« Terug naar het blogoverzicht
Hoe overleef ik de Route du Soleil!?

De Route du Soleil, een van de meest populaire routes onder ons Nederlanders als we iedere zomer weer afreizen naar Zuid-Frankrijk of Spanje. Deze route loopt via Maastricht door Luxemburg, je vermijdt dan de drukte rondom Parijs en gaat pas tol betalen vanaf Nancy. Maar, je bent helaas niet de enige die zo denkt en vaak is het dus ook weer aansluiten in de file. Hoe kun je deze reis toch een beetje comfortabel en vóóral leuk maken? Wij helpen je er doorheen

Handig om te weten als je de Route du Soleil gaat rijden!

Allereerst hebben we een aantal tips voor je, want er komt nogal wat bij kijken om de Route du Soleil een beetje comfortabel te rijden.. Dan kun je maar beter voorbereid op weg!

Route du Soleil

 • Wil je graag van te voren een beetje weten wat je kwijt bent aan tolkosten? Dit kun je vooraf zien op deze website.
 • Vertrek vroeg! (of ’s nachts al). Zo kun je de eerste paar uur lekker doorrijden en liggen de kinderen, die wellicht achterin zitten, nog te slapen. Let op: dit geld niet voor de Zwarte Zaterdag, vertrek dan juist laat, zo rijd je achter de files aan!
 • Stop om de paar uur! Zo houd je de reis voor iedereen leuk. Denk aan een verkoelend parkje, een rustplek met fijne picknicktafels of een gezellig restaurantje. Het liefste natuurlijk een beetje dichtbij de snelweg zodat je niet al te veel tijd verliest. In de Breakzy routeplanner vind je allemaal leuke stopplekken langs je route, maximaal 10 minuten van de snelweg. Gratis te downloaden in de App stores! 
 • Liever een keer overnachten onderweg? Wij zoeken graag een overnachting voor je uit. Helemaal naar jouw wens en je kunt exact aangeven hoeveel kilometer je wilt rijden voordat je stopt. Handig he? Je kunt ons een Whatsappje sturen of het ‘overnachten onderweg’ formulier invullen op de website. 
 • Toe aan een tankstop? Ga niet bij het laatste tankstation voor de Franse grens tanken. Hier gaat het gegarandeerd heel druk zijn. Tank al iets eerder. In onze routeplanner staan ook tankstations, zo vind je er snel eentje in de buurt van waar je op dat moment bent!
 • Nooit meer in de rij bij de péage? Met de tolbadge kun je de tol betalen via een handig elektronisch kastje. Dit zijn andere poortjes dan de reguliere poortjes, met de badge mag je door de voorrangspoortjes met de grote oranje T (van Liber-T) rijden, waar je met 30 km/uur doorheen kunt rijden.

De belangrijkste verkeersregels in Frankrijk!

En, hoe zit het dan met de verkeersregels in Frankrijk? Er zijn enkele regels die je een hoop geld kunnen besparen als je het van te voren weet!

Route du Soleil

 • Ben je een bril- of lenzendrager? In Frankrijk moet je een reservebril bij je hebben.
 • In de binnensteden van Frankrijk is het op sommige momenten verplicht het Franse milieuvignet te hebben. Dus, wie het zekere voor het onzekere wil nemen: bestel het milieuvignet en je hoeft je nergens druk over te maken! Eenmalig kost je dit €4,80 incl. verzendkosten, je bestelt hem hier
 • Je moet verplicht een gevarendriehoek en een geel hesje in de auto hebben. Heb je dit niet? Dan levert je dat een boete op van €135,-. Dat zou zonde zijn.
 • En wat nu als je met autopech komt te staan? We hopen natuurlijk niet dat dit je overkomt, want je kan je vakantie niet vervelender beginnen dan langs de weg te staan met pech… Gebeurt het toch, bel dan de politie via een praatpaal of via 112. Frankrijk kent namelijk geen landelijke pechhulpdienst zoals de ANWB in Nederland.
 • Hoe hard mag ik rijden? Op de Franse autowegen (met midden vangrail) is de maximale toegestane snelheid 110 km per uur. Op de Franse autosnelwegen is de maximale toegestane snelheid 130 km per uur.
 • Net als in Nederland ben je in Frankrijk verplicht om handsfree te bellen, maar dit mag nu ook niet meer met een koptelefoon, (draadloze) headset of oordopjes. Doe je het wel, dan mag je direct €135 aftikken. Hoe mag je dan wel bellen? Alleen met een ingebouwd systeem in de auto.

De beste overnachtingsplekken langs de Route du Soleil

Waarom zou je niet net iets meer tijd nemen voor de route naar je eindbestemming? Niks is toch fijner dan onderweg een paar keer overnachten en uitgerust op je vakantiebestemming aankomen! Breakzy Autovakanties heeft een aantal tips voor goede én bijzondere overnachtingsplekken langs de Route du Soleil, dichtbij de snelweg.

Route du Soleil

Hotel de L’ Abbaye de Prémontrés ligt vlakbij Metz. Dit 18e-eeuwse historische kasteel biedt een rustgevend uitzicht over de landschapstuinen. Laat je meenemen door de magische en indrukwekkende plaatsen in de abdij. Parkeren is gratis bij de accommodatie.

Qualys-Hotel Les Mas de Grille vind je in Montpellier. Dit hotel heeft een buitenzwembad, een tuin en een wellness centrum. Het restaurant serveert mediterrane gerechten en beschikt over een cocktailbar. Een hele fijne plek om bij te komen na een lange reis dus.

Domaine Pont Juillet Deze gunstig gelegen accommodatie nabij Beaune en Chalon-sur-Saône is van oorsprong een oud herenhuis gebouwd in 1783. Het domein wordt ook ook wel ‘Château de Montreuil’ genoemd en is gelegen aan de beroemde wijnroute ‘Route des Grands Vins’. Het landhuis is inmiddels gemoderniseerd en voldoet aan ieders wensen. Je kunt bijvoorbeeld lekker baantjes trekken in het buitenzwembad met uitzicht op de wijnvelden. In het restaurant krijg je wijn uit eigen wijnkelder! 🍷

Une nuit au Château  als je richting deze accommodatie rijdt zal je in eerste instantie denken waar kom ik nu terecht? Dit kasteeltje ligt namelijk tussen de appartementengebouwen van vier-hoog, nabij een doorgaande weg. Maar eenmaal bij het kasteel aangekomen, zal je de weg ernaar toe snel vergeten! Hier is namelijk een stijlvol boetiekhotel gevestigd. De muren zijn in opvallende kleuren geschilderd, zoals geel en knalgroen. De inrichting is sfeervol, hier kun je lekker uitrusten. Nog wat energie over? Ga dan zeker uit eten, in Lyon barst het van de goede restaurants!

Chambres d’hôtes Les 7 Semaines een ideaal B&B als je op reis bent met kinderen. Er zijn grote familiekamers, een tuin met speeltuin en barbecue mogelijkheden. Gasten kunnen gebruik maken van gratis WiFi en gratis parkeerplaatsen. Deze accommodatie ligt op slechts enkele minuten rijden van de A7.