Een diervriendelijk rondje door de Brabantse natuur

Heb je thuis een trouwe viervoeter die je het liefst overal mee naartoe neemt, ook op vakantie of tijdens een weekendje weg? Dan weet je hoe lastig het kan zijn om een weekend of paar hele weken weg te boeken zonder dat je voor je hond nog een ander onderkomen moet zien te regelen. Gelukkig hebben wij aan je gedacht en een mooie route met de hond door de Brabantse natuur opgesteld.

Met deze tour ga je meerdere natuurgebieden in Brabant ontdekken waarbij je viervoeter overal welkom is! In deze route zijn ook overnachtingen opgenomen waarbij 1,2 of 3 honden welkom zijn. Waarom Noord-Brabant? Het gezellige zuiden is een aantrekkelijk gebied om met je hond naartoe te gaan, dankzij de vele losloopgebieden.

De route

Deze route begint in het Mastbos van Breda, waarna je op dezelfde dag het prachtige natuurgebied in Oosterhout meepikt. Vanuit Oosterhout kun je een extra dag toevoegen aan deze route en naar Drimmelen gaan. De Loonse en Drunense duinen zijn vanaf daar niet ver. Op dag twee (of drie) ga je de gebieden Heesch en Herpen ontdekken. Dag drie ga je naar Son en Mierlo. Dag vier is de laatste dag waarbij je het mooie Leende ontdekt. In deze route is eventueel een vierde overnachting opgenomen. Voor als je het allemaal iets meer op het gemak wil doen en je lekker de tijd hebt

Dag 1

Breda

In het Mastbos van Breda heb je een gebied van 82 ha waar honden los mogen lopen, een fijne route bestaande uit lange paden, vijvers en vennetjes.
Het gebied waar honden los mogen lopen is ten noorden van de Bouvignedreef in Breda. Staatsbosbeheer heeft hier een snuffelroute uitgezet van 4 km en speciaal voor de honden een poedepoel gegraven waar ze heerlijk kunnen zwemmen, poedelen en afkoelen op warme dagen.

Bij Grand café Heeren van Oranje kan je na afloop nog iets eten of drinken. Honden zijn hier aangelijnd welkom op het terras.

Mastbos, Breda
Galderse meren

Dichtbij het Mastbos van Breda vind je daarnaast de Galderse meren. Een heel mooi gebied én diervriendelijk (tijdens de wintermaanden). De Galderse Meren is een gebied van recreatieplassen ten zuiden van de A58.

Het water in de plas heeft een vrij hoge zuurtegraad, waardoor er geen algengroei mogelijk is. Hierdoor heeft het water het hele jaar door een tropisch blauwe kleur. Honden mogen tussen 1 oktober en 1 april door het hele gebied loslopen en ze mogen zwemmen! Let op: na 1 april zijn honden helaas niet meer toegestaan in het gebied, ook niet aan de lijn.

Ook bij restaurant Charelli in Breda is je hond welkom. Bij dit trendy restaurant kun je terecht voor lunch, diner of voor een kleine pauze met koffie! In de zomer kun je een plekje reserveren in de gezellige stadstuin. Parkeren kan gemakkelijk (betaald) voor de deur aan de Nieuwe Ginnekenstraat.

Oosterhout

Vanaf Breda is het ongeveer een kwartiertje rijden naar Oosterhout, hier heb je het gebied de Boswachterij Dorst waar honden in het deelgebied Seterse Bergen, van 85 ha, los mogen lopen. Parkeren kan (gratis) op de grote parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Hoevestraat in Oosterhout, naast pannenkoekenhuis en restaurant De Hannebroeck (alleen op woensdag, zaterdag en zondag geopend). Vanaf de parkeerplaats wandel je langs de randen van het speelbos zo het hondenlosloopgebied in.

Oosterhout route hond
Seterse Bergen, Oosterhout
Vrachelse Heide, Oosterhout

Een ander mooi wandelgebied in Oosterhout waar je met de hond terecht kunt is de De Vrachelse Heide. Een natuurgebied met bos, heide en zandvlaktes. Je kan hier mooie rondwandelingen maken of het bos per mountainbike over één van de MTB-routes ontdekken. Met kinderen is het leuk om te spelen op de grote zandvlaktes, net één grote zandbak en je vindt er altijd wel hutten onder de bomen. Je kan gratis parkeren vlakbij Brasserie Woods. In het weekend kan het wel aardig druk zijn op de Vrachelse Heide.

