« Terug naar het blogoverzicht
Gorges du Verdon: Autoroute langs de hoogtepunten

Deze autoroute door de Gorges du Verdon leidt je langs alle hoogtepunten in dit prachtige gebied. Je komt langs mooie plaatsjes, uitkijkpunten en indrukwekkende rotskloven met het typerende, blauwe water dat er doorheen stroomt. Deze route is druk in het hoogseizoen, dus vertrek op tijd! 

Uitkijkpunt in de Gorges du Verdon

Routedetails:

Castellane – La Palud-sur-Verdon – Moustiers-Sainte-Marie  – Lac de Sainte-Croix – Aiguines – Trigance – Castellane

Startpunt van deze route is Castellane. Vanuit daar rijd je over de noordelijke weg naar Moustiers-Sainte-Marie en via de zuidelijke weg terug naar Castellane. Verblijf je in de buurt van Moustier-Sainte-Marie, dan ben je misschien geneigd om eerst de zuidelijke weg te nemen en terug te gaan via de noordelijke route, maar houd er rekening mee dat het zonlicht vanaf de noordelijke oever ‘s ochtends op zijn mooist is!

Dorp Castellane in de Gorges du Verdon

Op weg vanaf Castellane

In en rond Castellane is van alles te doen en te zien. Toch zeggen wij: ga liever direct op pad en bewaar Castellane voor een andere keer. De route die je nu gaat volgen is populair en dus druk, vooral in het hoogseizoen. Het best kan je vroeg op pad gaan om de grootste drukte voor te zijn. Vanaf Castellane rijd je de D952 op naar het westen, richting La-Palud-sur-Verdon en Moustiers-Sainte-Marie dus. Je rit begint met een groen, bergachtig uitzicht, totdat je een paar kilometer later echt tussen de grillige rotsen rijdt, terwijl rivier de Verdon naast je stroomt. Stop een keer langs de kant van de weg op al het moois in je op te nemen terwijl je de frisse berglucht inademt.

Point Sublime in de Gorges du Verdon

Point Sublime en Tunnel du Baou

Een kilometer of 18 vanaf Castellane kom je bij één van de hoogtepunten uit Gorges du Verdon: Point Sublime. Parkeren kan aan de D952 tegenover Auberge du Point Sublime of een paar honderd meter ervoor linksaf aan het eind van het doodlopende weggetje (D23A, afslag direct na de tunnel) bij Parking Tunnel du Baou/Belvédère du Couloir Samson). Zin in een wandeling? Vanaf Point Sublime kan je via wandelpad ‘GR 4 Chalet de la Maline’ naar de 670 meter lange Tunnel du Baou lopen – vergeet je zaklamp en warme trui niet! – en andersom kan je vanaf Parking Tunnel du Baou naar uitkijkpunt Point Sublime lopen via ‘GR 4 – Point Sublime’ of de andere kant op naar Tunnel du Baou.

Tunnel du Baou

Dagvullende wandeling Blanc Martel

Klaar voor een serieuze uitdaging? Point Sublime is het eind- óf startpunt van de wandeling (sentier) Blanc Martel, met rode en witte strepen bewegwijzerd. Tijdens deze wandeling leg je 15 kilometer af, maar trek hier gerust 6 à 8 uur voor uit. Dit is de ultieme manier om het natuurschoon van de Gorges du Verdon echt te beleven. Vanaf Point Sublime volg je de GR 4 – Chalet de la Maline en vanaf Chalet de la Maline volg je de GR 4 – Point de Sublime. Onderweg kom je langs hoogtepunten als de Ossengrot Baume aux Boeufs, de tunnels Trescaire en Baou, ga je over steile trappen tussen de rotsen (de Bréche Imbert) en kom je langs de Mescla, het punt waar de rivieren de Verdon en de Artuby samenvloeien.

Uitkijkpunt-Point-Sublime
Uitzicht op de Gorges du Verdon

Je kan deze wandeling niet heen- en teruglopen, dus je zal iets moeten regelen qua vervoer. Lukt dat niet met eigen auto, dan kan je ook iets afspreken met een taxichauffeur of een shuttlebus nemen. Honden zijn verboden op deze wandeling. Zorg dat je een zaklamp bij je hebt, die heb je zeker in de Baoutunnel hard nodig. De tunnel is ruim 650 meter lang! Neem ook veel water mee, genoeg voor heel de wandeling, want je komt onderweg niets tegen waar je eten of drinken kunt kopen of je fles kunt bijvullen. Deze dagvullende wandeling is best pittig, maar zeker de moeite waard!

D952 La-Palud-sur-Verdon

Door naar La Palud-sur-Verdon

Na deze hoogtepunten van de Gorges du Verdon rijd je door naar de plaats La Palud-sur-Verdon. Onderweg kan je her en der parkeren aan de kant van de weg. Stap af en toe even uit je auto om van het uitzicht te genieten. In La Palud-sur-Verdon heb je verschillende opties. Natuurlijk kan je in dit bergdorp even lekker neerstrijken op een terras, wat eten en drinken of juist inkopen doen voor het vervolg van je route. La Palud-sur-Verdon is ook start- en eindpunt van een prachtige rondweg met schitterende uitzichten die je zeker een keer moet nemen: de Route des Crêtes. De vraag is of je deze er op dit moment bij moet pakken. Het hangt af van je tijdsplanning. Ben je op tijd vertrokken en vind je het niet erg de hele dag over de route te doen, dan kan je de loop er gerust bij pakken. Doe je het wat rustiger aan, dan is het misschien leuker om een keer terug te komen naar La Palud-sur-Verdon en meer tijd uit te trekken voor de Route des Crêtes.

Route des Crêtes in het kort

Volgens velen is de Route des Crêtes de mooiste route in de Gorges du Verdon. Het is een bekende en populaire route, dus als het even kan, vertrek op tijd! Bereid je voor op een kronkelige, maar goed te berijden bergweg waarbij je van het ene naar het andere uitzichtpunt rijdt voor de meest indrukwekkende uitzichten op de Gorges du Verdon en waar je misschien wel de zeldzame vale gier spot. Wil je deze route gaan rijden? We hebben ook een uitgebreide beschrijving ervan gemaakt.

Uitkijkpunt-Belvédère-Palud-sur-Verdon
Eurocamp luxe campingvakanties
Eurocamp luxe campingvakanties
Brug bij Lac de Sainte-Croix in de Gorges du Verdon

Van La Palud-sur-Verdon naar Moustiers-Sainte-Marie

Je blijft de D952 vanaf La Palud-sur-Verdon naar het westen volgen, richting Moustiers-Sainte-Marie. Onderweg kom je een paar uitkijkpunten tegen waar je echt even moet stoppen, Belvédère Palud-sur Verdon waar het water schitterend tussen de rotskloven kronkelt en het iets verderop gelegen La Palud-sur-Verdon West met weids uitzicht over zowel de Gorges du Verdon als het Lac de Sainte-Croix met de brug Pont du Galetas. Dat is de plek waar veel boten, kano’s en kayaks de Gorges du Verdon betreden.  

La Ferme des Fabrigoules

Geitenboerderij

Net voor je Moustiers-Sainte-Marie bereikt, hebben wij nog een pareltje onderweg. La Ferme des Fabrigoules is een biologische boerderij waar je streekproducten koopt die hier gemaakt worden. Er worden Provençaalse geiten gehouden, maar ook geitenkaas, vlees en zuivelproducten geproduceerd, evenals zomergroenten. Op de boerderij kan je deelnemen aan workshops als wolspinnen, kaasmaken of koken met verse, aromatische kruiden. In de winkel kan je de heerlijke streekproducten van eigen boerderij kopen.

