« Terug naar het blogoverzicht
Winters Scandinavië

In de sneeuw, maar dan anders!

Wil je wél naar de sneeuw, maar niet wéér uitkomen in het Oostenrijkse Tirol, de Franse Alpen of de Matterhorn? In het noorden van Europa vind je één groot, wit winters sprookje, in het Scandinavische Lapland. Rondrijden op een sneeuwscooter, een tochtje met sledehonden, een rendiersafari of ijsvissen: in Lapland kan het allemaal! Natuurlijk kan je ook gewoon de latten onderbinden en de berg afskiën of winterse sneeuwwandelingen maken, maar in Lapland vind je veel meer dan dat. Sinds kort staan ook de Scandinavische landen in de Breakzy app, dus een leuke stop onderweg vind je gewoon in de Breakzy routeplanner!

Lapland is het gebied ten noorden van de poolcirkel waar de Sami-cultuur overheerst en rendieren vrij in de natuur leven. Het bestrijkt delen van de landen Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. In de winter komt de zon niet boven de horizon uit, maar weerkaatst het zonlicht op de sneeuw. Dat zorgt niet alleen voor licht in deze donkere dagen, maar ook voor mysterieuze kleuren. Tel daar het noorderlicht in de winterse nacht bij op en het Scandinavische wintersprookje is compleet.

Op vakantie gaan naar Lapland, dat doe je meestal met een fly-drive. Je vliegt naar één van de noordelijke luchthavens en  gaat op pad met je compleet winters uitgeruste huurauto. Alleen de doorgaande wegen zijn in de winter met de auto begaanbaar. Voor de binnenwegen heb je een sneeuwscooter nodig.

Het Zweedse Lapland kent een enkele hoogtepunten die je niet wilt missen. Als je vliegt op het Zweedse Kiruna, ben je slechts 14 km verwijderd van Jukkasjärvi. In dit plaatsje wordt jaarlijks vanaf november het oudste en wereldberoemde Icehotel opgebouwd. De koude kamers in dit hotel, met een temperatuur tussen de 5 en 8 graden Celsius, zijn volledig gemaakt van ijs uit rivier de Torne. Internationale kunstenaars voorzien de kamers van handgesneden ijsmeubels.  Thermische slaapzakken en rendierhuiden houden je warm tijdens de nacht. Vind je dit te koud? Slapen kan ook in één van de warme kamers van het hotel, in combinatie met een rondleiding door het koude deel.

Als je verder noordwaarts rijdt over de E10, kom je bij het Abisko Nationaal Park. Hier kan je goed skiën en langlaufen, maar bijvoorbeeld ook met een hondenslee naar een plek gaan waar je kunt ijsvissen. Abisko is tevens het vertrekpunt van de bekendste ski- en wandelroute van Zweden: het 440 km lange Koningspad (Kungsleden). Daarnaast is Abisko Nationaal Park erom bekend dat je vanuit hier goed zicht hebt op het noorderlicht.

Vliegen kan ook naar het Finse Ivalo, zo’n 300 km boven de poolcirkel. Ook vanuit deze plaats kan je tal van Scandinavische activiteiten ondernemen. Ga bijvoorbeeld op jacht naar het noorderlicht met sledehonden onder leiding van een gids. Of bezoek een rendierfarm en test je rendier-rijkunsten.  Vijftig minuten zuidwaarts rijden over de E75 brengt je bij het Pitkäjärvi Meer. Dit is een goede plek om het noorderlicht te spotten.

Deze bijzondere stops, maar ook restaurants met ‘Lapse’ specialiteiten en allerlei overnachtingsmogelijkheden, vind je allemaal in de routeplanner van Breakzy. Kijk hiervoor op de website of in onze gratis app; Android en iOS.