« Terug naar het blogoverzicht
De mooiste stranden van Toscane

Op zoek naar de mooiste stranden van Toscane? Dat vertellen wij je graag! Bij Toscane denk je misschien eerder aan een vakantie op het platteland en vol cultuur, maar Toscane heeft ook vele paradijselijke stranden. Zo is je vakantie in Toscane helemaal compleet! In Italië zijn er wel grote verschillen tussen de stranden in verschillende gebieden. Op sommige plaatsen zijn alleen kiezelstranden te vinden, terwijl andere stranden gewoon lekker uit goudgeel zand bestaan. Waar in Toscane moet je zijn voor een heerlijke dag aan zee? Met prachtige zonsondergang natuurlijk, want hee, je zit aan de westkust. Wij zochten het voor je uit en zetten de leukste stranden van noord naar zuid voor je op een rijtje!

Marina di Massa

Marina di Massa heeft niet alleen een fijn, breed zandstrand, maar ook een geweldige achtergrond. Loop de zee in, draai je om en geniet van je uitzicht op de bergen in het achterland. Bij verschillende strandtenten kan je je ligbed en parasol huren, maar tussen de strandtenten door zijn ook wat stukjes waar je gratis je handdoek neer kunt leggen. In de schaduw zelfs, want achter het strand zijn op sommige plaatsen bomen te vinden. Zin in een Toscaans visgerecht? Dan raden we Trattoria Thea link volgt aan, een visrestaurant net achter het strand, met tafeltjes tussen de bomen.

Dit strand, dat officieel nog hoort bij Marina di Massa, ligt zo’n 25 kilometer ten noorden van Viareggio en is een lekker zandstrand met fijn restaurant, schone toiletten en kleedhokjes. Hier houd je het wel een dag uit, met af en toe een frisse duik in zee! Bang dat alle strandbedjes op zijn voordat je komt? Reserveer voor 5 euro alvast je strandbedje via Whatsapp, handig toch? Parkeren kan vlakbij het strand. Wil je niet betalen voor een strandbedje, maar gooi je liever je eigen handdoek uit? Loop iets zuidwaarts voor een stukje openbaar, gratis strand, al zijn deze stranden in dit gebied vrij schaars.

Dit strand, letterlijk ‘Fort van Marmer’, is enorm populair in deze regio. Vooral de jetset uit binnen- en buitenland komt graag naar deze plaats. Dat heeft er wel voor gezorgd dat alle stranden hier tegen betaling zijn. Je betaalt hier ook wat meer dan gemiddeld, maar het is wel wat luxer hier en vaak inclusief parkeren. Handig, want dat is vaak lastig bij populaire stranden. Als je naar het strand van Forte dei Marmi gaat, loop dan ook even naar Forte Lorenese. Dit fort staat op vijf minuten lopen van het strand en is het ‘Fort van Marmer’, waar de plaats naar is vernoemd.

Een stedentrip Pisa combineren met een duik in de Ligurische zee, hoe fijn is dat?! Bij Marina di Pisa hebben ze goed hun best gedaan om dit mogelijk te maken. Het strand zelf bestaat op sommige plaatsen uit alleen kiezels en andere een mengeling van zand en kiezels en door de golfbrekers is de zee lekker kalm. Ideaal dus om hier een frisse duik te nemen nadat je de Toren van Pisa beklommen hebt. Marina di Pisa ligt op 15 kilometer van Pisa en is prima met auto of bus (lijn 10) te bereiken. Heb je een auto, dan is het wel de moeite waard een klein stukje verder zuidwaarts te rijden voor mooiere stranden. Zin in wat actie na een duik in zee? Recht achter het strand van Marina di Pisa zit avonturenpark Il Pineto Parco. Je kan het park zo inlopen en kijken welk parcours je aanspreekt. Je betaalt vervolgens een bedrag om twee uur te klimmen. Al vanaf een leeftijd van 2 jaar is er een geschikt parcours!

