« Terug naar het blogoverzicht
Een weekend weg naar Ieper in België

Geen Belg die nog nóóit van Ieper heeft gehoord, terwijl de gemiddelde Nederlander geen flauw idee heeft van de plaats en historie. Onze Vlaamse stagiaire Nathalie ging een weekend weg naar Ieper in België. Haar indrukwekkende verslag lees je hier.

Lakenhalle Grote Markt Ieper
Grote Markt in Ieper
Graf van een onbekende soldaat

Ieper, een stad vol historie in de Belgische streek Westhoek

België mag dan een klein land zijn, het is er een vol geschiedenis. Als het om de Eerste Wereldoorlog gaat, is de Westhoek een streek die je niet kan wegdenken. We rijden naar Ieper, een stad in de Westhoek, waar we meer te weten komen over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Vertrekken doe je het beste na het avondeten. Vanuit Utrecht is het ruim 3 uur rijden. We overnachten in Ariane Hotel, zij bieden gratis parkeergelegenheid en hebben mooi ingerichte kamers waar je tot rust kan komen.

Deze accommodaties in het centrum van Ieper zijn ook echte aanraders:

Ontbijt bij Milk 'n Sugar in Ieper

Kies je ervoor om buiten je hotel te ontbijten, dan ben je bij Milk ’n Sugar aan het juiste adres. Geniet tot 11:00u van een heerlijk ontbijt. Je hebt keuze uit verschillende ontbijtformules. 

Tip: bij Milk ‘n Sugar kan je ook terecht voor een lekkere lunch!

Ontbijt bij Milk n Sugar

Na het ontbijt is het tijd om naar Zonnebeke te gaan, op 15 minuten rijden van het hotel. Eerst bezoek je het Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld. Na de Eerste Wereldoorlog werden hier maar liefst 11.957 doden begraven, van wie 8.369 mensen niet meer konden worden geïdentificeerd. De namen en leeftijden van de gesneuvelde soldaten worden constant door de luidsprekers uitgesproken. Als je deze begraafplaats bezoekt, word je sprakeloos als je je realiseert hoeveel soldaten zijn omgekomen bij de Slag bij Passendale en hoe jong ze waren. Het bijbehorende bezoekerscentrum toont het indrukwekkende verhaal.

Hierna gaan we verder naar het Memorial Museum Passchendaele 1917. Het museum is gevestigd in het kasteeldomein van Zonnebeke dat in het midden van het vroegere slagveld ligt.

Dit museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog, met speciale aandacht voor de Derde Slag om Ieper, ook wel bekend als de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als een van de hevigste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog, met bijna 600.000 slachtoffers op slechts 8 kilometer terrein. 

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 stelt de beleving van de bezoeker centraal met een interactieve opstelling. Aan de hand van authentieke brieven, uniformen en video’s krijgt jong en oud een kijkje in het leven op en rond de slagvelden. In de loopgraven ervaar je hoe de Britten in 1917 ondergronds leefden.

Ook voor jongere kinderen is dit een interessant museum! Via een audiospel neemt Maurice hen mee op ontdekkingstocht, onderweg voeren ze leuke opdrachten uit.

Tijd voor lunch!

Na het bezoek aan het museum is het tijd om lekker te lunchen. Even alle informatie en indrukken verwerken… 

Dit doe je op hetzelfde domein bij Koklikoo

Tip: Geniet van een heerlijke cocktail bij de lunch!

