« Terug naar het blogoverzicht
Richting Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland

Algemeen

De populairste route naar Denemarken gaat via Osnabrück, Bremen en Hamburg, om daar vervolgens recht naar het noorden te rijden tot je de Duits-Deense grens bereikt.

Vanuit Denemarken kan je doorrijden naar Zweden en Noorwegen. In het noorden van Zweden kan je tenslotte de grens met Finland over. Als je naar Oost-Denemarken of Zweden rijdt, dan is de overtocht van Puttgarden (Duitsland) naar Rødby (Denemarken) een goed alternatief. Of pak de boot van Kiel (Duitsland) naar Göteborg (Zweden) zodat je Denemarken helemaal over kan slaan.

Het eerste deel van je reis zal altijd door Duitsland gaan. Wat nou zo fijn is aan rijden in Duitsland, is dat je (nog steeds) geen tol hoeft te betalen. Oké, de vele wegwerkzaamheden kunnen best irritant zijn, maar meestal valt je oponthoud hierdoor wel mee en daar staat tegenover dat de snelwegen altijd in goede conditie zijn. Lekker doorrijden dus. Waar je wel aan moet denken voordat je Duitsland inrijdt, is dat je auto een milieusticker moet hebben. Nou heb je die op de snelwegen zelf niet nodig, maar vaak wel zodra je de snelweg verlaat. En dat weet je natuurlijk nooit van tevoren. Beter kan je de milieusticker maar gewoon aanschaffen. Dit kost je eenmalig € 12,50 (prijspeil 2020) en de sticker is onbeperkt geldig voor de auto waarin je rijdt. Beter dan een boete van € 80,- toch?

Praktisch

  • Afstand 590 km

    Afstand Utrecht tot Deense grens – 6u 00 min

  • Tolkosten Duistland € 0,-

  • Milieusticker Duitsland € 12,50

Leuke stops onderweg

Restaurant Else am See ligt direct aan een meer met een strandje. Het restaurant is vernoemd naar de vrouw die het restaurant ooit begon. Het restaurant heeft in 2016 twee prijzen gewonnen en behoort daardoor bij de top 50 beste restaurants van Duitsland. Check de website voor de openingstijden. Meestal is het al om 9.00u open, dus begin je vakantie goed met een ontbijt aan het water!

Else am See – 162 km van Utrecht – 7 minuten van de A30

Dit is een park met diverse attracties en activiteiten voor kinderen tot circa 8 jaar. Hier staat de oudste rodelbaan van Duitsland. Daarnaast vind je er een sprookjesbos, een grote speeltuin en enkele attracties. Je betaalt per attractie/rit, wat het ook zeer aantrekkelijk maakt voor een korte stop onderweg.

Sommerrodelbahn Ibbenbüren – 194 km van Utrecht – 2 minuten van de A30

Na uren op de snelweg is niets lekkerder dan even je benen strekken in het bos. Dit beschermde natuurpark bestaat voornamelijk uit beukenbomen. Heerlijk om een wandeling te maken voordat je weer terug de auto in gaat!

Buchenwald im Rosengarten – 413 km van Utrecht – 9 minuten van de A1

Restaurant Schweinske heeft een ideale ligging voor een tussenstop, vlakbij snelweg A7. Je kan hier ontbijten, lunchen, dineren, borrelen of een kop koffie drinken; kortom, de hele dag! Op een mooie dag zit je heerlijk op het ruime buitenterras. Het restaurant heeft een eigen kinderspeelplaats, dus ook zij zullen zich hier niet vervelen!

Restaurant Schweinske – 444 km van Utrecht – 6 minuten van de A7

Op weg naar Kiel of de Deense grens rijd je langs de Bordesholmer See. In dit meer kan je gratis zwemmen. Aan de oostzijde van het meer zit ook een café met terras aan het water. Heerlijk om hier even neer te strijken nadat je het meer bent rondgewandeld! Dat is een wandeling van ongeveer 5 km.

Bordesholmer See – 515 km van Utrecht – 9 minuten van de A7

Om alvast goed in Scandinavische sferen te komen, is een bezoek aan het Vikingen Museum een erg leuke stop. Originele vondsen, modellen en moderne mediatechnieken brengen hier het dagelijks leven van de Vikingen tot leven. Je krijgt een goed beeld van hoe het leven van de Vikingen er destijds uitzag. Het museum is onlangs helemaal gerenoveerd.

