« Terug naar het blogoverzicht
De mooiste hikes in Noorwegen

Noorwegen is een land vol met de mooiste en spectaculairste wandel- en hikingroutes in Europa. Niet zo gek dus dat wij een lijst hebben gemaakt met degene die je gedaan wil hebben. Elke route is eenvoudig te herkennen dankzij de bordjes en roodgeverfde letters T op rotsen. 

Bij elke tocht geven we de duur, hoeveelheid kilometers, moeilijkheidsgraad en seizoen aan. Zorg altijd voor goed schoeisel, dat je fit genoeg bent, genoeg eten en drinken, warme kleding in laagjes en veel energie. 

Preikestolen

Preikestolen is één van die trektochten die iedereen aan kan en die je moet hebben gedaan! Het pad begint met een steil zigzaggend weggetje omhoog. De rest van het pad bestaat bijna alleen maar uit door de mens aangelegde stenen paden en trappen.

Het pad loopt vrij geleidelijk omhoog, soms zitten er hele steile stukken tussen en soms loop je ineens weer vlak. Het is in ieder geval een goed begaanbare klim. Je hebt ook genoeg ruimte om mensen in te halen. Vergeet niet om pauzes te nemen en te genieten van de prachtige vergezichten. Ga echt vroeg op pad, uiterlijk 8 uur ’s ochtends, dan heb je de ‘preekstoel’ bijna helemaal voor jezelf. Maak de nodige foto’s en geniet daarna van een lunch op de Preikestolen.

Wil je de Preikestolen van bovenaf bekijken? Klim dan nog wat verder door. Je zal er waarschijnlijk weinig mensen tegenkomen, want niet veel mensen doen dat.

Liever niet de tocht wagen zonder gids? Boek dan een begeleide tour, ook mogelijk bij zonsopgang. Heb je geen zin om de klim te maken? Boek dan een bootcruise en bekijk de Preikestolen vanaf het water. Voor een wilder avontuur boek je de rib-boot.

Weer eenmaal beneden heb je wel een traktatie verdiend! Haal daarom wat lekkers bij Preikestolen Basecamp.

Trolltunga

De Trolltunga ‘Trollentong’, is één van de mooiste rotsen in Noorwegen, ligt op 110 meter boven de zeespiegel en hangt boven het Ringedalsvatnet-meer op 700 meter hoogte. De tocht naar de Trolltunga is lang en zwaar. Daarom wordt het ook aangeraden om met een gids te gaan, tenzij je zelf veel ervaring hebt. Onderschat deze pittige hike absoluut niet: de route gaat over ruw terrein en doorkruist beekjes, rotsen en haardspeldbochten steil omhoog. Het uitzicht daarentegen dat je ervoor terugkrijgt is absoluut schitterend. De adembenemende vergezichten over de kliffen, de bergen en het water zijn niet op foto vast te leggen. De Trolltunga is in ieder seizoen bereikbaar, maar in de winter moet je wel met een gids. In de zomer is het ook mogelijk om een begeleide wandeltocht te doen, eventueel ook met overnachting.

Kjerag Bolten

De Kjerag Bolten is een rots die tussen twee bergen ingeklemd zit, waardoor ‘ie lijkt te zweven. De hike naar Kjerag Bolten is uniek. Je begint vanaf Øygardsstøl. Om bij de zwevende rots te komen, ga je over vier bergen heen. De derde berg is het meest pittig ten opzichte van de andere. Toch is het goed te doen en sta je in ongeveer drie uurtjes op Kjerag Bolten. Schrik niet als je aankomt en er nog allemaal sneeuw ligt, want het hele jaar door ligt hier sneeuw. Dat betekent wel dat wanneer je op de zwevende rots wil staan, je over de sneeuw heen moet lopen. Wees hierbij extreem voorzichtig. Om vervolgens op de Kjerag Bolten te gaan staan, moet je via een ring erop klimmen. Dit is vrij ongemakkelijk, maar dan sta je er wel. Even snel een foto maken en gauw weer vaste grond onder je voeten. Let op: je kan ineens erg schrikken van de wind. Natuurlijk is de kei van een afstand bekijken net zo mooi!