Accommodaties in de buurt

Franse militaire begraafplaats net buiten Ieper

Eerder bezocht je de Britse Militaire begraafplaats, nu is het tijd om de Franse militaire begraafplaats St. Charles de Potyze te bezoeken. Het is de grootste Franse militaire begraafplaats in Vlaanderen. Hier liggen ongeveer 4.200 Franse soldaten begraven, van wie 616 in het massagraf. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bevond zich in de buurt van deze begraafplaats een schooltje. De Franse troepen gebruikten de school als medische post. Gesneuvelde soldaten werden begraven in de aangrenzende tuin. Deze groeide uit tot een echte begraafplaats, maar tijdens de oorlog werden ook veel graven verwoest.

image00007

Duitse militaire begraafplaats in Langemark

Nu ga je verder naar de volgende begraafplaats, het Deutscher Soldatenfriedhof in Langemark, 10 kilometer ten noorden van Ieper. Hier liggen meer dan 44.000 Duitsers begraven, van wie bijna 25.000 in een massagraf. Meer dan 3 000 student-vrijwilligers vonden hier hun laatste rustplaats. Zij sneuvelden in de Eerste Slag om Ieper in oktober en november 1914. Deze begraafplaats wordt daarom ook  wel ‘Studentenfriedhof’ genoemd. Deze begraafplaats straalt eenvoud en soberheid uit, als je het vergelijkt met de andere twee begraafplaatsen die je bezocht, is het duidelijk dat de Duitsers de oorlog hebben verloren.

Weetje: Een bezoek aan de begraafplaatsen is gratis.

De Menenpoort in Ieper

Nu is het weer tijd om naar Ieper te gaan. Daar ga je nog even langs bij de Menenpoort. De Britten bouwden de stadspoort in 1927 ter nagedachtenis aan de ongeveer 54.900 Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. De namen van deze gesneuvelde soldaten staan op de Menenpoort. 

Stipt om 20.00u begint hier de Last Post ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog.

Tip: Vertrek vroeg als je vanaf de eerste rij wilt meekijken. 

Wist je dat de klaproos of ‘poppy’ symbool staat voor de Eerste Wereldoorlog omdat ze veelvuldig bloeiden op de slagvelden in Vlaanderen? De Amerikaanse dichteres en humaniste Moina Michael (1869-1944) schreef voor het einde van de oorlog het gedicht We Shall Keep the Faith waarin ze verklaarde voortaan altijd een klaproos te dragen om de slachtoffers van de oorlog te herdenken.

Dineren in Ieper

Geniet tijdens het diner van heerlijke tapas bij Kosmos Ieper. Zij serveren lekkere cocktails, en voor wie geen alcohol drinkt, de mocktails zijn ook heerlijk!

Tip: Bestel de vers gemaakte calamares, absolute aanrader!

Flanders Fields Museum & Hooge Crater Museum

image00024

De volgende dag is het tijd om uit te checken bij het hotel. Maar je gaat nog niet naar huis hoor! Je kan je auto nog eventjes op de parking laten staan, want we gaan het centrum in om het In Flanders Fields Museum te bezoeken. Het museum is gevestigd in het heropgebouwde Lakenhallen van Ieper en brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek.

Daarna loop je terug naar het hotel om naar huis te gaan. Onderweg naar huis maak je nog 1 tussenstop: het Hooge Crater Museum. Hier word je ondergedompeld in het leven van een soldaat aan het front.

Een dag pret en ontspanning in Bellewaerde Park

Wil je nog niet naar huis? Je kan nog een dagje naar Bellewaerde Park in Ieper, een combinatie van een pretpark en dierenpark. Het ene moment vaar je langs flamingo’s, een tel later sjees je omlaag in de achtbaan. Een dag vol variatie en plezier dus!

Blijf nog een extra nachtje slapen...

Op 5 kilometer van Bellewaerde Park vind je de B&B ’t Hooghe Licht waar je een nachtje kan verblijven met maximaal 5 personen. Geniet van het heerlijke ontbijt voordat je weer huiswaarts rijdt.

t-Hooghe-Licht2

Dagtour vanuit Brugge

Ga je liever op pad met een gids en vind je één dag historie wel genoeg? Vanuit Brugge kun je een dagtrip door West-Vlaanderen doen. Loop over oude slagvelden, velden vol ‘poppy’s’, sta stil op indrukwekkende begraafplaatsen, bezoek de Menenpoort in Ieper en beleef nog veel meer tijdens deze dagtour!

Koop hier je online reisgids:

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!