« Terug naar het blogoverzicht
Hiken in Lillehammer

Noorwegen is een land dat bekend staat om de prachtige hikes die je kan maken. Maar wist je dat je voor diversiteit in hikes met mooie uitzichten helemaal niet ver hoeft te rijden? In Lillehammer vind je genoeg hikes met verschillende moeilijkheidsgraden. De langste hike duurt maar maximaal 2 uurtjes. Hiken in Lillehammer is een makkie toch?!

Balbergkampen

Wist je dat Noorwegen vol zit met verborgen schommels op schitterende plekken? Zo ook in Lillehammer! Wandel vanaf Storhove via de rechterkant het steile pad omhoog richting Balbergkampen. Let op! In de winter is het pad slecht te vinden en kan het zijn dat je een avontuurlijkere route kiest. Zo klim je ineens onder bomen door en gebruik je omgevallen bomen als liaan om naar boven te klimmen. Geen zorgen, als je de bordjes goed volgt, dan raak je niet van het pad af. Na een flinke klim word je beloond met een prachtig uitzicht. Breakzy tip: neem een kleedje, wat te eten en drinken mee en geniet in het zonnetje van het ongekend mooie plaatje.

Maihaugen

De hike naar Maihaugen kun je starten vanaf Olympiaparken of Lillehammer Skysstasjon. Beide routes zijn super goed aangegeven met borden. Maihaugen is een openluchtmuseum uit 1904. Het openluchtmuseum bevat 200 historische huizen uit de 13de eeuw tot vandaag de dag. Hier ontdek je hoe de Noren vroeger leefden en bij een aantal huizen mag je ook binnen kijken. Onder andere staat hier het huis van koningin Sonja, de plek waar zij vroeger is opgegroeid. Ze heeft hier gewoond tot ze trouwde met kroonprins Harald in 1968. Dit huis kan je bezoeken van juni tot oktober.

Ski jump

Als er iets belangrijk is om te weten over Lillehammer, dan is het wel dat in 1994 hier de Olympische winterspelen werden gehouden. Onder andere bouwden ze een flinke ski jump, waar de deelnemers zo ver mogelijk moesten landen. Na al die jaren wordt deze ski jump nog steeds gebruikt voor wedstrijden. Het is een must om een bezoekje te brengen aan de ski jump en naar boven te klimmen. Verkijk je er niet op, want als je onderaan de ski jump bent, zijn er nog genoeg trappen die je omhoog moet lopen. Bonus is dat je een uitzonderlijk uitzicht krijgt over de ski jump en Lillehammer.

Birdwatching tower - Fuglekikkertarn

Wil je voor de verandering een keer een makkelijke wandeling maken? Wandel dan een rondje om het meer en neem een kijkje bij de vogel uitkijkpunt. Een mooie wandeling in alle rust van de natuur. Bij het vogeluitkijkpunt kun je in de avond lekker zitten en een bonfire maken. Geniet van de rust en de kalmte die het meer uitstraalt. Een fijne wandeling die elk seizoen gelopen kan worden.

Krokbua

Naast Olympiaparken ligt een bos, waar je schitterend kan wandelen. In de winter vind je hier bevroren watervallen en in de zomer kunnen de watervallen flink groot zijn. Je komt hier onder andere mooie bruggen tegen zoals de Collets Bru. Als je nog verder naar boven hiket, loop je vervolgens over een vlakte tot je uiteindelijk uitkomt bij krokbua. Dit is een mooie plek naast een smal meertje boven op de berg. Ook hier maak je een bonfire in de vuurkorf en rooster je er marshmallows terwijl je geniet van de sfeer en het knisperende hout.

Hansvehaugen

Om naar Hansvehaugen te hiken kun je zelf de lengte van de tocht kiezen. Je kan starten bij Lillehammer Skysstasjon of eerst vanaf het station bus B6 nemen naar Olasvevegen. Vanaf bushalte Olasvevegen is het nog een uur omhoog hiken in de winter en op de terugweg kan het soms nog iets langer duren. Eenmaal aangekomen boven aan de berg is het uitzicht de klim 100% waard. Bij Hansvehaugen staat ook een open houten hut, waar je kan overnachten en de beste plek hebt voor zonsop- en ondergang. Met een mooie bonfire braad je de lekkerste worstjes of hamburgers, wat overigens een typisch Noorse activiteit is.

Vignes ijsbaan

Nog een heerlijke makkelijke route voor als je een wandeling wil maken, waarbij niet het zweet je al uitbreekt bij alleen het kijken naar de berg. Je start bij Lillehammer Skysstasjon en vervolgt zo je route langs het spoor en onder het spoor door. Je loopt over de bekende brug van Lillehammer naar Vignes, de “Vignesbrua”. Als je de brug over bent, is het nog maar een klein stukje naar Vignes ijsbaan. In de winter kan je hier schaatsen op het ijs en in de zomer geniet van je het water. Ook kan je hier kiezen voor een heuse wakduik met sauna. Vergeet dit niet van tevoren te boeken!

Iskjorkja

Een echte attractie is de ijswaterval “Iskjorkja” in Favang. Vanaf Lillehammer Skysstasjon pak je de bus naar Fåvang. Na een klein uurtje stap je in het centrum uit en vervolg je je weg omhoog. Als eerste wandel je naar de parkeerplaats Iskjorkja. Kom je met de auto? Parkeer je auto voor een paar euro dan hier, dat scheelt een stuk wandelen. Vervolgens volg je de bordjes van Iskjorkja en wandel je er in 30 minuten heen. De wandeltijd hangt af van je uithoudingsvermogen en de weersomstandigheden. Het is in ieder geval geen lastig pad en het uitzicht is het meer dan waard.

Meer inspiratie...

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!