« Terug naar het blogoverzicht
Verborgen pareltjes op Cyprus

Heb je van tevoren alle reisboeken doorgespit, de mooiste plaatsjes op Cyprus bekeken, blijken al die andere toeristen ook net daar te zijn!! Precies waar je geen behoefte aan had. Breakzy Autovakanties ging voor jou op zoek naar de onbekende plekken op Cyprus, waar de meeste toeristen juist níet komen. Lees verder en ontdek alle verborgen pareltjes op Cyprus.

Cyclops Cave

In het zuidoosten van Cyprus, een stuk voorbij Konnos Beach, ligt de verborgen Cyclops Cave. Wandel er naartoe vanaf Konnos Bay, maar pas wel op voor steile afgronden! Of rijd met de auto over een onverharde weg naar de grot, hoewel je daar eigenlijk een 4-wheeldrive voor moet hebben. Je kunt de grot een stukje in lopen, bij voorkeur met een zaklamp, want het is er erg donker. De grot kreeg deze naam omdat een eenogige reus, de Cycloop, zich hier zou hebben schuilgehouden. Ga je te voet naar de Cyclops Cave, zorg dan dat je je camera of telefoon steeds bij de hand hebt, want de wandeling erheen is prachtig. Ook is de zee rond de grot een aanrader voor duikers en snorkelaars. 

Bananenplantages van Paphos

Rijen en rijen bomen met blauwe zakken eraan: grote kans dat dit een bananenplantage is. In de blauwe zakken hangen de bananentrossen. Je vindt de plantages ten noorden van Paphos. Voor zover wij weten, zijn er geen plantages waar je echt een bezoek met rondleiding of iets dergelijks kunt doen, maar let vooral goed op als je tussen Coral Bay en Agios Georgios rijdt. Daar kom je ongetwijfeld bananenbomen tegen, sowieso rondom Banana Sunset Village, waar je zelfs kunt overnachten te midden van bananenbomen. Leuk om even te stoppen en zelf een kijkje te nemen!

Amiantos Mijn

In de voormalige Amiantos-mijn werd vroeger asbest gewonnen. Dit duurde voort tot de jaren ’80 en bracht veel schade aan het milieu. Maar in de afgelopen tientallen jaren heeft de natuur het hier overgenomen en is de schade deels hersteld. Aan de weg ligt een uitkijkpunt, van waaruit je prachtig zicht hebt op de verlaten mijn en de natuur er omheen. Vanaf het uitkijkpunt heb je ook goed zicht op de Botanische Tuin en tussen het uitkijkpunt en de Botanische Tuin staat een mijnwerkersmonument. Leuk voor een korte stop als je hier in de buurt bent!

Nonnenklooster Agios Eraclidios

Fluitende vogels, het ruisen van de wind, een serene stilte…. Dat is de sfeer van vrouwenklooster Agios Eraclidios. Het klooster ligt enkele kilometers onder hoofdstad Nicosía, in het plaatsje Politicos. Het is vernoemd naar de heilige Eraclidios, die vele Christenen zou hebben genezen, maar gedood werd door tegenstanders. Iedereen, zowel man als vrouw, kan het nonnenklooster bezoeken. Je kunt altijd rekenen op een vriendelijk en gastvrij ontvangst. Het is een mooi klooster om te zien, maar ook om de rust te ervaren. Vergeet niet wat van de zoete lekkernijen en andere zelfgemaakte producten te kopen in het winkeltje bij het klooster.

Scheepswrak Edro III

Het vrachtschip Edro III kwam op 8 oktober 2011 vast te liggen tijdens een zware storm terwijl het onderweg was van Limassol naar Rhodos. De bemanning werd gered, maar het schip kon niet meer terug de zee in gesleept worden. Wel werd de brandstof uit het schip gehaald zodat het niet in zee zou stromen. Het schip zelf bleef liggen, vast tussen de rotsen. Over de jaren heen werd het scheepswrak steeds bekender. Fotografen weten hier de mooiste plaatjes te schieten, waardoor het tegenwoordig ook onder bruidsparen populair is. Het beste moment van de dag om hier te komen is zonsondergang, wanneer de Edro III de mooiste kleuren krijgt door de ondergaande zon.

