« Terug naar het blogoverzicht
Bijzonder oud en nieuw in Europa

Je kán met Oud & Nieuw natuurlijk de oudejaarsshow op tv kijken, iets te veel oliebollen eten en na het vuurwerk je bed induiken. Maar wàt als je nou in de auto stapt en naar de Oudjaar Millenniumnacht in Antwerpen rijdt? Of naar het strand van Oostende voor het Eindejaarsvuurwerk? Bij Breakzy zochten we uit waar je het beste naartoe kunt gaan voor een bijzonder Oud & Nieuw.

Frohes neues Jahr!
In de grote Duitse steden is volop te doen op Silvester (Oudejaarsavond). Rondom de Brandenburger Tor en Unter den Linden in Berlijn vinden al vanaf de middag optredens plaats. Dat gaat zo de hele avond door met als hoogtepunt de spectaculaire vuurwerkshow om middernacht.

Veel Duitsers starten Oudejaarsavond met een diner in vrienden- of familiekring. Half Duitsland kijkt vervolgens naar de Engelse sketch ‘Dinner for One’, inmiddels al een 50 jaar oude traditie. Ook een bekende traditie met Oud & Nieuw in Duitsland is het Bleigießen (loodgieten) waarmee je de toekomst voor het nieuwe jaar voorspelt. Om middernacht proost je in Duitsland met een glas Sekt.

Bonne Année!
Oud & Nieuw in Frankrijk vier je traditioneel binnenshuis met een grote groep en een uitgebreide maaltijd waarbij oesters en fruit de mer niet ontbreken. Geld wordt eerder uitgegeven aan eten dan aan vuurwerk. Zelfs in Parijs wordt weinig vuurwerk afgestoken. Wel wordt er een lichtshow gehouden op de Arc de Triomphe vanaf 23.30u, afgesloten met vuurwerk. Voor een magische jaarwisseling moet je natuurlijk in Disneyland Parijs zijn. Op Oudejaarsavond geniet je van de Incredible New Year’s Eve Parade en de vuurwerkshow New Year Celebration Fireworks bij het kasteel van Doornroosje. Verder zijn alle attracties ’s avonds open en is het hele park prachtig versierd en verlicht.

Voor een heel bijzondere ervaring boek je een Dinner Show met traditionele gerechten in het ondergrondse restaurant La Cave aux Fouées, in Amboise , 690 km van Utrecht.

Ben je op wintersport in de Franse Alpen tijdens de jaarwisseling? In het plaatsje Tignes le Lac feest je de hele avond in de open lucht, gewoon op de piste. Een DJ zorgt voor muziek tijdens de Tignes Fire Mix Party en om middernacht wordt een grote vuurwerkshow gehouden.

¡Feliz Año Nuevo!
Volgens de Spaanse traditie ‘Las Uvas de la Suere’ brengt het geluk als je bij het 12x slaan van de klok in de laatste minuut voor de jaarwisseling elke 5 seconde 1 druif eet. Voor nog meer geluk draag je tijdens ‘Nochevieja’ rood ondergoed. De meeste Spanjaarden blijven thuis bij familie tot middernacht. Vuurwerk wordt alleen in de grote steden afgestoken. In Malaga, Zuid-Spanje, is het voor jou als toerist ook leuk om Oud & Nieuw te vieren. De stad is helemaal in kerstsfeer gebracht en op de pleinen komen mensen bij elkaar om naar het vuurwerk te kijken. Je proost met een glas cava en vervolgens barst het feest los. Ben je in Barcelona? Ga dan naar Plaza España voor de Great End of the Year Party met Magic Fountain vuurwerkshow.

Feliz Ano Novo!
Dave van Breakzy gaat elk jaar naar Albufeira in Portugal om Oud & Nieuw te vieren. Allereerst vanwege de aangename temperatuur, gemiddeld 16 graden in deze periode, maar vaak zelfs rond de 20 graden. Misschien te koud om op het strand te liggen, maar heerlijk voor op het terras en uitermate geschikt voor een Nieuwjaarsduik op 1 januari! Op Oudejaarsavond lijkt het wel alsof de Portugezen van heinde en verre komen om er Oud & Nieuw te vieren. Vóór middernacht is er een breed opgezet festival op het strand. Na klokslag 12 uur wordt op zee een vuurwerkshow gehouden en daarna stromen de straten van Albufeira vol. Het is één groot feest op straat.

Gelukkig Nieuwjaar!
Je hóeft natuurlijk niet meteen naar de andere kant van Europa te rijden voor een bijzonder Oud & Nieuw. In de grote steden van België worden ook vuurwerkshows georganiseerd. In Antwerpen bruist het tot middernacht op de Grote Markt. Voor de klok 12 keer slaat, kan je beter naar de oever van de Schelde verhuizen (5 á 10 minuten lopen). Daar heb je namelijk prachtig zicht op het vuurwerk. Reserveer meteen een kamer in Antwerpen zodat je niet meer terug hoeft te rijden.

In Brussel kan je je het beste al vroeg naar het historische Brouckèreplein begeven voor een goede plaats. Vanaf 23.00u barst het feest écht los met DJ’s, geluids- en lichteffecten en een grote projectieklok die aftelt tot middernacht. Na de jaarwisseling plak je er nog 1 of 2 nachten achteraan zodat je genoeg tijd hebt om de rest van de stad te ontdekken.

In Oostende vindt jaarlijks het Eindejaarsvuurwerk plaats op het strand. Ben je al op tijd in Oostende, dan kan je ook de dagelijkse lichtshow nog meepikken (16.45u, 17.45u, 18.45u en 19.45u) in de Adolf Buylstraat.

Maar ook Nederland heeft bijzondere plekken voor een ander Oud & Nieuw dan je gewend bent. Op de Erasmusbrug in Rotterdam vindt jaarlijks de grootste vuurwerkshow van Nederland plaats. De toegang hiervoor is gratis. Met kleine kinderen kijk je hier om 19:00u naar het Nationale Kindervuurwerk.

Op het strand van Scheveningen kun je misschien wel het grootste vreugdevuur van Nederland bewonderen. In vijf dagen wordt dit opgebouwd en op 31 december rond middernacht aangestoken. Of zorg dat je om middernacht in Maastricht op de Sint Servaasbrug of de Nieuwe Brug staat om het vuurwerk boven de Maas te zien.

Genoeg inspiratie gekregen om Oud & Nieuw een keer ergens anders door te brengen? Check de routeplanner op de website of in de app (Android & iOS) voor de route, leuke stops voor onderweg of een hotel zodat je er meteen een weekendje weg of vakantie van kan maken.


OOK LEUK: