« Terug naar het blogoverzicht
Duurzaam reizen voor behoud van natuur en biodiversiteit

Het liefst reizen we de hele wereld over om andere culturen te ontdekken en de natuur te bewonderen, maar dit is niet goed voor het milieu. Om ook in de toekomst te kunnen genieten van de natuur zulen we op een andere manier moeten gaan reizen. In dit artikel vind je meer informatie over duurzaam reizen en 10 handige tips om duurzamer te reizen.

Wat is duurzaam toerisme?

Bij duurzaam reizen ligt de nadruk op het behoud van natuur en cultuur. Het aanbod staat centraal en niet de vraag van de mens. Op deze manier is er meer balans tussen toerisme, de natuur en de lokale bevolking.

Duurzaam vervoer

We pakken snel het vliegtuig wanneer we op vakantie gaan. Maar er zijn duurzamerere manieren om een bestemming te bereiken. Hoe minder CO2-uitstoot om op je bestemming te komen, hoe duurzamer je reist. Een wandel- of fietsvakantie is bijvoorbeeld een duurzame manier van reizen. Hiermee reduceer je de CO2-uitstoot tot 0!

Ook zijn er tegenwoordig goede treinverbindingen in Europa waardoor je eenvoudig steden door heel Europa kunt bereiken. Je doet er wellicht iets langer over, maar je vakantie begint al zodra je in de trein stapt. Bedenk maar eens hoeveel onnodige uitstoot er is wanneer je met een groep vrienden naar een groepsaccommodatie gaat en iedereen met eigen vervoer komt. Wat is er dan leuker én duurzamer dan met zijn allen met de trein?

Lokale activiteiten

Ga tijdens je duurzame vakantie vooral lokaal op pad. Zit je bijvoorbeeld in een leuk bed and breakfast in de natuur? Fiets dan eens langs een boer in de buurt voor wat streekproducten, maak een wandeling door de natuur of bezoek een lokale brouwerij. In de omgeving van je bestemming is vaak genoeg te zien waardoor je niet extra hoeft te reizen, wat CO2-uitstoot bespaart. Daarnaast leer je de lokale cultuur beter kennen en steun je ook nog eens de lokale economie.

Accommodaties met positieve impact

Tijdens een duurzame vakantie kun je natuurlijk het beste in een duurzaam vakantiehuisje verblijven. Bij Natuurhuisje vind je een groot aanbod aan duurzame accommodaties midden in de natuur, zoals ecolodges, wikkelhuisjes en tiny houses. Hier vind je snel een vakantiehuis waar je kunt genieten van de natuur én doe je meteen iets terug voor de natuur.

Duurzaam op vakantie

Teruggeven aan de natuur

Om nog lange tijd van de natuur te kunnen blijven genieten, zullen we haar moeten beschermen. Bij Natuurhuisje zetten we ons in voor de lokale biodiversiteit door 2% van onze omzet af te dragen aan lokale natuurprojecten. Zo helpen we met het herstellen van de balans tussen de mens en de natuur.

10 tips om duurzaam te reizen

Ga je binnenkort op reis en wil je dit op een duurzame manier doen? Bekijk dan de afsluitende tips hieronder om duurzaam met vakantie te gaan.

  1. Zet elektrische apparaten en de verwarming uit voor vertrek.
  2. Ga dichtbij huis op vakantie.
  3. Kies voor duurzamer vervoer.
  4. Kies voor een duurzame accommodatie.
  5. Ga tijdens je vakantie voor lokale en streekgebonden producten.
  6. Reis buiten het hoogseizoen.
  7. Respecteer de natuur en de lokale bevolking.
  8. Scheid je afval en ruim het op als je onderweg bent.
  9. Neem je eigen waterfles mee, gebruik herbruikbare verpakkingen.
  10. Onderneem duurzame en verantwoorde lokale activiteiten.

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!