« Terug naar het blogoverzicht
Dit wil je weten voor vertrek

Zwarte Woud in een notendop

Ga je op vakantie naar het Zwarte woud? Dit wil je weten! Het noorden van het Zwarte Woud bereik je vanuit Utrecht al na zo’n 550 kilometer. Het ´Schwarzwald´, oftewel Zwarte Woud, is een gebergte in het zuidwesten van Duitsland en behoort tot de deelstaat Baden-Württemberg. Het grenst in het zuiden aan Zwitserland en in het westen aan Frankrijk. Veel van de wereldberoemde sprookjes van de gebroeders Grimm hebben het Zwarte Woud als decor: uitgestrekte en dichte bossen vol wilde dieren, watervallen en kastelen. Al wandelend zie je Hans en Grietje zo door het bos heen dwalen.

Triberg

Het Zwarte Woud is een walhalla voor natuurliefhebbers, wandelaars en mountainbikers, maar dat is zeker niet de enige doelgroep! Op diverse plaatsen kan je een duik nemen in één van de meren in het Zwarte Woud. Breng ook eens een bezoek aan misschien wel het leukste pretpark van heel Europa: Europa Park. Ontdek de vele kastelen in het Zwarte Woud en bezoek de pittoreske dorpjes en interessante steden. Of wat dacht je van ontspannen in de kuuroorden van Baden-Baden? Het Zwarte Woud is een vakantiebestemming voor iedereen!

Afstand Utrecht – Zwarte Woud: 625 km – 6u 25 min

  • Milieusticker: € 12,50
  • Tolkosten: geen

De beste routes naar het Zwarte Woud

Vertrek je vanuit het zuiden of westen des lands, dan gaat de snelste route over België, Luxemburg en Frankrijk naar het Zwarte Woud. Al kan je er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon het hele stuk door Duitsland te rijden. Dat is – vooral in het hoogseizoen – vaak een wat rustigere route en, eerlijk is eerlijk, om lekker door te crossen kan je beter in Duitsland dan in België zijn!

Vertrek je vanuit het midden, noorden of oosten van Nederland, dan gaat de snelste route eigenlijk altijd via Duitsland. Met een afstand van tussen de 500 en 700 kilometer naar je eindbestemming, wil je onderweg wel een keertje stoppen. Even de benen strekken aan het water, een Deutsche schnitzel voor het ultieme vakantiegevoel of om de kinderen even te laten uitrazen na een paar uur stilzitten. Daarom zetten we de populairste routes, mét leuke tussenstops als restaurants, speeltuinen, meertjes, kastelen en veel meer, hier voor je op een rij. Weet je wat nou zo handig is? Al die stops zitten op minder dan 10 minuten rijden van je route. Hoef je dus helemaal niet om te rijden voor een leuke pauze. Zo begint je vakantie al op het moment dat je de deur achter je dichttrekt. 

Via Duitsland

Bij Arnhem ga je de grens over op de A3 richting Düsseldorf, Keulen en Frankfurt. Vanaf Frankfurt rijd je over de A5 zuidwaarts tot minimaal Karlsruhe. Daarna hangt het af van je eindbestemming in het Zwarte Woud of je de A5 nog verder zuidwaarts volgt of dat je hier een andere route naar je vakantieadres aan moet houden. Wij gaan hier voor het gemak even uit van een route naar Freiburg, Zuid-Duitsland.

In Duitsland hoef je (nog steeds) geen tol te betalen. De vele wegwerkzaamheden kunnen best irritant zijn, maar meestal valt je oponthoud hierdoor wel mee en daar staat tegenover dat de snelwegen altijd in goede conditie zijn. Lekker doorrijden dus. Waar je wel aan moet denken voordat je Duitsland inrijdt, is dat je auto een milieu-sticker moet hebben. Die heb je op de snelwegen zelf niet nodig, maar vaak wel zodra je de snelweg verlaat. Dit kost je eenmalig € 12,50 (prijspeil 2023) en de sticker is onbeperkt geldig voor de auto waarin je rijdt.

De leukste stops voor onderweg vind je onder de knop!

Via België, Luxemburg, Frankrijk

Neem je de zuidelijke route naar het Zwarte Woud, dan rijd je over de E19 naar Antwerpen en Brussel, dan door naar Luxemburg, Metz en Straatsburg. Bij Straatsburg passeer je de Frans-Duitse grens en bij Offenburg zit je op de A5, de snelweg die het Zwarte Woud van noord naar zuid helemaal doorkruist. Voor het gemak gaan we hier uit van een route vanuit Breakzy’s hometown Breda naar Freiburg in het zuiden van Duitsland.

Vooral in het hoogseizoen is het handig even goed na te denken over de dag en tijdstip van vertrek. Je gaat nu namelijk een groot stuk van een populaire route rijden voor mensen die naar Frankrijk gaan. Gelukkig hoef je in België en Luxemburg niet na te denken over tolkosten en vignetten, die heb je daar niet nodig. In Frankrijk ligt dat anders. Net dat stukje Franse snelweg dat je neemt op weg naar het Zwarte Woud, tussen Metz en Straatsburg, is een tolweg. Check ook altijd vooraf even of je een milieu-sticker voor Frankrijk nodig hebt. Vooralsnog is alleen Parijs permanente milieu-zone, maar op andere plaatsen kan zomaar een tijdelijke worden ingesteld én Frankrijk heeft volop plannen voor meer permanente milieu-zones.

De leukste stops voor onderweg vind je hieronder!

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!