« Terug naar het blogoverzicht
Parijs verkennen op de fiets

Een weekendje Parijs en alle highlights zien? Het lijkt een onmogelijke taak, maar toch is dit goed te doen: op de fiets! We vertellen je graag hoe je dat het handigst aanpakt. Hoe werkt het? Heb je hier een speciale app voor nodig? Heb je dan wel tijd om te eten en drinken? Kan je ook meer zien dan alleen het geijkte? Hoe veilig is het verkeer in Parijs? Al jouw vragen hebben wij hieronder beantwoord. Natuurlijk zit er ook een uitgestippelde route bij, zo ga jij Parijs verkennen op de fiets, oftewel: en vélo!

Een fiets huren in Parijs

In Parijs zijn er genoeg manieren om een fiets te huren. Bijvoorbeeld met een begeleide tour. Maar je kunt ook op eigen houtje, met een fietsverhuur-app. Wij hebben voor de tweede optie gekozen. Er bestaan meerdere apps (februari 2024): Vélib, Dott, Zoov, Lime en Pony.

Vélib

Vélib is de app die wij hebben gebruikt in Parijs en het werkt perfect! Hoe?

  • Download de app en maak een profiel aan
  • Voeg een creditcard toe ter betaling
  • Kies voor een dagabonnement of iets wat jou uitkomt
  • Vervolgens ontvang je een inlog- en pincode per mail
  • Via het kaartje in de app zie je waar de dichtstbijzijnde fietsenstalling is en de beschikbaarheid
  • Log in op de fiets, zet je zadel op de gewenste hoogte en toeren maar!

Om eerlijk te zijn, de recensies van deze app zijn niet al te best, maar wij hebben geen problemen gehad! Natuurlijk kom je weleens bij een fiets aan die lekke band blijkt te hebben, maar dan pak je gewoon een andere! 

Met de fiets Parijs verkennen

Dott, Zooy, Lime en Pony

Deze vier apps zijn ongeveer hetzelfde. Je maakt een account aan, voegt er je creditcardnummer aan toe en je betaalt per minuut. Daarnaast zijn deze fietsen heel makkelijk in gebruik. In tegenstelling tot Vélib is het mogelijk om ze overal te plaatsen, mits ze in de aangewezen zone worden weggezet. Zet je je fiets ergens neer buiten de zone? Dan betaal je een boete.

Wij zijn er niet helemaal over uit welke van de apps het handigst is. Bij Vélib heb je echte fietsenrekken waar de fietsen ingezet moeten worden en zie je in de app van tevoren al of dat de fiets die er staat mogelijk kapot is. Zo loop je niet voor niets. Tegelijkertijd heb je met een app als Lime iets meer bewegingsvrijheid, omdat je je wel moet houden aan de zones, maar gemakkelijker je fiets even op stop zet als je ergens een foto wil maken. De keuze is dus geheel aan jou!

Lijkt het je allemaal maar een gedoe met al die verschillende apps en de fietsen die het nou wel of niet gaan doen. Dat snappen wij maar al te goed! Met BajaBikes ontdek je Parijs ook op de fiets, maar dan met een georganiseerde tour. Zo weet je altijd waar je heen gaat, wat je kan verwachten en dat je fiets het zal doen. Toch wel fijn om op zo een drukke plek als in Parijs, lekker achter een gids te kunnen fietsen.

Hoe is het verkeer in Parijs?

Het verkeer in Parijs is chaotisch, maar goed te doen zolang je je aan de verkeersregels houdt. Maar ga niet met je gloednieuwe, brede auto rondrijden en parkeren in Parijs. De parkeerplekken zijn erg smal en daarbij heeft letterlijk elke auto die je ziet deuken of lakschade. Als fietser heb je best veel fietspaden waar je rustig op kan fietsen. Soms moet je wel eens naar links op een brede avenue, dat kan een beetje spannend zijn. Kijk dus altijd goed om je heen en let op dat je niet in de dode hoek van een voertuig belandt.

Verder heeft Parijs veel stoplichten. Overigens negeren veel voetgangers en fietsers ze en steken gewoon over wanneer het hen uitkomt. Doe dit natuurlijk absoluut niet en houd je altijd aan de verkeersregels! Parijs verkennen op de fiets, doen we natuurlijk wel op een veilige manier!

De route der routes door Parijs

Dit is de ultieme route om Parijs te verkennen op de fiets. De route lijkt misschien wat kort, maar vergis je niet. Door de vele stoplichten en het drukke verkeer ben je vaak een heel stuk langer bezig dan je denkt. Daarnaast wil je natuurlijk ook de mooiste foto’s maken en eventuele gebouwen van binnen bekijken of rondlopen in parken.

Dag 1:

Dag 1 is in deze route de dag dat je ook aankomt. Wij kwamen in Parijs aan rond 2 uur en zijn toen direct de stad gaan verkennen. 

