« Terug naar het blogoverzicht
De 20 beste stops in Frankrijk onderweg naar Spanje

Met de auto op vakantie naar Spanje is een flinke reis. En als je ook nog kinderen op de achterbank hebt, zal het een uitdaging worden om de reis gezellig te laten verlopen. Breakzy helpt je graag om dat heerlijke vakantiegevoel te laten beginnen op het moment dat je je voordeur dichttrekt. Daarom zetten we de twintig beste tussenstops in Frankrijk, onderweg naar Spanje, voor je op een rij. Plus de beste hotels op je route. 

De route naar Spanje

Natuurlijk zijn er verschillende routes om in Spanje te komen. In deze blog lichten we de route uit die over Parijs en Orléans gaat. Vanaf Orléans hangt het af van je eindbestemming hoe je verder rijdt: of je pakt de A10 via Bordeaux en de Atlantische Oceaan of de A71/A75 via Clermont Ferrand en de Middellandse Zee.

Spelen, picknicken en ontspannen in de eerste 600 kilometer naar Orléans

Na een snel ontbijt trek je je voordeur dicht en de vakantie is begonnen! Of misschien heb je de kinderen vroeg in de ochtend zelfs slapend in de auto gezet. Hoe dan ook, ergens in de eerste 600 kilometer tot aan Orléans, zal je een keer moeten stoppen.

Parc-Barbieux

Picknicken in een park met speeltuin en waterval

Als je niet in de spits rijdt, heb je de Franse grens al snel bereikt. Net voor Lille zit een leuke stopplaats voor het hele gezin: Parc de Barbieux. Dit is een ruim opgezet park waar je heerlijk kunt picknicken terwijl de kinderen klimmen en klauteren in de speeltuin. Wandel vooral ook even een rondje door het park zodat je de waterval niet mist. Middenin het park is een kunstmatige grot met waterval gemaakt. Daar kan je overheen lopen of onderdoor – met het risico dat je nat wordt!

Tip: neem een skateboard voor de kinderen mee. De hoogteverschillen in het park zorgen ervoor dat ze lekker naar beneden kunnen racen over de verharde, brede paden door het hele park!

Parc de Barbieux – 294 km van Utrecht – 10 minuten van de A22

Op de set van James Bond

Wil je meer dan alleen een mooie picknickplaats? Breng dan een bezoek aan Châteaux de Chantilly,
53 kilometer voor Parijs. Dit prachtige kasteel uit 1718 heeft vele kunstwerken, grote kasteeltuinen en de grootste paardenstallen van Europa. De paardenstallen en het kasteel waren ooit decor van de Bondfilm ‘A View to a Kill’. Je kan het kasteelpark, het kasteel met de stallen en een ruitershow bezoeken. Eén nadeel: het is iets verder van de snelweg (15 minuten), maar échte James Bond fans (en cultuurliefhebbers!) zullen dat ervoor over hebben. Na een bezoek aan dit kasteel kan je weer vol energie door richting de drukke wegen rondom Parijs.

Breakzy tip: kinderen onder de 7 jaar mogen gratis naar binnen!

Châteaux de Chantilly – 445 km van Utrecht – 15 minuten van de A1
Château de Chantilly

Picknicken met verse baguettes

Een halfuur voorbij Parijs ligt Castle Park bij het kasteel van Morsang-sur-Orge. Het park is 24/7 vrij te betreden en een mooie plek voor een picknick aan het water. Veel locals doen hun dagelijkse trimronde in dit park. De kinderen kunnen hun energie kwijt in de speeltuin. Verse baguettes haal je bij de plaatselijke bakker bij het park, aan de zuidkant van Château de Morsang-sur-Orge. Schuin tegenover de bakker haal je nog wat te drinken en Franse kaasjes bij de supermarkt en je picknick is compleet!

Castle Park, Morsang-sur-Orge – 495 km van Utrecht – 10 minuten van de A6/A10

Kasteelpark met gratis camperplaats

Inmiddels zijn we al bijna bij Orléans aangekomen en zitten de eerste 600 kilometer erop! Bij Château de l’Étang Saran kan je een ontspannen tussenstop maken in het park, maar met de camper kan je hier ook gratis de nacht doorbrengen. Dit park ligt op 7 kilometer van Orléans, dus je kan het prima combineren met een bezoek aan Orléans, de stad van de legendarische Jeanne d’Arc. De camperparkeerplaats is populair, dus een beetje op tijd aankomen is verstandig, al worden de gewone parkeerplaatsen ernaast ook gerust gebruikt als camperplek. 

