« Terug naar het blogoverzicht
Een magische vakantie in Tromsø

Tromsø is de ideale bestemming voor een noorderlicht vakantie in Noorwegen. Het is één van de mooiste vakantiebestemmingen waar je ooit gaat komen. Beleef een wintervakantie vol diverse activiteiten. 

In 2022 is Shanna vijf dagen naar Tromsø gegaan en heeft zij hier de meest gave activiteiten beleefd. Lees snel verder voor haar persoonlijke ervaringen en tips!

Dag 1:

Vanuit Nederland vlogen we naar Tromsø met een overstap op Oslo. Tromsø Airport is een klein vliegveld, waar je je bagage lekker snel kunt ophalen.

Als je geen shuttlebus-service hebt, dan is het meest makkelijke om gebruik te maken van de openbare bus. Achter de parkeerplaats van het vliegveld is de bushalte waar de reguliere bus komt.

Wij verbleven in het fijne Aurora Clarion Hotel. Dit hotel heeft een bubbelbad, fitnessruimte en sauna.

Noorwegen is een vrij duur land, daarom hebben wij voor een hotel gekozen waar het ontbijt, diner en snacks inbegrepen waren.

Bij aankomst in Tromsø besloten we direct de stad en de haven te gaan verkennen. ‘s Avonds zijn we hier ook lekker een hapje gaan eten. Tijdens het eten kwamen we er achter dat die avond de kans om het noorderlicht te zien erg groot was. Dus we gingen op jacht, we zijn naar het park ‘Prestvannet’ van Tromsø gelopen, tijdens het wandelen natuurlijk continu omhoogkijkend of we het noorderlicht al konden spotten. We moesten er even op wachten, maar daar was het dan hoor! Dansend door de hemel zagen we het prachtige noorderlicht.

Wist je dat het noorderlicht op camera vaak veel beter en groener is vast te leggen dan met het blote oog? Mocht je het niet goed kunnen zien, houd dan je camera tegen de lucht, dan zie je het vaak veel beter.

Dag 2:

Tijd voor onze allereerste activiteit! We gaan SNEEUWSCOOTER RIJDEN!!

We moesten om 9 uur verzamelen bij het Skandik hotel. Vanuit hier werden we vervolgens met een bus naar de ferry gebracht. De ferry brengt je naar een ander eiland, waar de excursie begint. Na een korte introductie over het bedrijf worden de groepen verdeeld over een ochtend- en middaggroep. Wij gingen mee met de tweede groep en konden daardoor eerst een andere extra activiteit uitproberen: Snowshoeiing! Snowshoeiing is wandelen door de sneeuw met speciale schoenen. Het is een soort schoen die je klemt om je eigen schoen, denk aan de tennisrackets die je altijd in cartoons ziet. Je krijgt er ook langlaufstokken bij, om het lopen net wat gemakkelijker te maken. Ik raad je aan om de berg op te wandelen, hoewel het pittig is om omhoog te klimmen, is het het uitzicht zeker waard!

Lunchtijd! En wist je dat Noren ontzettend goed kunnen koken? Als lunch werd er een uitgebreide vissoep, verse groenten in saus, rijst en brood geserveerd. Om je vingers bij af te likken!

Na de lunch was het eindelijk tijd om te gaan sneeuwscooter rijden. Wij gingen met zijn tweeën op de scooter. De één rijdt en de ander zit achterop, halverwege kun je natuurlijk afwisselen. Voordat de echte tocht begint, krijg je de tijd om een paar keer te oefenen. Het is best even wennen, zo’n sneeuwscooter! Je rijdt over sneeuw en ijs, steil omhoog en van flinke afdalingen. Boven op de berg mag je freestylen. Wij pakten zeker onze kans om even flink het gas open te gooien en hard te scheuren door de bochten. Ook wisselden we van plek zodat de ander terug naar de startplaats kon rijden.

Dit was het einde van onze activiteit. Daarna werden we weer teruggebracht naar het hotel. Het sneeuwscooter rijden hebben wij geboekt bij Green Gold of Norway Bed & Breakfast. Wil je de volledige ‘experience’ meemaken? Je kunt ook je overnachting boeken bij Gold of Norway Bed & Breakfast. Ze hebben hier namelijk te schattige huisjes met glazen plafonds waardoor je vanuit je kamer het noorderlicht kunt zien.

