« Terug naar het blogoverzicht
Oplichters verleiden reizigers met een gratis vakantie

Het is niemand ontgaan dat vakanties steeds duurder worden. Zowel de kosten voor vlieg- en treintickets als de kosten voor accommodaties en plaatselijke uitgaven zijn aan de inflatie onderhevig. Om het betaalbaar te houden zoeken veel reizigers naar voordelige aanbiedingen. Oplichters maken daar dankbaar gebruik van. In dit artikel lees je hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichtingspraktijken.

Gratis

Consumenten zijn uiterst gevoelig voor het woord ‘gratis’. Onder adverteerders is dit een algemeen bekend feit. Denk bijvoorbeeld aan aanbiedingen waarbij je een product gratis ontvangt bij een minimale bestelwaarde. Je zult dus altijd geld moeten uitgeven om iets gratis te ontvangen, want voor niets gaat de zon op. Als je zomaar uit het niets een gratis vakantie krijgt aangeboden, zouden alle alarmbellen dus moeten gaan rinkelen. Toch gebeurt dit niet bij iedereen. De verleiding is te groot en achteraf blijkt de gratis vakantie duurder dan verwacht.

Phishing

Door het woord ‘gratis’ te vermelden in berichten, hopen oplichters consumenten over de streep te trekken om een link aan te klikken. Deze link kan leiden naar een nepwebsite. Het is ook mogelijk dat je via deze link meteen malware of een virus op je apparaat installeert. Het motief van de oplichter is steeds om vertrouwelijke gegevens en geld van jou te bemachtigen. Deze tactiek heet ‘phishing’ en wordt op grote schaal ingezet. Zo gaf 68% van de Nederlanders aan in 2021 een phishingbericht te hebben ontvangen.

Omdat de afzender van de e-mail of het sms-bericht op het eerste oog betrouwbaar lijkt, trappen veel mensen erin. Van de 68% die zo’n bericht ontving, gaf 2% toe ervoor te zijn gevallen. 0,8% van deze groep is er ook daadwerkelijk geld door verloren. Dat lijkt een klein percentage, maar voor oplichters is het nog steeds lucratief genoeg om ermee door te gaan. Naast e-mails en sms-berichten kunnen oplichters je trouwens ook telefonisch benaderen.

Nepwebsites

Een nepwebsite ziet er doorgaans betrouwbaar uit. Met moderne software kan iedereen in een mum van tijd een mooie website bouwen. Websites waar spotgoedkope vliegtickets worden aangeboden, kunnen zelfs actuele vluchttijden tonen. Het is voor de argeloze bezoeker dan niet meteen duidelijk dat het om oplichting gaat. De website draagt een bekend logo en is uitgerust met een winkelmandje en een betaalomgeving. Je kunt een account aanmaken of zelfs inloggen via Facebook of Google.

Tijd om alles rustig uit te zoeken, krijg je niet. In het phishingbericht is altijd sprake van urgentie. Je hebt bijvoorbeeld maar een paar uur om je gratis vakantie op te eisen. Of het aanbod is zeer beperkt, waardoor je haast moet maken. Je laat dus snel je gegevens achter op de website en je betaalt de administratie- of boekingskosten. Daarna blijft het doodstil. Je ontvangt geen e-tickets of reserveringsbevestigingen. In plaats daarvan beschikt een wildvreemde nu over jouw persoonlijke gegevens en creditcardinformatie.

Voorkomen

Om te voorkomen dat je geplande vakantie uitmondt in een nachtmerrie, zul je alert moeten blijven op phishing. Bedenk ten eerste dat wanneer iets te mooi is om waar te zijn, het hoogstwaarschijnlijk ook niet waar is. Niemand deelt zomaar gratis vakanties uit. Beweeg met je muis over de link om het adres te zien. Dit bevat al een eerste aanwijzing. Klik de link in ieder geval niet aan. Om het zekere voor het onzekere te nemen schakel je een VPN in. Met scan url gaat de VPN dan automatisch voor je na of het om een betrouwbare of schadelijke url gaat. Een veilige url wordt bovendien altijd voorafgegaan door ‘https’.

Controleer ook het e-mailadres van de afzender. Gaat het om een officieel adres of bevat het extra letters, cijfers of een eigen naam? Nog beter is om het bericht volledig te negeren. Als je echt geïnteresseerd bent in de genoemde aanbieding, neem je zelf rechtstreeks contact op met de officiële aanbieder. Typ de officiële url in in de adresbalk en gebruik het telefoonnummer of e-mailadres op de originele website.

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!