Zoek je een rustiger plekje, rijd dan door naar Recreatieoord De Warande. Parkeer daar je auto en wandel een stukje over het fietspad naar de Oude Bredasebaan. Als je daar het bos inloopt, vind je al snel een wat meer verborgen en rustige zandvlakte aan je rechterzijde.

Drimmelen

Drimmelen is een leuke tussenstop mocht je een extra dag aan deze route willen toevoegen, hier kun je namelijk het water op samen met je hond! Hoe leuk. Vanuit Oosterhout rijd je hier in een kwartiertje naartoe. In Drimmelen zijn er verschillende verhuurbedrijven die het toestaan om de hond mee te nemen op de boot. Vanuit Drimmelen vaar je naar de Biesbosch, een waterrijk natuur- en recreatiegebied. Zelf varen door de Biesbosch is een mooie ervaring, onderweg kun je stoppen waar je wil voor een picknick of wandeling.

Het is zonde om maar een paar uurtjes te gaan varen in de Biesbosch, het beste trek je hier een hele dag voor uit en neem je een picknickmand mee vol lekkere hapjes en drankjes. Wij vonden ook een leuke overnachting voor je in de buurt!

Biesbosch, Drimmelen
Loonse en Drunense duinen, Drunen

Drunen

De Loonse en Drunense duinen is het grootste stuifzandencomplex van Europa. De Brabantse versie van de Sahara. Een bijzonder gebied. De wind kan er op veel plekken ongestoord waaien waardoor het landschap elke keer veranderd. Dat en de wisselende seizoenen maken het gebied iedere keer een nieuwe belevenis.  

Vanuit Oosterhout rijd je hier in ongeveer 40 minuten naartoe. Vanaf de parkeerplaats bij Cafe-Restaurant De Roestelberg start een 3,5 km lange hondenloslooproute. Honden kunnen hier rennen en spelen in de duinen, uitgebreid snuffelen langs de wandelroute die door de bossen is uitgestippeld en ook kunnen ze zwemmen in een groot ven.

Handig om te weten: in de Loonse en Drunense duinen mogen honden niet overal los lopen, waar het wel mag zie je blauwe bordjes met een honden logo erop.

Leuke tip in Loon op Zand is Recreatiepark-Brasserie Het Genieten. Deze camping en brasserie heeft een geweldige waterspeeltuin. De waterspeeltuin is vrij toegankelijk. Je kunt bij de brasserie heerlijk op het terras zitten, met uitzicht op de speeltuin en de Loonse en Drunense Duinen er recht achter. Hele fijne plek als je met hond én kinderen ergens terecht wil.

Slaap je in Hotel plein 13? Dan ga je niet naar bed met een lege maag natuurlijk. Een dag vol wandelingen vraagt om een bordje energie. Bij restaurant De Arcade in Drunen kun je terecht met je hond! Liever iets afhalen en in het hotel eten? Ook dat is mogelijk.

De Arcade, Drunen

Slapen

Hotel den Berg, Geertruidenberg

In dit hotel zijn honden welkom, zonder extra kosten. Geef het wel even door bij de reservering. Dit 2-sterrenhotel heeft een tuin en een terras, je kunt hier fietsen huren en een potje biljarten of darten. Kortom, simpel maar alles wat je nodig hebt na een actieve dag.

Dag 2

Omgeving Oss, Heesch en Nistelrode

Vanuit Drunen rijd je in 35 minuten naar het Bomenpark te Heesch. Een heerlijk stuk natuur tussen Oss, Heesch en Nistelrode. De ideale plek voor een wandeling met je hond, omdat ze het gehele jaar los mogen lopen. Het gebied bestaat uit bos, speelweides en een grote zwemvijver. Parkeren kan (gratis) aan de Vorsselweg, bijvoorbeeld bij Eeterij ‘t Bomenpark. Overigens kun je hier voor of na de wandeling ook terecht in de verwarmde serre of op het terras. Je hond is aangelijnd en mits hij rustig is van harte welkom.

Van Heesch door naar Herpen, de Herpse Bossen. Een bos dat bestaat uit 400 ha. Het is onderdeel van natuurgebied Maashorst. Een fijn natuurgebied met bos, heide, vennen, een zandverstuiving en grote grazers (Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s). Let op: niet het gehele bos is losloopgebied. Je kunt dit duidelijk vinden op de borden, dus kijk daar even goed naar.

