« Terug naar het blogoverzicht
Alle ins & outs over Noorwegen

Noorwegen is een prachtig land vol met schitterende natuur. Zo kun je rijden door prachtige fjorden, langs blauwgroene meren en indrukwekkende bergen. Daarnaast is het wel belangrijk om te weten dat Noorwegen een duur land is. Zo moet je rekenen dat je boodschappen ongeveer 25% duurder zijn dan in Nederland. Maar we kunnen je vertellen dat Noorwegen het dubbel en dwars waard is.

Als je Noorwegen bezoekt in de winter, is het een must om een ijshockeywedstrijd te bezoeken. Ze maken er een hele show van en de sfeer is opperbest.

Wil je nog meer weten? Lees dan snel alle ins & outs over Noorwegen!

Weetjes, tips & klimaat

On the Norwegian roads

  • Het allerbelangrijkste wat je moet weten over de Noorse wegen, is dat het adembenemend mooi is. Houd je van keihard crossen en iedereen inhalen? Dan zit je in Noorwegen in het verkeerde land. Op de hoofdsnelweg na is het bijna overal een eenbaansweg. Vaak is de maximale snelheid 80 km/uur en soms 90 km/uur. De hoofdsnelweg is de enige plek waar je 110 km/uur mag rijden.
  • Verder kent Noorwegen tolwegen. Je merkt er haast niets van, want je auto wordt automatisch gescand. Via deze website schrijf je je gemakkelijk in voor de tolwegen en zie je de rekening aan het einde van de vakantie.
  • Naast verharde wegen kent Noorwegen ook veel waterwegen. Met de auto rijd je gemakkelijk de ferry op en ook hier scannen ze je kenteken. Via deze website schrijf je je gemakkelijk in voor de ferry’s. De factuur krijg je binnen een paar dagen.
  • In de winter is rijden in Noorwegen net wat anders. Er zijn dan veel wegen afgesloten, dus check je route altijd voor je de weg op gaat. Let op, in juni kan dit ook nog steeds het geval zijn.
  • Het laatste puntje spreekt voor zich. Noorwegen staat bekend om de dieren in de vrije natuur. Let daarom altijd op, vooral in het donker of bij schemering, voor overstekend wild.
  • Breakzy tip: Als je de keuze hebt, raden wij rijden in een automaat aan. Dit is veel gemakkelijker, zeker in de bergen en met al die haarspeldbochten.

Noorse delicatessen

Als je op vakantie gaat naar een nieuw land, is het doel van Breakzy Autovakanties altijd om de typische delicatessen van het land uit te proberen. Zo kent Noorwegen de “stokvis” of ook wel “Skrei”. Natuurlijk is Noorwegen meer dan alleen maar stokvis, want heel het land is dol op vis. Ook vind je hier ‘bruine kaas’ ook wel ‘Brunost’. Verder vind je overal waar je komt een soort hotdog gewikkeld in bacon op een zachtbroodje met gefrituurde uitjes. Deze delicatesse heet: ‘Pølse med Bacon’.

Waar wij zelf meer dol op zijn, is zoetigheid. Zo kennen ze hier ‘Smash’, een combinatie van bugel chips, chocolade en zeezout. Daarnaast hebben ze hier hun eigen KitKat ‘Kvikk Lunsj’. Ze gebruiken deze chocolade veel als hike chocolade. Als laatste heeft Noorwegen zijn eigen chocolademerk Freia Melksjokolade. De chocolade is zacht en romig van smaak en bestaat uit grote repen, met eventueel verschillende extra smaken als Dain of hazelnoot.

Prijzen

Noorwegen is een heel stuk duurder dan Nederland. Zo betaal je voor een biertje minstens €10 en is een wijntje €14. Voor een goede vergelijking tussen Nederlandse en Noorse prijzen kan je op deze website kijken.

Klimaat

Het klimaat van Noorwegen is erg verschillend. Zo kan het er in de winter -25 graden worden en in de zomer +25 graden. Daarnaast heb je in het noorden van Noorwegen in de winter bijna geen zonlicht. Gelukkig kan je dan wel uitstekend het noorderlicht spotten. Aan de andere kant heb je in de zomer bijna alleen maar zonlicht en is er geen donker meer. Dit is dan weer een uitgelegen moment om de ‘Midnight sun’ te bekijken.

Een drankje voor de fun

Hoewel het mega gezellig is om een drankje en een dansje te doen in de bar of club in Noorwegen, gelden er hier wel wat andere regels dan in Nederland. Zo kan je als 18-jarige alleen maar bier en wijn halen en kom je geen enkele club of bar binnen in het weekend. Als 20-jarige mag je wel sterke drank halen en kom je de clubs en bars wel binnen. Overigens kan je in de supermarkt alleen bier halen en al de overige drank bij de zogenoemde Vinmonopolet.

Let’s go shopping

Shoppen in Noorwegen kan vooral heel goed in de hoofdstad, Oslo. Ze kennen hier veel dezelfde winkels, maar hebben ook toffe eigen merken. Eén van hun beste wintersportmerken is Norrøna. Let wel op dat je niet je shopdag plant op zondag, want dan zijn bijna overal de winkels dicht. De restaurants zijn meestal wel open. Mocht je Nederland dan toch heel erg missen, geen zorgen! De supermarkten verkopen namelijk stroopwafels en een aantal producten van Knorr. Je hebt ook gelijksoortige producten, zo lijkt het merk Toro sprekend op Knorr en kennen ze hier Kvikk Lunsj, wat de Noorse versie van KitKat is.

Meer inspiratie...

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!