Natuur op Tenerife
Ontdek de natuur op Tenerife met deze 10 tips!
Masca kloof
In het noordwesten van Tenerife, midden in het Tenogebergte, ligt het bergdorpje Masca met de beroemde Masca kloof. Hoge kliffen en diepe ravijnen, daar staat deze omgeving om bekend. Vanaf het dorp Masca kan je een uitdagende afdaling van 3 á 4 uur in de Masca kloof maken. Deze wandeling kan je individueel doen, maar beter kan je deze afdaling met een groep onder leiding van een gids doen. Verwacht geen goed aangelegd wandelpad. Deze afdaling bestaat uit klimmen en klauteren over rotsen, springen van steen naar steen en hopen dat je niet uitglijdt. Maar o wat is deze wandeling mooi… Je begeeft je echt middenin de Canarische woeste natuur vol prachtige beelden en uitzichten! Eenmaal beneden kan je een bootticket kopen naar Los Gigantes of je gaat dezelfde weg weer terug omhoog. Spierpijn gegarandeerd, uit eigen ervaring!
Teide Nationaal Park
Je kan hier een stuk van de berg beklimmen, maar ook de kabelbaan tot op 3.555 meter hoog nemen om daar te genieten van fenomenaal uitzicht. Kies een heldere dag uit voor een bezoek aan dit gebied, dan is je uitzicht het best. Al heeft het ook wel wat als er een witte wolk bij de Teide hangt. Vanaf het bergstation kijk je dan neer op die wolk en de natuur eromheen. Stop onderweg ook eens gewoon langs de weg en geniet van het maanlandschap en de bijzondere natuur in dit gebied.
Natuur op Tenerife
Montaña Roja Natuurreservaat
Oké, als je de Pico del Teide hebt gezien, is de 171 meter hoge berg Montaña Roja misschien een tikkie minder indrukwekkend, maar toch heeft deze berg zo haar eigen charme. In dit deel van zuidelijk Tenerife komen niet veel toeristen. Grote kans zelfs dat je de berg helemaal voor jezelf hebt, zeker buiten het hoogseizoen. Zorg wel voor warme kleding, want het kan behoorlijk hard waaien. Aan de top kijk je uit over zowel de kustlijn van Tenerife en de Atlantische Oceaan als het aankomen en vertrekken van vliegtuigen op luchthaven Tenerife Sud.
Anaga gebergte
In het noordoosten van Tenerife, in de buurt van Santa Cruz en La Laguna, ligt een relatief onbekend stuk prachtige natuur: het Anaga-gebergte. Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen helemaal los hier! In dit UNESCO Biosfeerreservaat kan je talloze wandelingen maken tussen laurierbomen, door valleien en langs imposante rotsen. Mocht je ook strand willen bezoeken, dan zal je vele verlaten baaitjes met lavazand vinden in deze omgeving. Sla uitkijkpunt Pico del Inglés zeker niet over. Vanaf dit punt zie je – bij helder weer uiteraard – zowel de noordwestkust als de zuidwestkust.
Los Gigantes
De naam zegt het al: gigantisch groot, zijn deze rotspartijen aan de westkust van Tenerife. Kliffen tot wel 600 meter hoog doemen uit de Atlantische Oceaan en laten je voelen hoe klein en nietig je als mens bent in vergelijking met deze giganten. Vanaf het strand Playa de los Guíos / Gigantes heb je goed zicht op deze kliffen. Mocht je de afdaling in de Masca kloof gaan maken, dan krijg je Los Gigantes er automatisch bij. Met de boot vaar je vanaf het strand onderaan de Masca kloof namelijk naar Los Gigantes. Natuurlijk kan je ook gewoon een boottocht maken vanuit de haven van Los Gigantes om de kliffen vanaf het water te bewonderen. Met een beetje geluk springen de dolfijnen met je mee!
De kloof Barranco del Infierno ligt in het beschermd natuurgebied vlakbij de plaats Adeje, in het zuidwesten van Tenerife. In het park is een wandelpad naar de waterval aangelegd. Onderweg kom je van alles tegen: van dorre woestijngrond tot groene, tropische bossen en alles hier tussenin. De wandeling bedraagt heen en terug circa 6,5 kilometer. Je overbrugt een hoogte van 1200 meter. Ga niet zomaar op de bonnefooi naar dit natuurgebied. Dan kom je er niet in namelijk. Je moet vooraf een datum en tijd reserveren.
Cueva del Viento is een vulkanisch labyrint van onderaardse gangen die maar liefst 27.000 jaar oud zijn! Het behoort tot de grootste van de wereld met een lengte van 18 kilometer. Stel je eens voor: ooit stroomde hier gloeiendhete lava doorheen. Door bepaalde eigenschappen van lava en het contact met zuurstof kon dit gangenstelsel ontstaan. Alsof je je middenin de aarde bevindt! Je kan de grot bezoeken door middel van een rondleiding, die je vooraf op de website moet boeken. Tijdens de tour draag je een helm met lamp erop, want binnen is geen verlichting aanwezig.
Als je in deze bijzondere botanische tuin rondloopt, is het moeilijk voor te stellen dat het hier ooit een vieze vuilnisbelt was. Op deze plek groeit inmiddels misschien wel de grootste collectie tropische palmbomen ter wereld! Ze komen overal vandaan, van de Cariben tot Nieuw-Guinea. Niet alleen de tuin zelf, maar ook de locatie is mooi. Palmetum ligt recht aan zee, in het zuiden van Santa Cruz de Tenerife.
Punta de Teno is een prachtig, maar woest gebied dat je alleen kan bezoeken als het niet te hard waait. Het is de uiterste noordwestpunt van Tenerife. Een 9 kilometer lange weg brengt je vanaf Buenavista langs hoge kliffen naar de kust. Vanaf uitzichtpunt El Manjo kan je zowel de noordkust als de westkust goed zien. Dit uitzichtpunt kom je tegen op de route naar Punta de Teno. Eenmaal bij Punta de Teno aangekomen, word je getrakteerd op prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Bij rustig weer kan je hier zelfs zwemmen en snorkelen.
Natuur op Tenerife
Rambla de Castro is een stuk beschermd natuurgebied in het noorden van Tenerife. Als je van uitzichten houdt, wordt het zeker enorm genieten tijdens een wandeling in dit gebied! Onderweg kom je, naast de prachtige uitzichten, allerlei bedreigde Canarische bomen en planten tegen zoals de drakenbloedboom en Canarische palm. Maar ook historische overblijfselen kom je tegen op je route, wat het wandelen in dit gebied erg gevarieerd maakt. Rambla de Castro ligt niet ver van de gezellige toeristenplaats Puerto de la Cruz. Zo kan je je de dag compleet maken met een bezoek aan het strand en een hapje of drankje in één van de gezellige eettentjes.