Een diervriendelijk rondje door de Brabantse natuur

Heb je thuis een trouwe viervoeter die je het liefst overal mee naartoe neemt, ook op vakantie of tijdens een weekendje weg? Daar hebben wij aan gedacht met deze route door de Brabantse natuur, waarbij je hond overal welkom is. Je komt door meerdere natuurgebieden waar ze vaak lekker los mogen lopen!

De route

We beginnen in het Mastbos van Breda, waarna je op dezelfde dag het mooie natuurgebied in Oosterhout meepikt. Vanuit Oosterhout kun je een extra dag toevoegen en naar Drimmelen gaan. De Loonse en Drunense duinen zijn vanaf daar niet ver. Op dag twee (of drie) ga je naar de gebieden rond Heesch en Herpen in Oost-Brabant. Dag drie ga je naar Son en Mierlo. Dag vier is de laatste dag, waarop je het mooie Leende ontdekt. In deze route is eventueel een vierde overnachting opgenomen. Voor als je het allemaal iets meer op je gemak wil doen en je lekker de tijd hebt!

Dag 1

Breda

In het Mastbos van Breda heb je een gebied van 82 hectare waar honden los mogen lopen, een fijne route met lange paden, vijvers en vennetjes.
Het gebied waar honden los mogen lopen is ten noorden van de Bouvignedreef in Breda. Staatsbosbeheer heeft hier een uitgezet van 4 kilometer en speciaal voor de honden een poedelpoel gegraven waar ze heerlijk kunnen zwemmen en afkoelen op warme dagen.

Bij Grand-Café Heeren van Oranje kan je na afloop nog iets eten of drinken. Honden zijn hier aangelijnd welkom, zowel binnen als buiten.

Mastbos, Breda
Galderse meren

Dichtbij het Mastbos ligt je de Galderse Meren. Een heel mooi gebied én diervriendelijk (tijdens de wintermaanden), met recreatieplassen ten zuiden van de A58.

Het water hier heeft een vrij hoge zuurtegraad, waardoor er geen algengroei mogelijk is. Honden mogen tussen 1 oktober en 1 april door het hele gebied loslopen en ook zwemmen! Let op: na 1 april zijn honden helaas niet meer toegestaan, ook niet aan de lijn.

Ook bij restaurant Charelli in Breda is je hond welkom. Hier kun je terecht voor lunch, diner of voor een kleine pauze met koffie of een borrel. In de zomer kun je een plekje reserveren in de gezellige stadstuin. Parkeren kan gemakkelijk (betaald) voor de deur aan de Nieuwe Ginnekenstraat.

Oosterhout

Vanaf Breda is het ongeveer een kwartiertje rijden naar Oosterhout. Hier vind je het gebied de Boswachterij Dorst waar honden in het deelgebied Seterse Bergen, van 85 hectare, los mogen lopen. Parkeren kan (gratis) op de grote parkeerplaats aan de Hoevestraat in Oosterhout, naast pannenkoekenhuis en restaurant De Hannebroeck (alleen op zaterdag en zondag geopend). Vanaf de parkeerplaats wandel je langs de randen van het speelbos zo het hondenlosloopgebied in.

Oosterhout route hond
Seterse Bergen, Oosterhout
Vrachelse Heide, Oosterhout

Een ander mooi wandelgebied in Oosterhout waar je met de hond terecht kunt is de De Vrachelse Heide. Een natuurgebied met bos, heide en zandvlaktes. Je kan hier mooie wandelingen maken of het bos per mountainbike over één van de MTB-routes ontdekken. Met kinderen is het leuk om te spelen op de grote zandvlaktes, net één grote zandbak en je vindt er altijd wel hutten onder de bomen. Je kan gratis parkeren vlakbij Brasserie Woods. In het weekend kan het wel aardig druk zijn op de Vrachelse Heide.

Zoek je een rustiger plekje, rijd dan door naar Recreatieoord De Warande. Parkeer daar je auto en wandel een stukje over het fietspad naar de Oude Bredasebaan. Als je daar het bos inloopt, vind je rechts al snel een wat meer verborgen en rustige zandvlakte.

Drimmelen

Drimmelen is een leuke tussenstop, mocht je een extra dag willen toevoegen. Hier kun je namelijk het water op samen met je hond! Vanuit Oosterhout rijd je in een kwartiertje naar Drimmelen. Er zijn verschillende verhuurbedrijven die het toestaan om de hond mee te nemen op de boot. Vanuit Drimmelen vaar je naar de Biesbosch, een waterrijk natuur- en recreatiegebied. Zelf varen door de Biesbosch is een mooie ervaring, onderweg kun je stoppen waar je wil voor een picknick of wandeling.

Het is zonde om maar een paar uurtjes te gaan varen in de Biesbosch, het beste trek je hier een hele dag voor uit en neem je een goedgevulde picknickmand mee. Wij vonden ook een leuke overnachting voor je in de buurt!

Biesbosch, Drimmelen
Loonse en Drunense duinen, Drunen

Drunen

De Loonse en Drunense Duinen is het grootste stuifzandcomplex van Europa. De wind kan er op veel plekken ongestoord waaien waardoor het landschap elke keer verandert. 

Vanuit Oosterhout rijd je hier in ongeveer 40 minuten heen. Vanaf de parkeerplaats bij Cafe-Restaurant De Roestelberg start een 3,5 kilometer lange loslooproute waar honden kunnen rennen en spelen in de duinen en ook kunnen zwemmen in een groot ven.

