« Terug naar het blogoverzicht
Dit wil je weten voor vertrek naar de Cinque Terre

Dit wil je weten voor vertrek naar de Cinque Terre. Want hoe ver is het naar de Cinque Terre? Wat voor weer kan ik verwachten in de Cinque Terre? Hoe kom ik daar eigenlijk, met eigen auto of beter met het vliegtuig? En wat mag ik écht niet vergeten mee te nemen als ik naar de Cinque Terre op vakantie ga? Dat, en nog veel meer, lees je allemaal hier!

uur

De gemiddelde vliegduur naar de luchthaven van Pisa of Genua is 1 uur en 45 minuten vanaf Amsterdam. 

°C

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in de Cinque Terre is 20°C. Een perfecte temperatuur voor een heerlijke vakantie dus! 

1
Uur

Vanuit Genua of Pisa rijd je met je huurauto vervolgens in 1 uur naar de Cinque Terre.

Italiaanse tradities

Net als eigenlijk alle landen heeft ook Italië en haar Italianen zo haar eigen tradities. Welke dat zijn, dat vertellen we graag. Dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

 • Dat Italianen van goede koffie houden wist je misschien al, maar cappuccino drinken ze hier alleen tot 11.00 uur (daarna drinken ze espresso). Als je na 11.00 uur nog die koffie met melk bestelt, kan het zomaar zijn dat je raar aangekeken wordt.
 • Bij je Italiaanse maaltijd krijg je bijna altijd een mandje brood. Vraag hier geen boter of saus bij! Hooguit wat olijfolie. Het brood is vooral bedoeld om je restjes van je bord te halen.
 • De Italiaanse begroeting kent geen drie (zoals bij ons, Nederlanders) maar twee kussen. Ze beginnen links!
 • Italianen eten altijd in gezelschap. Het diner of de lunch zijn het belangrijkste moment van de dag. Een krantje lezen of snel je boterham eten, terwijl je doorwerkt, gebeurt hier écht niet! Daar kunnen wij Nederlanders nog een voorbeeld aan nemen.

Weetjes over de Cinque Terre

 • Op de wandelpaden tussen de dorpen is het dragen van slippers verboden! Je kan hiervoor een boete krijgen tussen de 50 en 2500 euro.
 • Waterschoenen zijn niet verplicht, maar zeer zeker aan te raden
 • De huizen van de vijf ‘Cinque Terre-dorpen’ werden pas in felle kleuren geschilderd toen het toerisme hier naartoe net op gang kwam (jaren ’70)
 • Afstanden tussen de dorpjes zijn te voet vaak wel 5x zo kort als met de auto.
 • De Cinque Terre trekt jaarlijks 2,5 miljoen (!) toeristen
 • De dorpen van de Cinque Terre zijn UNESCO Werelderfgoed sinds 1997
 • Behalve per auto, te voet en per trein, kan je ook met de boot van dorpje tot dorpje reizen (aanrader!)
 • In Cinque Terre-dorp Manarola wordt een eigen dialect gesproken: het Manarolese

Met de auto naar de Cinque Terre

De kortste autoroute naar de Cinque Terre, is via Duitsland en Zwitserland (1263 kilometer). Deze reis naar Italië, inclusief alle praktische informatie en leuke stopplekken langs je route, zie je interactief in onze gratis routeplanner.

Cinque Terre Card

Voor het wandelen op de paden tussen de dorpen in Nationaal Park Cinque Terre heb je de Cinque Terre Card nodig. Deze is in elk dorp verkrijgbaar, maar ook bij entree tot de betaalde wandelpaden en op de treinstations. Je hebt individuele kaarten voor volwassenen, voor kinderen (gereduceerd tarief) en familiekaarten. Bij de Cinque Terre Card Trekking is gebruik van shuttlediensten binnen Nationaal Park Cinque Terre inbegrepen, evenals WiFi en korting op het Museum van Spezia. Je kan ook de Cinque Terre Card Trein kopen. Aanvullend op de Trekking Card kan je met de treinkaart onbeperkt reizen met de trein op het traject Levanto – La Spezia Centrale.

