« Terug naar het blogoverzicht
Goed of slecht weer: een dagje weg met de kids in eigen land

‘Hoezo ga jij midden in de winter naar een pretpark?!’, vroeg ik vorig jaar aan mijn man, papa van onze 3 kinderen in basisschoolleeftijd. Mij niet gezien! Je kan je geld net zo goed in een putje gooien, was mijn idee. Maar wat bleek: Toverland heeft dit heel slim aangepakt. Het Land van Toos, één van de zes werelden van het attractiepark, is volledig overdekt en dus altijd leuk, ook als het hagelt, stormt of regent! Denk daarbij niet aan een ballenbak en wat speeltoestellen, maar gewoon een complete binnenkermis met achtbaan, draaiende theekopjes, een magische zweefmolen en nog veel meer. Oké, niet alle werelden zijn geopend in het winterseizoen (grofweg van begin november tot eind maart), maar op een mooie dag is ook buiten nog volop te doen. En het is veel rustiger waardoor je juist in het winterseizoen misschien wel meer kunt doen en beleven dan in het drukke zomerseizoen. Manlief en 8-jarige dochter hadden de dag van hun leven. En ik? Ik heb mijn commentaar snel teruggenomen. Volgend jaar ga ik ook mee!

GeoFort: voor kinderen die alles willen weten

GeoFort in Herwijnen, ik – moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd – had er ooit wel eens van gehoord en dacht daarbij aan een fort waarbij kinderen rondlopen met een gps om schatten te zoeken. Of zoiets. Vast leuk, maar om daar nou 10 à 12 euro entree keer 5 personen voor te betalen. Neuh… tótdat we hier met onze museumkaart – gratis, dan heb je toch niks te verliezen – naartoe konden. Een halve dag was veel te kort voor die nieuwsgierige apen van ons! Wat had ik me hierin vergist. Niks alleen maar gps en schatten zoeken, maar hét walhalla voor kinderen die alles over de aarde willen weten. Een lift brengt je door aardlagen met gloeiendhete lava naar het midden van de aarde. Speur met een infraroodcamera illegale marihuanaplantages op (niet alleen leuk voor kinderen!!!) Bouw je eigen vulkaan die alleen lava spuwt als je berg echt op een vulkaan lijkt. Of maak een bouwwerk van blokken en kijk of die de volgende aardbeving overleeft. En dan is dit alleen nog maar een fractie van wat je binnen kunt doen. Buiten is een leuke speeltuin, maar ook een doolhof waar je al ruikend de uitgang moet zien te vinden. En ja, met een gps schatten zoeken is zeker ook een optie, maar slechts één van de vele (je raadt het al, ik ben daar niet zo’n heel groot fan van, in tegenstelling tot veel anderen). Trek er gerust een hele dag voor uit. Ook als het regent, want een groot deel van de activiteiten speelt zich binnen af. Wij komen hier zeker nog eens terug. En vast nog eens en nog eens….

Breakzy tip: twijfel jij of jouw kinderen het net zo leuk vinden? Met tapperuse betaal je per minuut dat je bij GeoFort bent, met de entreeprijs als maximum bedrag. Handig toch?

Tikibad in Duinrell

Hoor je het ook meteen in je hoofd afspelen: ‘Duinrell, daar kikker je van op. Kwak kwak’? Leuk pretpark hoor, Duinrell, maar als je bent opgegroeid met de Efteling, dan valt eigenlijk al het andere in het niet. Alleen heeft Duinrell iets waar de Efteling niet eens bij in de buurt komt: het Tikibad. Bij goed weer kan je zowel het park als dit geweldige subtropische zwemparadijs bezoeken. Maar als het buiten regent of je hebt genoeg aan het zwembad alleen, dan blijf je gewoon de hele dag in Tikibad. Tikibad is zelfs het grootste waterpark van heel de Benelux met maar liefst 21 (!) glijbanen. Donker, steil naar beneden, ultralang glijden of liever met het hele gezin tegelijk naar beneden? Tikibad heeft ongetwijfeld een aantal leuke glijbanen voor jou. Dare devils spinnen rond in de trechterglijbaan of vallen met 40 km per uur naar beneden in de X-Stream. In de Lazy River doe je het lekker even rustig aan en dobber je wat rond in je zwemband.

Breakzy tip: koop je tickets vooral niet op de website van Duinrell. Dan ben je heel wat meer geld kwijt! We hebben een leuk alternatief met betere prijzen voor je gevonden. Via de knoppen hiernaast koop je een kaartje met korting!

Van uitgestrekte polders tot de moderne architectuur in Rotterdam en de bedrijvige wereldhaven: Miniworld Rotterdam loodst je in korte tijd de hele stad door. Alles is in het klein nagebouwd, inclusief beweging! Elke 24 minuten is er weer een etmaal verstreken. De nacht is gevallen, de lichtjes zijn aan en voor je het weet beginnen de treinen en metro’s weer te rijden terwijl Rotterdam ontwaakt. Allemaal in een grote, overdekte hal, een ideale attractie bij slecht weer dus! Enne, vanaf Rotterdam Centraal loop je er in slechts een paar minuten naartoe.