De route begint bij Hotel La Sanguine. Vanaf hier pak je de fiets naar het Louvre. Wij zijn dol op kunst en wilden de hele middag in het Louvre spenderen. Dat is precies wat we dan ook hebben gedaan. Wat je onder andere in het Louvre vindt, is natuurlijk de Mona Lisa. Houd er rekening mee dat als je dit schilderij van dichtbij wil zien, je zo een kwartier staat te wachten. at wij één van de mooiste dingen vonden in het Louvre waren de kamers van Napoleon. Prachtige ruimtes vol  fantastische kroonluchters en gekleurde tapijten.

Tip: Ben je onder de 18? Dan mag je gratis naar binnen. Ben je onder de 26 en woon je in de EU? Laat je ID zien bij de ingang en je mag ook gratis naar binnen!

Wanneer je klaar bent in het Louvre, wandel je stukje door om de Arc de Triomphe du Carrousel te aanschouwen. Hierna pak je de fiets en ga je naar Pont de Bir Hakeim. Deze brug over de Seine bevindt zich links van de Eiffeltoren. Over de brug rijdt de metro en eronder zijn de autoweg en een fietspad. Vanaf hier maak je schitterende foto’s, want de brug lijkt zich te vormen als een lens. 

Hierna is het wel genoeg geweest voor zo’n eerste dag in Parijs. Kies een leuk tentje uit, plof neer en geniet van de Franse delicatessen. Let op: hoe dichter bij je bent bij de bezienswaardigheden, hoe hoger de prijzen in het restaurant zijn.

Musée du Louvre
Arc de Triomphe du Carrousel
Pont de Bir Hakeim
Pont Alexandre III
Parijs
Eiffeltoren
Met de fiets Parijs verkennen
Dôme des Invalides
Le Jardin Du Luxembourg
Grande Mosquée de Paris

Dag 2:

Tijd voor een nieuwe dag! Aangezien dag 1 vrij rustig was, gaan we er de tweede vol tegenaan. Start met, hoe kan het ook anders, een warme croissant en een koffie of chocolat chaud. De lekkerste croissants van Parijs koop je bij Cédric Grolet Opéra. Hierna spring je weer op de dichtstbijzijnde fiets en ga je op pad!

Je fietst als eerste naar Place de La Concorde, vervolgens neem je de brug Pont Alexandre III over de Seine richting de Eiffeltoren. Hierbij kom je langs de Esplanade des Invalides. Je fietst door de Rue de l’Université, zo langs het Museum du Quai Branly naar de Eiffeltoren. Hier is je eerste stop van de dag.

Wandel door het park bij de Eiffeltoren en drink iets bij één van de talloze Parijse tentjes. Vind je de prijzen hier iets te hoog? Wandel of fiets dan verder weg van de Eiffeltoren voor een schappelijkere prijs. 

Klaar voor de volgende rit? Stap dan weer op de fiets voor het volgende stuk. Vanaf de Eiffeltoren fiets je als eerste langs de militaire school. Een prachtig gebouw en dito architectuur. Vervolg je route naar de Dôme des Invalides, een historisch herkenningspunt. Het legermuseum is hier gevestigd, evenals het graf van Napoleon Bonaparte. Hierna fiets je langs het Musée Rodin om uit te komen bij Montparnasse. Lunchtijd!

Wanneer het weer tijd is om de weg te vervolgen of wanneer je nog geen trek hebt, fiets je door naar Le Jardin du Luxembourg. Dit is ook zeker een stop waard, de tuinen zijn prachtig en het is een ideale plek om een boekje te lezen.

Vanuit Jardin du Luxembourg fiets je langs het prachtige Panthéon en Saint-Étienne-du-Mont naar de Grande Mosquée de Paris. Allemaal pareltjes om van binnen te bekijken. Helaas heb je hier in twee dagen geen tijd voor, dus het wordt kiezen. Vanaf de Grande Mosquée fiets je langs de Seine naar de Notre Dame en Saint-Chapelle. De Notre Dame wordt de komende jaren nog wel verbouwd na de brand,  maar wat je ervan kan zien is schitterend! De laatste stop is Centre Pompidou. Een prachtig, industrieel gebouw van buiten met bijzondere exposities binnen. Het gebouw is vrij toegankelijk, dus ga zeker ook met de roltrappen omhoog, een bijzondere ervaring. Pas helemaal bovenin moet je toegang betalen als je de exposities wilt bekijken, maar dat hoeft dus niet. Daarbij is dit een supergezellige plek om te dineren.

Met de fiets Parijs verkennen
Saint-Chapelle

Heb je ‘s avonds nog wat puf over? Mooi! Rond een uurtje of 10 ‘s avonds begint de lichtshow van de Eiffeltoren. Elk uur op het hele uur is er een lichtshow van vijf minuten te zien: de Eiffeltoren wordt prachtig verlicht. ‘s Zomers is de show tot 2 uur en in de winter tot 1 uur ‘s nachts.  

