« Terug naar het blogoverzicht
Een trip naar de maan

Lanzarote is een spectaculair eiland waarvan het landschap doet denken aan een maanlandschap. Het is ontstaan door zware vulkaanuitbarstingen begin 18e eeuw. De bijna onwerkelijke landschappen van het meer dan 180 miljoen jaar oude Spaanse eiland zorgden ervoor dat UNESCO het eiland uitriep tot biosfeerreservaat. De bewoners gaan met groot respect om met hun natuurlijke leefomgeving en de kunstenaar César Manrique heeft er natuur en kunst met elkaar verenigd. Dit maakt het voor toeristen een bijzondere bestemming. Ga dus zeker met de auto een dagje op verkenningstocht!

César Manrique

Het bijzondere landschap speelt dus een belangrijke rol, vandaar dat we even de bijzondere architectuur op Lanzarote onder de loep nemen. César Manrique, een kunstschilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur heeft een groot deel van het eiland vormgegeven. Het doel was om de bouwstijl zo goed als mogelijk in te passen in het natuurlandschap. Zo zijn er op Lanzarote geen torenflathotels en zijn de meeste gebouwen wit. De bestaande attracties zijn door César ontwikkeld tot een soort kunstwerken en zijn bouwkundige ideeën van toen worden nu nog steeds strikt opgevolgd. Voorbeelden van zijn werk zijn: Jameos del AguaMirador del RioJardin de CactusCueva de los Verdes en zijn als museum ingerichte eigen huis Fundación César Manrique, net boven Arrecife gelegen. Hier begint deze route. Na een bezoek aan het museum, vervolg je de route naar Nazaret voor een bezoek aan Museo Lago Mar. Dit is van oorsprong gebouwd als woning voor de acteur Omar Sharif in 1001-nacht stijl. Overal zijn hier torens en koepels in Arabische stijl te vinden. Zeker niet overslaan, deze bezienswaardigheden waar kunst en natuur met elkaar versmelten! Tijd voor lunch? Ga dan naar het trendy restaurant Balague. Op het terras heb je zicht op het meer, een toplocatie!

César Manrique
Het bijzondere landschap speelt dus een belangrijke rol, vandaar dat we even de bijzondere architectuur op Lanzarote onder de loep nemen. César Manrique, een kunstschilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur heeft een groot deel van het eiland vormgegeven. Het doel was om de bouwstijl zo goed als mogelijk in te passen in het natuurlandschap. Zo zijn er op Lanzarote geen torenflathotels en zijn de meeste gebouwen wit. De bestaande attracties zijn door César ontwikkeld tot een soort kunstwerken en zijn bouwkundige ideeën van toen worden nu nog steeds strikt opgevolgd. Voorbeelden van zijn werk zijn: Jameos del Agua, Mirador del Rio, Jardin de Cactus, Cueva de los Verdes en zijn als museum ingerichte eigen huis Fundación César Manrique, net boven Arrecife gelegen. Hier begint deze route. Na een bezoek aan het museum, vervolg je de route naar Nazaret voor een bezoek aan Museo Lago Mar. Dit is van oorsprong gebouwd als woning voor de acteur Omar Sharif in 1001-nacht stijl. Overal zijn hier torens en koepels in Arabische stijl te vinden. Zeker niet overslaan, deze bezienswaardigheden waar kunst en natuur met elkaar versmelten! Tijd voor lunch? Ga dan naar het trendy restaurant Balague. Op het terras heb je zicht op het meer, een toplocatie!

Nationaal park Timanfaya
Vervolg de route naar Tinajo voordat je het nationale park gaat verkennen. Je kunt in Tinajo even de benen strekken, maar op zich is dit een dorpje waar het toerisme grotendeels aan voorbij gaat. Bekijk het lokale dorpsplein met het kerkje San Roque. Het aparte aan deze kerk is dat deze voorzien is van 2 parallel gebouwde schepen, wat vrij uniek is. Insider tip: een paar keer per jaar loopt het hele eiland leeg om de lokale worstelwedstrijden die in Tinajo gehouden worden te bezoeken. Zeker de moeite waard om eens te informeren of deze er ook zijn als je hier op vakantie bent!

