De Duitse Eifel heeft een veelbewogen geschiedenis, waarvan je de restanten nu nog kunt zien in de vele historische dorps- en stadscentra. Loop een willekeurige plaats binnen en de kans is groot dat je restanten van een middeleeuwse stadsmuur aantreft, oude torens of een kasteel en typische vakwerkhuizen, Romeinse overblijfselen en smalle steegjes. Natuurlijk ontbreken de gezellige kroegjes en Bierstubes niet. Deze combinatie maakt dat veel toeristen de sfeervolle plaatsen in de Eifel graag bezoeken. De zes leukste plaatsen zetten we hier voor je op een rijtje.
Met zijn middeleeuwse binnenstad aan de Roer, vol typische vakwerkhuizen, oude straatjes en steegjes heeft Monschau een schilderachtige uitstraling. Monschau trekt jaarlijks vele toeristen. Nederlanders gaan erheen voor een weekendje of een dagtrip, want het ligt vlakbij de grens. Vanaf de zestiende eeuw kwam de economie van Monschau tot bloei vanwege de wolhandel. Rijke mensen betekent dure huizen. Het Rode Huis is daarvan een goed voorbeeld en zeker een bezoek waard! Ook leuk om te bezoeken zijn de historische Mosterdmolen en Biermuseum Felsenkeller. Mosterd en bier proeven hoort daar uiteraard bij. Geen zin om te lopen of ben je met (kleine) kinderen op pad? Dan is een rondrit met het stadstreintje zeker een aanrader.
Onze tips om te overnachten in Monschau:
Wereldfaam kreeg de plaats Bitburg door het Bitburger bier met de bekende slogan ‘Bitte ein Bit’. Een bezoek aan de bierbrouwerij is dan ook een must als je hier bent. Het ligt in het zuidelijke deel van de Eifel, in de Romeinse tijd op de weg tussen Trier en Keulen. Bitburg kent een roerige geschiedenis waarin de stad dan weer bij Luxemburg werd getrokken, dan weer bij Frankrijk. Overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn nog steeds zichtbaar in de stad, zoals de restanten van de Romeinse stadsmuur. Loop even binnen bij de toeristen info voor een plattegrondje van de Archeologische wandeling van circa 1 á 1,5 km en je komt alle hoogtepunten tegen. Helaas is het meeste in de vele oorlogen vernietigd, maar de borden geven je uitgebreide info over wat hier allemaal was.
Burg Rittersdorf
Nog een aanrader is Burg Rittersdorf in het vlakbij gelegen Rittersdorf, een kasteeltje waarin een restaurant gevestigd zit. Je rijdt er vanuit Bitburg binnen 10 minuten naartoe.
Heksenvervolgingen en Duitse Krimi’s: een korte samenvatting van het plaatsje Hillesheim. In de zestiende en zeventiende eeuw belandden in Hillesheim vele ‘heksen’ op de brandstapel. Tegenwoordig is er zelfs een heuse ‘heksentour’ met gids door Hillesheim. Overblijfselen van deze vervolgingen zijn de Hexen- en Mühlentoren. Hillesheim kent daarnaast een levendige ‘Krimi-geschiedenis’. Hillesheim is hét decor van vele Duitse detectiveseries en -romans. Voor de beste Krimi-beleving boek je een kamer in het Krimihotel en doe je een drankje in Café Sherlock. Zin in een serieuze wandeling? Als je nog niet genoeg hebt van het hoge misdaadgehalte, dan is de Eifelkrimi-Wanderweg zeker een aanrader. Vanaf Hillesheim start de 18 kilometer lange wandeling. Deze brengt je langs elf plaatsen delict. Bij de plaatselijke Tourist Info koop je een brochure met de route. Uiteraard zijn er ook kortere wandelingen.
Onze tips om te overnachten in Hillesheim:
Mayen, in het oosten van de Eifel, wordt ook wel de deur naar de Eifel genoemd. Als je in Mayen bent, kan je niet om de indrukwekkende Genovevaburcht heen. Deze burcht stamt uit de dertiende eeuw en heeft vier imposante hoektorens. In de burcht is het Eifelmuseum gevestigd, met informatie over de streek. Interessant detail: 16 meter onder de burcht zit een mijn die op 2 januari 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilkelder 4.000 mensen het leven heeft gered. Als je in Mayen rondloopt, kom je her en der middeleeuwse torens tegen, evenals resten van de stadsmuur. Mayen is sowieso leuk om in rond te lopen. Het heeft een sfeervol centrum met mooie gebouwen, leuke winkels en gezellige restaurantjes. Zo is de plaatselijke Tourist Info gevestigd in het oude raadhuis, een bezienswaardigheid op zich. Wil je meer weten over de vulkanische geschiedenis van Mayen en omgeving, dan is een bezoekje aan het Erlebnis-Zentrum Terra Vulcania, net buiten het centrum, zeker aan te raden!
Onze tips om te overnachten in Mayen:
Als je in Zuid-Limburg de Duitse grens passeert, rijd je eigenlijk meteen Aken binnen, met de beroemde Dom uit het jaar 800. In de eeuwen daarna werd de dom verder uitgebreid, waardoor uiteindelijk het indrukwekkende geheel ontstond dat we nu kennen. Bedenk, als je in de Dom van Aken rondloopt, dat Karel de Grote hier in 800 v. Chr. werd gekroond!
Aken staat wereldwijd ook bekend als kuuroord, niet zo gek als je beschikking hebt over maar liefst dertig geneeskrachtige waterbronnen! Dat hadden de Romeinen destijds ook al door. Het huidige hoogtepunt van 2000 jaar kuurgeschiedenis is kuuroord de Carolus-Thermen.
Natuurlijk heeft Aken nog veel meer culturele bezienswaardigheden, maar veel Nederlanders komen ook simpelweg shoppen in Aken. De vele boetiekjes en speciaalzaken, naast natuurlijk de grote ketens, maken Aken erg aantrekkelijk als winkelstad. Vergeet niet een stop te maken bij één van de vele bakkertjes in de stad. Zonder Aachener Print (versierde kruidkoek) ben je immers niet in Aken geweest!
Onze tips om te overnachten in Aken:
In het oude centrum van Stolberg ga je eeuwen terug in de tijd. Opvallend zijn de vele kalkstenen huizen die er staan. Tel daar smalle steegjes, een kronkelend beekje en een middeleeuws kasteel bij op en je beeld is compleet. Er is zelfs nog een houten gebouw uit de twaalfde eeuw te bezichtigen! Mijnbouw is hier lange tijd heel belangrijk geweest voor de economie. Tegenwoordig is Stolberg erkend als kuuroord, waarmee het ook vele toeristen trekt. Dus eerst lekker rondslenteren in het oude centrum om vervolgens heerlijk te ontspannen in het warme water van het kuuroord.