« Terug naar het blogoverzicht
Winteractiviteiten in Lillehammer

Bezoek je Lillehammer in de winter? Dan zijn dit de activiteiten die jij wil doen! Natuurlijk kan je elke dag gaan skiën, maar hoe leuk is het om typische Noorse activiteiten te ondernemen? Zo leer je echt alles over de Noorse cultuur. Ga eropuit met je hele familie. Laat je adrenaline stijgen of houd het wat rustiger. Dit zijn dé winteractiviteiten in Lillehammer, gegarandeerd plezier!

Bobsleeën

Raas met 120 km/uur over het parcours van de bobsleebaan. Met deze spectaculaire activiteit voel je de 5G door je lichaam razen, terwijl je probeert de snelste tijd te behalen. Met dit ritje vlieg je door een echte bobsleebaan. Je zit in een echte bobslee en er is plek voor 4 personen inclusief de geautoriseerde piloot.

Een ander alternatief is de Bobcraft. Dit is een rubberen bobslee die 6 personen inclusief piloot meeneemt de baan over. De Bobcraft kan een snelheid van 100 km/uur bereiken. Ga jij voor het heftige ritje met de Taxibob of kies je voor iets rustiger met de Bobcraft?

Eén van Lillehammers populairste activiteiten om te doen in de winter, is Tobagganing. Tobagganing is ook wel sleeën, maar dan heeft je slee een stuur en een rem. Van de organisatie krijg je een slee, helm en bril. De slee maak je vast aan de lift en deze trekt je omhoog tot aan de top van de berg. Vervolgens ben je er klaar voor om de 1000 meter lange weg naar beneden af te leggen. De route zit vol met bochten en afdalingen, honderd procent lachen geblazen. Bepaal zelf hoe snel je gaat en als je beneden bent, kan je gewoon nog een keer van de berg af!

Lillehammer staat bekend als Olympisch dorp, maar ook als het plaatsje naast een fantastisch skigebied. Naast Lillehammer ligt namelijk Hafjell. Hafjell is een heel fijn skigebied voor gezinnen. Ze hebben superveel groene pistes, blauwe pistes, een paar rode en één zwarte. Er is dus absoluut uitdaging in de verschillende pistes. Met een moderne gondola en diverse skiliften bereik je de top, van waaruit je zo naar beneden roetsjt. Een tip van ons is om na de inspanning zeker een lekkere pasta bolognese te eten bij Skavlen. Verder kan je in Hafjell alle benodigdheden voor skiën, snowboarden of crosscountry skiing huren. Daarnaast kan je hier ook skilessen krijgen. Als laatste voordeel mag je met de skipas voor Hafjell ook in Kvitfjell skiën. Dit ligt op een klein uurtje rijden en heeft gave steile afdalingen.

Als je dan de winter in Noorwegen wil meemaken, is het een absolute must om een dip te nemen in ijskoud water. In Lillehammer kan dit op twee plekken: in het meer bij Krokbua of in het Mjosameer.  Op beide plekken kan je een sauna huren aan het water. In het water is een ijswak uitgehakt, met een trappetje. Zo kan je eerst lekker warm worden in de sauna om vervolgens als een echte Noor af te koelen in het ijswater. Bibberen ga je zeker, maar het is een ervaring om nooit te vergeten!

Hiken

Als je de blog over hiken in Lillehammer hebt gelezen, dan heb je vast alle hikes al gepland staan. Zo niet, lees de blog hier. Hiken is een absolute must om te doen als winteractiviteit. De tochten duren misschien net iets langer. Maar wij beloven je dat het uitzicht in de winter een heel stuk anders is dan in de zomer. Daarnaast wandel je door een echt winterwonderland en kan je op plekken staan, waar in de zomer het water raast. Mocht je moeite hebben met het wandelen op sneeuw of ijs, dan raden wij je aan om spikes te kopen. Dit kan in Lillehammer zelf of wees alvast voorbereid en schaf ze aan in Nederland. Belangrijk is dat je ze net iets te groot koopt, zodat ze goed om je schoen heen passen.

In Noorwegen is de nummer één sport in de winter niet skiën of snowboarden, maar crosscountry skiing! Probeer deze sport zeker uit, dit kan in Hafjell of de natuurparken van Lillehammer. Het is een sport waarbij elk been op een lange soort ski staat en je hielen los zitten. Met twee stokken en een helm erbij ben je klaar om te gaan. Crosscountry skiing bestaat uit omhoog klimmen, langlaufen en dalen. Tijdens het langlaufen is het belangrijk om in de ‘loipes’ te blijven. Dit zijn speciale sleuven die worden gemaakt om het langlaufen makkelijker te laten verlopen. Een superleuke sport om uit te proberen, maar verkijk je er niet op. Crosscountry skiing kan flink pittig zijn!

Wist je dat Lillehammer zijn eigen ijshockeyclub heeft? De Lillehammer Ishockeyklubb (IK) is een fantastische club die wedstrijden speelt in de Get-ligaen. Dit is de belangrijkste ijshockeycompetitie van Noorwegen. Ze spelen vaak thuiswedstrijden in de Eidsiva Arena of de Håkons Hall. Het is mega indrukwekkend om de club in actie te zien en ja, het is beter dan wat je weleens ziet in films. Elke 20 minuten is er een pauze waar je wat te snacken, zoals popcorn of een broodje hotdog, kan halen. Na de wedstrijd ben je natuurlijk groot fan en dan koop je toffe merchandise in de hal als een hoodie of sjaal!

Maak een kampvuur en rooster hotdogs

In wintertijd mag je in Noorwegen bijna overal een eigen gereguleerd kampvuur maken. Mocht je een avondactiviteit doen in Noorwegen, reken er dan op dat je ergens een heerlijk kampvuur gaat maken waarboven je hamburgers, hotdogs of viskoekjes roostert. Tijdens het hiken kom je ook veel plekken tegen waar je zelf een vuurtje kan maken. De Norren zijn erg één met de natuur en gebruiken afgebroken takken die op de grond liggen als prikker om hun hotdog aan te braden. Vind je dat toch iets te ver gaan? Koop dan een rekje. De meeste vuurplaatsen bestaan uit een driepoot barbecue, waar je je eigen rekje in kan hangen.

IJsvissen is ook één van die superleuke winteractiviteiten die je kan doen in Lillehammer. In de buurt van Sveastranda, een camping aan het meer van Mjosa, kan je goed ijsvissen. In het meer van Mjosa leven wel 20 verschillende soorten vissen, waaronder forel en baars. Samen met een guide ga je op pad naar de beste visplekken en vang je de grootste vissen. Kleed je goed aan, want het kan flink fris worden op het meer. Zeker als de vissen niet willen bijten.

Meer inspiratie...

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!