« Terug naar het blogoverzicht
Ontdek de Cinque Terre

Ontdek de Cinque Terre, want dé 5 dorpjes van de Cinque Terre, welke zijn dat nou precies? Wat is er te zien en te doen en waarom mag je ze niet missen? Maar niet alleen dat. Wat is het beste startpunt om Cinque Terre te ontdekken? Begin je het beste in het noorden of juist in het zuiden? En wat is er bij Cinque Terre nog meer te ontdekken? We zetten alle highlights voor je, van noord naar zuid, op een rijtje. 

  • Startpunt Levanto

Voor velen is Levanto ‘slechts’ het startpunt om de dorpjes van Cinque Terre te bezoeken, maar daarmee doe je Levanto echt tekort. Ja, het is handig om vanuit Levanto naar Cinque Terre door te reizen, maar het is ook een heerlijke plaats om wat langer te blijven. Het rustige tempo van de Italianen komt hier goed tot zijn recht. Niemand heeft hier haast, wat zorgt voor een heerlijk ontspannen sfeer. Levanto heeft een fijn strand met goed betaalbare strandbedjes en een boulevard, een sfeervol oud centrum vol smalle straatjes, overblijfselen uit de Middeleeuwen, een prachtig kerkje, authentieke eettentjes en een hoofdstraat met winkeltjes. Wat wil je nog meer? En o ja, in acht minuten ben je met de trein in het Cinque Terre-dorpje Monterosso.

Breakzy tip: uitzicht op de dorpjes van Cinque Terre is nóg mooier vanaf het water. Dus stap op de ferry in plaats van de trein van Levanto naar Monterosso.

Het meest noordelijke Cinque Terre-dorpje is Monterosso al Mare. Je kan hier het beste met de boot, trein of te voet naartoe. Vanuit Levanto loopt een prachtig wandelpad van 7 km naar Monterosso. Kom je vanuit Vernazza, het plaatsje onder Monterosso, dan is de afstand 3,5 km. Adembenemende uitzichten staan je onderweg te wachten. Monterosso al Mare is het grootste dorp van de Cinque Terre. Het bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. In het oude deel vind je middeleeuwse ruïnes, volop winkeltjes en restaurantjes. Het enige zandstrand van de dorpjes in Cinque Terre vind je in het nieuwe deel van Monterosso al Mare. De scheiding tussen oud en nieuw kan je niet missen: een grote rots met daarop de Torro Aurora staat er precies tussenin. Loop ook eens buiten de gebaande paden. Prachtig uitzicht over Cinque Terre heb je vanaf het klooster van Francesco (Convento dei Frati Cappuccini), ook een heerlijke plek om even van de rust te genieten. Rust in het drukbezochte Cinque Terre? Jazeker, dit is namelijk een plek waar de gemiddelde toerist niet komt.

Een ligging dichter aan zee dan Vernazza is onmogelijk. Je stapt vanuit je bootje zo het terras in het gezellige haventje op. Vernazza wordt door velen gezien als het mooiste dorpje van de Cinque Terre. Zoek naar informatie over Cinque Terre en je komt als eerste foto’s tegen van het pittoreske Vernazza. Het heeft ook een paar interessante bezienswaardigheden. Het kasteel Castello dei Doria ligt hoog op een rots. Van oudsher was dit een verdedigingswerk. Vanuit de uitkijktoren heb je machtig uitzicht over Cinque Terre met zijn grillige kustlijn. Ook interessant is het kerkje Santa Margherita Dantiochia. De bijzondere ligging recht aan zee, hoog op een rots, is niet zomaar gekozen. Op deze plek zou het vingerkootje van de heilige Catharina gevonden zijn, nadat deze lange tijd verdwenen was. Nog een leuke bezienswaardigheid is de eeuwenoude Tempel Nostra Signora di Regio.

Corniglia is het hoogst gelegen dorp van Cinque Terre en ligt als enige niet direct aan zee. Vanaf het treinstation betekent dat wel dat je maar liefst 382 treden zal moeten afdalen. Blijf af en toe even stilstaan om van het prachtige uitzicht te genieten, want dat is natuurlijk wel een leuke bijkomstigheid als je aankomt op een berg: je kijkt kilometers en kilometers ver. Zie je deze afdaling niet zitten? Er rijdt ook gewoon een pendelbus tussen het treinstation en het centrum hoor. Dit kleine dorpje wordt iets minder druk bezocht dan de andere Cinque Terre dorpen. Heerlijk om juist hier even een terrasje te pakken en te genieten van al het moois om je heen.

