« Terug naar het blogoverzicht
Top 10 bezienswaardigheden op Cyprus

Op Cyprus hoef je je nooit te vervelen. Over het hele eiland is zo veel te zien en te doen, dat je aan één week niet genoeg hebt.  Daarom zetten wij van Breakzy Autovakanties de Top 10 Bezienswaardigheden op Cyprus hieronder voor je op een rijtje. Weet je tenminste zeker dat je het mooiste van het eiland gezien hebt. En terugkomen voor meer kan natuurlijk altijd nog…

Aphrodite trail

Het Akamasschiereiland in de westpunt van Cyprus staat erom bekend dat je hier prachtige wandelingen maakt. Dus neem maar mee, die wandelschoenen en ga op pad! Vanuit Paphos rijd je in een uurtje naar de parkeerplaats van de Baden van Aphrodite. Dat is het startpunt van de Aphrodite Nature Trail, een wandeling van 7,5 km waar je ongeveer 2,5 uur voor nodig hebt. Wandel via de botanische tuin naar de Baden van Aphrodite, een waterbron onder de vijgenbomen en vervolgens de berg op. Onderweg wordt je verrast door de mooiste uitzichten en bankjes op de juiste plek. Het mooiste uitzicht krijg je absoluut op de top, maar ook het slingerend afdalen hier is prachtig. Vervolgens loop je via een onverharde kustweg weer terug naar de parkeerplaats  

Kourion Amfitheater

Opgravingen van Kourion

Tot aan de middeleeuwen was Kourion (Curium) een belangrijke stad op Cyprus. De oudste gebouwen komen uit de 14e-13e eeuw v. Christus. Helaas werd Kourion getroffen door diverse, verwoestende aardbevingen. Toch is er nog best wat van de eeuwenoude gebouwen opgegraven. Bewonder de verschillende mozaïeken verspreid over het terrein, sommige nog bijna intact zelfs. Her en der zie je oude zuilen of delen ervan. En bij de thermale baden van vroeger zie je dat ze in de Romeinse tijd al hadden ontdekt hoe je vloerverwarming kunt gebruiken. Hoogtepunt is het gerestaureerde Romeinse amfitheater. Leuk om hier de akoestiek te testen als de één beneden in het midden staat en de ander boven op de tribune zit. Vergeet ook niet te genieten van het prachtige uitzicht over zee hier! Je vindt de opgravingen van Kourion 19 kilometer ten westen van Limasol. Entree is een paar euro per persoon. 

Kykkosklooster hoog in de bergen

Oké, het is een aardige rit er naartoe, maar dat is dit klooster het zeker waard! Hele galerijen met de mooiste mozaïeken op de muren, de schilderingen op het plafond en alle gebouwen zelf die bij het complex horen…erg indrukwekkend. Trek voor een bezoek aan het Kykkosklooster de hele dag uit, niet per sé voor het klooster zelf, maar stop onderweg er naartoe regelmatig voor de mooiste uitzichten op het Troodosgebergte. Ook leuk: je komt volop wijngaarden tegen, dus wijnboerderijen waar je (meestal gratis) wijn kunt proeven. Koop hier de lekkerste lokale wijn tegen de beste prijs. Eten doe je ook onderweg, in één van de dorpjes waar je doorheen rijdt. Geniet van een Cypriotische moussaka (gehaktschotel met aubergine) in een lokale taverna en wacht niet met eten tot je bij het Kykkosklooster bent. Het restaurant op 150 meter van het klooster is dan wel praktisch, maar alles behalve gezellig.

Kykkosklooster
Nicosia grensgebied

Hoofdstad Nicosía (Lefkosía)

Aan de hoofdstad van Cyprus hangt een bijzonder verhaal. Cyprus is van oorsprong Grieks, maar sinds 1974 is het noorden bezet door Turkije. In Nicosía (Lefkosía in het Grieks) loopt de grens dwars door de hoofdstad heen. Om de hele hoofdstad loopt een Venetiaanse muur en op verschillende plekken zijn nog oude toegangspoorten te zien. Om de Grieks-Turkse grens over te gaan, is een paspoort of identiteitskaart verplicht. Bijzonder is dat je meteen een andere wereld instapt. Ineens straalt alles Turkije uit, van de muziek en de mensen, tot de gebouwen. Waar je in het Griekse deel winkelstraten met grote ketens ziet, beland je in het Turkse deel bij kleine winkeltjes in smalle steegjes met her en der een moskee. Indrukwekkend is het stuk niemandsland tussenin, waar niets gebouwd of gerestaureerd mag worden, met VN-posten om de rust te bewaren. Een must-see in het Turkse deel is Büyuk Han, een ommuurd pleintje met galerij waar restaurantjes en leuke souvenirwinkeltjes zitten.   