Besseggen

We kunnen het blijven zeggen, maar ook Besseggen is een schitterende tocht. De hike naar Besseggen begin je vanaf Gjendesheim. Hier is het mogelijk om de ferry naar Memurubu te pakken en dan te beginnen, of je begint aan de andere kant bij Bessheim en eindigt bij Memurubu waar je de ferry terugpakt. Je wandelt dus van het ene naar het andere punt en hoeft dan niet meer terug. De hike naar Besseggen is vergelijkbaar met die van Trolltunga en is dus erg zwaar. Je klimt in totaal 1.100 meter met een aantal flink steile stukken erin. Check van tevoren goed de weersverwachting; door de regen kan het pad erg glad worden en dat wil je niet als je net op de kam van de berg staat. Verder is het beter om niet te gaan als het waait, sneeuwt of onweert. Doordat de Besseggen in een regio ligt met een poolklimaat, ligt er bijna altijd sneeuw op de bergrug. Vandaar de korte periode dat het mogelijk is om deze tocht te doen.

Watervallen hike Kinsarvik

Parkeer je auto bij 60.365019607344, 6.742987363069735, vanaf hier begint de tocht. Denk aan ongeveer vijf uur met continu omhoog en omlaag lopen over oneffen paden en wankele stenen. Het begin van de tocht is over een mooi pad dat eindigt bij de Kinso Kraftverk en de Tveitafossen, de eerste waterval. Links naast de waterval is een pad dat je omhoog kan volgen. Zoek je (nog) meer avontuur? Volg dan het pad aan weerskanten van de grote waterbuis. Boven aangekomen sta je bij een soort waterdam. Wandel door en je komt bij Nyastølfossen. Als je het pad verder volgt zie je in de verte al Nykkjesøyfossen.
Om hier te komen, moet je een beekje oversteken en dan kom je bij een schattig huisje waar je kunt overnachten. Nog een klein stukje doorlopen en je bent bij de Nykkjesøyfossen. Drie watervallen gezien, nog één te gaan. In de verte zie je de Sotefossen opdoemen. Bij goed weer is het mogelijk tot onderaan de waterval te komen. In mei kan dat ook, alleen zak je continu weg in de sneeuw of het drassige gras. Anders heb je ook opties in de buurt van de waterval waar je alsnog mooi uitzicht hebt!

Watervallen hike Øvre Årdal

Ben je in de buurt van Øvre Årdal? Dan is het een must om de hoogste ongereguleerde waterval van Noorwegen te bezoeken. Parkeer je auto bij ‘Parking Lot Hjelle’. Vanaf hier start je de tocht. Je begint op een goed pad, waar je direct de eerste waterval ziet, de Hjellefossen. Deze waterval klettert zo hard naar beneden dat wanneer je over de brug loopt, je hier nat van wordt. Loop door en kom langs de tweede waterval, Avdalsfossen. Een mooie krachtige waterval. De derde waterval is de Holjafossen, een kleine waterval die uitmondt in heldergroen smeltwater. Hierna bereik je Vetti Gard Turiststasjon en vanaf hier heb je een keuze. Loop naar beneden en kom uit onderaan de Vettisfossen of ga naar boven en kijk neer op de Vettisfossen. Houd er rekening mee dat het pad vrij steil omhooggaat en niet aangelegd is. In ongeveer een uurtje ben je boven op de berg. Er zijn overal houten bruggen waar water keihard onderdoor raast. Via deze bruggen kom je terecht op het uitkijkplatform, vanaf waar je een schitterend zicht op de Vettisfossen hebt. De waterval valt maar liefst 275 meter en is hiermee de hoogste ongereguleerde waterval van Noorwegen.

Romsdallseggen

Verblijf je in Åndalsnes? Boek dan een paar dagen extra bij en doe de tocht naar Romsdallseggen. Vanuit Åndalsnes pak je eenvoudig de bus, of je gaat met de auto en parkeert bij Venjesdalen. Het eerste stuk van de klim is vrij pittig en je moet flink ploeteren om boven te komen. Toch is het elke keer dat je je omdraait het uitzicht meer dan waard. Uiteindelijk kom je boven bij Steinfjellet en heb je uitzicht over het hele Raumavallei. Een adembenemend vergezicht dat je echt even terugbrengt in het nu. Wanneer je doorloopt naar Romsdallseggen, kan je ook een extra stop maken bij Blånebba. Hier heb je 360 graden uitzicht over de Raumavallei en zie je ook nog eens de bergtoppen van heel veel hoge bergen. Het laatste stukje naar boven is veel klimmen met handen en voeten, maar dat is best goed te doen. De afdaling is een beetje onhandig, maar je hebt wel leuke tussenstops, zoals het Rampestreken-uitkijkpunt.

