« Terug naar het blogoverzicht
6x dorpen en steden in de Duitse Eifel waar je geweest moet zijn

De Duitse Eifel kent een veelbewogen geschiedenis, waarvan je de restanten nu nog kunt zien in de vele historische dorps- en stadscentra. Loop een willekeurige plaats binnen en de kans is groot dat je restanten van een middeleeuwse stadsmuur aantreft, oude torens of een kasteel, vele typische vakwerkhuizen, Romeinse overblijfselen en smalle steegjes. Natuurlijk ontbreken de gezellige kroegjes en Bierstuben niet. Deze combinatie maakt dat vele toeristen de sfeervolle plaatsen in de Eifel graag bezoeken. De 6 leukste dorpen en steden in de Duitse Eifel zetten we hier voor je op een rijtje.

Met zijn middeleeuwse binnenstad aan de Roer, vol typische vakwerkhuizen, oude straatjes en steegjes heeft Monschau een schilderachtige uitstraling. Monschau trekt jaarlijks vele toeristen. Nederlanders gaan er veelal naartoe voor een weekendje of een dagtrip naar Duitsland. Het ligt dan ook vlakbij de Nederlandse (Limburgse) grens. Vanaf de 16e eeuw kwam de economie van Monschau tot bloei vanwege de wolhandel. Rijke mensen betekent dure huizen. Het Rode Huis is daarvan een goed voorbeeld en zeker een bezoek waard! Ook leuk om te bezoeken zijn de historische Mosterdmolen en Biermuseum Felsenkeller. Mosterd en bier proeven hoort uiteraard tot de mogelijkheden. Geen zin om te lopen of met (kleine) kinderen op pad? Dan is een rondrit met het stadstreintje zeker een aanrader.

Wereldfaam kreeg de plaats Bitburg door het Bitburger bier met de bekende slogan ‘Bitte ein Bit’. Een bezoek aan de bierbrouwerij is dan ook een must-do als je in Bitburg bent. Bitburg ligt in het zuidelijke deel van de Eifel, in de Romeinse tijd op de weg tussen Trier en Keulen. Bitburg kent een roerige geschiedenis waarin de stad dan weer bij Luxemburg werd getrokken, dan weer bij Frankrijk. Overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn nog steeds zichtbaar in de stad, zoals de restanten van de Romeinse stadsmuur. Maar bezienswaardigheid nummer 1 is en blijf de Bitburger bierbrouwerij!

Heksenvervolgingen en Duitse Krimis: een korte samenvatting van het plaatsje Hillesheim. In de 16e en 17e eeuw belandden in Hillesheim vele ‘heksen’ op de brandstapel. Tegenwoordig kan je met een gids zelfs de ‘heksentour’ door Hillesheim doen. Overblijfselen van deze vervolgingen zijn de Hexen- en Mühlentoren. Hillesheim kent daarnaast een levendige ‘Krimi-geschiedenis’. Hillesheim is hét decor van vele Duitse detectiveseries en -romans. Daar heeft het plaatsje handig gebruik van gemaakt. Je kan namelijk overnachten in het Krimihotel, als gevangene slapen in hotel Zum Amtsrichter en een drankje doen in Café Sherlock. Zin in een serieuze wandeling? Als je nog niet genoeg hebt van het hoge misdaadgehalte, dan is de Eifelkrimi-Wanderweg zeker een aanrader. Vanaf Hillesheim start de 18 kilometer lange wandeling. Deze brengt je langs 11 plaatsen delict. Bij de plaatselijke Tourist Info kan je een brochure kopen met de route. Is dit iets te hoog gegrepen? Uiteraard hebben ze ook kortere wandelingen beschikbaar.

Mayen, in het oosten van de Eifel, wordt ook wel de deur naar de Eifel genoemd. Als je in Mayen bent, kan je niet om de indrukwekkende Genovevaburcht heen. Deze burcht stamt uit de 13e eeuw en heeft 4 imposante hoektorens. In de burcht is het Eifelmuseum gevestigd, met informatie over de streek. Interessant detail: 16 meter onder de burcht zit een mijn die op 2 januari 1945, tijdens de Tweede Wereldoorlog dus, als schuilkelder 4000 mensen het leven heeft gered. Als je in Mayen rondloopt, kom je her en der middeleeuwse torens tegen, evenals resten van de stadsmuur. Mayen is sowieso leuk om in rond te lopen. Het heeft een sfeervol centrum met mooie gebouwen, leuke winkels en gezellige restaurantjes. Zo is de plaatselijke Tourist Info gevestigd in het oude raadhuis, al een bezienswaardigheid op zich. Wil je meer weten over de vulkanische geschiedenis van Mayen en omgeving, dan is een bezoekje aan het Erlebnis-Zentrum Terra Vulcania, enkele kilometers buiten het centrum, zeker aan te raden!

Als je in Zuid-Limburg de Duitse grens overgaat, dan rijd je eigenlijk meteen Aken binnen. Hét symbool van Aken is de Dom van Aken uit het jaar 800. In de eeuwen daarna werd de dom verder en verder uitgebreid, waardoor uiteindelijk het indrukwekkend geheel ontstond dat we nu kennen. Bedenk, als je in de Dom van Aken rondloopt, dat dé Karel de Grote in 800 v. Chr. werd gekroond in deze Dom en je snapt meteen hoe belangrijk deze Dom eeuwenlang geweest moet zijn.

Aken staat wereldwijd ook bekend als kuuroord, niet zo gek als je beschikking hebt over maar liefst 30 geneeskrachtige waterbronnen! Dat hadden de Romeinen destijds ook al door. Het huidige hoogtepunt van 2000 jaar kuurgeschiedenis is kuuroord de Carolus-Thermen.

Natuurlijk heeft Aken nog veel meer culturele bezienswaardigheden te ontdekken, maar veel Nederlanders komen ook simpelweg shoppen in Aken. De vele boetiekjes en speciaalzaken, naast natuurlijk de grote ketens, maken Aken erg aantrekkelijk als winkelstad. Vergeet niet om een stop te maken bij één van de vele bakkertjes in de stad. Zonder Aachener Print (versierde kruidkoek) ben je immers niet in Aken geweest!

Als je in het oude centrum van Stolberg rondloopt, ga je eeuwen terug in de tijd. Opvallend zijn de vele kalkstenen huizen die er staan. Tel daar smalle steegjes, een kronkelend beekje en een middeleeuws kasteel bij op en je beeld is compleet. Er is zelfs nog een 12e eeuws houten gebouw te bezichtigen! Mijnbouw is lange tijd heel belangrijk geweest voor de economie van Stolberg. Tegenwoordig is Stolberg erkend als kuuroord, waarmee het ook vele toeristen trekt. Dus eerst lekker rondslenteren in het oude centrum om vervolgens heerlijk te ontspannen in het warme water van het kuuroord. Als dat geen vakantie is?!

Ben je op zoek naar een restaurant of accommodatie in de Eifel? In onze app, die je gratis kan downloaden (iOS & Android) en in onze planner vind je duizenden tips! Fijne reis, namens Breakzy.