Avakaskloof

Voor een avontuurlijke, alles behalve rechttoe-rechtaan wandeling moet je naar de Avakaskloof. Deze grillige kloof vind je op ongeveer een half uurtje noordwaarts rijden vanaf Paphos. De Avakas Gorge Nature Trail bedraagt heen en weer ongeveer 10 kilometer klimmen en klauteren. Natuurlijk hoef je niet meteen de hele kloof te doen. Je kan op elk moment omkeren. Het eerste deel van de kloof is dan ook het drukste deel. Hoe verder je komt, hoe rustiger en ongerepter. 

Kato Paphos

Dit is de leukste wijk van Paphos, ook meteen de meest toeristische. Wandel over de boulevard aan zee, winkeltje in, winkeltje uit, cocktail of uitgebreide maaltijd op het terras met uitzicht. Aan het einde van de boulevard kom je uit bij het Kasteel van Paphos (tegen enkele euro’s entree te bezoeken) en het archeologische park met indrukwekkende opgravingen. Blijf de zee volgen via het wandel- of fietspad en geniet van de mooiste uitzichten over de rotsachtige kust. Blijf je het pad noordwaarts volgen, dan kom je uiteindelijk uit bij de vuurtoren en – hoe toepasselijk – Lighthouse Beach. 

Rots van Aphrodite

Cyprus is het eiland van de liefde. Waarom? Omdat de Griekse godin van de liefde, Aphrodite, hier geboren is! Precies hier, bij de Rots van Aphrodite, is zij volgens de legende uit zee ontstaan. Het is geen plek waar veel te doen is, maar als je vanuit Cyprus onderweg bent richting het oosten van Cyprus, plan dan een tussenstop bij de Rots van Aphrodite in. Liefst op de terugweg, want met een beetje geluk geniet je hier van een prachtige zonsondergang! 

Cape Greco

Cape Greco is het schiereiland in het uiterste zuidoosten van Cyprus, iets voorbij de bekende toeristenplaats Agia Napa. Waarom je dit gezien moet hebben? Een woeste kustlijn met zeegrotten, de natuurlijke brug ‘Love Bridge’, prachtige zandstranden….moeten we nog even doorgaan?! Zeker doen: met een bootje het water op voor het mooiste zicht op de kustlijn en om ook de onderwaterwereld te verkennen. 

Paphos Aphrodite Waterpark

Waterratten opgelet! Dit is the place to be als je van zwembanden en glijbanen houdt en vooral ook de combinatie van met je zwemband van de glijbaan aan. Bij het Paphos Aphrodite Waterpark kan je helemaal los. Samen op een band, in het donker, supersteil of juist met een rustig vaartje. Hoe jong of hoe oud je ook bent, voor elke doelgroep is volop te beleven in dit waterpark.

Coral Bay

Niet overal op Cyprus kan je lekker op het strand liggen. De grillige kustlijn is prachtig, maar soms heb je gewoon even behoefte aan fijn, wit zand waar je heerlijk op je handdoek of bedje neerstrijkt. Coral Bay is zo’n strand. Het ligt 11 kilometer ten noorden van Paphos. De rustige zee maakt het ook voor kinderen een fijn en veilig strand. Vlakbij zit een kiosk zodat je niet alles hoeft mee te sjouwen en lekker eten of een cocktail drinken doe je bij het restaurant ter plaatse. Zijn er ook nadelen? Tja, zo’n mooi strand heb je natuurlijk nooit voor je alleen. Onze tip: ga er vooral buiten het weekend naartoe, want ook onder de lokale bevolking is Coral Bay populair.

Onze favoriete accommodaties op Cyprus:

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!