« Terug naar het blogoverzicht
Italië – Via Zwitserland

Algemeen

Een populaire route naar Italië is via Duitsland en Zwitserland. De wegen in Zwitserland zijn erg goed en rijden dus goed door. Ook is de route iets korter, dus je verbruikt minder benzine. En de Gotthardtunnel, waar je vanuit Zwitserland de Italiaanse grens over gaat, is gratis.

Klinkt heel gunstig allemaal, maar toch zijn er ook wel een paar nadelen te noemen. Voor Zwitserland heb je een vignet nodig. De prijs daarvoor ligt – voor enkele weken vakantie tenminste – een stuk hoger dan het vignet voor Oostenrijk. Reis je in het hoogseizoen, dan ben je de tijdswinst van een reis via Zwitserland al gauw kwijt aan wachten voor de Gotthardtunnel. Je kan kiezen voor de Gotthardpas in plaats van de tunnel. Het traject is langer, maar je krijgt er ook wat voor terug: iets minder drukte in het hoogseizoen en prachtige uitzichten! Aan jou de keus…

Praktisch

  • Afstand 1170 km

    Utrecht – Gardameer: 12u 10 min

  • Kosten vignet € 36,50

    1 jaar geldig

  • Gotthardtunnel geen kosten

Leuke stops onderweg

Toe aan een frisse neus? Stop net onder Duisburg bij Uitzichttoren Wolfssee voor een prachtig uitzicht over het merengebied. Daarvoor moet je wel even de uitzichttoren beklimmen. Deze is vrij toegankelijk. Eenmaal boven kijk je uit over de meren die samen een groot recreatiegebied vormen. Wandel ook eens tussen de Wolfssee, de Wambachsee en de Böllertsee door. Onderweg kom je een leuke speeltuin tegen. Dit is 10 minuten lopen van de gratis parkeerplaats.

Uitzichttoren en Strandbad Wolfssee – 170 km van Utrecht – 7 minuten van de A3

Als je toe bent aan een serieuze opfrispauze, dan is de Hardtsee zeker aan te raden! Tegen betaling van een paar euro entree kan je de hele dag – of korter, want je bent immers op weg naar Italië – genieten van dit recreatiegebied. De kinderen kunnen zandkastelen bouwen, spelen in de speeltuinen en lekker kliederen met water. Of je neemt een duik in het meer voor de ultieme verfrissing. Kun je er geen genoeg van krijgen? Bij het meer is een camping, dus je kan er gerust een overnachting aan vastplakken.

Hardtsee – 493 km van Utrecht – 10 minuten van de A5

Het Seepark in Freiburg (Zuid-Duitsland) is een plek waar je even lekker kunt ontspannen. Inwoners van Freiburg komen hier naartoe om te genieten van een stukje aangelegde natuur. De uitgestrekte grasvelden nodigen uit tot een heerlijke picknick, terwijl de kinderen spelen in één van de speeltuinen die het park heeft. Je kan genieten van uitzicht over de omgeving vanuit de uitkijktoren, met een bootje het water op of een potje midgetgolf spelen. Na een pauze in dit park kan je weer helemaal opgeladen terug de weg op.

Seepark Freiburg – 648 km van Utrecht – 9 minuten van de A5

De Gotthardtunnel zorgt soms voor veel file. Je kán natuurlijk achteraan sluiten in de file, maar een veel leuker alternatief is een pauze bij het Urimeer, op ongeveer een half uurtje rijden van de tunnel. In de Reussdelta hier vind je een aantal wandelpaden die je door de prachtige natuur leiden.  Bij Seerestaurant Seedorf kan je wat eten en drinken op het terras met uitzicht over het meer. Of leg je handdoek neer aan het meer en geniet van de natuur, terwijl de kinderen spelen in de speeltuin. Als de filetijd bij de Gotthardtunnel afneemt, stap je uitgerust de auto weer in en rijd je in één keer door naar de Italiaanse grens.

Seerestaurant Seedorf – 841 km van Utrecht – 7 minuten van de A2

 

Wat fijn, je bent de Gotthardtunnel voorbij! De grens van Bella Italia is nu heel dichtbij. Maar misschien heb je net lang in de file gestaan, zijn de kinderen niet meer te genieten of is het bloedheet in de auto. Stop dan bij Parco Ciano, aan het Meer van Lugano, voor een frisse duik in het meer. Parco Ciano heeft een klein strandje, waar je het water in kan. Wil je liever wat meer faciliteiten? Iets verderop kan je naar Lido di Lugano, met aparte zwembaden voor alle leeftijden, inclusief duikplank en fonteinen, maar daarnaast ook een zandstrand aan het meer. Parco Ciano is vrij toegankelijk, maar bij Lido di Lugano betaal je wel entree.

Meer van Lugano / Parco Ciani – 968 km van Utrecht – 11 minuten van de A2

De route Utrecht, Zwitserland, Italië heeft in onze planner ruim 600 stopplekken! Gebruik de filter om specifiek te zoeken naar overnachtingen voor onderweg, mooie natuur voor een picknick en meer. Met welk gezelschap je ook op reis bent, je vindt altijd wel een stopplek die bij je past!

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!