Noord-Noorwegen winter

Dag 3:

We gaan weer vroeg uit de veren, eten snel een ontbijtje en gaan door naar het Skandik Hotel. Er staan vandaag twee activiteiten op de planning. We beginnen met het voeren van de rendieren!

Of rendieren echt bestaan? Nou dat wordt hier wel duidelijk.

Met een bus worden we naar de ‘Sami Arctic Reindeer’ boerderij gebracht. Leden van de Sami bevolking ontvangen ons met open armen en laten ons meteen de rendieren zien. Je krijgt een emmer vol met voer en mag zelf de rendieren voeren, echt fantastisch. De rendieren zijn niet bang en komen direct naar je toegerend (mede natuurlijk omdat je een bak met voeren in je handen hebt). Ze beuken elkaar aan de kant, vechten elkaar een beetje de kot uit en zijn vooral heel erg blij en vrolijk dat jij ze eten komt geven.

De Sami is een cultuur die al eeuwenlang in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland leeft. Het zijn altijd al rendierboeren geweest, ze leven in het noorden en trekken rond om de rendieren de beste omgeving te geven. Door de klimaatveranderingen en de economische groei hebben ook zij zich aan moeten passen. Vandaar dat zij tours als deze nu doen om extra inkomsten te krijgen.

Tijdens het bezoek aan de rendieren kan je er ook voor kiezen om in een slee te zitten die wordt voorgetrokken door de rendieren. De slee gaat niet erg snel, maar de rendieren hebben hier wel plezier in. Wij hadden het idee dat ze ook goed behandeld worden. Wij hebben ervoor gekozen om dit niet te doen, maar iedereen is daar natuurlijk vrij in.

Aangezien het midden in de winter is en Noorwegen een koud land is, wil je jezelf af en toe te opwarmen. In Noorwegen heb je veel Lavo’s, dit zijn houten hutten waar het lekker warm is en waar je koffie, thee of chocolademelk kunt drinken. In de grootste Lavo die hier stond, werd rendierenstoofvlees geserveerd. Wij hebben het geprobeerd en vonden het erg lekker. Ben je vegetarisch of veganistisch? Daar hebben ze ook verschillende opties voor.

Terwijl we zaten te eten, kwam het stamhoofd van de Sami stam de Lavo binnengestapt. Hij begon ons hele verhalen te vertellen over de cultuur van zijn stam en zong traditionele liedjes. Met één lied mochten we zelf ook meezingen. Wat mij het meeste opviel na een middag bij deze stam, is dat ze allemaal heel veel plezier hebben en veel om de rendieren geven. Na deze bijzondere dag keerden we terug naar het hotel.

Eenmaal terug in het hotel hadden wij nog genoeg tijd over voordat onze volgende activiteit zou beginnen. We trokken de stad in om de beroemde ijsbar te bezoeken. De ‘Magic Ice bar’ ligt naast het winkelcentrum van Tromsø, en is makkelijk te voet te bereiken. Bij binnenkomst in de bar kom je eerst in een souvenirwinkel terecht. Hier kochten wij het ticket en kregen we een warme poncho. Die kun je over je eigen kleding aandoen. En geloof me, dat is nodig! Het vriest natuurlijk in de ice bar dus kleed je goed aan.

We lopen het échte ijsgedeelte in en halen een drankje (dit zit bij de ticketprijs inbegrepen). Lekker een koud biertje en een wijntje, in een heus ijsglas. We maakten wat leuke foto’s en besloten terug te gaan naar het hotel, op naar onze volgende activiteit!

De volgende activiteit is er eentje die heel de nacht duurt. Rond 23:00 uur worden we opgehaald door een klein busje. Wat we gaan doen? Aurora spotten! We worden meegenomen naar extreem donkere plekken, waar geen lichtvervuiling is. Dit is namelijk nodig om het noorderlicht het allerbeste te kunnen zien. We zijn op drie verschillende plekken geweest. Op de laatste plek hebben we het noorderlicht op zijn mooist gezien! Op deze laatste plek werd er een kampvuur gemaakt en kregen we lekker een broodje hotdog. Onze gids behoorde tot de Sami cultuur en vertelde ons de mooiste verhalen over het noorderlicht. Vol bewondering hebben we zitten luisteren, terwijl het noorderlicht boven ons scheen. Een heel bijzondere excursie!