Handig: in de Loonse en Drunense Duinen mogen honden niet overal loslopen, waar het wel mag staan blauwe bordjes.

Leuke tip in Loon op Zand is Recreatiepark-Brasserie Het Genieten. Deze camping en brasserie heeft een geweldige waterspeeltuin. De waterspeeltuin is vrij toegankelijk. Je kunt bij de brasserie heerlijk op het terras zitten, met uitzicht op de speeltuin en de Loonse en Drunense Duinen er recht achter. Hele fijne plek als je met hond én kinderen ergens terecht wil.

Slaap je in Hotel Plein 13? Dan ga je niet naar bed met een lege maag natuurlijk. Bij restaurant De Arcade in Drunen kun je terecht met je hond! Liever iets afhalen en in het hotel eten? Ook dat is mogelijk.

De Arcade, Drunen

Slapen

Hotel den Berg, Geertruidenberg

In dit hotel zijn honden welkom, zonder extra kosten. Geef het wel even door bij de reservering. Dit 2-sterrenhotel heeft een tuin en een terras, je kunt hier fietsen huren en een potje biljarten of darten. Kortom, simpel maar alles wat je nodig hebt na een actieve dag.

Dag 2

Omgeving Oss, Heesch en Nistelrode

Vanuit Drunen rijd je in 35 minuten naar het Bomenpark in Heesch. Een heerlijk stuk natuur tussen Oss, Heesch en Nistelrode. De ideale plek voor een wandeling met je hond, omdat ze het hele jaar los mogen lopen. Het bestaat uit bos, speelweides en een grote zwemvijver. Parkeren kan (gratis) aan de Vorsselweg, bijvoorbeeld bij Eeterij ‘t Bomenpark. Overigens kun je hier voor of na de wandeling ook terecht in de verwarmde serre of op het terras. Je hond is aangelijnd en mits hij rustig is, van harte welkom.

Van Heesch door naar Herpen, de Herpse Bossen. Een bos van 400 hectare. Het is onderdeel van natuurgebied Maashorst, met bos, heide, vennen, een zandverstuiving en grote grazers (Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s). Let op: niet het gehele bos is losloopgebied. Je kunt dit duidelijk zien op de borden.

Vanuit Herpen ben je in een kleine vijf minuten in Ravenstein, een erg leuk plaatsje om mee te pikken op je route. Ga ook zeker naar Brass aan de Maas, waar je heerlijk kunt eten aan het water.

Natuurgebied Maashorst

Slapen

Natuurhuisje in Nederasselt

Op een kleine 10 minuten rijden van Ravenstein vind je deze accommodatie, in Nederasselt. Deze Bed & Breakfast heeft een eigen opgang, waardoor je alle privacy hebt. 's Avonds kom je lekker bij in de privé-patio met lounge. Het huisje ligt in een natuurrijke omgeving, middenin het natuurgebied van Maas en Waal, waar je hele mooie wandel- en fietsroutes kunt maken.

Dag 3

Sonse bossen, Son

Son

De volgende ochtend rijd je vanuit Ravenstein in een halfuurtje naar Son, waar de Sonse bossen liggen. Een klein en compact bos van 43 hectare. De hond mag hier het hele jaar door los en het gebied is goed voor een wandeling van een kleine drie kwartier.

Tussen Best en Son vind je het Jo-mann Paviljoen, fijn om een tussenstop te maken. Hier kun je in een bijzonder mooie omgeving genieten van een lunch of koffie met gebak.

Mierlo

Op een halfuur van Son ligt Mierlo, met de prachtige Strabrechtse Heide, een groot gebied van 1850 hectare, waarvan 83 hectare losloopgebied. Staatsbosbeheer heeft een leuke route uitgezet van vier kilometer, duidelijk aangegeven met borden.

Tijd voor een hapje en een drankje? Bij de Strabrechtse Hoeve kun je bourgondisch genieten. neem plaats binnen in het restaurant, in de serre of op het ruime terras. Natuurlijk is er ook aan je hond gedacht en staat de waterbak klaar.

Strabrechtse Heide, Mierlo

Slapen

Hotel HUP, Mierlo

Hier kun je overnachten met je hond. Wel even van tevoren aangeven! Dit hotel heeft een binnenzwembad, bowlingbanen, uitgebreide wellnessfaciliteiten en een recreatiecentrum. Vervelen zal je je dus niet!

Dag 4

Leenderbos, Leende

Leende

Vanuit Mierlo rijd je door naar Leende, een kleine twintig minuutjes. Het Leenderbos is een groot natuurgebied met naaldbossen, heidevelden en zandvlakten. Let op dat in dit gebied veel loslopend wild is, het is daarom belangrijk dat je hond goed luistert. Een drukke of jonge hond die niet luistert naar je commando’s is niet erg handig in dit gebied.

Gelegen in het Leenderbos vind je pannenkoekenhuis de Clown. Op de menukaart staan heel veel verschillende gerechten, niet alleen maar pannenkoeken dus. Het restaurant ligt direct aan het bos, wel zo makkelijk tijdens of na een wandeling!

Slapen

Recreatieboerderij 't Schutje, Leende

Niet alleen honden overnachten hier, maar ook paarden! Rond deze boerderij ligt ook een mooi wandelgebied, eventueel een optie voor de volgende dag. Het meenemen van je hond dien je wel vooraf te overleggen met de accommodatie.

Meer inspiratie

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!