« Terug naar het blogoverzicht
7 x zien en doen in het Zwarte Woud

Welke highlights van het Zwarte Woud mag je echt niet missen? Wat móet je gedaan hebben als je in het Zwarte Woud op vakantie gaat? Het Zwarte Woud heeft iedereen, van jong tot oud en natuurliefhebber tot Bourgondiër, veel te bieden. Wij zetten hier de leukste dingen om te zien en te doen in het Zwarte Woud voor je op een rijtje. 

Titisee

Het meer de Titisee is bij toeristen één van de bekendste plaatsen in het Zwarte Woud. In de zomer is dit een walhalla voor waterliefhebbers: varen, waterfietsen, zwemmen, zeilen, windsurfen, noem het maar op! Niet voor niets brengen veel toeristen hun vakantie juist in deze omgeving door. De prachtig groene omgeving maakt een vakantie hier extra aantrekkelijk. Ben je niet zo’n liefhebber van natuurwater, dan kan je je lol op in Badeparadies Schwarzwald. Dit megagrote zwembad geeft 365 dagen plezier en ontspanning aan iedereen die van water houdt. Maar liefst 23 glijbanen, verdeeld in ‘family level’, ‘action level’ en ‘extreme level’, volop binnen- en buitenbaden, plus uitgebreide wellnessmogelijkheden zorgen voor een onvergetelijke dag. 

Titisee

Tip voor de Titisee:

Huur een sup voor een dag in het plaatsje Titisee. Yvonne van Breakzy deed dit met haar gezin en supte zo het hele meer over. Je krijgt de sup mee in een zak en vult deze vervolgens aan het meer pas met lucht. Past zo in je auto dus! 

De dag nog lekker afsluiten? In Titisee kun je heerlijk dineren aan het meer, met prachtig uitzicht. Dinner with a view, daar worden wij blij van!

Tickets en excursies in het Zwarte Woud:

Wandel door een willekeurig dal in het Zwarte Woud en je komt wéér een waterval tegen. Eén van de hoogste watervallen van heel Duitsland zijn de watervallen van Triberg, met een valhoogte van 163 meter, verdeeld over 7 ‘etages’. Een wandeling van 2,5 km brengt je langs de watervallen van Triberg. Onderweg kom je langs de mooiste uitzichtpunten. En reis je met kinderen? Die kunnen gewoon mee, want de route is ook voor hen geschikt.

Breakzy tip: koop een combikaart waarmee je ook het Schwarzwalder Museum, Triberg Fantasy en de Triberg Land miniatuurhal kunt bezoeken. Stuk voor stuk leuk en je spaart er heel wat geld mee uit!

Triberg Fantasy, Schwarzwalder Museum en Triberg Land miniatuurhal:

Triberg Fantasy

Koekoeksklokken en Duitsland: die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze komen oorspronkelijk uit het Zwarte Woud namelijk. Niet zo raar dus dat de grootste koekoeksklokken ter wereld – ter grootte van een huis – in het Zwarte Woud staan. Aan de Hauptstraße in Schonach staat de Eerste Grootste Koekoeksklok ter Wereld (50 x vergroot) en in het Eble Uhren-Park in Triberg staat de huidige Grootste Koekoeksklok ter Wereld (60 x vergroot). Voor beide koekoeksklokken geldt dat je een kleine entree betaalt om het binnenwerk van de koekoeksklok – de binnenkant van het huis dus – te bezichtigen. Wacht vooral ook even tot de koekoek naar buiten komt. Bij het Eble Uhren-Park staat ook een museum met een flinke collectie koekoeksklokken en uiteraard een winkel zodat je je eigen koekoeksklok voor thuis aan de muur kunt kopen.

Wil je maar één van de twee koekoeksklokken bezoeken? De Eerste Grootste Koekoeksklok ter Wereld, in bezit van een particulier, is vele malen mooier dan die in het Eble Uhren-Park! Tenminste, dat vond collega Yvonne die ze beide bezocht.