Place de La Concorde
Met de fiets Parijs verkennen
Fotospot Rue de l'Université
Montparnasse
Palais Du Luxembourg
Met de fiets Parijs verkennen
Pantheon
Notre Dame

Dag 3:

De laatste dag in Parijs is alweer.. Tijd voor de laatste hoogtepunten voordat je weer huiswaarts keert. Begin de dag goed met een ontbijtje van Angelina

Vervolgens spring je op de fiets en gaan we een stukje fietsen naar… de Sacré-Coeur! Vanaf het centrum van Parijs duurt dit ongeveer een halfuurtje inclusief stoplichten en bergopwaarts rijden. Zeker rond september is dit een heerlijk stuk om te fietsen. 

Voordat we daadwerkelijk bij de Sacré-Coeur aankomen, zetten we de fiets iets eerder weg. Waarom? Zodat je nog een superleuk aandenken kan maken in de Fotoautomat. Tip: zorg ervoor dat je wat kleingeld meeneemt, mocht de pin het niet doen. Vervolg hierna je weg naar de Sacré-Coeur, dit is nu nog maar 10 minuutjes lopen.

De Sacré-Coeur is gigantisch en prachtig. Wandel erdoorheen en geniet ervan. Als je geluk hebt is er net een dienst bezig. Wil je nog een extra belevenis? Koop dan voor een klein bedrag een kaartje naar het uitzichtpunt van de Sacré-Coeur. Het zijn 300 treden omhoog, maar die zijn het waard. Het uitzicht is adembenemend mooi en je ziet vanaf hier zelfs de Eiffeltoren!

Nu je toch in Montmartre bent, kies dan direct een leuk plekje uit om te gaan lunchen. Die zijn er in deze wijk ook weer volop. Hierna fiets je een stuk richting de Arc de Triomphe en verder over de machtige, brede Champs-Elysées. 

Montmarte
Arc de Triomphe
Champs-Elysées
Andere leuke dingen om te doen in Parijs
Met de fiets Parijs verkennen
LaDurée
Château de Versailles
Met de fiets Parijs verkennen
Les Catacombes de Paris

De fijnste accommodaties in Parijs

Wanneer je Parijs wil verkennen op de fiets wil je natuurlijk ook lekker slapen. Er zijn genoeg leuke wijken om te verblijven in Parijs. De leukste overnachtingen volgens Breakzy hebben we hieronder opgesomd. Wil je meer weten over de verschillende arrondissementen en wijken in Parijs? Bekijk dan deze pagina.

Hotel La Sanguine is heel klein, smal en heeft geen lift. De kamers hebben alles wat je nodig hebt en meer niet. Wel krijg je elke dag schone handdoeken en wordt je bed opgemaakt. Het hotel is wel een beetje ouderwets, je moet bijvoorbeeld je kamersleutel achterlaten bij de balie als je het hotel verlaat. Dit doen ze zodat jij niet je gloednieuwe vrienden die je met stappen hebt ontmoet mee naar binnen neemt. Het is een veilige plek in het achtste arrondissement, dicht bij het centrum en voor alleen slapen is dit hotel prima.

Al deze overnachtingen zijn ‘goedkope’ pareltjes, dicht bij het kloppende hart van Parijs. 

Hotel du Pré

9e arrondissement, dichtbij de metro, in een rustige straat

Familia Hotel

5e arrondissement, hart van Parijs, dichtbij de metro

Hôtel Le Beaugency

7e arrondissement, voor max. 4 personen, inclusief ontbijt

Of wil je liever schitterend uitzicht? Dan moet je één van deze accommodaties kiezen!

Les Rives de Notre-Dame

5e arrondissement, aan de oevers van rivier de Seine

Hôtel Le Walt

7e arrondissement, sommige kamers bieden uitzicht op de Eiffeltoren

Hôtel San Régis

8e arrondissement, aan de Champs-Élysées

Wil je er echt vol voor gaan in Parijs? Pak dan alles uit en ga voor deze prachtige slaapplekken op de meest dure locaties!

J.K. Place Paris

7e arrondissement, wellness centrum, verschillende ontbijtjes

Le Meurice

1e arrondissement, gastronomsich Frans restaurant

Hotel de Crillon

8e arrondissement, binnenzwembad en een spa

Nog meer accommodaties in Parijs vind je hier:

 

Hoe is het verkeer in Parijs?

Het verkeer in Parijs is chaotisch, maar goed te doen zolang je je aan de verkeersregels houdt. Maar ga niet met je gloednieuwe, brede auto rondrijden en parkeren in Parijs. De parkeerplekken zijn erg smal en daarbij heeft letterlijk elke auto die je ziet deuken of lakschade. Als fietser heb je best veel fietspaden waar je rustig op kan fietsen. Soms moet je wel eens naar links op een brede avenue, dat kan een beetje spannend zijn. Kijk dus altijd goed om je heen en let op dat je niet in de dode hoek van een voertuig belandt.

Verder heeft Parijs veel stoplichten. Overigens negeren veel voetgangers en fietsers deze, ze steken gewoon over wanneer het hen uitkomt. Doe dit natuurlijk absoluut niet en houd je altijd aan de verkeersregels! Parijs verkennen op de fiets, doen we natuurlijk wel op een veilige manier!

Meer over Frankrijk:

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!