit hebt geprobeerd, dan moet je dit meteen de eerste dag proeven als je de eerstvolgende keer in Frankrijk bent.

Dit wil je weten voor vertrek Côte d'Azur

On the road in de Cote d’Azur

Met de auto kun je je prima verplaatsen binnen de Côte d’Azur. De wegen zijn oké, de navigatie is over het algemeen vrij duidelijk en de verkeersveiligheid is redelijk goed. Parkeerplaatsen bij stranden en in stadscentra kunnen vrij schaars zijn, zeker in de drukste maanden en tijdens grote festiviteiten, zoals het Internationale Filmfestival in Cannes. Verkeersader snelweg A8 is een tolweg.

Tussen een aantal grote plaatsen kun je je ook per helikopter of trein verplaatsen, waarbij de eerste optie natuurlijk aanzienlijk duurder is dan de andere. Regionale bussen rijden er ook volop en wie met een taxi wil reizen kan deze vinden bij de taxistandplaatsen. De taxiprijzen zijn aan de stevige kant.

En let op: ze zijn aan de Côte d’Azur niet flauw met het uitdelen van parkeerboetes.

Dit wil je weten voor vertrek Côte d'Azur

Voor celebs én de gewone mens

Aan de Côte d’Azur komen van oudsher af al jaarlijks vele beroemdheden genieten van de zon. Het is de plek waar Pablo Picasso zijn Russisch-Franse collega Marc Chagall ontmoette, Grace Kelly veranderde er in prinses Gracia van Monaco, Britse filmsterren mengden zich met gevallen Russische adel, royalty mixte met geld. Tegenwoordig kun je er nog steeds zomaar een profvoetballer of filmster tegen het beroemde lijf aan lopen. Het zal je dan ook niet verbazen dat de prijzen in de regio vrij hoog kunnen liggen. Kijk daarom even twee keer op de menukaart voordat je op een terrasje gaat zitten, want de prijsverschillen kunnen je verrassen. Toch zijn er ook genoeg restaurants waar je voor een redelijke prijs kunt genieten van heerlijk eten. De meest bestelde gerechten van de regio zijn bouillabaisse, verse mosselen en de tarte tatin. Natuurlijk vergezeld van een lekker glaasje wijn!

Dit wil je weten voor vertrek Côte d'Azur

Filmfestival

Ieder jaar vindt in de lente het welbekende Filmfestival in Cannes plaats. Hierdoor verdriedubbelt de ’bevolking’ van de stad. Er komen namelijk gemiddeld zo’n 120.000 bezoekers op af. Hiervoor worden maar liefst 700 politieagenten en 500 bewakingscamera’s ingezet. En dat is nog maar een deel van de jaarlijkse toeristen die de Côte d’Azur mag verwelkomen. Jaarlijks komen er ongeveer 11 miljoen mensen op de streek af waarvan 1,5 miljoen niet eens uit Europa komen. Engelsen en Amerikanen vormen het grootste deel gevolgd door Russen en Chinezen.

De Franse Rivièra

In de loop van de 19e eeuw wordt dit deel van Zuid-Frankrijk aangewakkerd door de grote opkomst van rijke Britten, Russen en zelfs Fransen die hier de winter doorbrengen. Sommigen vestigden zich hier voorgoed en de visserssteden en -dorpen pasten zich langzaam aan deze nieuwe bevolking aan. Tegenwoordig zijn steden als Cannes, Nice, Menton en Monaco voorzien van luxueuze villa’s, flamboyante casino’s en magnifieke botanische tuinen: de Franse Rivièra. De stranden zijn er altijd goed gevuld, het water is er buitengewoon blauw en de zon schijnt er in overvloed. Heerlijk!

Praktische info

  • Om te beginnen, een niet geheel onbelangrijk pluspunt van de Côte d’Azur: het weer. Het gebied kent een mediterraan klimaat met gemiddeld zo’n 3000 zonuren per jaar en ‘s zomers een gemiddelde temperatuur van 30 graden. In de winter daalt de temperatuur niet onder de 10 graden. De naam Côte d’Azur betekent letterlijk Azurenkust, waarmee natuurlijk naar het prachtige azuurblauwe water wordt verwezen.
  • Met ruim 3250 zonuren op jaarbasis behoort deze streek absoluut tot een van de meest zonnige gebieden van Europa.
  • De Franse taal is de standaard spreektaal hier. Wie Engels wil spreken kan geluk hebben dat de betreffende gesprekspartner de Engelse taal beheerst, maar in Frankrijk moet je daar niet standaard vanuit gaan. De kans dat je met Engels terecht kunt groeit naarmate de plek waar je bent meer toeristisch is en er meer internationale gasten komen. Nederlands wordt vrijwel nooit gesproken aan de Côte d’Azur, tenzij je uiteraard te maken krijgt met Nederlanders die hier werkzaam zijn.
  • Er bestaan enorme onderlinge prijsverschillen tussen terrassen, bars en restaurants. Zo is het mogelijk dat je op het ene terrasje vier euro voor een kop koffie betaalt terwijl je bij de buurman ineens tien euro kwijt bent. Het verschil zit hem vaak in reputatie, ligging en clientèle. Wil je niet voor een onaangename verrassing komen te staan? Zorg er dan voor dat je online de menukaart even checkt of eerst even bij andere toeristen hebt rondgevraagd, voordat je op het terras gaat zitten.

Ben je op zoek naar een accommodatie op een andere locatie of in een ander land? In onze app die je gratis kan downloaden (iOS & Android) en in onze planner vind je nog duizenden andere overnachtingen! Ook talloze andere tips vind je in onze app en planner. Fijne reis, namens Breakzy. 

Dit wil je weten voor vertrek Côte d'Azur

Voordat je gaat, dit wil je weten voor vertrek Côte d'Azur

Let op, dit wil je weten voor vertrek Côte d'Azur

Ja echt, dit wil je weten voor vertrek Côte d'Azur

Wow dit wil je weten voor vertrek Côte d'Azur