Zoover
Uitzicht over Lac de Sainte-Croix in de Gorges du Verdon

Picknicken op het strand en een frisse duik in Lac de Sainte-Croix

Als je wat streekproducten bij La Ferme des Fabrigoules hebt aangeschaft, is het eigenlijk zonde om in Moustiers-Sainte-Marie een hapje te gaan eten. Beter kan je wat broodjes bij de boulangerie halen en een mooie picknickplek zoeken. Dat kan bijvoorbeeld op het strand Galetas. Hiervoor verlaat je Moustiers-Sainte-Marie via de D957. Net over de brug Pont de Galetas kan je parkeren en je loopt zo het strand op. Op een warme dag kan je zwemmen in het Lac de Sainte-Croix. Ook leuk is het om even de brug Pont de Galetas op te lopen. Je kijkt aan de ene kant over het meer en aan de andere kant zo de Gorges du Verdon in, inclusief alle kanovaarders die de kloof hier invaren.

Van het ene naar het andere uitkijkpunt op de zuidoever

Je hebt nu de helft van de route gehad en nog een indrukwekkend stuk met veel spectaculaire uitkijkpunten voor de boeg. De mooiste zullen we hier uitlichten, maar in de routeplanner vind je ze er nog meer. Via de D19 rijd je door Aiguines de D71 op. Meteen bij het verlaten van Aiguines, kom je bij een uitkijkpunt waarbij je geen hoogtevrees moet hebben, Belvédère del Col dell’Illoire, ook wel bekend als ‘Grand Canyon’ van de Verdon. Je kijkt hier recht in het dal, duizelingwekkend gewoon! Na dit uitzichtpunt rijd je een paar kilometer verder over een slingerende bergweg.

Belvédère del Col dell'Illoire, bekend als Grand Canyon van de Gorges du Verdon
Vignet of milieusticker bestellen
Brug Pont de l'Artuby

Van het ene naar het andere uitkijkpunt op de zuidoever

Op sommige plaatsen kan je stoppen langs de kant van de weg en even uitstappen voor het ene na het andere indrukwekkende uitzicht. Bij de Pont de Artuby, met 125 meter de hoogste brug van Europa, kijk je recht in het ravijn. Niet voor niets worden juist hier bungee-jumps aangeboden! Weer een paar bochten verder kom je aan bij het Balcon de la Mescla. Als je de trap naar beneden neemt, kom je op het uitkijkplatform. Aan de weg zit ook een restaurant met terras waar je onder het genot van een hapje of een drankje wat langer kunt genieten van dit geweldige uitzicht.

Terug naar Castellane via Trigance

Je rijdt nog een stuk verder over de D71 tot je bij de splitsing met de D90 aankomt. Hier sla je linksaf richting Trigance. Mocht je de vorige geitenboerderij gemist hebben, dan kan je net voor Trigance nog even stoppen bij Ferme de la Colle voor verse producten van eigen makelij en met een beetje geluk zie je hoe de geiten gemolken worden. Vervolgens kom je in het rustige dorpje Trigance waar je enkele interessante, middeleeuwse resten kunt bekijken. Het beste uitzicht heb je vanaf het kasteel, Château de Trigance. Bestel hier een heerlijke borrelplank en geniet! Als je vervolgens Trigance uitrijdt, sla je linksaf de D955 op en al gauw ben je weer bij de D952 die je, als je hier rechtsaf slaat, weer terugbrengt bij het startpunt van deze route, Castellane.

Middeleeuwse dorp Trigance in de Gorges du Verdon

Meer autoroutes in de Gorges de Verdon

Met deze route heb je de hoogtepunten van de Gorges du Verdon gezien. Maar de Gorges du Verdon heeft veel meer te bieden, van bekende tot minder bekende plekken. Je vindt ze terug in de drie andere autoroutes die we voor je gemaakt hebben:

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!