Château de l’Étang Saran – 594 km van Utrecht – 7 min van de A10

Overnachtingshotels tussen Parijs en Orléans

Net voorbij Parijs - 4 min van de snelweg - 486 km van Utrecht
Net voorbij Parijs - 2 min van de snelweg - 501 km van Utrecht
Net voor Orléans - 5 min van de snelweg - 592 km van Utrecht
Rand van Orléans - 3 min van de snelweg - 596 km van Utrecht

Dagje Parijs meepikken?

Natuurlijk kan je onderweg ook een nachtje extra boeken om Parijs te bezoeken. Het ligt toch op je route! Zorg wel dat je hotel net voorbij Parijs ligt en niet ervoor. Zo hoef je niet direct de drukte rondom Parijs in als je weer verdergaat, maar kan je meteen lekker doorrijden.

Leuke reisgidsen voor Parijs:

Boek een excursie in Parijs:

Van Orléans richting Barcelona

Bij Orléans nemen we nu afslag richting de Middellandse Zee om naar de Costa Brava of Costa Dorada te gaan, met bekende badplaatsen als Blanes, Lloret de Mar, Calella, Sitges en Salou.

Breakzy tip: doe alvast inspiratie op over de Costa Brava:

Lekker eten op het terras

Geen zin om zelf eten mee te nemen voor onderweg? Niets brengt je meer in de vakantiestemming dan een eten in een traditioneel Frans restaurant. Stop daarom bij La P’tite Marmite in Lamotte-Beuvron voor lunch of diner met huisgemaakte gerechten. Check vooraf de openingstijden zodat je niet voor een dichte deur staat! Met volle maag kan je vervolgens verder op de A71 richting Clermont Ferrand. Zin in een wandeling? Onderweg naar La P’tite Marmite passeer je een leuk  parkje.

La P’tite Marmite – 651 km van Utrecht – 7 minuten van de A71

Ontspannen aan het meer (en gratis overnachten!)

Na een paar lange, saaie stukken tolweg met weinig afritten, mag je de afslag bij St. Amand Montrond niet overslaan. Binnen een paar minuten kijk je uit over het Lac de Virlay. Leuk voor een korte stop, maar eigenlijk zou je hier zo de hele dag kunnen blijven! Bij de parkeerplaats is een speeltuin en op het meer kan je onder andere waterfietsen en kanoën Ook kan je een wandeling rond het meer maken en picknicken aan het water. Reis je met de camper? Dan is dit een heerlijke plek om gratis de nacht door te brengen. Makkelijk te bereiken en een bakkertje om de hoek. 

Lac de Virlay – 754 km van Utrecht – 7 minuten van de A71

Springen, klimmen en waterpret in Anatolia Parc

Zeker als je met kinderen zo’n lange autoreis maakt, heb je soms behoefte aan een wat langere pauze. Hoe goed je je best ook doet om je kinderen te vermaken op de achterbank, het is en blijft heel lang stilzitten. Al die opgespaarde energie kunnen ze kwijt in Anatolia Parc. Dit mini pret- en speelpark is leuk voor alle leeftijden. De allerkleinsten hebben een eigen speelgedeelte. Verder zijn er trampolines, een klim- en klauterparcours, waterattracties, springkussenstormbanen en nog veel meer. 

Tip: zorg voor dichte schoenen, sokken en badkleding!

Anatolia Parc – 895 km van Utrecht – 3 minuten van de A75

De waterval van Cascade des Quayres

Enkele kilometers onder Clermont Ferrand hebben we nog een pareltje voor je gevonden: Cascade des Quayres. Vanaf de D229 loopt een wandelpad langs twee watervallen. Zorg wel voor stevige schoenen, het kan glad en glibberig zijn hier! Na een mooie wandeling rijd je verder over de A75 richting de Middellandse Zee.

Cascade des Quayres – 912 km van Utrecht – 10 minuten van de A89/A75

Een verfrissende duik

Zelfs als je niet verder dan Noord-Spanje hoeft te rijden, móet je hier even stoppen. De temperatuur zal inmiddels flink opgelopen zijn. Even wat verfrissing is dan ook zeer welkom en hoe kan je dat nou beter doen dan door een duik in zee? Plage de la Franqui ligt, in tegenstelling tot andere stranden in dit deel van Zuid-Frankrijk, dicht bij de snelweg. Kom je hier vroeg in de ochtend, dan geniet je van een prachtige zonsopkomst tijdens je duik in zee. Ook kleine kinderen kunnen veilig zwemmen, want het strand loopt geleidelijk af. De Spaanse grens is nu nog maar vijftig  minuten rijden.

