« Terug naar het blogoverzicht
6 x alle (buiten)ruimte in deze toffe Nederlandse musea

Nu we weer in een gedeeltelijke lockdown zitten, wordt het steeds lastiger om leuke coronaproof uitjes te verzinnen. Eerder schreef Breakzy Autovakanties al over de leukste Nederlandse natuurgebieden, tipten we 27 leuke plekjes in Brabant en gaven we verrassende tips voor een stedentrip in Nederland. Deze keer lichten we de leukste musea in Nederland uit waar je alle (buiten)ruimte hebt voor een ontspannen dagje uit. Neem je thermoskan chocolademelk mee om warm te blijven of, beter nog, haal je take away warme drankjes af bij de musea. Onze musea hebben het immers al zwaar genoeg in deze tijd!

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een erg leuk museumpark met historische gebouwen uit heel Nederland. Het is alsof je in een Oudhollands dorp rondloopt. Je kan de vele bijzondere gebouwen zoals boerderijen, molens, arbeiderswoningen, de smederij, dorpsschool en nog veel meer van binnen en van buiten bekijken. Misschien staat er nog wel iemand schapenwol te vilten of een stamppot te maken van de Oudhollandse grauwe erwt. Het ruim opgezette park is opgedeeld in verschillende gebieden met namen als ‘Platteland’, ‘Dorp’, ‘Erven’ en ‘Landgoed’. Je hebt zeker een dag nodig om het hele park te ontdekken en dan heb je waarschijnlijk nog tijd tekort. Dit park is leuk voor alle leeftijden. Zorg dat je met kinderen het gebied ‘Tuinen’ niet overslaat: hier vind je een mooie speeltuin. Ook erg leuk: door het hele park rijdt een ouderwetse tram. Zo kan je je eenvoudig van het ene naar het andere deel van het park verplaatsen, want stiekem is het park best groot!

Bij vestingdorpje Bourtange ga je terug in de tijd, ver terug in de tijd, namelijk naar het jaar 1742. Die sfeer proef je zodra je er binnenloopt, erg bijzonder! Bourtange begon destijds als een verdedigingswerk, waarmee prins Willem van Oranje probeerde de route naar Groningen te blokkeren voor de Spanjaarden. Via het bezoekerscentrum loop je door naar het indrukwekkende vestingdorpje. Je kan hier gewoon vrij rondlopen. Wil je ook de verschillende musea en exposities in Bourtange zien, dan kan je hiervoor een kaartje kopen. Een goed begin is de wandeling over de stervormige stadswallen. Zo krijg je een mooie indruk van de vorm en kleine (!) omvang van Bourtange. Op het marktpleintje zitten wat (eet)cafeetjes en winkeltjes, erg leuk om binnen te lopen voor een souvenirtje of wat streekproducten. Loop ook even binnen bij het dorpskerkje. Je kan de auto gratis parkeren bij het bezoekerscentrum. Volg gewoon de parkeerborden onderweg naar Bourtange en je komt er vanzelf!

Zeker doen: blijven slapen in de vestingstadje Bourtange!

Overnachten in Bourtange geeft je de kans om ook de sfeer te proeven als alle toeristen weer naar huis zijn. Deze bijzondere en kleinschalige Bed & Breakfast ligt midden in het centrum van Bourtange. ’t Lutje heeft twee themakamers: de Amandelbloesem kamer van Van Gogh en de Delfts Blauwe kamer. Onder de B&B zit een eigen schildersatelier en een fabriekswinkel waar aardewerk verkocht wordt van de vier eeuwen oude aardewerkfabriek Royal Goedewaagen. Als gast van ’t Lutje B&B by Royal Goedewaagen kan je heerlijk (naar keuze vegetarisch) ontbijten op het zonneterras. Na het ontbijt kan je nog even in alle rust genieten van een toeristenloos Bourtange. 

