« Terug naar het blogoverzicht
Dagtrip langs de Gorges du Daluis en Gorges du Cians

Wil je nèt even wat anders en niet de massa volgen door de drukbezochte Gorges du Verdon, dan is deze route echt een aanrader. Deze dagtrip langs verschillende gorges (kloven) brengt je net buiten de Gorges du Verdon. Dat is niet alleen rustiger, maar de route heeft ook enkele pareltjes die je simpelweg niet wilt missen. De rode rotsen van Gorges du Daluis en Gorges du Cians, het best zichtbaar tijdens een zonnige dag, steken mooi af tegen de woeste achtergrond en een blauwe lucht. De route hierlangs geeft je de mooiste uitzichten op grote hoogte. Verder rijd je door wat gezellige dorpjes en avonturiers kunnen zelfs een klimparcours door het rotsachtige gebied volgen.

Gorges de Daluis

Routedetails:

Castellane – Saint-Julien-du-Verdon – Les Grès d’Annot – Gorges de Daluis – Guillaumes – Beuil – Gorges du Cians – Entrevaux – Castellane

Startpunt Castellane

Deze route begint in Castellane, een bekend en centraal gelegen dorp in de Gorges du Verdon. Je kan hier even wat lekkers kopen om onderweg te picknicken of je ontbijt halen bij de boulangerie. Castellane is een plaats waar je ongetwijfeld vaker zult komen als je je vakantie doorbrengt in de Gorges du Verdon. Ons advies is dan ook om Castellane vandaag links te laten liggen – hoe mooi het ook is – en op pad te gaan. Er staat genoeg op het programma met deze route langs de Gorges de Daluis en Gorges du Cians!

Dorp Castellane in de Gorges du Verdon
Uitkijkpunt over Lac de Castillon in de Gorges du Verdon

Via Saint-Julien naar de Gorges de Daluis

Vanaf Castellane rijd je binnen een half uur naar Saint-Julien-du-Verdon, een dorp aan het meer Lac de Castillon. Watersport, wandelen en klimmen, dat is waar het in Saint-Julien-du-Verdon om draait. Onderweg kom je een kleine parkeerplaats tegen waar je even kunt stoppen om te genieten van uitzicht over het meer. Met goed weer zal je volop watersporters in actie zien.

Gres d'annot

Les Grès d’Annot

Een paar kilometer voorbij Saint-Julien-du-Verdon ligt een prachtig stukje natuur, Les Grès d’Annot. Dit natuurgebied bestaat uit zandsteenrotsen die door miljoenen jaren erosie de meest bijzondere vormen hebben gekregen. De beste manier om dit natuurgebied te ontdekken is met een 6 kilometer lange, bewegwijzerde wandeling vanaf de parkeerplaats bij het treinstation van Annot. Je loopt over, langs, onder en tussen de prachtige zandsteenrotsen door. Trek er circa 3 á 4 uur voor uit, dus in combinatie met de rest van de route heb je een vol dagprogramma, maar het is het kleine ommetje vanaf je route wel waard!

Naar de Gorges de Daluis

Vervolgens rijd je door in de richting Entrevaux, maar al vóór je Entrevaux bereikt, sla je linksaf naar de D902. Je houdt het water aan je rechterkant. Je rijdt nu richting Daluis. Onderweg kan je nog even stoppen voor een korte pauze aan het water van rivier de Var, bijvoorbeeld bij de brug net voor Daluis. Je kan het bruggetje oplopen voor een mooi uitzicht over de rivier. In het rustige plaatsje Daluis kan je genieten van Elzasser specialiteiten en een koel drankje in de enige herberg van het dorp, Auberges des Gorges de Daluis, waar je overigens ook kunt overnachten in een gîte. Vanaf Daluis begint de weg te stijgen en de uitzichten worden steeds mooier. Een paar kilometer na Daluis kom je een stopplaats met picknickbank en uitzicht tegen, Aire de Rocciaia, maar nog mooier is het uitzicht een paar kilometer verderop bij Uitkijkpunt de Gorges de Daluis, ook met picknicktafel.

Rode rotsen van Gorges de Daluis

Het verloop van de weg is hier duidelijk aangepast aan de rotsen. Op sommige plekken heb je aan beide zijden rotswanden en de tunneltjes gaan dwars door de rotsen heen. Kenmerkend zijn ook de stukken waar de linker- en rechterhelft van de weg van elkaar gescheiden wordt door enorme roodkleurige rotsen. Rijd wat langzamer om optimaal te genieten van dit prachtige stuk. Je kunt op diverse plaatsen even parkeren naast de weg, zeker doen!

