« Terug naar het blogoverzicht
Dit wil je weten voor vertrek naar Toscane

Hoe ver is het rijden naar Toscane? Kan ik er ook met het vliegtuig naartoe? Wanneer kan ik het beste naar Toscane op vakantie gaan? Deze en andere praktische informatie plus leuke weetjes over Toscane zetten we hier voor je op een rijtje. Zodat jij goed voorbereid op reis kan, want dit wil je weten voor vertrek naar Toscane!

Informatie waar je iets aan hebt!

uur
15

Vanaf Utrecht is het ongeveer 14 uur en 38 minuten rijden naar Toscane.

°C

De gemiddelde jaartemperatuur in Toscane is 20°C. Een perfecte temperatuur voor een heerlijke vakantie dus! 

Uur
0

Om ongeveer in één rechte lijn van noord (Massa) naar zuid (Orbetello) Toscane te rijden doe je er 2 uur en 31 minuten over.

Met de auto naar Toscane

De kortste autoroute naar Toscane gaat via Zwitserland. Deze reis naar Italië, inclusief alle praktische informatie en leuke stopplekken aan je route, staat uitgebreid beschreven op de pagina Italië via Zwitserland.

Afstand Utrecht – Florence:
1353 km – 13u 55 min

Milieusticker Duitsland: € 12,50
Vignet Zwitserland: € 42,95

Tolkosten Zwitserse grens – Florence:
€ 27,30 enkele reis

Auto rijden in Toscane

Wie al eens in Italië gereden heeft, zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat dat niet hetzelfde is als in Nederland. Richting aangeven? Geen gewoonte in Italië. Een oranje stoplicht? Dan geef je vooral extra gas in plaats van dat je remt. En in de grote steden zullen de Italianen achter je toeteren dat je door moet rijden, ook al is het stoplicht rood. Let in de grote Toscaanse steden als Florence, Pisa en Siena goed op de ZTL-zones, de Zona Traffico Limitato. Op deze plekken doorrijden binnen de aangegeven tijden, betekent een boete. En ja, die valt tegenwoordig gewoon in Nederland op je deurmat.

Op het Toscaanse platteland gaat het autorijden er wel wat rustiger aan toe, maar bepaalde gewoontes zitten nou eenmaal in de aard van het beestje en het is goed om hierop voorbereid te zijn. Laat je vooral niet opjagen, je bent immers op vakantie. Een Italiaan met haast haalt je vanzelf in.    

Pranzo, de siësta van Italië

Eerst uitgebreid ontbijten en tegen het eind van de ochtend een leuk dorpje bezoeken. Klinkt als een perfecte vakantiedag, toch? Niet doen. Niet in Italië in ieder geval, want de Italianen lunchen uitgebreid en sluiten voor een aantal uren de deuren van winkels, kerken en restaurants. Daarom kun je dus beter vóór de lunch (12.00 uur) of juist erna (15.30 uur) op pad gaan. 

Daarnaast moet je er bij het avondeten rekening mee houden dat restaurants pas rond 20.00 uur de keuken weer openen. Vroeg dineren zit er hier dus niet in. 

Weetjes over Toscane

  • Italiaans ijs werd voor het eerst ‘uitgevonden’ door een inwoner van Toscane
  • ‘Hee, was dat nou George Clooney?!’ Dat zou zomaar kunnen, want in 2014 heeft George Clooney een villa gekocht in Toscane, in de streek Lunigiana.
  • Toscane wordt, samen met Piemonte, beschouwd als beste wijnstreek van heel Italië.
  • Maar liefst 120 natuurreservaten zijn er in Toscane te vinden.
  • Het Toscaanse dialect is de basis voor de Italiaanse taal zoals wij die nu kennen
  • De film ‘Gladiator’ werd opgenomen in – je raadt het al – Toscane
  • Zeven eilanden aan de westkust, in de Tyrreense Zee, horen bij Toscane. Samen vormen zij de Toscaanse Archipel.
  • Toscane is ook een leuke bestemming in de winter, met wel acht skigebieden

Met het vliegtuig naar Toscane

Geen zin in een lange autotrip naar Italië? Dan ga je toch gewoon met het vliegtuig! Je vliegt naar Pisa of Florence en van daaruit ga je lekker op pad om Toscane te ontdekken. Wij raden je wel aan om een auto te huren. Niet als je alleen de grote steden bezoekt, want dat kan ook prima met de trein. Sterker nog, dan kan nog beter met de trein dan met de auto, maar ga je het binnenland in, dan wordt het lastig om de kleine dorpjes te bezoeken met het openbaar vervoer. Wij van Breakzy huren onze auto altijd bij Sunnycars. Dan weet je zeker dat je geen gedoe hebt en altijd goed verzekerd rondrijdt. En je vliegticket, met scherpe prijs, boek je bij Skyscanner.

Breakzy tip: kijk ook eens naar vliegtickets Bologna of Genua, beide ten noorden van Toscane. Vind je een betere deal dan vliegtickets naar Pisa of Florence, dan rijd je gewoon vanuit Bologna of Genua naar Toscane toe.

Wat is de beste periode om naar Toscane op vakantie te gaan?

Tja, als je gaat skiën in Toscane, dan moet je er natuurlijk in de winter zijn. Maar, de meeste toeristen komen hier niet voor. Zij willen genieten van de Italiaanse zon, de cultuur, de prachtige natuur en middeleeuwse dorpjes. In de maanden april tot oktober regent het weinig, wat deze maanden heel geschikt maakt voor een bezoek aan Toscane. April/mei en oktober, met maximumtemperaturen zo rond de 23 graden, zijn goede maanden voor een wat actievere vakantie in Toscane. Ook in juni en september zijn de temperaturen aangenaam. Meestal is het er dan niet heel erg heet, maar wel lekker warm. Ideaal voor een combinatie van cultuur en actief enerzijds en ontspanning in en op het water anderzijds. Toch zijn de warmste maanden, juli en augustus, het meest populair. 

Velen zitten nou eenmaal vast aan vakantie in het hoogseizoen. Dan is het wel handig om goed te selecteren op faciliteiten van je accommodatie: een zwembad is eigenlijk een must in het hoogseizoen en airco op je kamer zeer aangenaam. In juli en augustus is het in de dorpen en steden natuurlijk ook het drukst. Heb je de mogelijkheid om buiten deze maanden Toscane te bezoeken, dan is het er een stuk rustiger en zijn de wachtrijen overal een stuk korter.  

Laat je inspireren...

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!