YES! Je hebt een vakantie richting de Bordeaux/Dordogne geboekt! Wat moet je weten voor vertrek? Lees het hier, want dit wil je weten voor vertrek naar Bordeaux! Zo ga je voorbereid op reis richting Frankrijk. Fijne vakantie!
Vanaf Utrecht is het ongeveer 10 uur en 30 minuten rijden naar Bordeaux.
De gemiddelde temperatuur in Bordeaux ligt gemiddeld 6 graden hoger dan in Nederland.
dat is de kasteeldichtheid in de Dordogne. Hiermee heeft het de grootste kasteeldichtheid van Frankrijk.
De inwoners
Périgord of Dordogne – deze twee begrippen worden door elkaar gebruikt: er is ook nauwelijks een verschil. De Périgord was de benaming voor hetzelfde gebied maar dan in de tijd vóór de Franse revolutie.
Sinds de Franse revolutie loopt het aantal bewoners achteruit. Op het platteland gaat dat nog een beetje harder: heel langzaam ‘ontvolkt’ de Dordogne, al zou je dat in de zomer niet zeggen. Maar om de ontvolking van het platteland duidelijk te maken: in de jaren 50 van de vorige eeuw woonden er ongeveer drie keer zoveel mensen in een dorp als vandaag de dag.
Plaatselijke lekkernijen
Ben je een liefhebber van lekker eten met een goed glas wijn? Dan zit je bij Bordeaux en de Dordogne helemaal goed! De liefhebbers van authentieke smaken komen hier volop aan hun trekken, waar foie gras, confit de canard, truffels, aardbeien, walnoten en wijn de typische streekproducten zijn. Via bezoeken aan boerderijen, restaurants, musea en lokale markten kom je van alles te weten over de lekkernijen en de mensen, die er vaak al tientallen jaren mee werken.
Dit moet je zeker geprobeerd hebben:
- Foie gras: ganzen- en eendenlever, veelal op een ambachtelijke manier gemaakt, is een specialiteit van de Dordogne. Je herkent de echte foie gras op de kaart aan de beschermde titel IGP (Indication Géographique Protégée).
- Wijn! Probeer de route van Vins de Bergerac: zo’n 140 gepassioneerde wijnmakers nodigen liefhebbers uit om de route rond Bergerac te doen. Bedrijfsbezoeken, rondleidingen over de wijngaarden, exposities, soms ook concerten; ze doen er alles aan om hun product onder de aandacht te brengen. De Route des Vins begint in het klooster Le Cloître des Récollets in Bergerac, waar je ook het Maison des vins kunt vinden. Een tip: probeer eens een weelderig zoete, goudgele Monbazillac of een stevige rode Pécharmant.
- Truffels: deze eetbare paddenstoelen groeien van november tot maart onder de grond bij de wortels van eiken. De zwarte paddenstoelen zoekt men met speciaal getrainde varkens of honden die met hun fijne neus de geur van truffels snel herkennen. De truffels zijn als smaakmaker in veel gerechten terug te vinden, soms vermengd in een saus. De truffels verschijnen vaak in combinatie met foie gras als vulsel in kwartels en ganzenhals.
Het echte Frankrijk
De Fransen zelf beschouwen de Dordogne als ‘la France profonde’: het echte Frankrijk – het Frankrijk uit hun jeugd. Het cliché van het flesje wijn al vroeg op tafel, alpinopet op met stokbrood onder de oksel, de gemoedelijkheid van het plattelandsbestaan en natuurlijk uitgebreid tafelen. En ook al zijn clichés nooit helemaal waar: het komt aardig in de buurt van de Dordogne. Ga het zelf maar eens ‘s ochtends ontdekken en stap vroeg het dorpscafé binnen of breng een lange middag in de schaduw op het terras door. Zó ontdek je de echte Dordogne.
De rekening
In de meeste Franse restaurants kan je met een creditcard van Visa of Eurocard terecht. Deze gelegenheden hebben het opschrift ‘Carte Blue’ op of bij hun voordeur staan. Een fooi hoef je niet te geven, de Fransen geven zelf ook slechts zeer incidenteel een fooi.
Natuurlijke verstopplaatsen
In deze streek vind je regelmatig de aanduiding ‘Cluzeau’. Dat doet denken aan het Nederlandse woord kluis, maar betekent in deze omgeving niets meer en minder dan (uitgehouwen) grot om de bevolking te herbergen in onzekere tijden. Vluchtplaatsen dus. Vaak werd er ook de oogst opgeslagen: zo had men het voedsel bij de hand en kon men het lange tijd uithouden wanneer men belegerd werd. De cluzeaux waren vaak natuurlijke grotten die door de mensen waren aangepast en versterkt voor verdediging. Je kunt deze tegenwoordig nog bezoeken, in verschillende vormen variërend van kleine cabines bovenin de rotsen tot flinke forten in het midden van de rotswand.
Klimaat
Het klimaat in de Dordogne en omgeving kan per plaats erg verschillen. De ligging van de heuvels ten op zichten van de zon, de zee, of dat je in een dal staat of op een berg, kortom: het weer kan erg verschillen. Over het algemeen zijn de temperaturen in deze streek een graad of 6 hoger dan in Nederland. De zomers zijn er heerlijk warm met een gemiddelde van ongeveer 30 graden. Onweer kan in de Dordogne zomaar op komen zetten, het is echter vaak maar van korte duur.
In de maanden mei, juni en september is de temperatuur ideaal en is het er ook iets rustiger. Het is een ideale streek om te kamperen en in het hoogseizoen heerst er een gezellige drukte op de vele campings waar tot laat kan worden genoten van een uitgebreide barbecue avond met een potje jeu de boules als afsluiter!
Dit wil je weten voor vertrek naar Bordeaux
Ja, dit wil je weten voor vertrek naar Bordeaux
Dit wil je weten voor vertrek naar Bordeaux. Voordat je gaat, dit wil je weten voor vertrek naar Bordeaux.