Valberg, bekend skigebied in de winter

Van Guillaumes naar Beuil

Als je de weg D2202 vervolgt, kom je uit in Guillaumes, een leuk dorpje om even rond te slenteren en een terrasje te pakken, met de bergen op de achtergrond als uitzicht. De route gaat vervolgens oostwaarts over de D28, naar Beuil. De weg leidt je vanaf Guillaumes meteen weer omhoog de bergen in. Hoewel dit traject minder spectaculair is dan het stuk tussen Daluis en Guillaumes, is ook dit een bergweg vol mooie uitzichten. Onderweg kom je een enkel gehucht tegen en dan bereik je de eerste grotere plaats, Valberg. Samen met het verderop gelegen Beuil vormt dit een groot wintersportgebied. Ook in de zomer is er volop activiteit. Stoeltjesliften brengen je na een wandeling terug naar het dalstation of brengen je juist de berg op om te genieten van de mooiste uitzichten.

Een leuk uitstapje in Valberg is het ritje met stoeltjeslift ‘Croix du Sapet’. Je laat de auto achter bij het dalstation en neemt de stoeltjeslift bergopwaarts. Boven kan je wat eten en drinken bij het bergrestaurant terwijl je geniet van een prachtig uitzicht. Terug naar beneden kan natuurlijk weer met de stoeltjeslift, maar via de diverse paden kan je er ook een mooie wandeling van maken, zoals de wandeling via Lac du Sénateur. Ook de Sentier Planétaire is een aanrader om te doen. Deze wandeling brengt je langs allerlei astronomische objecten.

Ben je met kinderen op pad, dan mag je de zomerrodelbaan Luge d’été Valberg natuurlijk niet overslaan. Kids onder de 6 jaar mogen alleen onder begeleiding rodelen. Goed excuus om ook zelf een ritje mee te maken. Volwassenen zonder kinderen zijn overigens net zo welkom hoor!

rodelen

Van Beuil naar de Gorges du Cian

Bij Beuil blijf je de D28 volgen, die nu weer slingerend richting zuiden gaat. Als je een eindje op weg bent, wordt de omgeving steeds roder en mooier. Ook de rotsen van Gorges du Cian hebben dezelfde kenmerkende rode kleur. De rotsen lijken hier wat minder kaal te zijn, het is vooral een combinatie van rood met groene natuur. Je kan op verschillende plaatsen langs de weg even stoppen om van het uitzicht te genieten en de mooiste foto’s te maken. Niet te missen zijn La Grande Clue en La Petite Clue, waar je bent aangekomen op het smalste punt van de kloof. De oude weg hier is inmiddels afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, waardoor je hier nu veilig kunt wandelen – de beste manier om La Grande en La Petite Clue te verkennen.

Ook de kilometers na La Petite Clue en La Grande Clue blijven prachtig. De rode rotsen, het mooist op een zonnige, heldere dag, het blauwe water dat naast de weg stroomt: simpelweg spec-ta-cu-lair! Pas als je in de buurt van Rigaud komt, maken de rode rotsen plaats voor ‘gewoon’, grijs gesteente, maar ook deze rotsen zijn groots en indrukwekkend.

Middeleeuws dorpje Entrevaux in de Gorges du Verdon

Terug via Entrevaux

Het mooiste qua natuur heb je er nu wel opzitten. De D28 komt uit op de D6202, die je gaat volgen richting Entrevaux. De weg gaat over in de D4202 en deze leidt je langs rivier de Var naar het prachtige vestingstadje Entrevaux. Misschien ben je moe na een lange rit, maar dit plaatsje mag je niet overslaan! De smalle straatjes, de oude toegangspoort en de citadel: alles ademt middeleeuwen. Heb je nog energie over, dan is een wandeling naar de citadel een aanrader. In ongeveer 20 minuten ben je boven, waar je beloond wordt met prachtig uitzicht. En natuurlijk sluit je de dag af – moe maar voldaan – op een terrasje, voordat je het laatste stukje terug naar Castellane of je vakantieverblijf rijdt.

rotsklimmen

Klimmen in de natuur vlakbij Entrevaux

De Via Ferrata de Puget-Theniers is geen klimpark zoals je die in Nederland kent, integendeel! Bij deze route ga je wandelen, klimmen, over touwbruggen en 460 meter glijden via een zipline, maar dan allemaal in de natuur. Bevestigingen zijn aangebracht aan rotsen zodat je hier omhoog kunt klimmen, touwbruggen zijn gemaakt tussen de rotsen in. Niet aan te raden als je hoogtevrees hebt, maar wel als je een vleugje adrenaline wel kunt waarderen! 

Meer autoroutes in de Gorges du Verdon

Deze dagtrip langs de Gorges du Daluis en Gorges du Cians laat net even een andere kant van de Gorges du Verdon zien. Wil je ook langs de bekende highlights rijden? Bekijk dan deze autoroutes:

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!