« Terug naar het blogoverzicht
Must-see: magisch Matera

Het stadje Matera ligt dan officieel niet in de streek Puglia, maar is wél zo’n gevalletje: moet je gezien hebben. En dat is niet zonder reden. Lees hier waarom je Magisch Matera, de culturele hoofdstad van Europa, niet mag missen!

1. Verdwaal door de Sassi

Zeg je Matera, dan zeg je Sassi. Of grotwoningen, want dat betekent het Italiaanse woord Sassi. Matera is er beroemd om geworden. Maar waar komen die grotwoningen vandaan of hoe zijn ze ontstaan? Het verhaal gaat dat de rotsen op de plek waar nu Matera ligt vroeger (vanaf de 8e eeuw) gebruikt werden als schuilplaats voor kloosterlingen. Hoe langer zij zich daar schuilhielden, hoe meer ‘huizen’ werden uitgehakt. Dat ging zo ver dat op een gegeven moment zelfs kloosters ontstonden. Alles wat toen is uitgehakt, wordt nu nog altijd bewoond of gebruikt als restaurant, museum, winkel of hotel. Natuurlijk wel in een totaal andere staat dan toen, maar overal zie je nog sporen van vroeger en dat is prachtig om te zien. 

De Sassi worden verdeeld in twee wijken: de Sasso Barisano en de Sasso Caveso. In die laatste wijk zie je het grotleven van toen nog het beste terug. Zeker wanneer je een bezoekje brengt aan de geconstrueerde grotwoning: Storica Casa Grotta di Vico Solitario. Deze woning is ingericht zoals het tientallen jaren geleden eruit moet hebben gezien toen er nog mensen woonden.

2. De vele mooie uitkijkpunten van Magisch Matera

Loop je door Matera, dan kun je foto’s blijven maken. Toch zijn er een aantal plaatsen die je wel een heel speciaal kijkje geven op de stad. Deze uitkijkpunten vind je op de volgende plekken: Piazetta Pascoli, Piazza San Pietro Caveoso, Via Madonna della Virtù, Madonna dell’Idris, Sant’Antonio Abale, Sant’Agostino en Belvedere di Murgia Timone net buiten de stad. 

Het gebouw dat er waarschijnlijk op iedere foto bovenuit torent, is de kathedraal op de top van de Civitas-heuvel. Deze werd in de dertiende eeuw gebouwd en ligt precies tussen de Sasso Barisano en Sasso Caveoso. Bij een bezoek aan de kathedraal word je dus ook nog eens getrakteerd op een mooi uitzicht op beide wijken. 

Booking.com

3. Pane di Matera

Italianen blijven Italianen en Italianen houden van eten. Dus vind je ook in Matera een plaatselijke lekkernij, namelijk Pane di Matera. Oftewel, brood van Matera. Pane di Matera werd vroeger al door de vrouwen uit de grotwoningen gekneed. Tegenwoordig wordt volgens hetzelfde recept dit brood gebakken in een moderne bakkerij. Op bijna elk menu kom je hier dan ook bruschetta tegen mét brood van eigen bodem. Superlekker! 

4. No time to die

Gaat er al een lampje bij je branden? Nee? No time to die is de titel van de James Bond-film die in 2021 uitkwam. En die film is opgenomen in…jawel, MATERA. Oké, misschien niet de hele film, maar in ieder geval wel een scène. Kijk maar eens goed naar de foto met blauwe steiger en trappetje hierboven. Daar zie je een heuse filmploeg met Daniel Craig in beige pak (hint: links van het trappetje). Tof hè? 

Na een dag rond te hebben gelopen, snappen we de locatiescouts van Mr. Bond maar al te goed, want Matera is echt de allermooiste setting voor een film.  😍 

Ook verliefd geworden op het mooie Matera? Laat dan hieronder jouw tips achter voor alle andere reizigers.
Samen maken we het reizen nóg leuker. 

Magisch Matera

Matera noemen we niet voor niets Magisch Matera. De redenen hierboven zeggen meer dan genoeg!

Magisch Matera

Magisch Matera is een must-see als je je vakantie in Puglia doorbrengt. De mooiste plekken om te overnachten in Puglia? Ook dat zochten we voor je uit. Bekijk overnachtingen hier.

Magisch Matera

Na een dag in Magisch Matera moet je natuurlijk ook op zoek naar een plek om lekker te eten. Inspiratie nodig? Natuurlijk hebben we de beste plekken al lang voor je uitgezocht.

Magisch Matera

Meer plaatjes zien van het magische Matera? Dat doe je hier!

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!