Rijd vervolgens door een landschap dat het resultaat is van vulkaanuitbarstingen. Je betaalt entree bij de slagboom op weg naar het bezoekerscentrum van Nationaal Park Timanfaya. Hier kan je parkeren en je bezoek vervolgen met een bustour, dit zit bij de entree inbegrepen. Je mag hier namelijk niet zelf rondrijden. Boven aangekomen kun je naar enkele demonstraties kijken die aantonen hoe heet de bodem is, namelijk 400 °C op 6 meter diepte! Water wordt in een diep gat gegoten en door de hitte in de bodem spuit het als een fontein terug omhoog. Ook worden er takjes in het gat gegooid die direct vlam vatten. Bij het bezoekerscentrum kan je een hapje eten of wat drinken bij restaurant El Diablo. Dit restaurant grilt al het vlees boven een natuurlijke barbecue: een gat in de hete bodem. Het verorberen van een driegangenmaaltijd op een vulkaan is natuurlijk niet iets wat je iedere dag meemaakt! Je hoeft je trouwens niet druk te maken over de veiligheid – er zijn sinds de 19e eeuw geen uitbarstingen meer geweest. Je kunt er dus relaxed en smakelijk van je eten genieten.

Het mooiste uitzicht heb je wanneer je de Caldera Blanca beklimt. Dit is een hike van zo’n drie uur waarbij je rondom de witte krater loopt. In de verte zie je waar de lava is opgehouden; toen deze bij de zee uitkwam. Langs het pad staan regelmatig informatieborden die de geschiedenis van de vulkaanuitbarstingen uitleggen. Het is niet de gemakkelijkste wandeling omdat je over lavastenen loopt. Je richt je ogen dus vooral op de grond om te zien waar je je voeten neerzet. Vergeet daarom niet om af en toe te stoppen en om je heen te kijken!

Het buitenaardse meer Lago Verde
Na het vulkaanbezoek rijd je terug naar de kust en stop je bij het vissersdorp El Golfo. Het is wellicht niet het meest charmante dorp, maar doordat de visrestaurants er van goede kwaliteit zijn, raden we een stop aan. Kies uit één van de visrestaurants en geniet van een uitgebreide late lunch, bijvoorbeeld bij Casa Rafa Restaurante De Mar. Vis en zeevruchten zijn de specialiteit, maar er staan ook vele andere gerechten op het menu. Het restaurant heeft een terras met uitzicht over zee. ’s Avonds kan je hier prima genieten van de ondergaande zon. Een bezoek aan dit restaurant is goed te combineren met een bezoek aan de bijzondere natuur rondom El Golfo, zoals het bijzondere meer Lago Verde. Het unieke karakter en de schoonheid maken van Lago Verde een ‘must-visit’ op Lanzarote. Het is een gifgroen meer dat gelegen is aan een zwart vulkaanstrand, omringd door vulkaangesteente dat van diepzwart naar steenrood gaat. De groene kleur wordt veroorzaakt door algen. Het doet bijna buitenaards aan…

Zout en lava
Als je de tijd hebt, zak dan nog even verder af naar het zuiden om te stoppen bij Las Salinas de Janubio: de enige zoutmeren van Lanzarote waar nog actief zout gewonnen wordt. Voor fotografen zijn de zoutmeren een geliefde spot. Tussen de zoutmeren lopen wandelpaden en je kunt er gratis parkeren. Bij Restaurante Mirador de las Salinas geniet je onder het genot van een hapje en een drankje van het uitzicht over de zoutmeren. Het restaurant serveert veel visgerechten en andere lokale specialiteiten.

Voor een prachtige afsluiting van de dag, rijd je een stukje verder om de rotskliffen Los Hervideros nog te bewonderen. Bij de grillige zwarte lavakliffen krijg je een goede indruk van de kracht van de Atlantische Oceaan. Je parkeert de auto direct achter de kliffen op de gratis parkeerplaats. Tussen de grillige rotsen lopen wandelpaden waar je goed zicht hebt op alle gaten en kliffen waar het zeewater meters omhoog kan spuwen. Spectaculair!

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!