Plage de la Franqui – 1313 km van Utrecht – 10 minuten van de A9

Overnachten tussen Orléans en de Costa Brava

Tussen Orléans en Bourges - 3 min van de snelweg - 688 km van Utrecht
Tussen Orléans en Clermont-Ferrand - 6 min van de snelweg - 721 km van Utrecht
Clermont-Ferrand - 8 min van de snelweg - 888 km van Utrecht
Vlakbij het strand, net voor Spanje - 9 min van de snelweg - 1288 km van Utrecht

Van Orléans naar Spanje via Bordeaux

Reis je naar de noordkust van Spanje, naar Madrid of misschien wel helemaal naar de Costa del Sol of Portugal? Dan rijd je na Orléans de A10 op richting Bordeaux. Via het westen van Frankrijk ga je vlakbij de Atlantische Oceaan de Spaanse grens over. Ook op dit traject hebben we de leukste stopplekken voor je geselecteerd!

Bezoek een eeuwenoud Frans kasteel

Frankrijk staat natuurlijk bekend om prachtige kastelen. Meestal is een bezoek hieraan geen dagvullende activiteit, dus waarom niet naar Château de Meung-sur-Loire als pauze onderweg? Daarna picknicken in het kasteelpark en je kan weer helemaal opgeladen verder.

Château de Meung-sur-Loire – 616 km van Utrecht – 7 minuten van de A10
Château de Meung-sur-Loire

Spelen, dieren en planten in de botanische tuin van Tours

De stad Tours heeft een mooie botanische tuin waar voor jong en oud wat te zien is. Een heerlijke plek voor de inwoners om de drukte van de stad even te ontvluchten en natuurlijk ook als je net honderden kilometers snelweg hebt gereden. In Jardin Botanique de Tours is een speeltuintje en er lopen ook wat dieren rond, zoals wallabies, schildpadden en kippen.

Tip: loop noordwaarts over de Boulevard Tonnelé en binnen 10 minuten sta je aan de oever van de Loire. Onderweg kom je een supermarkt tegen waar je je verse picknickspullen kunt halen.

Jardin Botanique de Tours – 708 km van Utrecht – 10 minuten van de A10

Meer tips in Tours:

Wordt het een vleugje Paaseiland...

We komen nu vlak achter elkaar twee meren tegen. Bij het meer ‘Lac de Chambray-lès-Tours krijg je even het gevoel dat je op Paaseiland beland bent. Hier staat namelijk een gigantische replica van de beroemde beelden op Paaseiland. Behalve dat dit er leuk uitziet, kunnen geoefende klimmers hier omhoog. Maar ook als je niet van klimmen houdt, is Lac de Chambray-lès-Tours een leuke stopplek. De kinderen kunnen spelen in de speeltuin bij het meer. Ook kan je hier heerlijk picknicken in het gras of aan de tafels en een wandeling om het meer maken.

Lac de Chambray-lès-Tours – 712 km van Utrecht – 7 minuten van de A10

...of liever met de zipline over het meer?

Bij dezelfde afslag vind je aan de andere kant van de snelweg het andere meer, bij Parc des Bretonnières. Dit park bestaat uit dennenbos rondom het meer. Ook hier kan je heerlijk picknicken, wandelen en spelen, maar je kan ook een klimparcours doen of aan de ziplijn over het meer zoeven in het klimpark. Genoeg ontspanning in de natuur dus net onder Tours!

Parc des Bretonnières – 718 km van Utrecht – 8 minuten van de A10

Zwemmen in Lac St Cyr

Zwemspullen bij de hand? Na ruim 700 kilometer rijden kan je vast wat verfrissing gebruiken. En anders de kinderen wel! Bij Recreatiepark St. Cyr kan je voor een paar euro met het hele gezin een duik nemen in het meer. Al spelende in de speeltuin drogen de kinderen weer op, terwijl je zelf nog even geniet van het zonnetje. Je gaat helemaal opgefrist terug in de auto om weer verder te rijden. Maar je kan hier ook je tent opzetten of een ingerichte tent/caravan huren en de volgende dag je reis vervolgen.

Recreation Park St. Cyr – 787 km van Utrecht – 13 minuten van de A10

Meer zwemstops op weg naar Spanje vind je in de blog 7x zwemmen richting Spanje.

Wandelen langs de watervallen van Le Puits d'Enfer

Zijn je benen inmiddels erg toe aan wat beweging? Niet zo gek als je er al 800 kilometer op hebt zitten! Bij Le Puits d’Enfer lopen wandelpaden die je langs verschillende watervalletjes brengen. Lekker verfrissend op een warme dag en na een rondje watervallen kan je uitgerust terug de weg op.