Vikingen Museum – 555 km van Utrecht – 7 minuten van de A7

Richting Tsjechië

Als je naar Tsjechië op vakantie gaat, dan gaat het leeuwendeel van je route door Duitsland. Helemaal niet erg, want rijden door Duitsland is best comfortabel. Wat nou zo fijn is aan rijden in Duitsland, is dat je (nog steeds) geen tol hoeft te betalen. Oké, de vele wegwerkzaamheden kunnen best irritant zijn, maar meestal valt je oponthoud hierdoor wel mee en daar staat tegenover dat de snelwegen altijd in goede conditie zijn. Lekker doorrijden dus. Waar je wel aan moet denken voordat je Duitsland inrijdt, is dat je auto een milieusticker moet hebben. Nou heb je die op de snelwegen zelf niet nodig, maar vaak wel zodra je de snelweg verlaat. En dat weet je natuurlijk nooit van tevoren. Beter kan je de milieusticker maar gewoon aanschaffen. Dit kost je eenmalig € 12,50 (prijspeil 2019) en de sticker is onbeperkt geldig voor de auto waarin je rijdt. Beter dan een boete van € 80,- toch?

Welke route je naar Tsjechië neemt, hangt helemaal af van wat je eindbestemming in Tsjechië is. Daarom lichten we hier twee routes naar Tsjechië voor je uit.

Afstand Utrecht tot zuidelijke Tsjechische grens: 874 km – 8u 50 min
Afstand Utrecht tot noordelijke Tsjechische grens: 747 km – 7u 10min

Het Altstadtpark is een stadspark aan de rand van het oude centrum van Duisburg, met ruime speeltuin volop klim- en klautermogelijkheden. Bomen zorgen voor voldoende schaduw. Ook bankjes zijn er genoeg, zodat je lekker in of uit het zonnetje kunt genieten van de natuur om je heen. Het Altstadtpark ligt aan het water aan de ene kant en aan de middeleeuwse stadsmuur aan de andere kant. Koop wat broodjes en lekkernijen bij de bakker of supermarkt in de buurt en je kan ook heerlijk picknicken in het park.

Stadspark en speeltuin Am Alten Wehrgang – 166 km van Utrecht – 6 minuten van de A3

Het Neuland-Park Leverkusen ligt aan de Rijn, tussen de snelweg A1, A3 en A59. Van welke richting je ook komt, dit park is altijd goed te bereiken. Met ‘tuinen’ als thema is dit een park voor tuinliefhebbers en verder voor het hele gezin. Er zijn speeltuinen voor groot en klein, een minigolfbaan en allerlei evenementen worden hier het hele jaar door georganiseerd. De coördinaten brengen je naar P2, één van de parkeerplaatsen rondom het park, aan de zuidkant bij restaurant Wacht am Rhein.

Neuland-Park Leverkusen – 215 km van Utrecht – 4 minuten van de A1 en A59 / 9 minuten van de A3

Dit café heeft een prachtige ligging midden in het bos. Dus na een lange autorit kan je eerst lekker het bos in, om vervolgens te genieten van huisgemaakt gebak met een dampende kop koffie. Waldcafé Steinhaus serveert ook kleine gerechten, borrelhapjes.

Waldcafé Steinhaus – 234 km van Utrecht – 10 minuten van de A3

Nog meer leuke stops:

Schloss Drachenburg

Het imposante kasteel Drachenburg is gebouwd op de helling van een gedoofde vulkaan. Het kasteel is in gebruik als museum dat je kan bezoeken. Ook kan je picknicken of wandelen in de groene omgeving van het kasteel.

Schloss Drachenburg – 257 km van Utrecht – 12 minuten van de A3

Gasthaus “zum Schwanen

Deze historische herberg zit in een monumentaal vakwerkpand in het oude centrum van Idstein. Er worden lokale en seizoensgerechten geserveerd. Erg leuk om even rond te struinen door de historische Altstadt, een kijkje te nemen bij het scheve huis (Schiefes Haus) en de Hexenturm.

Gasthaus “zum Schwanen” – 362 km van Utrecht – 8 minuten van de A3

Natuurreservaat See am Goldberg

Dit is een bebost natuurreservaat met vele trekvogels, rondom het meer ‘Am Goldberg’. Zwemmen mag je hier niet, maar je kan er wel mooi wandelen. Tegenover het meer ligt restaurant Seeblick, waar je kunt genieten van huisgemaakte, vers bereide gerechten met uitzicht op het water.

Natuurreservaat See am Goldberg – 415 km van Utrecht – 3 minuten van de A3

Dechsendorfer Weiher

Dechsendorfer Weiher is een goed plek voor ontspanning in de natuur. Je kan hier bijvoorbeeld zwemmen, wandelen, fietsen, picknicken, barbecuen of een kano huren. Ook is er een speeltuin bij het meer. Meestal is er in het weekend toezicht op het water. De coördinaten brengen je naar de parkeerplaats naast het meer.