Riposo, de siësta van Italië

Na een uitgebreid ontbijt aan het begin van de middag lekker een dorpje bezoeken, dat klinkt als een perfecte vakantiedag, toch? Toch moet je dit niet doen, althans niet in Italië. Want de Italianen lunchen heel uitgebreid tussen 12.30 en 16.00 uur. Veel kerken, winkels en supermarkten zijn tussen deze tijden gesloten, dus heel gezellig is het dan niet in de dorpjes. Wij adviseren; ga vroeg op pad om vervolgens tegelijk met de Italianen lekker uit te rusten!

Let er daarnaast op dat veel restaurants rond 20.00 uur de keuken pas weer openen. Eten om 18.00 uur zoals in Nederland is dus vaak geen optie!

Autorijden in de Cinque Terre

Autorijden in de Cinque Terre staat gelijk aan autorijden voor gevorderden. Je rijdt hier over smalle wegen met veel bochten. Dit plaatje van onze routeplanner is alleen nog maar de route van het meest noordelijke dorpje Monterosso al Mare naar het tweede dorpje Vernazza. Hemelsbreed een afstand van nog geen 4 kilometer, maar met de auto een slingerroute van 20 km. Oké, als je een sterke maag hebt en autorijden je hobby is, dan kan je prima met de auto van plaats naar plaats rijden. Toegegeven: mooi is het zeker onderweg, met her en der prachtige uitkijkpunten! Parkeren is ook zeker iets om al van tevoren over na te denken. Dat is namelijk best een dingetje in de Cinque Terre… Als je écht wilt, dan kan je wel met de auto naar alle dorpen rijden, maar je bent een hoop kwijt aan parkeerkosten en de kans is zeer aanwezig dat je, zeker in het hoogseizoen, simpelweg geen parkeerplaats gaat vinden. Daarnaast moet je, bijvoorbeeld bij het dorp Venazza, nog een eind lopen vanaf de parkeerplaats naar het dorp.

Als je toch met de auto gaat rondrijden: zorg dat je tank vol zit. Tankstations ga je niet vinden in de Cinque Terre!

Reis met de trein

Omdat autorijden in de Cinque Terre nogal een gedoe is, geven we je dit advies: parkeer je auto in La Spezia en vervolg je reis met de trein! Het scheelt je niet alleen een hoop kosten en gedoe met de auto, maar is ook een stuk comfortabeler reizen dan dat geslinger op de veel te smalle kronkelwegen. In het zomerseizoen rijdt ongeveer elke 15 minuten een trein en binnen 5 minuten ben je al in het volgende dorp aangekomen. Bij het station in La Spezia kan je tegen betaling zelfs je bagage achterlaten. Hoe makkelijk kan het zijn?!

Breakzy tip: weet je vooraf je treinroute en datum al? Hoe eerder je je treinkaartje boekt, hoe goedkoper je uit bent. Al kan je ook gerust nog 5 minuten van tevoren je treinkaartje kopen.

Laat je inspireren

Cinque Terre, kan je daar eigenlijk ook op het strand liggen? De plaatjes van gekleurde huizen boven elkaar gebouwd op grillige rotsen, die kennen we allemaal wel. Maar voor een langer verblijf in en bij Cinque Terre, heeft de gemiddelde toerist wel behoefte aan een fijn strand. Nou, gelukkig vind je die hier ook! We zetten de mooiste spiagge (stranden) voor je op een rijtje.

Al maanden kijk je uit naar de zomervakantie. Eindelijk naar Italië! Verse pizza, Italiaans schepijs, historische steden, prachtige stranden en volop zon: wie wordt daar nou niet blij van?! Alleen, de reis naar Italië toe, dat is misschien iets waar je tegenop ziet. Maar met Breakzy hoeft dat niet meer!

Dit wil je weten voor vertrek naar de Cinque Terre

Dit wil je weten voor vertrek naar de Cinque Terre

Dit wil je weten voor vertrek naar de Cinque Terre

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!