Tsolakis Rose Factory

De Tsolakis Rose Factory, gestart door Nikodemis Tsolakis en voortgezet door een van zijn kinderen, maakt allerlei producten van rozenblaadjes van eigen biologische rozenteelt. Denk aan rozenwater, likeur, nectar, rozenkaarsen, thee, azijn, rozenchocolade en verzorgingsproducten. De familie Tsolakis ontvangt dagelijks bezoekers voor rondleidingen, proeverijen en monsters van producten. Bevalt het je? Dan neem je de fijnste rozenproducten uit de winkel natuurlijk mee naar huis! De beste periode om Tsolakis Rose Factory te bezoeken is in mei, omdat de rozen dan vol in bloei staan, maar een bezoek aan de fabriek is het hele jaar door een aanrader!

Loulla's Halloumi Makerij

Op Cyprus is halloumikaas ontzettend belangrijk. Het wordt niet alleen veel gegeten, maar ook geëxporteerd. Halloumi bestaat uit een mix van geiten- en schapenmelk en kan zowel rauw als gegrild (aanrader!) gegeten worden. Grappig is de rubberachtige substantie waaruit halloumi bestaat. Het piept een beetje tussen je tanden als je het eet. Bij de boerderij van Loulla koop je de kaas direct. Bovendien zie je hier ook hoe de kaas gemaakt wordt en kun je de verse kaas proeven. Een top plek om te bezoeken en slechts een klein ommetje vanaf de snelweg tussen Limassol en Nicosía!

Ayia Mavri Winery

Deze wijnmakerij bestaat sinds 1983 en maakt enkele bijzondere Cypriotische wijnen. Wat dacht je van een Chili Pepper dessertwijn bijvoorbeeld?! Klanten zijn erg enthousiast over de eigenaars, de persoonlijk ervaring en natuurlijk de wijnen zelf. Je krijgt een rondleiding over het terrein en vervolgens proef je verschillende wijnen. Dit is de beste manier om een lekkere wijn uit te kiezen om mee te nemen. De wijnmakerij ligt op een prachtige locatie op een rustige plek aan de voet van het Troodos-gebergte. Je kunt hier dagelijks terecht. Check de website voor de tijden.

Overnachten in het Troodosgebergte op Cyprus

Lyhnos

Kamers en suites met uitzicht over de bergen.

Mountain Cabin

Vakantiehuis met 3 slaapkamers en balkon with a view!

Rifugio Retreat

Kamers op een mooie locatie, inclusief ontbijt.

Agios Ioannis Lambadistis

Agios Ioannis Lambadistis is een kloostercomplex, bestaande uit drie kerken. Het zijn gebouwen uit verschillende eeuwen, in verschillende stijlen, maar allemaal onder één houten dak. De prachtige schilderingen, mooie fresco’s en unieke details maken het een must-visit op Cyprus. En dat allemaal op een schilderachtige plek aan het water. De kerk is gratis te bezoeken, voor het museum betaal je een kleine entreeprijs.

Ruïnes van spookdorp Souskiou

Souskiou is een verlaten dorp in district Paphos waar ooit Griekse en Turkse Cyprioten samenleefden. Alleen ruïnes zijn er nog over van het dorp, dat zich vier kilometer boven Kouklia bevindt. Het dorp is vele eeuwen oud. Vondsten gaan terug tot in de prehistorie, maar tot circa 1975 woonden er nog steeds mensen. Door een combinatie van factoren, namelijk een aardbeving en de onrust tussen de Griekse en Turkse Cyprioten, hebben uiteindelijk de bewoners Souskiou verlaten

Meer inspiratie...

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!