Europa Park…je kunt als ouder je kinderen waarschijnlijk niet gelukkiger maken, dan wanneer je hier een dag naartoe gaat. Het attractiepark is groot, onderverdeeld in verschillende gebieden met de thema’s van een land. Het park is qua attracties heel divers. Het heeft een groot aantal achtbanen, maar je kan ook met een rustig bootje langs allerlei sprookjes dobberen. Europa Park heeft voor attracties voor werkelijk alle leeftijden. Een groot pluspunt van het park is de fijne sfeer die er hangt, een beetje á la Efteling. Wat groen her en der zorgt voor een mooie uitstraling en er zijn genoeg plekken waar je lekker even uit kunt rusten (lees: jij rust uit en de kinderen ravotten intussen in de speeltuin). Ook in het hoogseizoen valt de drukte meestal reuze mee, waarschijnlijk omdat het park zo groot is en over een groot aantal attracties bezit. Dit best bezochte attractiepark van Europa mag je niet overslaan als je in de buurt bent!

In het Zwarte Woud lopen een paar mooie treinroutes. Een heel bijzondere is de Schwarzwaldbahn, het traject tussen Offenbach en Konstanz en dan met name het stuk tussen Hornberg en Sankt Georgen. Dit traject zou zó steil zijn, dat een trein nooit sterk genoeg was om die helling te kunnen maken. Daarom is het traject van 11 naar 29 kilometer verlengd. Dat maakt de helling iets minder steil (en dus wel haalbaar), maar levert nu wel een prachtig traject op met nauwe bochten en maar liefst 36 tunnels. Het leukste is om al vóór Hornberg, in Hausach, op de trein te stappen. Daar kan je namelijk tegenover het station een kijkje nemen bij de modelspoorbaan. Voor een nog leukere treinbeleving pak je niet de ‘gewone’ trein, maar de stoomtrein op dit traject.

Zoek je accommodatie in het Zwarte Woud:

 

Deze kloof, gelegen tussen Freiburg en de Bodensee, wordt ook wel ‘Grand Canyon van het Zwarte Woud’ genoemd. Nou zullen kenners dit misschien overdreven vinden, maar indrukwekkend is het hier zeker. Wutachschlucht is niet alleen een kloof, maar ook een natuurreservaat waar je goed kunt wandelen te midden van hoge rotsen, grotere en kleinere kloven en watervallen. Zorg voor goede wandelschoenen en ga op pad bij droog weer om uitglijden te voorkomen. Op verschillende plaatsen kan je parkeren en de wandeling van 14 km door de kloof maken. In het zomerseizoen brengt een bus je naar het start- of juist het eindpunt van je wandeling: maar net welke kant op je wilt lopen, maar een rondwandeling kan ook. Start de Breakzy routeplanner om direct naar één van de gratis parkeerplaatsen te rijden.

Rondwandeling langs de Wutachschlucht (kloof) in het Zwarte Woud:

Tips voor accommodaties en restaurants in het Zwarte Woud:

De Kaiserstuhl is een laaggebergte in het Zwarte Woud, tegen de Franse grens aan. In dit gebied worden de hoogste temperaturen van heel Duitsland gemeten, ideaal dus voor wijnbouw. Maak een wandeling door de wijngaarden vanuit Bickensohl, fiets de wijngaardroute vanuit Ihringen of maak een rit met de Rebenbummler (trein) langs de wijngaarden. Natuurlijk mag een bezoek aan en wijnkelder en een wijnproeverij niet ontbreken als je in de Kaiserstuhl bent. Ben je tussen maart en oktober in dit gebied, dan is er altijd wel ergens een wijnfeest te vinden. Erg populair is een bezoek aan de Badischer Winzerkeller in Breisach, één van de grootste wijnbedrijven in heel Europa dat wijnen levert aan een heel divers publiek: van budgetsuper tot toprestaurant. Je kan hier deelnemen aan een kelderrondleiding en wijnproeverij. Van de lekkerste wijnen neem je natuurlijk een fles mee als souvenir.

Meer inspiratie:

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!