Galdhøppigen

Ga het avontuur aan en beklim de hoogste berg van Noorwegen, de Galdhøppigen. Met 2.469 meter is dit de hoogste berg van Noord-Europa. Laten we beginnen bij het begin. Er zijn twee startplekken, vanaf Juvasshytta of Spiterstulen (langer en zwaarder). Vanaf hier begin je de hike naar het absolute hoogtepunt! Onderweg kruis je de Styggebreen-gletsjer, direct de reden waarom je deze tocht altijd samen met een gids aflegt. De gletsjer kan onder de sneeuw scheuren hebben die je dus niet ziet. Om de gletsjer te mogen bewandelen, trek je een harnas aan dat iedereen met elkaar verbindt, een standaardprocedure. Na de tocht op de gletsjer is het nog één steile helling totdat je de top hebt bereikt. Onderschat de helling niet en neem pauze wanneer je daaraantoe bent. Eenmaal boven geniet je van het prachtige uitzicht.

Gaustatoppen

De tocht naar Gaustatoppen is voor iedereen te doen. Het is een prachtige berg op 1883 meter hoogte en biedt prachtig uitzicht. Bij mooi weer zie je wel een zesde deel van het vasteland van Noorwegen. De eerste optie om op de Gaustatoppen te komen, is door de hike vanaf Stavsro, Svineroi of Selstali te beginnen. Het ligt aan de intensiteit waar je wil beginnen en anders is Stavsro de populairste aanrader. De weg naar de top is vrij toegankelijk en alleen het laatste stuk bestaat uit losse rotsen.

De tweede optie om op de Gaustatoppen te komen is met een tram en kabelbaan daterend uit de tijd van de Koude Oorlog (1945-1991). De kabelbaan is in 2010 heropend en dient nu voor het toerisme. Via de kabelbaan en het spoor bereik je uiteindelijk een hoogte van 1.145 meter.

Maar het maakt niet uit hoe je de Gaustatoppen bereikt, prachtig is het uitzicht sowieso! Voor de avonturiers is het ook mogelijk om in de zomer op de berg te slapen (er is plek voor elf personen).

Nigardsbreen gletsjer hike

Ook een gletsjer bedwingen behoort tot de dingen die je in Noorwegen gedaan wil hebben. Maar wel met een gids, die is namelijk getraind om te zien waar je wel en niet kan lopen. Tour geboekt? Top! Vanuit Jostedal rijd je er makkelijk met de auto heen. Je parkeert eenvoudig tegen een kleine vergoeding bij (61.67195698747356, 7.235317311626504).

Er zijn andere, gratis opties, maar dan moet je een flink stuk wandelen naar de gletsjer toe.

De groep verzamelt zich altijd voor het toiletgebouw, waar de gids vervolgens uitleg geeft over de tocht die je gaat maken. Hierna reikt hij je twee accessoires aan die je nodig gaat hebben, een ijshamer en stijgijzers. Voordat je daadwerkelijk de gletsjer op gaat, moet je eerst een stuk wandelen, een pondje pakken en weer een stuk wandelen. Tijdens het wandelen test de gids of je allemaal wel fit genoeg bent om de tocht op de gletsjer te maken. Dit betekent flinke steile stukken omhoog en naar beneden. De reden hiervoor? Op de gletsjer zit je aan elkaar vast, dus als er één iemand valt, dan val je allemaal.

Eenmaal aangekomen bij de gletsjer word je met touwen aan elkaar vastgemaakt, bind je de stijgijzers onder je voeten en ga je op pad, achter de gids aan. De hike is een ontzettende interessante en mooie beleving. Zo dicht bij een gletsjer ben je niet zomaar. De gids vertelt er op rustmomentjes van alles over.

Na 1,5uur waren we klaar en liepen we weer terug. 

Meer inspiratie

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!