Le Puits d’Enfer – 851 km van Utrecht – 13 minuten van de A10

Natuurreservaat met mooie uitzichten

Ben je bij Bordeaux, dan is het nog ongeveer 200 kilometer tot aan de Spaanse grens. Aan de rand van Bordeaux ligt een groot natuurreservaat aan de oever van rivier de Garonne. Parc de l’Ermitage Sainte-Catherine ligt daar middenin. Hier is het heerlijk wandelen over de aangelegde paden en heb je op meerdere plekken schitterende uitzichten over de omgeving.

Parc de l’Ermitage Sainte-Catherine – 1043 km van Utrecht – 7 minuten van de A10
Parc-de-l-Ermitage-Sainte-Catherine
Musee-Basque

Alles over Baskenland

Bayonne is de hoofdstad van Baskenland. In het Basque Museum leer je dan ook alles over de geschiedenis ervan. Leuk om een bezoek aan dit museum te combineren met een wandelingetje door Bayonne. Als je Baskenland verder inrijdt, weet je nu al wat meer over deze streek!

Tip: bezoek dit museum gratis op de eerste zondag van de maand of in de maanden juli en augustus op donderdag tussen 18.30u en 20.30 uur. Tot 26 jaar betaal je overigens sowieso geen entree.

Basque Museum – 1235 km van Utrecht – 8 minuten van de A63

De woeste golven van de Atlantische Ocean

Het bereiken van de Atlantische kust heeft iets magisch. De Atlantische Oceaan staat erom bekend dat je er goed kunt surfen. Bij het strand Plage du Centre kan je op verschillende plekken les nemen, al vanaf een jaar of 7. Natuurlijk is spelen op het strand ook altijd erg leuk, maar ben je met (kleine) kinderen op vakantie, dan is de volgende stopplaats een beter idee.

Plage du Centre – 1248 km van Utrecht – 13 minuten van de A63
Plage-de-Socoa

Zwemmen in een beschutte baai

Met kleine kinderen kan je beter tien kilometer doorrijden naar Plage de Socoa. Dit zandstrand heeft namelijk een beschutte baai, waardoor je geen last hebt van hoge golven. Trek genoeg tijd uit als je hier met de kinderen stopt. Het zal lastig worden je waterrat weer mee in de auto te krijgen.

Plage de Socoa – 1260 km van Utrecht – 6 minuten van de A63

Kijk uit over zee vanaf kasteel Abbadia

Château Observatoire Abbadia staat bekend om de weelderige decoratie aan zowel de binnen- als de buitenkant van het kasteel. Het is dan ook drukbezocht. Niet alleen het kasteel zelf is een bezoek waard, maar ook de uitzichten op de Atlantische Oceaan zijn adembenemend!

Château Observatoire Abbadia – 1266 km van Utrecht – 10 minuten van de A63

Overnachten tussen Orléans en Baskenland

Tours - 6 min van de snelweg - 702 km van Utrecht
Aan de rand van Bordeaux - 2 min van de snelweg - 1038 km van Utrecht
Net voor Bayonne - 6 min van de snelweg - 1254 km van Utrecht
Vlakbij het strand, net voor Spanje - 2 min van de snelweg - 1254 km van Utrecht

Meer handige tips om ontspannen op reis te gaan?

Op tijd stoppen op mooie plaatsen waar je écht even tot rust kan komen, doet al heel veel voor je vakantiegevoel. Maar een stukje goede voorbereiding kan je ook heel wat stress onderweg besparen. Breakzy autovakanties heeft hiervoor nog een paar handige tips:

Altijd leuk: een spelletje onderweg

Geen tijd om je vakantie tot in detail uit te zoeken? Geen probleem, want we hebben de mooiste, leukste en beste autorondreizen binnen Europa voor je uitgestippeld. Die staan in verschillende online gidsen vol inspiratie. Zo zochten we de beste hotels, campings en B&B’s, tippen we fijne restaurants en barretjes, benoemen we de bezienswaardigheden én leren we je wat bij over de regio of het land waar je heengaat. Na aankoop is de gids meteen te downloaden.

Lekker comfortabel in de auto

Al met al breng je ineens heel wat tijd door in je auto. Wel zo fijn om onderweg comfortabel een dutje te doen, koffie te drinken en je auto opgeruimd en netjes te houden. Deze producten helpen je hierbij. Goede reis, namens Breakzy autovakanties!

Met al deze tips ben je nu écht klaar om naar Spanje te rijden. De beste tussenstops in Frankrijk kan je vooraf bekijken op de routeplanner van Breakzy, maar natuurlijk ook onderweg. Naast de stops die we hierboven beschreven, staan er nog heel veel andere leuke stops op ons platform. Voor een korte pauze onderweg, maar ook de leukste hotels, bed & breakfasts en campings staan erin.  Vergeet niet voor vertrek de Breakzy app te downloaden!

Meer inspiratie:

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!