Een bezoek aan Buitencentrum Almeerderhout combineer je eenvoudig met een kijkje bij Stichting AAP. Dit ligt namelijk tegen Buitencentrum Almeerderhout aan. Stichting AAP geeft apen en andere exotische dieren weer een toekomst door ze op te vangen en een nieuw thuis te geven. Elke vrijdag, zaterdag en zondag om 13.30u worden gratis rondleidingen gegeven. Let op: minimumleeftijd 12 jaar! Ook voor Stichting AAP geldt natuurlijk dat donaties  zeer welkom zijn!

Bevers spotten, aapjes kijken en ravotten aan de rand van Almere

Zijn je kinderen niet bang voor wat modder en viezigheid? Dan maakt het niet uit wat voor weer het is voor een bezoek aan Buitencentrum Almeerderhout. In en rond het bezoekerscentrum is van alles te doen. Je kan bijvoorbeeld leren hoe je sporen van een bever kunt herkennen en je kunt ook daadwerkelijk bevers spotten. Aan de rand van Almere, in Almeerderhout, leven namelijk enkele groepen bevers. Ook om te spelen en ravotten is hier volop ruimte. Het Zuiderzee Speelbos bestaat uit vier speelplekken met allemaal hun eigen charme en mogelijkheden. Dieren spotten in de modderpoel, met een trekpontje het water over en klimmen over een half gezonken huisje: het speelwalhalla voor echte buitenkinderen! Moe en hongerig geworden? Restaurant Buitengewoon Lekker kijkt uit over het speelbos en klimpark. Hier kan je terecht voor koffie, lunch of een borrel, bereid met veelal biologische producten. Buitencentrum Almeerderhout is vrij toegankelijk. Natuurlijk zijn donaties voor Staatsbosbeheer  altijd zeer welkom! Dat kan heel eenvoudig door in- en uit te tappen bij Tapperuse. Dan betaal je een klein bedrag per minuut dat je ingetapt bent. Je beslist zelf hoe lang en dus hoeveel je betaalt.

Is je kind gek op Bumba, Kabouter Plop, Mega Mindy of K3? Dan heeft jouw kind de dag van zijn of haar leven in Plopsa Indoor Coevorden! Niets leuker dan je held persoonlijk te ontmoeten of met je grote held op de foto te gaan. Of te lachen om de gekke streken van Bumba in de Bumba-show. Om daarna alle 25 attracties te ontdekken. Een dag is eigenlijk veel te kort. Zelfs voor de allerkleinsten is dit park te gek, terwijl je tot 85 cm lengte nog geen entree hoeft te betalen. Het grootste deel van het park is overdekt, ideaal dus voor een regenachtige dag. Wat onze kinderen zo leuk vonden aan het Plopsapark, is dat ze, hoe klein ze nog waren, toch al toegang hadden tot veel attracties. Soms zelfs al helemaal alleen! De Plopsa parken zijn echt gericht op de wat jongere kinderen, al blijft het leuk tot ze een jaar of 10 zijn.

In het Spoorwegmuseum vind je maar liefst 175 jaar Nederlandse spoorweggeschiedenis. Een bezoek aan het Spoorwegmuseum is leuk voor alle leeftijden. Het museum heeft een enorme collectie en diversiteit aan verhalen. Een bezoek aan dit museum is een ware beleving met sfeervolle achtbaantjes, nagebouwde straten uit vervlogen tijden, imposante treinen van alle leeftijden en het doen van proefjes met stoom en veel meer! Maak je droomreis door middel van een virtual reality treinrit of ontdek waarom een duif wél op de bovenleiding kan zitten zonder geëlektrocuteerd te worden. Enthousiast geworden? Koop hieronder je kaartje met korting.

Spelen en dieren voeren in Malkenschote Binky

Malkenschote Binky in Apeldoorn begon in 1957 als kinderboerderij, maar is inmiddels uitgegroeid tot een heus kinderparadijs. Je kan nog steeds de dieren voeren, maar ook trampoline springen, midgetgolfen, een rondje in de Binkybus (tussen april en september), klauteren over het klimparcours en nog veel meer! Het Verkeersplein is altijd een hit bij kinderen, evenals spetteren met water op de Spetterplek. Succes om ze weer mee naar huis te krijgen! Denk je toch dat je het daar niet zo heel lang vol gaat houden? Met Tapperuse tap je in zodra je binnenstapt en tap je uit als je weer vertrekt. Zo betaal je per minuut dat je er bent, met de entreeprijs als maximum. Je betaalt dus nooit te veel!

Dit speelbos is helemaal door kinderen zelf ontworpen. Hout uit het bos zelf is gebruikt om de speeltoestellen te maken. Je komt o.a. een boomzweefpad, boomhut, halfondergrondse boomhut en smokkelpad tegen als je hier aan het spelen bent. Daarnaast zijn er allerlei speeltoestellen neergezet die kinderen zelf hebben uitgekozen. Op woensdagmiddag kan je zomaar boswachter Henk Klaassen tegenkomen die met je mee struint door het Avonturenbos. Je hond mag aangelijnd ook mee naar het Avonturenbos. Entree is gratis donaties zijn uiteraard welkom! Zo kunnen meer van dit soort projecten gerealiseerd worden. 

 

Wij van Breakzy denken dat je hiermee heel wat dagen met veel plezier kunt vullen, wat het weer ook doet. Maar wil je meer inspiratie? Kijk dan bij onze partners Tapperuse en Dagtickets.

Op zoek naar andere leuke tips in Europa? Die vind je in onze gratis app en planner!

Geschreven door: Yvonne, 11-10-2019