Daal je verder zuidwaarts af, dan kom je vervolgens in Manarola terecht, ook weer zo’n idyllisch plaatsje met gekleurde huizen op grillige rotsen, recht aan zee. De kronkelweggetjes in dit plaatsje nodigen uit om lekker even doorheen te struinen. In Manarola moeten wijnliefhebbers zeker even een glaasje van de lokale witte wijn proeven, natuurlijk met een typisch Italiaans borrelplankje erbij voor het ultieme Italiaanse vakantiegevoel. De beste uitzichten op Manarola heb je aan beide uiteinden van de baai (Manarola Scenic Viewpoint en Manarola Overlook Viewpoint)

Riomaggiore, het meest zuidelijke dorpje van Cinque Terre, is bij velen favoriet tijdens zonsondergang. Als je alle dorpen op één dag van noord naar zuid bezoekt, is Riomaggiore ook het laatste dorp en zal je hier dus in de avond aankomen. De prachtig gekleurde huizen zijn nóg mooier bij ondergaande zon en dat samen met het idyllische, kleine haventje zorgen voor een mooi tafereel. Reserveer vooraf (want favoriet tijdens zonsondergang = volle restaurants) een tafeltje mét uitzicht in één van de restaurantjes en het plaatje is helemaal compleet. Geen zin om al vooraf iets vast te leggen? Strijk lekker neer op het kiezelstrandje of op de rotsen voor de kust en je hebt ook 1e rangs uitzicht.

  • Startpunt La Spezia

Ook de havenstad La Spezia is een belangrijk startpunt om de dorpen van Cinque Terre te bezoeken. Het treinstation heeft een bagageopslag, dus ook als je niet in Cinque Terre overnacht, kan je hier gerust je spullen achterlaten voor tijdens je bezoek. Maar La Spezia is een prima plek om een paar dagen door te brengen. Er is genoeg te zien en te doen in deze moderne stad. Toch heeft La Spezia ook nog wat oudere bezienswaardigheden zoals het imposante San Giorgo Kasteel.

Genieten van de Italiaanse keuken, dat kan in het centrum van La Spezia volop in één van de vele typische restaurantjes. En voor de mooiste uitzichten ga je naar het kustgebied. Vanaf de haven kan je ook meteen de boot naar Cinque Terre pakken, voor nóg meer mooie uitzichten vanaf het water.

Ben je echt alleen geïnteresseerd in de vijf dorpjes van Cinque Terre, skip dan de kopjes ‘Portovenere’ en ‘Eiland Palmaria’ want dit hoort officieel niet bij Cinque Terre. Toch zijn wij van mening dat je deze plekken niet over moet slaan. Portovenere wordt zelfs beschouwd als zesde dorpje van Cinque Terre en staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Maar omdat het officieel niet tot dé dorpen van Cinque Terre behoort, zul je de massa’s toeristen hier niet tegenkomen. Portovenere heeft genoeg om je er een dag te vermaken. Behalve een sfeervol centrum met authentieke winkeltjes en restaurants, heeft Portovenere ook buiten het centrum een paar interessante bezienswaardigheden. Aan de kust in het zuidwesten zit het prachtige natuurschoon Grotta di Lord Byron, een voormalige grot waar je naartoe komt voor indrukwekkende rotsen en uitzichten. Hier vlakbij zit een kasteel, Castello Doria, met mooie uitzichten over de kust. Dus kort samengevat: wél het idyllische plaatje van gekleurde huizen, kleine steegjes en dobberende bootjes, plus een paar leuke bezienswaardigheden, maar niet hutje mutje op elkaar. Nou, die keus lijkt ons heel eenvoudig!

Dit autovrije eiland is pas enkele jaren voor ‘de gewone mens’ toegankelijk. Je hoeft hier nog geen hordes toeristen te verwachten. Het eiland, met een oppervlak van slechts 1,6 km2, is alleen per boot te bereiken vanuit de haven van Portovenere. Je bent er dan binnen enkele minuten. Het eiland kent zo’n 40 inwoners en is het enige bewoonde eiland van heel Ligurië. Ook Palmaria staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Palmaria heeft aan de kust enkele stranden en een binnenland vol mediterrane begroeiing. Wandelen kan goed op de aangegeven paden. Natuurlijk word je ook hier weer beloond met indrukwekkende uitzichten. Op het eiland zitten enkele hotels en bed & breakfasts, dus je kan er blijven overnachten, maar heb je minder tijd, dan is een boottocht rondom Palmaria en de kleinere eilanden Isola del Tino en Isola del Tinetto zeker een aanrader.

 

Ben je op zoek naar een natuur of wandelgebied op een andere locatie of in een ander land? In onze app, die je gratis kan downloaden (iOS & Android) en in onze planner vind je nog duizenden andere plekken! Ook talloze andere tips vind je in onze app en planner. Fijne reis, namens Breakzy. 

Ontdek de Cinque Terre

Ontdek de Cinque Terre

Ontdek de Cinque Terre

Ontdek de Cinque Terre