« Terug naar het blogoverzicht
Dit wil je weten vóór vertrek

Laat de vakantie naar Puglia maar beginnen! Na het lezen van deze pagina ‘Tips Puglia’ ben je heel goed voorbereid!

Informatie waar je iets aan hebt

uur

De gemiddelde vliegduur naar Bari en/of Brindisi is 2,5 uur vanaf Amsterdam. 

°C

De gemiddelde temperatuur in Puglia in mei tot en met september is 26 °C. Een perfecte temperatuur voor een heerlijke vakantie dus! 

1
Uur

Rijd je van Bari naar het zuidelijkste puntje van Puglia? Dan ben je slechts 2,5 uur onderweg (233 kilometer). 

Tips Puglia

De inwoners van Puglia

Wie dacht dat de pugliesi wat terughoudend waren, heeft het goed mis. De mensen uit Puglia zijn ontzettend aardig en gastvrij. Wil je bijvoorbeeld weten waar je het beste kan eten? Ben je verdwaald in een stadje? Of heb je gewoon een simpele vraag? Ze willen je altijd zo goed mogelijk helpen. 

Die communicatie verloopt trouwens niet altijd even soepel, want Engels is vooral bij de wat oudere locals of op de wat minder toeristische plekken niet je van het. Dat betekent overigens niet dat ze het gesprek met je uit de weg gaan. Integendeel. Met wat handen- en voetenwerk kom je er altijd uit. 

Tips Puglia

On the road in Puglia

Wil je tijdens je vakantie in Puglia alle mooie plekjes ontdekken? Dan is een auto een must. De wegen hier zijn goed en rustig, dus hoef je je geen zorgen te maken over hectische taferelen. Natuurlijk is het in de wat grotere dorpen en steden af en toe oppassen geblazen, maar verkeer blijft verkeer. 

Verder hebben we nog wat ongeschreven regels en andere dingen voor je opgeschreven die ons opvielen tijdens een week touren in Puglia:

  • Rechts heeft niet per se voorrang hier. Ook op rotondes is de kans groot dat ze er nog even tussen ‘piepen’. Let dus goed op wanneer je een kruising of rotonde nadert. 
  • Ie-de-reen rijdt te hard. Vaak wordt er op de (snel)weg een limiet van 70, 90 of 100 aangegeven, maar niemand houdt zich hier aan. 
  • De invoegstroken zijn in vergelijking met wat we hier in Nederland gewend zijn erg kort.
  • Fiat is hét merk dat je veel tegen gaat komen. Gevalletje Italiaanse trots denken wij. 

De beste start van de dag

De Italiaan houdt van zijn ontbijt. En nee, dat zijn geen boterhammen met kaas aan de keukentafel. Anders dan wij gewend zijn ga je in Italië naar een café en geniet je van zoete broodjes en koffie. Ook zal je in je hotel, B&B of masseria weinig hartigs op tafel zien tijdens het ontbijt. De Italianen houden nu eenmaal van zoet in de ochtend. 

Strand vs. wind

Met 700 kilometer aan kust vind je in Puglia genoeg mooie stranden. Deze vind je zowel aan de Adriatische kust (oostkust) als aan de Ionische zee (westkust). Maar toch zijn deze stranden niet altijd even mooi en dat heeft alles te maken met de windrichting. We horen je denken: hoe dan? Wanneer de wind uit het oosten komt, zorgt dat voor veel viezigheid en rommel op ondiepe plaatsen aan de oostkant van Puglia. Komt de wind uit het westen, dan is de zee hier brandschoon en dus een stuk mooier. 

Laat je strandkeuze dus net als alle locals afhangen van de wind. Is er een westelijke wind? Dan kun je het best kiezen voor een strand aan de Adriatische kust. Waait de wind uit het oosten of noorden? Dan is een strand aan de Ionische zee een goed idee.

Bezoek een olijfboomgaard

Wat bijleren over de olijfolieproductie in dé olijvenstreek Puglia? Dan raden we je de leuke tour bij Masseria Brancati vlakbij Ostuni aan. In deze tour leer je in ongeveer 1,5 uur alles over de olijfbomen (sommige bomen zijn al 3000 (!) jaar oud) en het hele proces om de olijven te verwerken tot olijfolie. En natuurlijk kun je hier niet weg zonder een flesje olijfolie te kopen. Heb je thuis meteen de vakantiesmaak weer te pakken! 

Tips Puglia

Plaatselijke lekkernijen

De keuken van Puglia is gebaseerd op producten die er worden verbouwd. Denk hierbij aan granen (dus brood en pasta), olijven (dus olijfolie), druiven (dus wijn), zeevruchten, fruit en heel veel soorten groenten, zoals venkel, aubergine, paprika, rode peper of artisjok.

Dingen die je móet hebben gegeten tijdens je vakantie:

  • Pasticciotti. Zanddeegtaartjes in de vorm van een madeleine, gevuld met banketbakkersroom.
  • Bombette. Plakken varkensvlees gevuld met Pugliese Canestrato-kaas, zout en peper. Daarna worden ze opgerold als bommetjes (de vertaling voor bombette) en gegrild.
  • Burrata. Kaas gemaakt van fior di latte (mozzarella van koemelk) en room.
  • Orechiette. De lokale ‘oortjes’-pasta.
  • Octopus. Vers uit het water!
  • Taralli. Ringvormige zoutjes, gemaakt van bloem, olijfolie, witte wijn, zout 

Pranzo, de siësta van Italië

Eerst uitgebreid ontbijten en tegen het eind van de ochtend een leuk dorpje bezoeken. Klinkt als een perfecte vakantiedag, toch? Niet doen. Niet in Puglia in ieder geval, want de pugliesi lunchen uitgebreid en sluiten voor een aantal uren de deuren van winkels, kerken en restaurants. Daarom kun je dus beter vóór de lunch (12.00 uur) of juist erna (15.30 uur) op pad gaan. 

Daarnaast moet je er bij het avondeten rekening mee houden dat restaurants pas rond 20.00 uur de keuken weer openen. Vroeg dineren zit er hier dus niet in. 

Tips Puglia

No Time to Die

Het stadje Matera stond waarschijnlijk na het lezen van de blog Must-see: magisch Matera al op je bucketlist, maar als we je vertellen dat dé James Bond-film ‘No Time to Die’ hier ook is opgenomen, stijgt hij nog een aantal plekken omhoog. Nietwaar?

Heb je meer vragen over Puglia? Of heb je informatie toe te voegen? Twijfel dan niet om ons een berichtje via Whatsapp, Instagram of Facebook te sturen.  

Tips Puglia

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!