« Terug naar het blogoverzicht
Dit wil je weten over het Gardameer voor vertrek

YES! Je hebt een vakantie richting het Gardameer geboekt. Wat moet je weten over het Gardameer voor vertrek? Dat lees je hier. Zo ga je voorbereid op reis richting Italië. Fijne vakantie!

uur

Vanaf Utrecht is het ongeveer 12 uur en 10 minuten rijden naar het Gardameer.

°C

De gemiddelde temperatuur aan het Gardameer van mei tot en met september is 24 °C. Een perfecte temperatuur voor een heerlijke vakantie dus! 

km
100

Wil je een ‘rondje rondom het Gardameer’ rijden? Deze route is 187 km, waar je al snel 5 uur op rijdt. Maar dat is dan ook zeer de moeite waard!

Italiaanse tradities

Net als eigenlijk alle landen heeft ook Italië en haar Italianen zo haar eigen tradities. Welke dat zijn, dat vertellen we graag. Dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

 • Dat Italianen van goede koffie houden wist je misschien al, maar cappuccino drinken ze hier alleen tot 11.00 uur (daarna drinken ze espresso). Als je na 11.00 uur nog die koffie met melk bestelt, kan het zomaar zijn dat je raar aangekeken wordt.
 • Bij je Italiaanse maaltijd krijg je bijna altijd een mandje brood. Vraag hier geen boter of saus bij! Hooguit wat olijfolie. Het brood is vooral bedoeld om je restjes van je bord te halen.
 • De Italiaanse begroeting kent geen drie (zoals bij ons, Nederlanders) maar twee kussen. Ze beginnen links!
 • Italianen eten altijd in gezelschap. Het diner of de lunch zijn het belangrijkste moment van de dag. Een krantje lezen of snel je boterham eten, terwijl je doorwerkt, gebeurt hier écht niet! Daar kunnen wij Nederlanders nog een voorbeeld aan nemen.

On the road in Italië

Wil je tijdens je vakantie rondom het Gardameer alle mooie plekjes ontdekken? Dan is een auto een must, of je deze nou huurt of met je eigen auto rijdt. De wegen in Italië zijn goed, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat het hier anders is dan in Nederland. Natuurlijk is het in de wat grotere dorpen en steden af en toe oppassen geblazen, maar verkeer blijft verkeer. 

Verder hebben we nog wat ongeschreven regels en andere dingen voor je opgeschreven die ons opvielen over het verkeer en de regels in Italië:

 • Trams en lijnbussen hebben áltijd voorrang. Als het mogelijk is, mag je een tram rechts inhalen.
 • Bij steile bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang.
 • Het is verboden om stil te staan in een tunnel
 • Als je belt in de auto, dan mag dit alleen met een headset en je mag dan maar 1 oortje in!
 • Het woord ‘Alt’ betekent ‘stoppen’. Je zal deze aanduiding geregeld tegen komen.

De beste start van de dag

Italianen houden van het ontbijt. Een boterham met kaas zal je hier niet snel tegen komen. Anders dan wij Nederlanders ga je in Italië naar een café en geniet je van zoete broodjes en koffie. Ook zal je in je hotel of B&B weinig hartigs op tafel zien tijdens het ontbijt. De Italianen houden nu eenmaal van zoet in de ochtend. 

Bezoek het dorpje Salò

Verblijf je dichtbij het Gardameer? Dan is een bezoekje aan het naastgelegen dorpje Salò een ‘must-see’. De boulevard van het dorpje is autovrij, dus je kan hier rustig wandelen terwijl je geniet van de leuke winkeltjes, de lekkere restaurants en uiteraard een écht Italiaans ijsje. Deze eet je natuurlijk lekker op aan het water… als dat geen vakantie is!

Praktische info

Deze info is altijd handig om te weten voordat je naar Italië op vakantie gaat. Je wil namelijk niet voor verrassingen komen te staan.

 • Italië heeft geen tijdsverschil ten opzichte van Nederland.
 • Het water uit de kraan is van goede kwaliteit, dit kun je dus gewoon drinken. Tenzij er ‘acqua non potabile’ vermeld staat. Kies dan altijd voor water uit een fles.
 • In augustus hebben de Italianen zelf vakantie, het kan er dan behoorlijk druk zijn.
 • Er wordt veel gekampeerd in Italië, het land heeft meer dan 2000 kampeerterreinen.
 • Fooi is vaak bij de prijs inbegrepen, dit wordt aangeduid als ‘servizio incluso‘. Als je toch wat extra wil geven, dan kan je het bedrag afronden.

Plaatselijke lekkernijen

Net als bijna iedere andere Italiaanse stad, dorp of plaats hebben ook de steden rondom het Gardameer haar eigen lekkernijen. Welke dat zijn? Dat lees je hieronder, het proeven waard wat ons betreft!

 • De Doc wijnen (Amarone, Soave, Custoza, Bardolino en Lugana)
 • Truffel!
 • Polenta
 • extra vierge olijfolie (DOP label)
 • Én natuurlijk alle (ondertussen ook in Nederland veel gegeten) pasta!

  Riposo, de siësta van Italië

  Na een uitgebreid ontbijt aan het begin van de middag lekker een dorpje bezoeken, dat klinkt als een perfecte vakantiedag, toch? Toch moet je dit niet doen, althans niet in Italië. Want de Italianen lunchen heel uitgebreid tussen 12.30 en 16.00 uur. Veel kerken, winkels en supermarkten zijn tussen deze tijden gesloten, dus heel gezellig is het dan niet in de dorpjes. Wij adviseren; ga vroeg op pad om vervolgens tegelijk met de Italianen lekker uit te rusten!

  Let er daarnaast op dat veel restaurants rond 20.00 uur de keuken pas weer openen. Eten om 18.00 uur zoals in Nederland is dus vaak geen optie!

  Laat je inspireren...

  Gardameer voor vertrek - voorbereiding

  Op deze pagina staat een hoop informatie voor je voorbereiding naar het Gardameer. Wat moet je allemaal weten over het Gardameer voor vertrek?

  Gardameer voor vertrek - stopplekken onderweg

  Breakzy Autovakanties heeft ook volop informatie over stopplekken onderweg. Ook goed als voorbereiding op het Gardameer voor vertrek.

  Gardameer voor vertrek - overnachting onderweg

  Ga je in één dag naar het Gardameer of boek je een overnachting? Handig om je overnachting al te regelen als je naar het Gardameer gaat, voor vertrek.

  Gardameer voor vertrek - route naar het Gardameer

  Hoe kom je bij het Gardameer? Op onze routeplanner kan je de beste route plannen naar het Gardameer, voor vertrek.

   

  Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

  Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

  Breakzy Autovakanties

  Laten we contact houden!