Dat Tirrenia mooiere stranden heeft dan het noordelijk gelegen Marina di Pisa is meteen te zien aan de indeling van het strand. Je loopt over van de ene bagno naar de andere, met ieder zijn eigen kleur parasols. Duidelijk een populaire plek! Wil je niet betalen voor een strandbedje, dan kan je beter naar een ander strand gaan, want dat is hier vrijwel onmogelijk. Tirrenia heeft een mooi breed zandstrand dat langzaam in zee afloopt, ideaal dus voor kinderen en minder geoefende zwemmers. Op het strand is van alles aan faciliteiten en activiteiten te vinden, van kleedhokjes en douches tot minigolf en speeltuinen. Iets eten en drinken kan je bij je ´eigen´ bagno doen, want behalve dat ze ligbedden verhuren, zijn dit meteen restaurants en bars in één.

Dit strand ligt ten zuiden van de stad Livorno, tussen Antignano en Calafuria. De stranden onder Livorno bestaan over het algemeen uit een mix van zand en kiezels met grote rotsen. Ideaal om te snorkelen en te duiken, want dat is juist waar vissen zich verstoppen, maar vergeet niet je waterschoenen mee te nemen. Bagnoschiumu is vrij toegankelijk, maar met mogelijkheid tot het huren van ligbedden en parasols als je daar behoefte aan hebt. De weg er naartoe gaat over een onregelmatig pad, maar eenmaal op het strand kan je genieten van een duik in schoon water. Blijf vooral ook hangen tot zonsondergang, want die is prachtig op deze plek!

Bij Rosignano begint een lang, wit zandstrand met prachtig blauwe zee. Een beetje nep is het wel: een nabijgelegen fabriek loost hier afvalwater met soda. Niet schadelijk voor je gezondheid, maar wel de reden van het superwitte zand hier. Het strand van Rosignano is vrij toegankelijk, maar je hebt er wel de mogelijkheid om ligbedden te huren. Ook staat er één strandtent waar je wat kunt eten en drinken. Voor de watersporters zijn er verschillende plekken om te kitesurfen. Ook zit er een kiteschool. Let wel op voor de andere gasten!

San Vincenzo is een klein, maar gezellig vissersdorpje aan de Toscaanse kust. Leuk om een dagje strand te combineren met de boulevard bij de jachthaven. Aan beide kanten van de haven is strand te vinden. Een klein strand vind je ten noorden van de haven, met parkeerplaats er direct achter. Zorg wel dat je geen kostbaarheden in je auto achterlaat! De zee ten zuiden van de haven is wat wilder met hoge golven. Leuk om hier te surfles te nemen!

Follonica ligt tussen de plaatsen Piombino en Grosseto, Met het eiland Elba tegenover Follonica is de zee hier rustig. Het fijne zandstrand loopt rustig af in zee, dus ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Dit is de plek waar de Italiaan zelf graag naartoe gaat. Achter een deel van het strand staat pijnbomen, terwijl verderop een boulevard loopt met winkeltjes, restaurantjes en barretjes. Maar net waar je zin in hebt dus!

Grosseto ligt in het zuiden van Toscane, met Marina di Grosseto aan de kust. Lange, witte zandstranden zijn hier eerder regel dan uitzondering. Niet voor niets ontdekken steeds meer strandliefhebbers de stranden in dit gebied, ook de Italiaan zelf! Ten noorden van de haven volgt de ene bagno de andere meteen op, terwijl ten zuiden de ‘badhuizen’ (strandtent met ligbedverhuur) al snel ophouden. Rondom de haven is volop gezellige bedrijvigheid. Vis eten doe je natuurlijk in één van de visrestaurants hier, met vis die net door de vissersboten is binnengevaren.

De mooiste stranden van Toscane. Wow de mooiste stranden van Toscane. Ja echt de mooiste stranden van Toscane.

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!