Vanuit Herpen ben je in een kleine 5 minuten in Ravenstein, een erg leuk plekje om mee te pikken op je route. Ga dan ook zeker naar Restaurant ‘t Veerhuis, waar je heerlijk kunt lunchen of dineren aan het water.

Natuurgebied Maashorst

Slapen

Natuurhuisje in Nederasselt

Op een kleine 10 minuten rijden van Ravenstein vind je deze accommodatie, in Nederasselt. Dit Bed & Breakfast heeft een eigen opgang, waardoor je alle privacy hebt. 's Avonds kom je lekker bij in de privé patio met lounge. Het huisje is gelegen in een natuurrijke omgeving, middenin het natuurgebied van Maas en Waal. Een gebied waar je hele mooie wandel- en fietsroutes kunt maken.

Dag 3

Sonse bossen, Son

Son

De volgende morgen rijd je vanuit Ravenstein naar Son, dat rijd je in een halfuurtje. In Son liggen de Sonse bossen. Een klein en compact bos van 43 ha. De hond mag hier het gehele jaar loslopen en het gebied is goed voor een wandeling van een kleine drie kwartier.

Tussen Best en Son vind je het Jo-mann paviljoen, fijn om een tussenstop te maken. Joe-mann is een gezellig en warm paviljoen waar je in een bijzonder mooie omgeving kan genieten van een lunch of koffie met gebak.

Mierlo

Op kleine afstand van Son ligt Mierlo (halfuurtje rijden). Daar ligt de Strabrechtse heide. De Strabrechtse heide is een groot gebied van 1850 ha, de gemeente heeft 83 ha aangewezen als losloopgebied. Staatsbosbeheer heeft een leuke snuffelroute uitgezet van 4 km, deze snuffelroute is duidelijk aangegeven met borden.

Tijd voor een hapje en een drankje? Bij de Strabrechtse Hoeve kun je bourgondisch genieten. Je kunt plaatsenemen in het binnen restaurant, in de serre of op het ruime terras. Natuurlijk is er ook aan je hond gedacht en staat de waterbak voor hem/haar klaar.

Strabrechtse Heide, Mierlo

Slapen

Hotel HUP, Mierlo

Hier kun je overnachten met je hond. Wel even van tevoren overleggen met de accommodatie! Dit hotel biedt daarnaast een binnenzwembad, bowlingbanen, uitgebreide wellness faciliteiten en een recreatiecentrum. Vervelen zal je je dus niet!

Dag 4

Leenderbos, Leende

Leende

Vanuit Mierlo rijd je door naar Leende, een kleine 20 minuutjes rijden. In Leende vind je het Leenderbos. Een groot natuurgebied met naaldbossen, heidevelden en zandvlakten. Let op dat in dit gebied veel loslopend wild is, het is daarom belangrijk dat je hond goed luistert. Een drukke of jonge hond die niet luistert naar je commando’s is niet erg handig in dit gebied.

Gelegen in het Leenderbos vind je pannenkoekenhuis de Clown. Op de menukaart staan heel veel verschillende gerechten, niet alleen maar pannenkoeken dus. Het restaurant is direct gelegen aan het bos, wel zo makkelijk tijdens of na een wandeling!

Slapen

Recreatieboerderij 't Schutje, Leende

Niet alleen honden overnachten hier, maar ook paarden! Rondom deze boerderij ligt ook een mooi wandelgebied, eventueel een optie voor de volgende dag. Het meenemen van je hond dien je wel vooraf te overleggen met de accommodatie.

Nu kun je ervoor kiezen om te overnachten bij bovenstaande locatie maar je kunt deze overnachting natuurlijk ook overslaan en ervoor kiezen om vanuit Leende direct terug naar huis te rijden. Ga je samen met je hond voor deze route? Laat ons dan vooral weten wat je ervan vond! Fijne reis. 💚 

Route hond

Bekijk hier andere tips in Nederland.

Weten wie deze routes maakt? Lees dan meer over ons.

Heb je tips of weet je zelf een leuke route met de hond? Neem dan contact met ons op.

Even behoefte aan buitenlucht? Dan lees je hier de beste tips voor een route met je hond.

Je kunt Brabant ook op een andere manier ontdekken. Kies voor een wandeling door de natuur met je hond en geniet van deze mooie route. 

Ook altijd hetzelfde rondje? En wil je weleens iets anders? Hierboven lees je veel tips voor een leuke route met de hond. Maak er een meerdaagse route van met hotels en restaurants waar de hond ook welkom is of doe deze route in etappes.

Route hond

Route hond

Route hond

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!