Dechsendorfer Weiher – 598 km van Utrecht – 7 minuten van de A3

Bratwursthäusle

Ben je in Duitsland, dan móet je natuurlijk een keer Deutsche Bratwurst eten. En waar kan dat nou beter dan in het traditionele Bratwursthäusle? Bratwursthäusle is het oudste restaurant van Neurenberg, met een traditie die teruggaat tot maar liefst 1313! Het ligt in het historische centrum van de stad, vlakbij het oude marktplein. Deze worstjes worden niet zomaar of gas- of houtskool gegrild, maar altijd met de hand gegrild op minstens 3 jaar oud beukenhout. Oké, je moet er een klein ommetje voor maken, maar combineer het meteen met een stadswandeling en je zult zien dat het zeker de moeite waard is!

Bratwursthäusle – 620 km van Utrecht – 15 minuten van de A3

Burgruine Wolfstein

Vanaf deze goed bewaard gebleven kasteelruïne heb je uitzicht over de stad Neumarkt. Als er ‘Wolfstein-vrienden’ (een groep vrijwilligers) bij de kasteelruïne zijn, dan kan je ook een rondleiding krijgen. Bij Burgruine Wolfstein zit het café Burggaststätte Wolfstein.

Burgruine Wolfstein – 659 km van Utrecht – 9 minuten van de A3

Else am See

Restaurant Else am See ligt direct aan een meer met een strandje. Het restaurant is vernoemd naar de vrouw die het restaurant ooit begon. Het restaurant heeft in 2016 twee prijzen gewonnen en behoort daardoor bij de top 50 beste restaurants van Duitsland. Check de website voor de openingstijden. Meestal is het al om 9.00u open, dus begin je vakantie goed met een ontbijt aan het water!

Else am See – 162 km van Utrecht – 7 minuten van de A30

Sommerrodelbahn Ibbenbüren

Dit is een park met diverse attracties en activiteiten voor kinderen tot circa 8 jaar. Hier staat de oudste rodelbaan van Duitsland. Daarnaast vind je er een sprookjesbos, een grote speeltuin en enkele attracties. Je betaalt per attractie/rit, wat het ook zeer aantrekkelijk maakt voor een korte stop onderweg.

Breakzy tip: vergeet niet contant geld mee te nemen. Je kan hier alleen contant betalen.

Sommerrodelbahn Ibbenbüren – 194 km van Utrecht – 2 minuten van de A30

Zum Gruenen Kranze

Dit restaurant serveert typische Duitse gerechten. Zo is bijvoorbeeld de donderdagavond Schnitzeldag, met keus aan maar liefst 15 soorten schnitzels voor een leuke prijs. In de zomer kan je lekker in het zonnetje zitten op het terras of juist genieten van de schaduw onder de pergola.

Zum Gruenen Kranze – 303 km van Utrecht – 7 minuten van de A2

Braunschweiger Dom

De dom van Braunschweig is een van de belangrijke kerken van Duitsland. De kerk werd tegenover de burcht van Dankwarderode in 1173 als stiftskerk gesticht door Hendrik de Leeuw, hertog van Saksen en Beieren. In de kerk worden regelmatig concerten en rondleidingen gegeven.

Braunschweiger Dom – 417 km van Utrecht – 12 minuten van de A2

MückenWirt Restaurant und Biergarten

De Mückenwirt is één van de meest bezochte biertuinen in Magdeburg en ligt direct aan de Elbe. Niet ver van de veerboot naar Buckau kan je eten, genieten van het uitzicht en ontspannen.

MückenWirt Restaurant und Biergarten – 499 km van Utrecht – 12 minuten van de A14

Kletterturm Mockau

Kletterturm Mockau is een klimcentrum waar je uitdagingen aan kan gaan op verschillende klimparcours. Voor de echte durfals is het mogelijk om de toren zelf te beklimmen!

Kletterturm Mockau – 610 km van Utrecht – 7 minuten van de A14

Moritzsee

Moritzsee is een meer langs de A14. Het meer is elk jaar ook de plek van het festival SeeYou Openair (jaarlijks in juni of juli). In dit meer wordt ook veel gezwommen in de zomer en natuurlijk is het altijd fijn om even een wandeling te maken met uitzicht op het water!

Moritzsee – 624 km van Utrecht – 3 minuten van de A14

Restaurant Waldmax

Restaurant Waldmax biedt typisch Duitse gerechten uit eigen slagerij en banketbakkerij. De producten zijn dus allemaal vers gemaakt! Leuk om een bezoek aan dit restaurant te combineren met een wandeling over de Dresdener Heide. In de zomer kan je genieten op het terras in de Biergarten van de prachtige natuur om je heen. De kinderen kunnen spelen in de speeltuin, waar je vanaf het terras zicht op hebt.

Restaurant Waldmax – 714 km van Utrecht – 3 minuten van de A4 / 9 minuten van de A17

De route Utrecht, Duitsland, Denemarken heeft in onze planner ruim 360 stopplekken! Dus met welk gezelschap je ook op reis bent, je vindt altijd wel een stopplek die bij je past!