Grote kans dat je bij ‘vulkaan’ niet meteen (of helemaal niet) aan Duitsland denkt. En dan al helemaal niet aan een streek op minder dan 350 kilometer rijden van Utrecht! Toch is de Duitse Eifel dé plek waar je moet zijn om resten van vulkanische activiteit te zien en bezoeken. Tot 10.000 jaar geleden waren er namelijk nog vulkaanuitbarstingen in de Duitse Eifel en dat heeft het landschap van de Eifel van nu gevormd. Nog steeds kan je hier de grootste koudwatergeiser van heel de wereld bezoeken, lavarotsen bewonderen en zwemmen in vulkaanmeren. De beste plekken om deze vulkanische geschiedenis te ontdekken zetten we hier voor je op een rijtje.
Het Lava Dome laat via een show met multimedia-vulkaanuitbarsting de enorme kracht van de natuur zien. Uitleg is in het Duits, maar er zijn wel Nederlandstalige audiotours beschikbaar. ‘Sprekende stenen’ vertellen je alles over bekende vulkanen over de hele wereld. Ook zijn er computergames met sprookjes, speciaal voor kinderen en experimenten zoals een grote vulkaanworkshop. Vervolgens kan je met een gids de lavagrotten (Lava Keller) 30 meter onder de stad Mendig ontdekken. Daarbij wordt ook alles verteld over de mijnbouw in Mendig en de lokale bierbrouwtraditie.
In Andernach vind je de grootste koudwatergeiser ter wereld! En deze ga je bij een bezoek aan Geysercentrum Andernach in actie zien. Je bezoek begint bij het Geysercentrum, aan de oever van de Rijn. Eerst krijg je informatie over het vulkanisme in de Duitse Eifel door middel van een denkbeeldige rit onder de aarde. Vervolgens stap je in de boot voor een tochtje over de Rijn naar natuurreservaat Namedyer Werth. Na een wandelingetje van 250 meter kom je bij de grootste koudwatergeiser ter wereld aan. Tijdens een uitbarsting van de geiser heb je een minutenlang schouwspel. Je hoort het water sissen en borrelen, om vervolgens langzaam hoger en hoger de lucht in te spuiten.
De historische ‘Volcano Express’ rijdt tussen Brohl am Rhein naar Engels, over een traject van 18 kilometer over een smalspoortraject. Je rijdt door de vulkanische Laacher See-regio. Onderweg kom je 9 tussenstations tegen, vanuit waar je een vulkaanexcursie kunt doen. Je kan met deze historische trein bijvoorbeeld naar de informatiecentra in Mendig en Mayen, naar startpunten voor wandelingen en naar het vulkaanmeer Laacher See. Bij evenementen rijdt ook de stoomtrein op dit traject.
Deze indrukwekkende abdij staat aan het vulkaanmeer de Laacher See. De basiliek van het klooster, met maar liefst zes torens, behoort tot één van de mooiste Romaanse monumenten van Duitsland. De vulkanische geschiedenis zie je terug in het bouwmateriaal van de kerk. Deze is namelijk gebouwd van onder andere het bruingele Laacher tufsteen. Het imposante gebouw trekt jaarlijks vele toeristen. Je kan de abdij Maria Laach gratis bezoeken, al wordt een donatie natuurlijk op prijs gesteld. Als je de abdij gaat bezoeken, dan kan je daarna ook heerlijk ontspannen aan de Laacher See. Wandelen, fietsen en zelfs een duik nemen in dit meer: het kan allemaal!
Tussen de plaatsen Daun en Schalkenmehren liggen drie maren, het Schalkenmehrener Maar, het Gemünder Maar en het Weinfelder Maar. Een maar is ontstaan door gasexplosies en daarna volgelopen met water. Strikt genomen zijn dit geen kratermeren, maar zo worden ze vaak wel genoemd. Tegenwoordig zijn er volop recreatiemogelijkheden op en rondom de meren. Als je gaat wandelen kom je her en der uitkijkpunten tegen. Ook kan je op een paar plaatsen zwemmen of met een bootje de meren op.
Wat de Laacher See zo bijzonder maakt, is dat je op sommige plaatsen het water nog kunt zien borrelen door de CO2 die daar omhoog komt. Dat is nog altijd de erfenis van vulkanische activiteit van vele duizenden jaren geleden. Om dit te zien, moet je aan de oostzijde van het meer zijn. Daar ga je gewoon lekker te voet of op de fiets naartoe, als je een rondje rond het meer doet. Onderweg heb je op veel plekken de mooiste uitzichten over dit prachtige meer. Je kan ook waterfietsen op de Laacher See, een bootje huren of zwemmen in het heldere water. Wil je hier langer blijven, dan boek je een verblijf op Camping Laacher See aan de noordzijde van het meer.
De plekken hierboven zijn maar een fractie van de vulkanische hoogtepunten in de Eifel. Een leuke én eenvoudige manier om meer hiervan te zien, is door de ‘Deutsche Vulkanstraße’ te rijden. Deze route is 280 kilometer lang en brengt je langs 39 bezienswaardigheden die allemaal te maken hebben met de vulkanische activiteit van de Eifel. De route is bewegwijzerd, helemaal handig dus! Een speciale website is helemaal gewijd aan de Duitse vulkaanroute. Hier vind je alle informatie over de route en de 39 bezienswaardigheden. Wij raden je aan om twee dagen uit te trekken voor deze trip. Zo heb je alle tijd om je onder te dompelen in de prachtige natuur en boeiende geschiedenis van deze streek.