Breakzy tip: als je niet goed tegen weinig slaap kan, zorg dan dat je de dag na deze excursie niets op de planning hebt dat ’s morgens vroeg begint. Het kan soms even duren voordat het noorderlicht gevonden is, waardoor je vaak pas laat terug bent bij je hotel.

Traditionele Sami muziek wordt hier op de achtergrond afgespeeld.
Je ziet hier het noorderlicht dansen in de lucht

Dag 4:

Dit was onze laatste dag in Tromsø, helaas. Wat een magische plek is het, en we gaan zeker nog een keer terug. Voor de laatste dag hadden we nog één activiteit op de planning, namelijk de Husky slee tour.

Rond 10:00 uur verzamelden we (weer) bij Hotel Skandik. Vanuit hier werden we naar de Husky farm gebracht. Het moment dat het busje het terrein oprijdt, word je door de honden direct welkom geheten.

Als je al die honden ziet, dan wil je ze direct knuffelen. Ze zijn allemaal zo lief en enthousiast.

Helaas, eerst je outfit uitkiezen. Je krijgt een warm pak en schoenen aan met eventueel handschoenen en een muts. Vervolgens mag je kennis maken met de honden. Ze begroeten je allemaal vrolijk en zijn dolenthousiast.

Nadat je kennis hebt gemaakt met de honden krijg je uitleg over hoe de slee werkt. De honden weten precies wanneer de gids bijna klaar is met zijn uitleg en staan meteen klaar om te gaan rennen! Ze beginnen allemaal luidkeels en enthousiast de blaffen en te huilen. Ik had niet gedacht dat ze dit zó leuk zouden vinden. Je wordt er zelf ook helemaal enthousiast van!

Je mag zelf een slee en honden kiezen waarop je wil meerijden. De medewerkers helpen je op weg. In het begin is het even wennen maar al snel heb je door hoe het werkt en is het een en al genieten.

De honden hebben superveel energie en stoppen niet met rennen. Gelukkig heb je ook genoeg tijd om foto’s te maken en eventueel van plek te wisselen in de slee.

Gelukkig wordt er ook echt gedacht aan de honden. Bij heuvels moet je van de slee af en zelf omhoogklimmen, anders is het voor de honden echt te zwaar. Én, veel heuvels betekent natuurlijk ook afdalingen. Op de afdaling ga je supersnel naar beneden en het geeft de honden nog meer adrenaline om sneller te gaan rennen. Wat een vette tocht was dit!

Bij terugkomst drinken we nog wat warms in een van de Lavo’s, met een lekker stuk chocoladecake. Daarna worden we weer teruggebracht naar het hotel waar we de dag begonnen zijn. De totale excursie duurde ongeveer vier uur.

En dan is het alweer avond, onze laatste avond in Tromsø. We besluiten om nog één laatste attractie te doen, namelijk de Fjellheisen. Deze kabelbaan gaat over Tromsø heen, een rit van ongeveer 5 minuten met prachtig uitzicht! De kabelbaan is iedere dag geopend van ’s morgens vroeg tot s’ avonds laat en sluit alleen als het heel hard waait. We wandelen nog wat door Tromsø en gaan dan terug naar het hotel om te eten. Voor het slapen gaan hebben ook nog een laatste keer mogen genieten van het noorderlicht.

Dag 5:

De fantastische minivakantie naar Tromsø zit erop. Wat een bijzondere vakantiebestemming is dit. Een Noorwegen vakantie voor het noorderlicht zouden we zeker aanraden! Voor ons waren vijf dagen genoeg. Je kunt hier ook zeker langer blijven. Er zijn namelijk nog veel meer activiteiten te beleven. Ontdek ze hier.

We gaan weer met de bus terug naar het vliegveld en voordat we het weten staan we met beide voeten op Nederlandse bodem. Wat was dit een fantastisch avontuur en wat hebben we veel mooie dingen meegemaakt. Ik kan Tromsø aan iedereen aanbevelen. Klik voor extra tips over het reizen naar Tromsø hier

Excursies vanuit Tromsø:

Meer inspiratie:

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!