Dit is misschien wel juist hét moment om een bezoek te brengen aan Molenpark Kinderdijk. Waar Kinderdijk normaal gesproken overspoeld wordt door buitenlandse toeristen, heb je nu de kans om een rustig bezoek aan dit mooie gebied te brengen. Kinderdijk is een uniek poldergebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst met maar liefst 19 molens. Het laat je zeven eeuwen watermanagement zien en beleven. Je kan je bezoek het beste starten bij het bezoekerscentrum. Ga binnen ook zeker even naar boven voor uitzicht over de molens. Met een entreeticket kan je drie museummolens van binnen bezoeken. Wil je dat niet, dan kan je ook gewoon (gratis) over de dijk wandelen of fietsen, al is een bezoek aan de molens zeker de moeite waard. Ook interessant is de film in Hulpgemaal De Fabriek, over de geschiedenis van Kinderdijk en het Wisboomgemaal waar je alles leert over de werking van het gemaal uit 1868.

Goed om te weten: bij Kinderdijk zelf kan je geen fietsen huren, maar in de buurt zijn diverse fietsverhuurbedrijven. Of zet gewoon je eigen fiets op de auto natuurlijk! 

Wat ons betreft is Orvelte een echt onverwacht pareltje. Niet superbekend zoals het Openluchtmuseum in Arnhem, het Archeon of Zuiderzeemuseum, maar minstens zo mooi! Het monumentendorp is typisch Drents en oude ambachten worden hier nog uitgeoefend. Verschillende monumentale huizen in Orvelte worden ook nog daadwerkelijk bewoond. Alleen al het rondlopen in Orvelte om sfeer te proeven is een unieke ervaring! Het dorp is vrij toegankelijk, maar heeft ook betaalde bezienswaardigheden. Aan jou de keus dus of en hoeveel geld je uitgeeft hier. Je loopt langs sfeervolle winkeltjes met streekproducten, gezellige terrasjes (die nu helaas niet open zijn…), oude ambachten en musea. Denk bijvoorbeeld aan melkmuseum ’t Melkfabriekie Museumpje, de Klompenmakerij, de Olvelter Paardentram en het Jan Kruis Museum, bekend van de strip ‘Jan, Jans en de kinderen’. Parkeren doe je op één van de aangegeven (betaalde) parkeerplaatsen vlakbij het dorp.

Op schapeneiland Texel mag een bezoek aan het (gratis toegankelijke) Schapenmuseum natuurlijk niet ontbreken. Dit museum is alles behalve een ‘klassiek’ museum. Je bezoek begint met een wandeling over het landschapspad, waarbij je van alles ontdekt over de Texelse schapen en hun geschiedenis. De wandeling brengt je naar de Schapenboet, het gebouw waarin het museum gevestigd is. Vervolgens kan je nog een bezoek brengen aan Kaasboerderij Wezenspyk op hetzelfde terrein en de Schapenboerderij vlakbij. Neem vooral de lekkerste kazen van de kaasboerderij en lokale souvenirs uit de Schapenboerderij mee voor thuis! 

Overnachten op Texel

Slot Loevestein is één van de bekendste kastelen van Nederland, vooral vanwege de ontsnapping van Hugo de Groot via de boekenkist. Het kasteel staat op een groot terrein, samen met de voorburcht en het soldatendorp. Bij een bezoek aan het kasteel bezoek je niet alleen het slot zelf, maar wandel je ook over het buitenterrein. Zo kan je buiten op een schietplateau mikken op enkele figuren verderop, waarbij een stem je vertelt of het raak of mis was en neem je een kijkje in het soldatendorp. Tijdens ons bezoek aan Slot Loevestein kwam er buiten ook nog een verhalenverteller in stijl vertellen over de verschillende ontsnappingen uit het kasteel, dat ook als gevangenis dienst gedaan heeft. Ook in deze tijd kan je Slot Loevestein veilig bezoeken. Het kasteel bestaat namelijk uit grote ruimtes waar de looproutes duidelijk zijn aangegeven. Per tijdsblok mag maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Heel goed geregeld allemaal! Tip: combineer een bezoek aan Slot Loevestein met een wandeling in het prachtige natuurgebied rondom.

Op onderstaande interactieve kaart vind je al onze mooie stopplekken in Nederland. Selecteer zelf wat voor stopplek of uitje je zoekt met de filterknoppen. Kun je alvast lekker in de stemming komen en kijken welke plekken je wilt bezoeken! 

Gebruik je de kaart op je mobiele telefoon? Klik dan op meer info, en vervolgens op start navigatie. Dan ga je meteen naar de desbetreffende locatie.